Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Inne - dyskusja ogólna (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=248)
-   -   KTM 390 vs CRF250l, może CB500X (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38139)

jtd 28.09.2020 21:01

Poszperałem. Waga juz zalane. Kawasaki KLX230 134kg, 19KM, wys siodła 88,5cm, cena 18500zł................. Honda CRF250L 154kg , 25KM, wys siodła 87cm, cena 22300zł................YamahaWR250R 134kg, 31KM, wys siodła 93cm cena tylko używane.......SWM300R 120kg, 38KM, wys siodła 95cm, cena 27,900zł.................AJP PR5250 123kg, 27KM, wys siodła 94cm, cena 24.000zł. Z tej kolekcji chyba tylko SWM jest na motogodziny, ale pewny nie jestem. Chodził mi o te tańsze.

rrolek 28.09.2020 21:27

Cytat:

Napisał matjas (Post 699106)
....wszędzie byś ta crf i tak wyjechał. Albo przepchnął i pojechał....

Oj, nie nie. Tu taka okolica że bym prędzej ducha wyzioną albo kark skręcił.
Z rzuconych przez jtd opcji w moich okolicach to może AJP byłby najlepszy. Nawet przeglądalem oststnio jakieś ogłoszenia. Nie na teraz, ale niedługo pewnie przyjdzie zmienić moje enduraczki na jakiegoś takiego malego duala, koniecznie jak najzejszego duala i w końcu kupić motocykl na szosę ?

GrubyDDZ 29.09.2020 13:55

https://www.youtube.com/watch?v=3vcHRgAbzMw

Bulla 29.09.2020 14:17

A coś do ok 10 tyś żeby zacząć przygodę z lasem ale z homologacją by do tego lasu dojechać i poskakać trochę , bez obsługi w motogodzinach . Jest coś takiego ?
mam ponad 100 kg i 184 cm

GrubyDDZ 29.09.2020 15:05

Pewnie że jest , choć by trampek, ale poczekajmy na mądre głowy , pewnie znają wiele ciekawych propozycji.
Właśnie ktoś wystawił LC4 na FB Bazar ŁN . Wywoławcza 10k .

Tymczasem znalazłem ogłoszenie CRF250l gdzieś w Małopolsce , świeży sprzęt, ale właściciel ciężki do dogadania więc olewam.

tommi 29.09.2020 15:34

Cytat:

Napisał GrubyDDZ (Post 699253)
Pewnie że jest , choć by trampek, ale poczekajmy na mądre głowy , pewnie znają wiele ciekawych propozycji.

Tymczasem znalazłem ogłoszenie CRF250l gdzieś w Małopolsce , świeży sprzęt, ale właściciel ciężki do dogadania więc olewam.

Mając crf, kupić trampka do lasu oczywiście można, ale czy ma to sens?
Ja, nie wiedząc czego chce (czy dual czy stricte "kross"), kupiłem lc4 640. Stare, ale jare. Teraz już wiem czego chce, chyba, więc lc4 wisi tu na giełdzie i na wspomnianych wyżej łowcach na fb.

Babel 29.09.2020 15:34

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37940

Marcinnn6 29.09.2020 15:55

Cytat:

Napisał tommi (Post 699260)
Ja, nie wiedząc czego chce (czy dual czy stricte "kross"), kupiłem lc4 640. Stare, ale jare. Teraz już wiem czego chce, chyba, więc lc4 wisi tu na giełdzie i na wspomnianych wyżej łowcach na fb.

I czego chcesz :) ?? zgaduje: chcesz liścia

GrubyDDZ 29.09.2020 16:03

Cytat:

Napisał Marcinnn6 (Post 699264)

Cytat:

Napisał tommi (Post 699260)

Cytat:

Napisał Bulla (Post 699249)
A coś do ok 10 tyś żeby zacząć przygodę z lasem ale z homologacją by do tego lasu dojechać i poskakać trochę , bez obsługi w motogodzinach . Jest coś takiego ?
mam ponad 100 kg i 184 cm

Trampka napisałem że dla Bulla , w sensie do 10k .:) I Lc4 też .

Cytat:

Napisał Babel (Post 699261)

Tak , to ten sam.

Babel 29.09.2020 16:07

Cytat:

Ja np wróciłem do duala (wczesniej RFS i Freeride )- na płaskim Mazowszu to 690 jest bardzo OK.
Choć znowu mi chodzi po głowie zmiana - ale kierunki są dwa albo exc500 lub ewentualnie freeride ale 4T.
Lub w drugą strone coś cięższego.
Jeszcze się nie zdecydowałem :D

GrubyDDZ 29.09.2020 16:20

Miałem XT660R , zmieniłem na 690 i miałem spoko zestaw bo obok stał R1200GS. Z powodu rozpoczęcia budowy domu , spanikowałem i sprzedałem wszystko . Teraz motocyklowo wstaję z kolan i zobaczymy co się urodzi .

tommi 29.09.2020 17:03

Cytat:

Pudło ;)
W góry mam daleko, podjazdy pod piony mnie nie kręcą, skoków nie lubią moje kolana, za to przypomniałem sobie, że najbardziej mnie kręci szutrowanie po Warmii/Podlasiu/dowolnym ładnym miejscu ciężkim klocem po przejechaniu do nich asfaltem 200km - planuje lc8 przed powrotem do statecznej jazdy na crf1000.

gilby 29.09.2020 17:43

gdzieś pomiędzy crf250l a wr250r jest jeszcze klx250.

https://youtu.be/zyNTQ-K8jf8

Babel 29.09.2020 18:06

Cytat:

Napisał tommi (Post 699273)
Pudło ;)
planuje lc8.

Aj jak to za mną chodzi tylko te 162 cm wzrostu :mur::mur:

tommi 30.09.2020 13:05

Cytat:

Napisał Babel (Post 699279)
Aj jak to za mną chodzi tylko te 162 cm wzrostu :mur::mur:

Ja mam kapkę więcej (190), ale też mam obawy ;)

Marcinnn6 30.09.2020 13:42

Cytat:

Napisał tommi (Post 699273)
Pudło ;)
W góry mam daleko, podjazdy pod piony mnie nie kręcą, skoków nie lubią moje kolana, za to przypomniałem sobie, że najbardziej mnie kręci szutrowanie po Warmii/Podlasiu/dowolnym ładnym miejscu ciężkim klocem po przejechaniu do nich asfaltem 200km - planuje lc8 przed powrotem do statecznej jazdy na crf1000.

Spoko. U mnie na to przyjdzie czas (tak stwierdziłem jak sprzedawałem trampka, a potem huske) . Teraz jeszcze chce trochę pobawić się liściem.

tommi 30.09.2020 13:45

Cytat:

Napisał Marcinnn6 (Post 699420)
Spoko. U mnie na to przyjdzie czas (tak stwierdziłem jak sprzedawałem trampka, a potem huske) . Teraz jeszcze chce trochę pobawić się liściem.

:Thumbs_Up:

Adagiio 30.09.2020 15:29

Nigdy pierwszy motorek w krzaczory nie będzie strzałem w sam środek tarczy. Potrzeba trochę czasu spędzić w lesie żeby móc dokonać właściwego wyboru. Najważniejsze że zaczniesz jeździć a następnie przyjdzie czas na zmiany. Wiele lat szukałem fali na, którą sefrista czeka całe życie. Znalazłem ją, jak już nie można było jeździć :haha2:. Tak że nie trać czasu .

GrubyDDZ 01.10.2020 20:18

https://www.otomoto.pl/oferta/ktm-ex...ID6DjylJ.html?

https://www.olx.pl/oferta/husqvarna-...5-IDGbxYi.html

W sumie pisałeś żeby nie schodzić poniżej 2017 .

Adagiio 02.10.2020 07:02

W 17 roku zmienili trochę na +, głównie zawias i geometrię. Na pierwszy motocykl do zastosowania o którym pisałeś, nie ma to aż takiego znaczenia. Jeśli w moto z linku to co piszą jest zgodne ze stanem faktycznym, to obydwa motorki z tym przebiegiem użytkowane amatorsko, mają wyglądać i silnik ma wzorowo pracować.
Osobiście wybrałabym Huske ze względu na tylne zawieszenie, prolink kontra pds, które daje lepszy komfort i precyzję.

GrubyDDZ 02.10.2020 11:51

Czyli szukam dalej , ale jak pogoda pozwoli to może podjadę KTM zobaczyć .
Ta konkretna Huśka od handlarza , wszedłem w przedmioty i gość ma trzy świeżynki . Mam jakiś uraz .

rrolek 02.10.2020 16:04

Czego... Jak z poza PL to po teorii mogą być w lepszym stanie jak krajowe. Poprosić o VIN, sprawdzić historię serwisową. U nas z tym lipa. Kat wychodzi z salonu, na pierwszy przegląd już nie zawsze przyjeżdża bo często gwarancja już skończona, i "przepada". Znajomy dealer mówi, że nawet jak są darmowe akcje serwisowe nikt nie przywozi zabawek. Ludzie mają to w d.pie.

pozdr rr

CzarnyCzarownik 02.10.2020 16:22

KTM chyba najlepiej szykać u źródła, czyli w Austrii :)

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

GrubyDDZ 02.10.2020 19:21

Cytat:

Napisał rrolek (Post 699820)
Czego... Jak z poza PL to po teorii mogą być w lepszym stanie jak krajowe. Poprosić o VIN, sprawdzić historię serwisową. U nas z tym lipa. Kat wychodzi z salonu, na pierwszy przegląd już nie zawsze przyjeżdża bo często gwarancja już skończona, i "przepada". Znajomy dealer mówi, że nawet jak są darmowe akcje serwisowe nikt nie przywozi zabawek. Ludzie mają to w d.pie.

pozdr rr

Myślisz że motocykl z 60 mth , będzie miał historię serwisową ?

https://www.olx.pl/oferta/husqvarna-...0c6cc;promoted

165mth, Zawieszenie przód 15 mth temu, wymiana oleju i uszczelniaczy, hamulce(klocki, tarcze) 15-18 mth, sprzęgło dokładnie nwm ile mth, 4 mth temu uleje i filtry, tubliss i opona tył 2-3 mth, łożyska w kołach kilka mth

rrolek 02.10.2020 19:54

Te modele maja pierwszy przeglad bodajze po 5u kolejne co 15 mth. Teoretycznie wiec powinien być w serwisie juz 4 razy. Druga opcja nie był bo gość sam sewisowal (częste u nas bo serwis nie tani) lub nie sewisowal wcale bo nie przeczytał instrukcji i nie słuchał dealera, myślał wiec ze wymiana oliwy po 30.000 km jak w jego Oplu. Te dwa warianty braku histori sa najbardziej ryzykowne przyz zakupie u handlarza ale nie muszą dyskwalifikowac motocykla. Jest jeszcze czwarta opcja - mial przeglądy co tych +/- 15 mth ale juz 20 czy więcej razy...

Edit: To nie są motorki do spokojnego prykania wokół komina. Nie, że się nie da, ale małe silniki niejpiekniej chodzą radośnie kręcone...

APC 02.10.2020 20:12

Cytat:

Napisał CzarnyCzarownik (Post 699825)
KTM chyba najlepiej szykać u źródła, czyli w Austrii :)

Sent from my Redmi Note 8T using Tapatalk

Chyba w Chinach :)

Adagiio 02.10.2020 20:47

Napisze coś co się nie spodoba, nie kupuj enduraka pochodzącego z gór. Tam się napierdala nim po paryjach, to raz. Komplet after marketowych plastików kosztuje trzy stówki, więc oryginalne po zakupie lądują w pudełku i zakłada się je w dzień przed sprzedażą.
Skup się na endurakach z nizin bo tam się ich nie rzuca po skałach, nie roluje po stromiznach i nie ciśnie na odcince,
Nie ma oczywiście reguły bo znam takich co pyrkają sobie po szuterkach, ale w większości w takich okolicznościach natury motorek nie ma lekko. A ćwiartka żeby fajnie w górach robiła to musi być na kresce przed odcinką a dla dużej grupy użytkowników zabiegi serwisowe kończą się na zatankowaniu.
Szczerze to nie kupiłem nigdy, oprócz zabytków motocykla w PL i nigdy tego nie zrobię z zasady, ponieważ u nas nie ma kultury serwisowej jeśli chodzi o ten segment moto i robi się dopiero jak coś dupnie. Przez kilkanascie lat spędzonych w górskich paryjach i saharyjskich piochach widziałem dziesiątki enduraków zaniedbanych serwisowo ludzi, których zabierałem na wyjazdy. A spora część z nich wracała z tras do bazy na sznurku. Dziwne to trochę , ale ja swoim zawsze wróciłem na kołach. Wiele lat temu na forum opisywałem koszty utrzymania enduraka, 150 godzin jazdy w sezonie to wydatek rzędu 5/6 tys zł na serwis i eksploatacyjne rzeczy, które wykonywałem sam .

GrubyDDZ 02.10.2020 21:00

I to jest konkret. Podobne wnioski wyciągam z filmiku jaki dostałem od właściciela . DZIĘKUJĘ

jtd 02.10.2020 23:37

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 699869)
Napisze coś co się nie spodoba, nie kupuj enduraka pochodzącego z gór. Tam się napierdala nim po paryjach, to raz. Komplet after marketowych plastików kosztuje trzy stówki, więc oryginalne po zakupie lądują w pudełku i zakłada się je w dzień przed sprzedażą.
Skup się na endurakach z nizin bo tam się ich nie rzuca po skałach, nie roluje po stromiznach i nie ciśnie na odcince,
Nie ma oczywiście reguły bo znam takich co pyrkają sobie po szuterkach, ale w większości w takich okolicznościach natury motorek nie ma lekko. A ćwiartka żeby fajnie w górach robiła to musi być na kresce przed odcinką a dla dużej grupy użytkowników zabiegi serwisowe kończą się na zatankowaniu.
Szczerze to nie kupiłem nigdy, oprócz zabytków motocykla w PL i nigdy tego nie zrobię z zasady, ponieważ u nas nie ma kultury serwisowej jeśli chodzi o ten segment moto i robi się dopiero jak coś dupnie. Przez kilkanascie lat spędzonych w górskich paryjach i saharyjskich piochach widziałem dziesiątki enduraków zaniedbanych serwisowo ludzi, których zabierałem na wyjazdy. A spora część z nich wracała z tras do bazy na sznurku. Dziwne to trochę , ale ja swoim zawsze wróciłem na kołach. Wiele lat temu na forum opisywałem koszty utrzymania enduraka, 150 godzin jazdy w sezonie to wydatek rzędu 5/6 tys zł na serwis i eksploatacyjne rzeczy, które wykonywałem sam .

No i po to jest CRF250L, albo WR250r, zeby jezdzic a nie siedziec w garazu. Tyle , ze nie urywaja kostki w oponach. Cos za cos. Bylo juz pisane. Trzeba przemyslec ile sie ma kasiory na zakup, na serwis i czy sie samemu potrafi serwisowac, jak nie to czy jest w poblizu ktos kto bedzie to serwisowal. Kupno liscia za cala kase jaka sie ma to jest duupa , chwilowa przyjemnosc

rrolek 03.10.2020 00:25

Jtd, nie patrz na to w ten sposób.
Ludzie kierują się emocjami i potrafią np. wydać cala kase na zabawkę, lub, równie ich zdaniem, pożyteczne np. ją przepić. Niektorzy nawet biorą kredyty. Kwestia wyborów. Moje na przykład, jak to ująłeś, chwilowe przyjemności, z małymi przerwami trwają 40 lat i jakoś z tym żyje, więcej, bez nich żyło by mi się ujowo.
To nie jest pochwała wyczynowych motocykli. Tez uważam ze na start wrr czy crfl
są zarabiste. A dalej to juz kwestia ogórków lub ogrodnika....

Pozdr rr

Adagiio 03.10.2020 06:56

Cytat:

Napisał jtd (Post 699912)
No i po to jest CRF250L, albo WR250r, zeby jezdzic a nie siedziec w garazu. Tyle , ze nie urywaja kostki w oponach. Cos za cos. Bylo juz pisane. Trzeba przemyslec ile sie ma kasiory na zakup, na serwis i czy sie samemu potrafi serwisowac, jak nie to czy jest w poblizu ktos kto bedzie to serwisowal. Kupno liscia za cala kase jaka sie ma to jest duupa , chwilowa przyjemnosc

Obierając kierunek ekonomia to są jeszcze tańsze chińskie, którymi również da się jeździć w terenie. Natomiast grzebanie przy motorkach w garażu to sama przyjemność, szczególnie zimą.

krakus 03.10.2020 10:51

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 699926)
Obierając kierunek ekonomia to są jeszcze tańsze chińskie, którymi również da się jeździć w terenie. Natomiast grzebanie przy motorkach w garażu to sama przyjemność, szczególnie zimą.

Do grzebania to trzeba mieć :
1. Czas
2. Warunki
3. Umiejętności

Kiedyś też większość spraw serwisowych ogarniałem sam. A teraz ciężko o czas na jazdę.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:40.