Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Podniesienie przedniego koła NAT DCT podczas jazdy w terenie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39294)

kristoch 09.03.2021 12:57

1 Załącznik(ów)
Miałem już nie pisać, ale mam niezłą polewkę z tego tableta. Żeby było jasne - dalej uważam, że Afryka to najlepsze duże ciężkie adv.

ABS można wyłączyć tylko w trybie OFF-ROAD, na zdjęciu jest GRAVEL i guziki od ABS są na szaro. Co zabawne te tryby zmieniają głównie sposób reakcji manetki wiec nie wiem po co tylko w OFF-ROAD...

@Robin - ja porównywałem NAT 1100 do 1000. Różnica w prostocie obsługi to przepaść. Do 9 sekund, o których piszesz trzeba dodać jeszcze 18 sekund na uruchomienie tableta, bo bez tego nic w trakcji, abs itp nie klikniesz. A to już całkiem realny scenariusz - zatrzymujesz się na fotę lub siku, gasisz, a potem 18 + 9, a kolega na GS-ie potrzebował 1 sekundy, ja na starej NAT 3 sekund. Niby człowiek się nie spieszy na wyjeździe, niby można nie resetować gasząc przez rozkładanie kosy, ale.

Starą super mi się jeździło w takie miejsca jak na filmiku (już kiedyś wklejałem) - https://youtu.be/UGWyNYHcJy8

Nową byłem w Alpach i dopóki nie zjechałem z asfaltu, wszystko było super. Nie miałem potrzeby wyłączać tej elektroniki. Ale jak zjechałem to było wesoło. Zostanę raczej na asfalcie, ale można wszędzie wjechać jak się chce i umi.
I fotka bo jakiś smutny ten wątek.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...227f030275.jpg

bukowski 09.03.2021 15:10

Cytat:

Napisał Robin (Post 722121)
XRV już nie robią niestety i już nie będą nad czym sam ubolewam i trzeba się z tym pogodzić.

Pierwsza NAT w moim odczuciu jest taka poprawiona xrv. wiem, bo się przesiadłem po 10 latach z RD07a.
ABS nie mam potrzeby wyłączać (rzadko, przy ostrych/śliskich zjazdach), więc tylko brak zapamiętywania stanu TC jest na minus, choć jest po prostu pod fizycznym przyciskiem na kierownicy.

ten tablet, throttle by wir, DCT i inne wynalazki w 1100 to niestety odjazd od zacnej koncepcji twardego, prostego i przewidywalnego motocykla.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

matjas 09.03.2021 15:19

no ja zawsze mówiłem, że TBW to jest gówno i że nigdy nie będę chciał mieć takiego motocykla a tu się potem okazało, że 690 ma TBW od początku produkcji.
poczułem się staro - tyle Wam powiem.

m

Emek 09.03.2021 15:21

Znam przypadek jak 690 co wpadło w błoto manetką już dalej nie pojechało.

matjas 09.03.2021 15:56

Nie dziwne.
Ciekaw jestem jak byłoby z retrofitem gaźnika do 690 i czy ktoś już to zrobił.
Zdziwiłbym się gdyby nie.
Tak na ciepło w dziecięciej naiwności co ma rumiane policzki i oczko błyszczące, wydaje mi się, że jedyna kwestia to prawidłowa kalibracja TPSa. Tego zdjętego z ori przepustnicy i celowe wprowadzenie w błąd kilku czujników ;D

M

Robin 09.03.2021 15:59

Cytat:

Napisał bukowski (Post 722226)
Pierwsza NAT w moim odczuciu jest taka poprawiona xrv. wiem, bo się przesiadłem po 10 latach z RD07a.
ABS nie mam potrzeby wyłączać (rzadko, przy ostrych/śliskich zjazdach), więc tylko brak zapamiętywania stanu TC jest na minus, choć jest po prostu pod fizycznym przyciskiem na kierownicy.

ten tablet, throttle by wir, DCT i inne wynalazki w 1100 to niestety odjazd od zacnej koncepcji twardego, prostego i przewidywalnego motocykla.

No właśnie nie ma co nikogo przekonywać do tego czy innego moto, niech każdy kupuje i jeździ tym czym chce i co mu bardziej pasuje.
Ja pierwszej NAT nie kupiłem, po prostu dupy mi nie urwała na testach (jeździłem zarówno manuałem jak i dct).
1100 AS jak tylko zobaczyłem na żywo to już wiedziałem że będzie moja, a potem było już tylko lepiej.
W moim odczuciu ma wiele rzeczy poprawione w stosunku do CRF1000, ale to moja subiektywna opinia.
BTW w 1100 w przeciwieństwie do CRF1000 ustawienia trakcji są pamietane po zgaszeniu silnika - ja np mam ustawiona TC i Wheelie na poziom 1, co mi wystarcza w offie i nic muszę ustawiać po zgaszeniu silnika.
Jedynie gdy zachce mi się wygłupiać z driftami w miejscu to wyłączam TC na 0.
Niemniej jednak niech każdy jeździ tym czym chce i nie ma sensu przekonywać do czegoś innego.
Moja babcia wciąż używa telefonu z fizycznymi przyciskami bo smartfona nie ogarnie, u mnie jest odwrotnie ;)

jabolos 09.03.2021 16:01

ATAS też pamięta ustawienia trakcji po zgaszeniu, także nie trzeba za każdym razem ustawiać.

Robin 09.03.2021 16:06

Cytat:

Napisał jabolos (Post 722240)
ATAS też pamięta ustawienia trakcji po zgaszeniu, także nie trzeba za każdym razem ustawiać.

Miałem na myśli 2017 rocznik, bo takimi jeździłem.

radiolog 09.03.2021 17:25

Jak pamięta to dobrze, bo w takim ktmie do tego extra dongla potrzeba, ale widzę ze w najnowszej 1290 tez pokombinowane z tymi ustawieniami wheelie, reakcji manety i stopnie uślizgu czyli TC. Bez dongla będzie upierdliwie, chyba ,ze tez będzie się zapamiętywać

Fizolof 09.03.2021 19:18

Cytat:

Napisał kristoch (Post 722194)

ABS można wyłączyć tylko w trybie OFF-ROAD, na zdjęciu jest GRAVEL i guziki od ABS są na szaro. Co zabawne te tryby zmieniają głównie sposób reakcji manetki wiec nie wiem po co tylko w OFF-ROAD...

To wynika z przepisów, np T7 przy wyłączonym ABS nie ma homologacji do poruszania się po drogach publicznych, wyłączyć ABS można tylko poza drogami. Tak jest napisane w instrukcji

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...e11b1d661a.jpg

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

temek 09.03.2021 19:43

Cytat:

Napisał matjas (Post 722231)
no ja zawsze mówiłem, że TBW to jest gówno i że nigdy nie będę chciał mieć takiego motocykla a tu się potem okazało, że 690 ma TBW od początku produkcji.
poczułem się staro - tyle Wam powiem.

m

Throttle by wire powiadasz, 690 od początku produkcji ?

Zalało i działa dalej ;-)

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...53e756f556.jpg

Misza 09.03.2021 20:45

Bartek a jak się wyłączy to należy się samozaaresztować? :D

Fizolof 09.03.2021 21:21

Cytat:

Napisał Misza (Post 722296)
Bartek a jak się wyłączy to należy się samozaaresztować? :D

To jest jak z przekroczeniem dopuszczalnej prędkości albo zakładaniem np kostki 140 zamiast homologowanej 150 czy nawet jazdę po kieliszku, robisz to na własne ryzyko i lepiej zdawać sobie sprawę. Nie wiem czy w razie W są w stanie udowodnić, że ABS był wyłączony.
Niemniej jednak obecnie motocykl dopuszczony do ruchu wg homologacji ma mieć ABS i koniec. U nas nie ma jeszcze takiego zamordyzmu jak w Niemczech gdzie przed TUV, chłopaki ściągają dodatkowe halogeny i zakładają homologowane rozmiary opon ale niedługo pewnie będzie. A ubezpieczyciel tylko czeka, żeby nie wypłacić kasy.

Misza 09.03.2021 21:39

Wiem o co chodzi i niestety moim nic nie znaczącym zdaniem jest to głupie. Chociaż nie. Nie głupie. Parszywe.

Emek 09.03.2021 21:45

Homologacja a dopuszczenie do ruchu to 2 różne sprawy. Jak wyłączę obligatoryjne ESP i ktoś mi się wbije w bok auta to życzę powodzenia ubezpieczalni która by użyła argumentu że ESP było wyłączone aby odmówić wypłaty odszkodowania. To samo z ABS. To że musi byc żeby spełnić wymagania homologacji nie oznacza obowiązku jego używania.

Fizolof 09.03.2021 21:56

Cytat:

Napisał Emek (Post 722312)
Homologacja a dopuszczenie do ruchu to 2 różne sprawy. Jak wyłączę obligatoryjne ESP i ktoś mi się wbije w bok auta to życzę powodzenia ubezpieczalni która by użyła argumentu że ESP było wyłączone aby odmówić wypłaty odszkodowania. To samo z ABS. To że musi byc żeby spełnić wymagania homologacji nie oznacza obowiązku jego używania.

No to wytłumacz mi czym jest homologacja a czym dopuszczenie do ruchu skoro to 2 różne sprawy no i pokaż jak wyłączasz w aucie ABS.

Emek 09.03.2021 22:05

Homologacja to spełnienie warunków koniecznych do rejestracji pojazdu na danym rynku a dopuszczenie do ruchu to wymagania jakie dla danego typu pojazdu stawia kodeks drogowy. Dla pojazdów nowych diagnosta jest pomijany. To dwie różne sprawy. ABS w autach chyba nie jest dezaktywowalny guzikiem, nie wiem bo moje auto nie ma ABS ale ESP jak najbardziej.

Fizolof 09.03.2021 22:13

Cytat:

Napisał Emek (Post 722317)
Homologacja to spełnienie warunków koniecznych do rejestracji pojazdu na danym rynku a dopuszczenie do ruchu to wymagania jakie dla danego typu pojazdu stawia kodeks drogowy. Dla pojazdów nowych diagnosta jest pomijany. To dwie różne sprawy. ABS w autach chyba nie jest dezaktywowalny guzikiem, nie wiem bo moje auto nie ma ABS ale ESP jak najbardziej.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1f41a583c8.jpg

bukowski 09.03.2021 23:58

Cytat:

Napisał Emek (Post 722317)
nie wiem bo moje auto nie ma ABS ale ESP jak najbardziej.

a co to za cudak? abs jest obowiązkowy we wszystkich autach od 2006 roku, w praktyce w autach od lat. 90 (jak klasa wyższa to od początku, jak niższa, od. konca
..) , a wcześniej ESP to egzotyka była...

Cezar3 10.03.2021 00:03

Cieszę się, że nie wydałem dodatkowych 30tys i nadal męczę się z litrem 😀

Wysłane z mojego SM-G986B przy użyciu Tapatalka

Emek 10.03.2021 07:07

Cytat:

Napisał bukowski (Post 722343)
a co to za cudak? abs jest obowiązkowy we wszystkich autach od 2006 roku, w praktyce w autach od lat. 90 (jak klasa wyższa to od początku, jak niższa, od. konca
..) , a wcześniej ESP to egzotyka była...

Ja nie mam ani ABS ani ESP. Auto HZJ76 , nie z naszego rynku. Rocznik 2011 bodaj.

rafput 10.03.2021 22:44

I pomyśleć, że chłop chciał się tylko dowiedzieć jak wyrwać NAT na koło...

zaczekaj 10.03.2021 22:45

Cytat:

Napisał rafput (Post 722520)
I pomyśleć, że chłop chciał się tylko dowiedzieć jak wyrwać NAT na koło...

No nie chłop a kobitka...

kristoch 11.03.2021 00:00

Cytat:

Napisał zaczekaj (Post 722521)

I to wyjaśnia skąd i po co tak się rozwinął ten wątek 😀. Dzięki!

rafput 11.03.2021 00:22

Cytat:

Napisał zaczekaj (Post 722521)

Pardon, c'est ma faute...

Pawel_z_Jasla 12.03.2021 07:24

Przeczytałem temat z niedowierzaniem /podobnie jak Matjas/ i teraz mam pytanie, czy w tym sofcie albo tablecie nie ma funkcji/komendy "idź na koło" ?? Ja jestem z pokolenia Ala ma Asa a As ma Ale ale może musicie poszukać Panowie głębiej w ustawieniach niż wymieniany tu wielokrotnie pkt "G":dizzy:

consigliero 12.03.2021 07:51

Myślę że wystarczy powiedzieć „ Hello NAT” i w odpowiedzi usłyszymy jakich opcji możemy skorzystać. Jednym słowem, komenda „ idź na koło” to może być dobry trop.

GregoryS 12.03.2021 11:39

A w razie kraksy i szkód moze da sie to naprawic softwarowo ? Typu odznaczyc jakis "ptaszek" nazwany "damaged" i po sprawie, mozna jechac? :)

Leffle 12.03.2021 22:30

Kobiety powinny lepiej wiedzieć jak włączyć i wyłączyć punkt G, ale zdałam się na wiedzę męskiego grona z forum ;P toż to z Waszym doświadczeniem nie można się równać :D

matjas 12.03.2021 23:00

G jak głupota? Ciężko się nie zgodzić.

Szkoda ze włącznik jest większy od wyłącznika.

M

bukowski 13.03.2021 12:23

Gdyby to z tym punktem G było tak proste, to bysmy tutaj głównie machali naszymi... włącznikami.

radiolog 13.03.2021 14:09

Podniesienie przedniego koła NAT DCT podczas jazdy w terenie.

Cytat:

Napisał bukowski
Gdyby to z tym punktem G było tak proste, to bysmy tutaj głównie machali naszymi... włącznikami.

Rozczarowałeś mnie,że to taki problem

Artek 13.03.2021 21:59

Leffle, tak to "męskie" forum, ale zapewniam Cię, że większość facetów tutaj obróci głowę i wstrzyma oddech, jak na zlocie zarzucisz tylnym kołem i poderwiesz przód.:D

Wszyscy starsi stażem forumowicze wiedzą, że kobietki mają punkt G na końcu słowa SHOPPING:haha2: Niestety wiemy także (my faceci), gdzie mamy swój punkt G (nie przystoi pisać publicznie na forum, więc młodszym wyjaśniać nie będę:)).

W grupie "Łowcy Niewygód" znajdziesz dużego chłopa, który potrafi różne figle automatem zrobić. Także da się. Ćwiczyć! Sezon już tuż tuż.:at:

Na forum znajdziesz także opisy różnej maści szkoleń prowadzonej przez profesjonalistów. Zachęcam do lektury.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:28.