Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Fabryczny smar na łańcuchu. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37688)

zylek 31.10.2023 19:09

A co polecacie, np. do 690/700/701. Ori, chyba DID na O-ringach, przeleciał ze 20k, i jakby się nie zatarł na dwóch czy trzech ogniwkach, to pewnie by dalej latał, bo nie wyciągnął się jakoś specjalnie. Na wymianę kupiłem DIDa VX3, zrobił 4kkm i odłazi od tylnej zębatki już tak, że można na świat przez malutkie okienko zerkać. Kupiłem w gmoto, więc chyba żadna podróbka. Zmiana napędu była oczywiście w całości, z uczciwymi zębatkami. trochę lipa, tak czy inaczej.

Edit to EK/Enuma się nadaje do dual sporta (piach itp)?

irekafrica 31.10.2023 19:34

Mój znajomy gdy kupił GS-800 z przebiegiem 16tyś.km też miał łańcuch CZ. Czy to pierwszy montaż nie wiem.

Melon 31.10.2023 20:06

Naprawdę jakiś dziwny dzień, temat zaczął się od ON a skończył na CZ . :D

rrolek 31.10.2023 21:10

Potwierdzam. Te EK wytrzymywały mi w offie dłużej niż DIDy. Ntb coś mi się kojarzy że na pudełku z VX3 pisało, że to łańcuch on road?

Emek 31.10.2023 21:12

Rajmundzie dłużej znaczy ile? Bo jestem na wymianie aktualnie.

Dredd 31.10.2023 21:15

Cytat:

Napisał zylek (Post 834865)
A co polecacie, np. do 690/700/701. Ori, chyba DID na O-ringach, przeleciał ze 20k, i jakby się nie zatarł na dwóch czy trzech ogniwkach, to pewnie by dalej latał, bo nie wyciągnął się jakoś specjalnie. Na wymianę kupiłem DIDa VX3, zrobił 4kkm i odłazi od tylnej zębatki już tak, że można na świat przez malutkie okienko zerkać. Kupiłem w gmoto, więc chyba żadna podróbka. Zmiana napędu była oczywiście w całości, z uczciwymi zębatkami. trochę lipa, tak czy inaczej.

Edit to EK/Enuma się nadaje do dual sporta (piach itp)?

Ja miałem na 1 montaż w 690 z 2020 r. Reginę. Wymieniłem po ok. 15.000km.
Jakby ktoś potrzebował zapasowej zakuwki, to mam, a uprzedzam - jest bardzo trudna do dostania :D

szynszyll 31.10.2023 21:26

Cytat:

Napisał Emek (Post 834857)
W louisie leżą.

niestety juz nie. wiem, ze louis je ma - a wlasciwie mial bo EK/Enuma 525 MVXZ2 124 ogniwa juz nie kupisz :( moze beda nowe dostawy. na polskiej sieci sa takie lancuchy ale niższych grup. tu maja najmocniejszy wyczynowy zvx3, ale to juz chora kasa:

https://www.motozem.pl/ultimate-nx-r...-new-gen-2015/

kiedys bardzo duzy wybor mial Inter Cars. tu maja duzy wybor, a przynajmniej tak to wyglada na stronie:

https://www.kettenmax.de/

zakladalem te MVXZ2 do roznych motocykli i znaczaco wyroznialy sie trwaloscia. pamietam Mirka z Krakowa, ktoremu zalozylem to-to do DL1000. objechal Bułgarię i był zdziwiony, ze ani razu nie musial nic podciagac. zrobil na tym napedzie zdrowo ponad 30 tys km - a mały facet nie byl.

rrolek 31.10.2023 21:46

W moich endurakach DIDy do pogubienia połowy rolek odciągały do 150 mth (ok 4000 km) Zawodnicze EK - nie pamiętam dokładnie, ale jednak chyba zvx3, - "dojście" do bardzo dobrej ceny skończyło mi się że 3 lata temu) dobite w podobnym stanie to ok 180 mth tzn do ok 5000 km
Miało to sens jak płaciliśmy za niego może z 50 zet drożej niż za DID vx2.
Co ciekawe LC4ce eksploatowanej głównie w offie taki DID po 10.000 km wyglądał jeszcze całkiem dobrze.

zylek 31.10.2023 22:17

Cytat:

Napisał Emek (Post 834881)
Rajmundzie dłużej znaczy ile? Bo jestem na wymianie aktualnie.

Emek, masz jeszcze ori na 701? Zobaczysz co tam założyli?

Cytat:

Napisał rrolek (Post 834880)
Potwierdzam. Te EK wytrzymywały mi w offie dłużej niż DIDy. Ntb coś mi się kojarzy że na pudełku z VX3 pisało, że to łańcuch on road?

Na pudełku VX3 tak stoi, ale na gmoto pisali że się nadaje w off. Nie wiem, ale trochę z gumolitu jak dla mnie, a tylko smar w off stosowałem, a na dłuższe wyjazdy szwenduro oliwiarka. Znaczy białego co wszystko przykleja do łańcucha nie widział i nie był zaniedbany.

Emek 01.11.2023 07:05

Tak, mam. DID tam jest.

Dzieju 01.11.2023 08:48

Cytat:

Napisał Bohun (Post 834831)
Nigdy nie miałem MZki 150. Miało to to osłonę łańcucha.
To dobre to było?
Dlaczego nie stosuje się takich osłon?

W MZ były stosowane gumowe łączniki między silnikiem a osłoną zębatki tylnej , dawało to szczelność przed brudem , nasmarowany łańcuch nie gubił z siebie smaru ( smarowałem jakimś smarem który się go trzymał). Nie pamiętam przebiegu na swoim ale kiedyś jadąc gdzieś w niedaleką traskę swoją TS250 pękł mi przy ok 80km/h , na szczęście czas reakcji sprzęgłem pozwolił na uniknięcie zniszczenia czegokolwiek ale łańcuch już uzbierał się przed zdawczą. Się udało i tyle.
Pchałem wtedy swoją MZkę 14 km do domu, nie zostawiłem na drodze.
W tamtych czasach nie było telefonów w kieszeniach tylko trzeba było sobie radzić.
Dlaczego nie stosuje się obecnie pełnych osłon łańcuchów , może dlatego że jak pęknie to ma szansę wypaść na ziemię, może z oszczędności materiałowej, może by szybciej się zużywał.... trudno powiedzieć.
W Afryce mój ma jakieś 60 tyskm , 90% to hipol a te 10% okazjonalne testy dedykowanych smarowideł , mycie przeważnie naftą ale i było ropą.
No i się nie rozciąga od bardzo dawna a regulacji naciągu miał 3 ( 1500km , 20tyskm i jakoś ok 30tyskm) ze 4 może 5 dołków na regulatorze łącznie.
Stary porządny DID.

kylo 01.11.2023 09:10

1 Załącznik(ów)
Bardzo rzadko, ale osłony łańcucha się "zdarzają", nawet w roli wahacza!

Parę lat minęło, mam analogowe foty w albumie, 2001r rozpoczęcie sezonu na Bemowie w Warszawie, można było dotknąć, cyknąć zdjęcie:)
http://motocyklista.eu/portfolio/mun...st-w-ostrowie/

szynszyll 01.11.2023 17:54

jest jeszcze AFAM, ktorego zebatki zakładałem i kiedyś ( nie wiem jak teraz) były wybitnie trwałe i cieszyły się świetną opinią. z łańcuchami AFAM nigdy nie miałem do czynienia ale np. dla XRV jest coś takiego dostępne:

https://gmoto.pl/lancuch-napedowy-af...BoCCXYQAvD_BwE

matjas 01.11.2023 20:43

Ulala. Nowy Munch. Nie widziałem nigdy na żywo :( zazdroszczę.
Szczerze to pierwowzór bardziej mi się podobał :)

szynszyll 04.11.2023 15:27

1 Załącznik(ów)
dyskusja byla co benzyna robi z gumą i skad o-ringi w gaźniku mają o tym wiedzieć. zdjąłem zbiornik z DR i polozylem na gumowej macie. kranik pomimo pozycji off przeciekal. wylalo sie moze ze 100ml. lezalo 30 minut bo bylem cos wszamac. jak wrocilem gumowa mata wyglądała tak. i tak samo bedzie wygladal o-ring nie przystosowany do kontaktu z benzyną.

Melon 04.11.2023 18:54

Polej oponę olejem przepracowanym i zostaw, ciekawe efekty wychodzą. :D

WojtasA 05.11.2023 12:50

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 835280)
dyskusja byla co benzyna robi z gumą i skad o-ringi w gaźniku mają o tym wiedzieć. zdjąłem zbiornik z DR i polozylem na gumowej macie. kranik pomimo pozycji off przeciekal. wylalo sie moze ze 100ml. lezalo 30 minut bo bylem cos wszamac. jak wrocilem gumowa mata wyglądała tak. i tak samo bedzie wygladal o-ring nie przystosowany do kontaktu z benzyną.

Lo matko, popatrzyłem na zdjęcie nie doczytując co to i pomyślałem że to blachę ryflowaną tak powyginało :mur:

matjas 06.11.2023 20:31

Tez pierwsze co pomyślałem: ma Szynszyl pierdolniecie :)

szynszyll 08.11.2023 14:56

3 Załącznik(ów)
a ja właśnie naciągnąłem klienta na 85pln za jeden oring i dwa simeringi. oring 16pln, simering 24pln sztuka. plus koszty wysyłki. a co?! taki jestem durny :D

a chodzi o to, ze to-to pracuje w bardzo wysokiej temperaturze ( podobno do ~150 st C - nie mialem okazji mierzyc), w olejowo/benzynowym srodowisku uszczelniajac czesci stale ruchome ( głowica powietrzem chlodzonego duzego singla) i nie moze byc zrobione z byle czego bo spuchnie/pokruszy sie a mnie sie nie chce znowu wydzierac silnika i rozbierac gory przez oring za 0,80pln z Castoramy.

p.s. 15 i 2x21

jannickz 05.12.2023 05:17

Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że usunięcie fabrycznego smaru z łańcucha jest dobrym pomysłem. Jest on często bardzo lepki i klejący, co może utrudniać jazdę w terenie. Może też przyciągać brud i piasek, co może prowadzić do szybszego zużycia łańcucha.

wierny 05.12.2023 06:45

Cytat:

Napisał jannickz (Post 838315)
Z własnego doświadczenia mogę Ci powiedzieć, że usunięcie fabrycznego smaru z łańcucha jest dobrym pomysłem. Jest on często bardzo lepki i klejący, co może utrudniać jazdę w terenie. Może też przyciągać brud i piasek, co może prowadzić do szybszego zużycia łańcucha.

Dzień dobry. Zachęcam do napisania kilku słów o sobie w Powitalni. :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:38.