Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Oprogramowanie, wyświetlacz, nawigacja (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=251)
-   -   CRF1100 czarny ekran. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39637)

nocny 21.02.2022 20:22

Oglądam taki kanał na YT który prowadzi gość z Czech no i też się skarżył że po zimie, ekran odmówił posłuszeństwa (dotyk). Aczkolwiek dodał że parę dni później ekran wrócił do normy. Zgłosił to do Hondy w Brnie ale na razie również bez odpowiedzi. Także chyba grubsza sprawa się szykuje....

pozdrawiam Marcin Jan

44FG 21.02.2022 20:53

Mogliby nam powymieniać na takie co szybciej działają ;)

GregoryS 21.02.2022 21:49

1 Załącznik(ów)
Takie co dzialaja blyskawicznie juz mieli.

Załącznik 114224

Teraz sa "nowoczesne" i "kolorowe" ;)

R2D2 21.02.2022 22:55

No to chyba czas odłączyć akumulator i sprawdzić co się stanie.
W tych telewizorach faktycznie coś nie do końca działa , raz że odpala to się jak stary laptop z dyskiem HDD a dwa że nie zawsze wogle działa (czarny ekran).
Reakcja na jakiekolwiek rozkazy po pokazaniu się obrazu przychodzi po kilkudziesięciu sekundach.

Trzeba sprawdzić czy w specyfikacji telewizora od NT1100 jest też bluetooth 2.1 +EDR i czy tam też wszystko tak muli.
Dodam że bluetooth 2.1 +EDR powstał w 2007 roku.
Coś mi się zdaje że Pan Hąda weźmie nas na przetrzymanie i będą nas karmili updejtami i wymieniali telewizory na inne sprawne do końca gwarancji.
Dobrze wiedzieli że wstawiają stara technologię z nowym wyświetlaczem. Podłączanie np iphone 13 po kablu to jest lekka żenada. Jakby moto miało 10 lat to rozumiem. Nie wiem czy samochody 10 lat temu nie miały lepszego standardu bluetooth niż nowa afra dzisiaj.

Ale najlepsze jest to ze trip zawsze działa :D:D:D:D

Majster 21.02.2022 23:00

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 770381)
a dwa że nie zawsze wogle działa (czarny ekran)

Nagraj to telefonem jeśli taka anomalia występuje. Zgłoś i dołącz film. W moim przypadku jak dołączałem film / zdjęcie lub opinię rzeczoznawcy to diametralnie zmieniało podejście i sposób wszelkich napraw.

R2D2 05.03.2022 23:54

I jak tam panowie reklamacje ? coś wiadomo coś ? :D

Majster : Narazie nie reklamowałem , wole jeździć i się delektować. Na reklamację mam jeszcze duuużo czasu.

felipe84 07.03.2022 11:58

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 772018)
I jak tam panowie reklamacje ? coś wiadomo coś ? :D

Majster : Narazie nie reklamowałem , wole jeździć i się delektować. Na reklamację mam jeszcze duuużo czasu.

Nic nie wiadomo, myślą jak tego dotknąć.

syncronizator 07.03.2022 13:07

Ile czasu ma serwis na rozpatrzenie reklamacji?

nocny 07.03.2022 14:54

Co do zasady 14 dni w przypadku rękojmi. W przypadku niedotrzymania tego terminu uznaje się, że reklamacja jest zasadna.
Ale kiedy będzie naprawiona (jeśli tak zażyczył sobie klient) to chyba inna para kaloszy. Bo w sumie można też żądać obniżenia ceny i tu pewnie trudniej będzie się, po milczącym uznaniu, Hondzie migać.
Z tym że w przypadku gwarancji będą obowiązywać terminy z umowy gwarancyjnej, a jeśli ich nie ma to tak jak w rękojmi.
Ktoś negował zatrudnienie prawnika ale jeśli "Honda" się ociąga to jest to jedyna droga. Walczyłem tak z Kawasaki, nagle po piśmie z kancelarii dostali przyśpieszenia.

pozdrawiam Marcin Jan

syncronizator 13.03.2022 20:45

Wg mnie usterki trzeba zgłaszać natychmiast ... aby nie wyexpirowała gwarancja.
I cisnąć ..cisnąc cisnąć.

R2D2 14.03.2022 10:35

Odpaliłem wczoraj po zimie , aku nie odłączane ani nie doładowywane.
Afra stała od 21 listopada 2021 nie tykana. Zapaliła jakbym wczoraj postawił.
Wszystko działa , dotyk też.
Sezon rozpoczęty tripem 160 Km :D:D:at::D:D

crimson 14.03.2022 10:44

Ja prawie tak samo :)
Też zostawiłem z końcem listopada i w minioną sobotę odpaliła jakbym ją wczoraj zostawił.
I 250 km - nie spotkałem ani jednego motocyklisty, aż dziwnie się czułem :)

Tomkoo 17.03.2022 22:32

Witam

U mnie też się pojawił problem z działaniem ekranu (dotyk) po zimie.:(
Czy ktoś już uzyskał jakieś info od serwisu w tej sprawie?

Dodatkowo mam problem z uruchomieniem silnika.
Dopiero po 4-5 przyciśnięciu startera rozrusznik uruchamia motor.
Przy każdym wcześniejszym przyciśnięciu słychać tylko załączającą się pompę chyba paliwa. Akumulator naładowany, napięcie 13.0-13.2 V.
Jak już odpali to rozrusznik uruchamia się za każdym razem.
Postoi dobę i znów ten sam porblem

Czy ktoś spotkał się z tym problemem?
A miało być tak pięknie Honda = bezawaryjność :mad:

Pozdrawiam

jabolos 18.03.2022 10:18

W CRF1000 problem z przyciskiem rozrusznika też występuje, czyli w 1100 tego nie poprawili. Najgorsze, że nie występuje jako oddzielny element do wymiany a tylko jako komplet za chorą kasę. Spróbuj rozebrać, wyczyścić i przesmarować wazelinką techniczną.

R2D2 18.03.2022 10:21

Tomkoo ... a odłączałeś akumulator w zimie ?

Tomkoo 19.03.2022 11:42

Akumalotor na zimę był wymontowany, trzymany w ciepłej kotłowni.
Przed zamontowaniem podładowałem kilka dnia na ładowarce OPTIMATE 4.

Najlepiej byłoby chyba podłączyć drugi akumulator i sprawdzić.

R2D2 19.03.2022 12:23

Nie o akumulator tu chodzi tylko o odłączenie elektroniki od zasilania.
Usterka dotyku może mieć z tym związek ale to tylko moje przypuszczenie.

stilo 19.03.2022 13:14

Nie wyjmowałem akumulatora na zimę. Usterka wyświetlacza mnie dopadła.
Pozdrawiam

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

Majster 19.03.2022 13:19

Może jakiś wpływ ma niska, ujemna temperatura?

stilo 19.03.2022 14:18

Cytat:

Napisał Majster (Post 773652)
Może jakiś wpływ ma niska, ujemna temperatura?

Chyba nie. W garażu podziemnym stała.

Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka

syncronizator 19.03.2022 15:50

Im więcej ludzi zgłosi naprawę gwarancyjną tym lepiej dla sprawy.

nocny 19.03.2022 18:51

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 773657)
Im więcej ludzi zgłosi naprawę gwarancyjną tym lepiej dla sprawy.

No chyba nie ma nikogo kto by nie zgłosił. Z drugiej strony ja nie używam dotyku także mógłbym nawet nie wiedzieć że nie działa.
BTW ma ktoś info jak sytuacja wygląda w innych krajach? Jakieś forumowe wieści?
pozdrawiam Marcin Jan

R2D2 20.03.2022 14:17

1 Załącznik(ów)
Zobaczcie kto produkuje afrykowy telewizor :D

nocny 20.03.2022 17:38

No to by się wydawało że jakieś doświadczenie mają. Pewnie specyfikacja przyszła z farbki taka że nie było wyjścia i cieli koszta

pozdrawiam Marcin Jan

syncronizator 20.03.2022 21:15

Cytat:

Napisał nocny (Post 773675)
No chyba nie ma nikogo kto by nie zgłosił.

Podkreśliłem bo nie widzę na forum (a być może przeoczyłem)informacji jak sprawę rozwiązała honda .

Może się ktoś wprost pochwalić jak honda rozwiązuje problem?
Widać SN na unicie więc coś tam można by wydedukować ... wadliwa seria ?

felipe84 20.03.2022 22:19

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 773740)
Zobaczcie kto produkuje afrykowy telewizor :D

Dziwi tym bardziej, że działa to tak tragicznie i kosztuje 12k :mur:

GregoryS 20.03.2022 23:20

12k dla Ciebie jako klienta. Nie sadze zeby Honda kupowala to w cenie wyzszej niz polowa tej kwoty, wliczajac w to gruba marze samego producenta. A rzeczywisty koszt produkcji… moze 1/4 tej kwoty.
Garmina bym nie winil. Dostali pewnie wymagania i maksymalna cene za sztuke za ktora Honda kupi. Opracowali, ktos z Hondy to klepnal, i git.

Ocet 21.03.2022 08:36

Syncronizator.. U mnie ekran został wymieniony rok temu, naczekałem się 5 tygodni na wymianę ze stojącym motocyklem w serwisie..

Andzin75@gmail.com 17.05.2022 21:31

Witanko panowie u mnie po 3 miesiącach ekran ożył ale usunąłem fabryczna folie której wcześniej nie widziałem ,wpierw lagował ale z każdym dniem coraz lepiej i teraz już prawie normalnie śmiga.. może komuś też to pomorze ,przypominam aku miałem wyjęty na zimę a i garaż nie ogrzewany był... teraz google maps zdecydowanie łatwiej obsłużyć

nocny 18.05.2022 22:06

Hmmm czyżby "klej" foli powodował lagi na ekranie.

pozdrawiam Marcin Jan

44FG 19.05.2022 17:06

Ja ekran obsługuję przyciskami. Raczej nigdy go nie dotykam. Nie jest to wygodne nawet na postoju. Laguje z guzików jak siemasz więc nie sądzę, że to efekt naklejenia folii. Może jakis upgrade oprogramowania robiłeś i coś tam zoptymalizowali?

Pirania 19.05.2022 23:29

A miała być taka cudowna, nie zajebliwa..;)

GregoryS 19.05.2022 23:56

Nie denerwuj kolegow, i bez tego maja ubaw z nowosciami :P

king3 19.05.2022 23:58

Cytat:

Napisał Pirania (Post 780967)

To tylko ekran :)

Dzieju 20.05.2022 07:28

Cytat:

Napisał Pirania (Post 780967)

Taaaa miała a wyszło jak przystało na dzisiejsze czasy.Kiedyś to było inaczej.

dawid8210 20.05.2022 19:26

Gdyby tak wtedy zamiast amerykański, Pawlak miał powiedzieć japoński.....:D

Melon 20.05.2022 23:58

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 780988)
Taaaa miała a wyszło jak przystało na dzisiejsze czasy.Kiedyś to było inaczej.

Dokończę za Ciebie, Honda teraz to tylko stan ... wspomnień ?

coddy 03.11.2022 13:04

Niestety dzisiaj moją dopadł brak tableta - w ogóle nie reaguje na kluczyk. Po włączeniu zapłonu nic się nie dzieje. Moto stało 5 dni w garażu podziemnym i dzisiaj rano ledwie odpalił ale ekran pozostaje czarny. Byłem w MCSie sprawdzili bezpieczniki i powiedzieli, że nie wiedzą co się dzieje oraz abym obserwował problem. Dodam, że telefon podłączony kablem usb nie ładuje, więc to gniazdo także nie działa...
Zadzwoniłem do serwisu, gdzie moto było kupowane to powiedzieli aby podjechać, będą próbować kalibrować ale także zostanie zrobione zgłoszenie (został mi tylko 1 miesiąc gwarancji).

matjas 03.11.2022 13:16

co to znaczy LEDWO ODPALIŁ. masz prąd?

jeśli jest niskie napięcie na aku przy rozruchu dojdzie do resetu kompa. w wielu maszynach tak się dzieje.

m

coddy 03.11.2022 13:30

ledwo odpalił, to znaczy, że wydawało mi się, że jakby za pierwszym zakręceniem nie odpalił, to bym musiał wyjmować aku i go ładować. Zdarzały mi się w przeszłości sytuacje, kiedy posatał około 7 dni to już nie odpalił, ale nigdy wcześniej nie było takiej sytuacji, że wyświetlacz w ogóle nie odpalał.

R2D2 03.11.2022 14:46

Postał siedem dni i nie odpalił ? coś ci tam ostro prąd żre albo aku lub regulator masz padnięty.
Moja afra stała całą zimę i bez żadnego doładowania aku odpaliła po zimie jakby jeden dzień minął.

Majster 03.11.2022 14:58

Cytat:

Napisał coddy (Post 796863)
ledwo odpalił, to znaczy, że wydawało mi się, że jakby za pierwszym zakręceniem nie odpalił, to bym musiał wyjmować aku i go ładować.

Litowy aku w niskich temperaturach wyraźnie wolniej kręci rozrusznikiem, ale zawsze jakoś odpalał.

Cytat:

Zdarzały mi się w przeszłości sytuacje, kiedy posatał około 7 dni to już nie odpalił

Coś żre prąd? Aku ma jakiś feler? Widziałeś może jakie było napięcie akumulatora przed rozruchem? (jeśli miałeś ustawione na widoku w tablecie).

Daj info jak to zostanie rozwiązane, czy skończy się wymianą tabletu czy coś innego go wskrzesi?

muszel72 03.11.2022 15:26

Alarm?

matjas 03.11.2022 15:27

Cytat:

ledwo odpalił, to znaczy, że wydawało mi się, że jakby za pierwszym zakręceniem nie odpalił, to bym musiał wyjmować aku i go ładować. Zdarzały mi się w przeszłości sytuacje, kiedy posatał około 7 dni to już nie odpalił, ale nigdy wcześniej nie było takiej sytuacji, że wyświetlacz w ogóle nie odpalał.

przemyśl czy nie masz dołożonych jakichś akcesoryjnych urządzeń - dodatkowe immo oprócz HISS lub alarm. chyba, że tam już wogle macie jakieś bezkluczykowe historie.

w moim 'starym' NC mozna było wyłączyć na postoju migającą diodę HISS. z poziomu meniu, rzecz jasna. PODOBNO w niektórych maszynach potrafiło to żreć aku.
Żebyś nabrał optyki to mój motocykl w ciągu trzech lat nie był akumulatorowo dotykany. W ostatnim roku jego posiadania jeździłem w lipcu a potem odpalałem go do sprzedaży w styczniu - odpalił od dotknięcia.

masz coś nie halo.

coddy 03.11.2022 15:47

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 796876)
Postał siedem dni i nie odpalił ? coś ci tam ostro prąd żre albo aku lub regulator masz padnięty.
Moja afra stała całą zimę i bez żadnego doładowania aku odpaliła po zimie jakby jeden dzień minął.

U mnie od samego początku coś nie tak z aku. Nawet jak odbierałem moto z salonu to musieli mi wymienić aku z innego moto ponieważ mój był padnięty i od samego początku mam tak, że jak postoi do 6 dni to jeszcze odpali ale jak magiczny tydzień minie to nie ma szans na rozruch.

coddy 03.11.2022 15:52

Cytat:

Napisał Majster (Post 796877)
Litowy aku w niskich temperaturach wyraźnie wolniej kręci rozrusznikiem, ale zawsze jakoś odpalał.

Coś żre prąd? Aku ma jakiś feler? Widziałeś może jakie było napięcie akumulatora przed rozruchem? (jeśli miałeś ustawione na widoku w tablecie).

Mam podłączony zestaw od szynszyll'a i ten zestaw podpięty jest bezpośrednio do aku i wszystkie podłączone obecnie odbiorniki idą po kluczyku i tutaj bym nie upatrywał problemu.

Cytat:

Napisał Majster (Post 796877)
Daj info jak to zostanie rozwiązane, czy skończy się wymianą tabletu czy coś innego go wskrzesi?

Oczywiście będę informował, na tę chwilę jutro odstawiam moto do serwisu.

coddy 03.11.2022 15:53

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 796881)
Alarm?

Nie mam dodatkowego alarmu.

coddy 03.11.2022 15:57

Cytat:

Napisał matjas (Post 796882)
przemyśl czy nie masz dołożonych jakichś akcesoryjnych urządzeń - dodatkowe immo oprócz HISS lub alarm. chyba, że tam już wogle macie jakieś bezkluczykowe historie.

w moim 'starym' NC mozna było wyłączyć na postoju migającą diodę HISS. z poziomu meniu, rzecz jasna. PODOBNO w niektórych maszynach potrafiło to żreć aku.
Żebyś nabrał optyki to mój motocykl w ciągu trzech lat nie był akumulatorowo dotykany. W ostatnim roku jego posiadania jeździłem w lipcu a potem odpalałem go do sprzedaży w styczniu - odpalił od dotknięcia.

masz coś nie halo.

Tak właśnie myślę, ponieważ jak wcześniej wspomniałem już podczas odbioru nowego moto z salonu miałem falstart z aku i musieli mi dać z AT do mojej ATAS.

Co do akcesoriów to mam 4 odbiorniki ale każdy z nich idzie po kluczyku, czyli pobór powinien być minimalny.

luk2asz 03.11.2022 16:09

Nie odkryje Ameryki ale masz coś jak to u nas mówią "zdupcone". Ja odpalam po 4 miesiącach od strzała. Mało, ten akumulator co mam od nowości potrafiłem rozładować jak zostawiłem na dwie godziny motocykl z włączonym zapłonem pod bankiem. Odpaliłem od startera, zrobiłem wieczorem 600 km i żyje nadal.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

coddy 03.11.2022 16:16

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 796893)
Nie odkryje Ameryki ale masz coś jak to u nas mówią "zdupcone". Ja odpalam po 4 miesiącach od strzała. Mało, ten akumulator co mam od nowości potrafiłem rozładować jak zostawiłem na dwie godziny motocykl z włączonym zapłonem pod bankiem. Odpaliłem od startera, zrobiłem wieczorem 600 km i żyje nadal.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

W takim razie muszę także to zgłosić, aby zweryfikowali ponieważ nie może tak być, że jak zapomne i nie odpalę w przeciagu tygodnia moto to kaplica.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:08.