![]() |
Szwajcaria otwiera granice z Niemcami Francją i Austrią 15 czerwca
|
:)Słowenia obwieściła koniec pandemii i otwiera granicę dla obywateli UE
https://fakty.interia.pl/raporty/rap...source=special Czesi otwierają granicę od 25 maja 2020r. https://biznes.interia.pl/gospodarka...hu,nId,4493157 Teraz to pójdzie lawinowo jak sądzę... Panowie szykować rumaki :) |
Chorwacja również się otwiera. Informacja umieszczona na stronie FB Ambasady RP w Zagrzebiu:
"Państwowy Sztab Obrony Cywilnej Chorwacji potwierdził, że osoby, które okażą na granicy dokumenty potwierdzające wykupienie noclegów lub usługi turystycznej na terenie Chorwacji mają prawo do przekroczenia granicy'' |
Chorwacja bez otwarcia granic na sezon to w zasadzie już może wywiesić białą flagę na parlamencie.
M |
niezupełnie. ropa co prawda tania jak nigdy, ale trochę tego pompują.
Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka |
I na pewno z tej ropy żyje całe wybrzeże :) ehe...
|
Tutaj jest dużo informacji
https://travelbans.org/ Generalnie to ogłupili ludzi i zachowujemy się jak tłusta mucha co lata po domu, żeby wylecieć. Wali łbem w szyby, leci do lampy a nie wie, że okno jest otwarte |
Ktoś coś wie o skandynawii? Konkretnie Finlandia.
Z początkiem roku kupiłem bilet na prom Tallinn - Helsinki na 15 czerwca i zastanawiam się, czy pisać o zwrot kasy. |
na chwilę obecną tylko pływają ciężarowe ale mają otwierać granicę 15 czerwca , tylko czy na 100 % otworzą tego nie wiem
|
Kolega jedzie za kilka dni z Norwegii cywilnym autem to dla znać.
|
Serbia otwiera granice :)
|
1 Załącznik(ów)
|
Właśnie dostałem info z Viking line, że od 14 maja wożą miejscowych pasażerów do Helsinek, ale nie wiadomo, czy mnie przepuszczą służby graniczne.
|
Kolega przypłynął ze Szwecji do Polski. Osobne kajuty (chyba, że w grupie) i jak rozumiem, nie można bez kajuty. Głównie ciężarówki. Musi mieć dokumenty powrotne, że pracuje, mieszka w Norge. Co ciekawe, napisane w norgesku więc nasi nie mają szans zrozumieć, że to zaświadczenie, a nie np. wynik badania technicznego samochodu :)
|
Do Finlandii można się dostać tylko jako pracownik, albo trzeba mieć ważny powód. Niezależnie od tego 2 tygodnie kwarantanny w miejscu zamieszkania lub pracy.
|
Do Rosji na razie nawet nie przyjmują wniosków wizowych. Aeroflot nie lata. Wygląda, że nie będzie w tym roku jazdy na wschód.
|
Wczoraj pojawiła się potwierdzona informacja że włosi otwierają od 3 czerwca wszystko. Ale im inne kraje jak Austria, Szwajcaria, Grecja, Chorwacja zablokowały im możliwość wjazdu.
Zaczynają się pojawiać informacje w rumuńskich mediach że od 1 lipca mają otworzyć granice dla turystów z ue. |
Przeklejam to, co napisałem w innym wątku:
Cytat:
|
W nocy szawier z NL zjechał do Polski - nie meldował o jakiś problemach na granicy. Jak odspi trasę, to dopytam się o szczegóły i przekażę Wam świeże dane z pierwszej ręki.
Wysłane z mojego Moto G (5) przy użyciu Tapatalka |
Ktoś coś słyszał na temat Rumuni?
|
Kolo z Bukaresztu mówi coś o wrześniu.
|
Cytat:
Tu jest trochę informacji o tym co zostało potwierdzone : https://tvn24.pl/biznes/ze-swiata/wa...wlochy-4597744 |
Ma ktoś informacje odnośnie Bałkanów ? BiH i Serbia ?
|
BiH otwarta tylko dla krajów sąsiadujących. Serbia nie wiem. Czarnogóra otwarta ale nie dla nas. Po 15 UE decyduje co z granicami w Schengen, to myślę że kraje bałkańskie też coś zdecydują. Sam śledzę, bo mi procesja w BC odpada do Czarnogóry i chce ją przełożyć. 😀
Wysłane z mojego H8324 przy użyciu Tapatalka |
Ja kombinuję żeby jesienią chociaż gdzieś wyskoczyć. O dalekim wschodzie można pomarzyć ale może Ukraina albo Bałkany jakoś się uda
|
Nie wiem jak jest oficjalnie ale moje kumpele z CH są na wakacjach na Chorwacji. Polka i francuska.
A na travelbans.org piszą tak: Quarantine Foreign nationals, traveling to Croatia may be ordered to self-isolate or spend 14 days in official government quarantine facilities. Placement in quarantine is at the expense of the traveler. The measures of self-isolation or quarantine do not apply to individuals transiting Croatia, for which evidence of status and eligibility to enter that country- before Croatia- can permit entry for transit. |
Kiedy kasują u nas powrotową kwa kwa kwarantannę????
|
Na jakimś forum mówili, że niedługo otworzy się granica z Litwą...
|
Cytat:
No właśnie sam to napisałeś: jak Bolesław wymówi słowo kwarantanna za pierwszym razem. |
Cytat:
|
Cz wpuszcza Polaków bo mam tam współpracowników.
Trza mieć zaproszenie i na 3dni wjazd spoko. Potem robisz test imozesz być do oporu. Tylko jak wrócić... |
Cytat:
|
Miejcie na uwadze że nawet jak już uda sie komuś wyjechać i dojechać do celu to na powrocie do kraju macie gwarantowane 14 dni kiblowania.
Byłem w zeszłym tygodniu w Romie, to co wyprawiają na naszej granicy jest jakąś komedią w stosunku do innych granic. Robiłem to na takich samych zasadach jak transport międzynarodowy a i tak musiałem mieć reklamówkę papierów żeby mnie jakiś mądry nie wysłał na kwarantannę. U nas pierwsi zamknęli i ostań otworzą a patrząc na obecną sytuację w woj. Śląskim to pewnie nie prędko to nastąpi, choćby nawet jutro otworzyli to nas mogą nie wpuścić do innych krajów. Makarony wczoraj na pierwszej stronie corriere della sera napisali o nas. Twierdząc że wszyscy poczynili jakiś postęp a my się cofamy. Jak zamykali kraj to było 60 zarażonych, teraz jest 600 a państwo mówi, nic się nie stało i wszystko pod kontrolą. |
Cytat:
|
Oj tam,oj tam:D No przecie teraz podobno robią testy a wcześniej tylko zwozili ludzi ze świata:)
|
Cytat:
Cytat:
Na moje: za mało testów u nas i za wcześnie nas otwierają. Gdy to się zestawi z wakacjami to może być niebezpiecznie. |
Cytat:
Cytat:
Dzisiaj dostałem info z ambasady w Czarnogórze, że zorganizowane grupy turystyczne są już z polski wpuszczane, podobnie jak tranzyt dla polaków. Niestety indywidualny turysta tylko tranzyt. |
Informacja z dziś ze strony Straży Granicznej:
"Kontrola graniczna na granicy wewnętrznej potrwa do 12 czerwca br. Granicę z Niemcami, Czechami, Słowacją i Litwą można przekraczać tylko w wyznaczonych miejscach. Nadal są prowadzone kontrole w portach morskich i na lotniskach. Utrzymane są również ograniczenia dotyczące wjazdu cudzoziemców do Polski." https://www.strazgraniczna.pl/pl/akt...e-granicy.html |
Cytat:
|
Slowacja otwiera sie na kolejne kraje... ale nie na Polske.
|
Jeden z chłopaków leci w piątek w Pamir na kołach. Nie wiem jak chce tego dokonać ale będę obserwował. :lukacz:
|
Cytat:
Z Europy póki co nie wyjedzie legalnie. Turystyka jest "nieuzasadnioną podróżą". Dziś nasz rząd przestawi plan tego co w wakacje będziemy mogli zrobić. Póki co nawet Gruzja samolotem jest pod znakiem zapytania. |
Coś mi się właśnie obiło o uszy, że w sobotę Polska otwiera granice z UE.
|
Żeby was ludzie nie zaczęli widłami gonić i strzelać jak usłyszą, że jesteście z Polski :D
Itchy Boots miała "fajny" epizod i ewakuację. Ja bym się 50x zastanowił przed tak dalekim wyjazdem. Jeszcze teraz, jak za chwilę Polska zostanie czerwoną wyspą. Sent from my SM-J600FN using Tapatalk |
No właśnie ogłoszono koniec kwarantanny u nas i otwarcie od 13 czerwca granic wewnątrz UE (czyli np. bez Ukrainy i Białorusi). Oczywiście nie pojedziemy tam gdzie nas nie chcą - czyli na przykład na Słowację. Trochę kabaretowo, ale cóż. Popatrzymy,
|
Nie tylko Słowacja, do Rumuni także nas nie wpuszczą. Nie ma też potwierdzonych informacji czy Orban nas wpuści.
|
Jest jakieś info odnośnie Słowenii i Czech ?
|
Cytat:
Został przyjęty system oznakowania państw europejskich pod kątem możliwości podróżowania po 15.06. (tzw. „Semafor”). Przyjęto w nim rozróżnienie na państwa niskiego, średniego i wysokiego ryzyka zachorowania na koronawirusa: https://www.mvcr.cz/soubor/semafor-v...rvnu-2020.aspx Dla obywateli krajów uznanych za kraje niskiego ryzyka (dot. także Polski), z dniem 15.06. zostanie zniesiony przy wjeździe na terytorium RCZ obowiązek przedłożenia negatywnego testu na obecność Covid-19 czy poddania się kwarantannie. Przyjęte rozwiązania dotyczą reżimu jedynie po stronie czeskiej, nie polskiej. Nadal konieczne jest śledzenie wewnętrznych regulacji PL i RCZ dot. przekraczania granicy (zwłaszcza w celach turystycznych) ze względu na możliwe ew. zmiany spowodowane stanem pandemii w Europie - https://www.mvcr.cz/clanek/coronavir...ormace-mv.aspx Słowenia już dawno otwarta, wyrywkowo sprawdzają temperaturę. Ale podobno zastanawiają się coś nad Polakami - nie wiem czy to nie plotka. |
27 czerwca otwiera Tunezja http://kapitalis.com/tunisie/2020/06...VTSgN22_De4Q9Y
|
Jest jakiś link do końca kwa rantanny u nas? MSWiA?
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28. |