Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

QrczaQ 13.05.2020 21:25

Szwajcaria otwiera granice z Niemcami Francją i Austrią 15 czerwca

Rozi73 15.05.2020 14:09

:)Słowenia obwieściła koniec pandemii i otwiera granicę dla obywateli UE
https://fakty.interia.pl/raporty/rap...source=special
Czesi otwierają granicę od 25 maja 2020r.
https://biznes.interia.pl/gospodarka...hu,nId,4493157

Teraz to pójdzie lawinowo jak sądzę...
Panowie szykować rumaki :)

srebnil 15.05.2020 17:17

Chorwacja również się otwiera. Informacja umieszczona na stronie FB Ambasady RP w Zagrzebiu:
"Państwowy Sztab Obrony Cywilnej Chorwacji potwierdził, że osoby, które okażą na granicy dokumenty potwierdzające wykupienie noclegów lub usługi turystycznej na terenie Chorwacji mają prawo do przekroczenia granicy''

matjas 15.05.2020 21:57

Chorwacja bez otwarcia granic na sezon to w zasadzie już może wywiesić białą flagę na parlamencie.

M

bukowski 15.05.2020 22:08

niezupełnie. ropa co prawda tania jak nigdy, ale trochę tego pompują.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

matjas 15.05.2020 22:13

I na pewno z tej ropy żyje całe wybrzeże :) ehe...

QrczaQ 17.05.2020 22:06

Tutaj jest dużo informacji
https://travelbans.org/

Generalnie to ogłupili ludzi i zachowujemy się jak tłusta mucha co lata po domu, żeby wylecieć. Wali łbem w szyby, leci do lampy a nie wie, że okno jest otwarte

Rychu72 18.05.2020 09:37

Ktoś coś wie o skandynawii? Konkretnie Finlandia.
Z początkiem roku kupiłem bilet na prom Tallinn - Helsinki na 15 czerwca i zastanawiam się, czy pisać o zwrot kasy.

teren 78 18.05.2020 21:08

na chwilę obecną tylko pływają ciężarowe ale mają otwierać granicę 15 czerwca , tylko czy na 100 % otworzą tego nie wiem

wojtekk 18.05.2020 21:24

Kolega jedzie za kilka dni z Norwegii cywilnym autem to dla znać.

Poncki 19.05.2020 23:53

Serbia otwiera granice :)

JarekO 20.05.2020 07:52

1 Załącznik(ów)
Załącznik 96908

Rychu72 20.05.2020 12:52

Właśnie dostałem info z Viking line, że od 14 maja wożą miejscowych pasażerów do Helsinek, ale nie wiadomo, czy mnie przepuszczą służby graniczne.

wojtekk 25.05.2020 11:21

Kolega przypłynął ze Szwecji do Polski. Osobne kajuty (chyba, że w grupie) i jak rozumiem, nie można bez kajuty. Głównie ciężarówki. Musi mieć dokumenty powrotne, że pracuje, mieszka w Norge. Co ciekawe, napisane w norgesku więc nasi nie mają szans zrozumieć, że to zaświadczenie, a nie np. wynik badania technicznego samochodu :)

Rychu72 25.05.2020 11:39

Do Finlandii można się dostać tylko jako pracownik, albo trzeba mieć ważny powód. Niezależnie od tego 2 tygodnie kwarantanny w miejscu zamieszkania lub pracy.

sambor1965 27.05.2020 12:07

Do Rosji na razie nawet nie przyjmują wniosków wizowych. Aeroflot nie lata. Wygląda, że nie będzie w tym roku jazdy na wschód.

Adagiio 31.05.2020 11:10

Wczoraj pojawiła się potwierdzona informacja że włosi otwierają od 3 czerwca wszystko. Ale im inne kraje jak Austria, Szwajcaria, Grecja, Chorwacja zablokowały im możliwość wjazdu.
Zaczynają się pojawiać informacje w rumuńskich mediach że od 1 lipca mają otworzyć granice dla turystów z ue.

Novy 31.05.2020 11:14

Przeklejam to, co napisałem w innym wątku:

Cytat:

Jadąc dzisiaj (30.05) do pl po drodze w stronę Polski leciały auta na niemieckich, włoskich, angielskich i szwajcarskich blachach.
Jakoś swoje granice przekroczyli.

Na niemiecko-polskiej granicy należy okazać umowę o pracę i polski dokument tożsamości i można wjeżdżać bez problemu, w sensie kwarantanny chyba. Wcześniej ktoś tam mierzy też temperaturę, ale też wyrywkowo.
Spytałem czy bez umowy pracę się nie da wjechać do kraju? - no nie da :D

Ot i polska rzeczywistość :haha2:

wilq.bb 31.05.2020 11:25

W nocy szawier z NL zjechał do Polski - nie meldował o jakiś problemach na granicy. Jak odspi trasę, to dopytam się o szczegóły i przekażę Wam świeże dane z pierwszej ręki.

Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka

rumpel 31.05.2020 11:44

Ktoś coś słyszał na temat Rumuni?

matjas 31.05.2020 11:50

Kolo z Bukaresztu mówi coś o wrześniu.

Adagiio 31.05.2020 14:16

Cytat:

Napisał rumpel (Post 684007)
Ktoś coś słyszał na temat Rumuni?

Od jutra w RO otwierają plaże, szlaki górskie, knajpy, hotele, bary, Nie ma na dziś potwierdzonych informacji, ale co raz częściej pojawia się data 1 lipca, otwarcia turystyki dla krajów ue w których zaraza została opanowana, co kolwiek to znaczy.

Tu jest trochę informacji o tym co zostało potwierdzone : https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/wa...wlochy-4597744

dżony 08.06.2020 09:41

Ma ktoś informacje odnośnie Bałkanów ? BiH i Serbia ?

luk2asz 08.06.2020 11:07

BiH otwarta tylko dla krajów sąsiadujących. Serbia nie wiem. Czarnogóra otwarta ale nie dla nas. Po 15 UE decyduje co z granicami w Schengen, to myślę że kraje bałkańskie też coś zdecydują. Sam śledzę, bo mi procesja w BC odpada do Czarnogóry i chce ją przełożyć. 😀

Wysłane z mojego H8324 przy użyciu Tapatalka

dżony 08.06.2020 12:09

Ja kombinuję żeby jesienią chociaż gdzieś wyskoczyć. O dalekim wschodzie można pomarzyć ale może Ukraina albo Bałkany jakoś się uda

QrczaQ 08.06.2020 21:50

Nie wiem jak jest oficjalnie ale moje kumpele z CH są na wakacjach na Chorwacji. Polka i francuska.

A na travelbans.org piszą tak:
Quarantine
Foreign nationals, traveling to Croatia may be ordered to self-isolate or spend 14 days in official government quarantine facilities. Placement in quarantine is at the expense of the traveler. The measures of self-isolation or quarantine do not apply to individuals transiting Croatia, for which evidence of status and eligibility to enter that country- before Croatia- can permit entry for transit.

matjas 09.06.2020 00:00

Kiedy kasują u nas powrotową kwa kwa kwarantannę????

MrWaski 09.06.2020 00:10

Na jakimś forum mówili, że niedługo otworzy się granica z Litwą...

kristoch 09.06.2020 00:12

Cytat:

Napisał matjas (Post 685180)
Kiedy kasują u nas powrotową kwa kwa kwarantannę????

No właśnie sam to napisałeś: jak Bolesław wymówi słowo kwarantanna za pierwszym razem.

luk2asz 09.06.2020 00:17

Cytat:

Napisał QrczaQ (Post 685165)
Nie wiem jak jest oficjalnie ale moje kumpele z CH są na wakacjach na Chorwacji. Polka i francuska.

A na travelbans.org piszą tak:
Quarantine
Foreign nationals, traveling to Croatia may be ordered to self-isolate or spend 14 days in official government quarantine facilities. Placement in quarantine is at the expense of the traveler. The measures of self-isolation or quarantine do not apply to individuals transiting Croatia, for which evidence of status and eligibility to enter that country- before Croatia- can permit entry for transit.

Chorwacja jest otwarta. Tylko dojechać do niej z Polski trochę trudno. Czechy Polaków nie wpuszczają, Słowacy tylko jak dostaniesz zaświadczenie i to jak masz powód lub zamieszkanie. Austria tranzyt możliwy , Słowenia otwarta, wyrywkowo mierzą temperaturę. Jak ktoś jedzie do Chorwacji to warto aplikację zainstalować i nie wypełnia się formularza na granicy.

matjas 09.06.2020 00:24

Cz wpuszcza Polaków bo mam tam współpracowników.
Trza mieć zaproszenie i na 3dni wjazd spoko. Potem robisz test imozesz być do oporu.
Tylko jak wrócić...

luk2asz 09.06.2020 00:43

Cytat:

Napisał matjas (Post 685186)
Cz wpuszcza Polaków bo mam tam współpracowników.
Trza mieć zaproszenie i na 3dni wjazd spoko. Potem robisz test imozesz być do oporu.
Tylko jak wrócić...

Do 15 .06 UE ma się określić co z granicami. Czyli my też. Jak kibiców na stadiony wpuszczają to i kwarantanne zniosą. W końcu całe zachodniopomorskie to turysta głównie niemiecki więc żal na nich nie zarabiać.

Adagiio 09.06.2020 07:40

Miejcie na uwadze że nawet jak już uda sie komuś wyjechać i dojechać do celu to na powrocie do kraju macie gwarantowane 14 dni kiblowania.
Byłem w zeszłym tygodniu w Romie, to co wyprawiają na naszej granicy jest jakąś komedią w stosunku do innych granic. Robiłem to na takich samych zasadach jak transport międzynarodowy a i tak musiałem mieć reklamówkę papierów żeby mnie jakiś mądry nie wysłał na kwarantannę. U nas pierwsi zamknęli i ostań otworzą a patrząc na obecną sytuację w woj. Śląskim to pewnie nie prędko to nastąpi, choćby nawet jutro otworzyli to nas mogą nie wpuścić do innych krajów. Makarony wczoraj na pierwszej stronie corriere della sera napisali o nas. Twierdząc że wszyscy poczynili jakiś postęp a my się cofamy. Jak zamykali kraj to było 60 zarażonych, teraz jest 600 a państwo mówi, nic się nie stało i wszystko pod kontrolą.

Dubel 09.06.2020 07:58

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 685193)
Miejcie na uwadze że nawet jak już uda sie komuś wyjechać i dojechać do celu to na powrocie do kraju macie gwarantowane 14 dni kiblowania.
Byłem w zeszłym tygodniu w Romie, to co wyprawiają na naszej granicy jest jakąś komedią w stosunku do innych granic. Robiłem to na takich samych zasadach jak transport międzynarodowy a i tak musiałem mieć reklamówkę papierów żeby mnie jakiś mądry nie wysłał na kwarantannę. U nas pierwsi zamknęli i ostań otworzą a patrząc na obecną sytuację w woj. Śląskim to pewnie nie prędko to nastąpi, choćby nawet jutro otworzyli to nas mogą nie wpuścić do innych krajów. Makarony wczoraj na pierwszej stronie corriere della sera napisali o nas. Twierdząc że wszyscy poczynili jakiś postęp a my się cofamy. Jak zamykali kraj to było 60 zarażonych, teraz jest 600 a państwo mówi, nic się nie stało i wszystko pod kontrolą.

W Norwegi tez o nas glosno i tez sie dziwia ze '' zamykali kraj to było 60 zarażonych, teraz jest 600 a państwo mówi, nic się nie stało i wszystko pod kontrolą''

Melon 09.06.2020 08:39

Oj tam,oj tam:D No przecie teraz podobno robią testy a wcześniej tylko zwozili ludzi ze świata:)

wojtekk 09.06.2020 09:58

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 685188)
Do 15 .06 UE ma się określić co z granicami. Czyli my też. Jak kibiców na stadiony wpuszczają to i kwarantanne zniosą. W końcu całe zachodniopomorskie to turysta głównie niemiecki więc żal na nich nie zarabiać.

NIe oglądałbym się na postanowienia EU z prostego powodu, że każdy kraj się sam zamykał nie patrząc na EU to nie za bardzo skoordynują otwierania.

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 685193)
Twierdząc że wszyscy poczynili jakiś postęp a my się cofamy. Jak zamykali kraj to było 60 zarażonych, teraz jest 600 a państwo mówi, nic się nie stało i wszystko pod kontrolą.

Zupełnie nie chcę bronić rządzących, bo choćby za mało testów robią cały czas. Ale wtedy 60 a teraz 600 to jest różnica w tę stronę, że wtedy testów nie było, nie było lokalizacji ognisk zarażania i była ostra tendencja zwyżkowa. Kolejna sprawa, że każdy tydzień dłużej najdeścia fali tym bardziej można się przygotować. itd. Podkreślam: nie chcę się odnosić do sytuacji w PL - chcę pokazać, jak epidemiolodzy rozróżniają te stany.

Na moje: za mało testów u nas i za wcześnie nas otwierają. Gdy to się zestawi z wakacjami to może być niebezpiecznie.

luk2asz 09.06.2020 23:54

Cytat:

Napisał wojtekk (Post 685200)
NIe oglądałbym się na postanowienia EU z prostego powodu, że każdy kraj się sam zamykał nie patrząc na EU to nie za bardzo skoordynują otwierania.

Ale to właśnie o to się rozchodziło, że nie zostały uzgodnione terminy i decyzje o zamknięciu i dlatego teraz 15.06 ma być jasna informacja odnośnie Schengen. Pozostałe kraje już nie tak ważne, a my w Schengen jesteśmy.

Cytat:

Zupełnie nie chcę bronić rządzących, bo choćby za mało testów robią cały czas. Ale wtedy 60 a teraz 600 to jest różnica w tę stronę, że wtedy testów nie było, nie było lokalizacji ognisk zarażania i była ostra tendencja zwyżkowa. Kolejna sprawa, że każdy tydzień dłużej najdeścia fali tym bardziej można się przygotować. itd. Podkreślam: nie chcę się odnosić do sytuacji w PL - chcę pokazać, jak epidemiolodzy rozróżniają te stany.

Na moje: za mało testów u nas i za wcześnie nas otwierają. Gdy to się zestawi z wakacjami to może być niebezpiecznie.

Wojtek, jest już absurdalny temat Koronawirus, na szczęście tam nie zaglądam, to zostańmy tu przy informacjach o m.in. granicach.

Dzisiaj dostałem info z ambasady w Czarnogórze, że zorganizowane grupy turystyczne są już z polski wpuszczane, podobnie jak tranzyt dla polaków. Niestety indywidualny turysta tylko tranzyt.

xangel666 10.06.2020 00:20

Informacja z dziś ze strony Straży Granicznej:
"Kontrola graniczna na granicy wewnętrznej potrwa do 12 czerwca br. Granicę z Niemcami, Czechami, Słowacją i Litwą można przekraczać tylko w wyznaczonych miejscach. Nadal są prowadzone kontrole w portach morskich i na lotniskach. Utrzymane są również ograniczenia dotyczące wjazdu cudzoziemców do Polski."

https://www.strazgraniczna.pl/pl/akt...e-granicy.html

Adagiio 10.06.2020 08:40

Cytat:

Dlatego jest w chuj zarażonych i będzie. Mój znajomy po powrocie z za granicy siedział dwa tygodnie w domu i czekał na test, którego mu nie zrobili. Po 14 dniach kwarantanna się skończyła i wyszedł z domu. Przez ten czas zdzwoniła do niego 2 x kobieta sanepidu i zapytała czy ma gorączkę, nie miał, wiec stwierdzono że jest zdrowy bez badania. A wy chcecie żeby otworzyli granice?

GregoryS 10.06.2020 10:40

Slowacja otwiera sie na kolejne kraje... ale nie na Polske.

Emek 10.06.2020 15:43

Jeden z chłopaków leci w piątek w Pamir na kołach. Nie wiem jak chce tego dokonać ale będę obserwował. :lukacz:

sambor1965 10.06.2020 17:05

Cytat:

Napisał Emek (Post 685383)
Jeden z chłopaków leci w piątek w Pamir na kołach. Nie wiem jak chce tego dokonać ale będę obserwował. :lukacz:

Jeśli jest Tadżykiem i startuje z Duszanbe to moim zdaniem realne.

Z Europy póki co nie wyjedzie legalnie. Turystyka jest "nieuzasadnioną podróżą". Dziś nasz rząd przestawi plan tego co w wakacje będziemy mogli zrobić. Póki co nawet Gruzja samolotem jest pod znakiem zapytania.

MrWaski 10.06.2020 18:04

Coś mi się właśnie obiło o uszy, że w sobotę Polska otwiera granice z UE.

CzarnyCzarownik 10.06.2020 18:23

Żeby was ludzie nie zaczęli widłami gonić i strzelać jak usłyszą, że jesteście z Polski :D

Itchy Boots miała "fajny" epizod i ewakuację. Ja bym się 50x zastanowił przed tak dalekim wyjazdem. Jeszcze teraz, jak za chwilę Polska zostanie czerwoną wyspą.

Sent from my SM-J600FN using Tapatalk

sambor1965 10.06.2020 18:44

No właśnie ogłoszono koniec kwarantanny u nas i otwarcie od 13 czerwca granic wewnątrz UE (czyli np. bez Ukrainy i Białorusi). Oczywiście nie pojedziemy tam gdzie nas nie chcą - czyli na przykład na Słowację. Trochę kabaretowo, ale cóż. Popatrzymy,

Adagiio 10.06.2020 19:34

Nie tylko Słowacja, do Rumuni także nas nie wpuszczą. Nie ma też potwierdzonych informacji czy Orban nas wpuści.

Lakrua 11.06.2020 21:49

Jest jakieś info odnośnie Słowenii i Czech ?

luk2asz 11.06.2020 22:02

Cytat:

Napisał Lakrua (Post 685482)
Jest jakieś info odnośnie Słowenii i Czech ?

Zgodnie z decyzją rządu Republiki Czeskiej podjętą na posiedzeniu 1.06, od dnia 15.06. możliwy będzie zarówno tranzyt do/z Polski, jak i wznowienie ruchu turystycznego w Czechach dla podróżnych z Polski.

Został przyjęty system oznakowania państw europejskich pod kątem możliwości podróżowania po 15.06. (tzw. „Semafor”). Przyjęto w nim rozróżnienie na państwa niskiego, średniego i wysokiego ryzyka zachorowania na koronawirusa: https://www.mvcr.cz/soubor/semafor-v...rvnu-2020.aspx

Dla obywateli krajów uznanych za kraje niskiego ryzyka (dot. także Polski), z dniem 15.06. zostanie zniesiony przy wjeździe na terytorium RCZ obowiązek przedłożenia negatywnego testu na obecność Covid-19 czy poddania się kwarantannie.

Przyjęte rozwiązania dotyczą reżimu jedynie po stronie czeskiej, nie polskiej. Nadal konieczne jest śledzenie wewnętrznych regulacji PL i RCZ dot. przekraczania granicy (zwłaszcza w celach turystycznych) ze względu na możliwe ew. zmiany spowodowane stanem pandemii w Europie - https://www.mvcr.cz/clanek/coronavir...ormace-mv.aspx

Słowenia już dawno otwarta, wyrywkowo sprawdzają temperaturę. Ale podobno zastanawiają się coś nad Polakami - nie wiem czy to nie plotka.

Adagiio 12.06.2020 08:28

27 czerwca otwiera Tunezja http://kapitalis.com/tunisie/2020/06...VTSgN22_De4Q9Y

matjas 12.06.2020 10:09

Jest jakiś link do końca kwa rantanny u nas? MSWiA?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28.