Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Kwestie różne, ale podróżne. (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=80)
-   -   Mandat za prędkość we Włoszech (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=39687)

delirium 21.10.2022 14:27

Cytat:

Napisał Władek (Post 795375)
Może jakieś sprawdzone myki ktoś zna.

tak, wyjechać z durnej Uni.

muszel72 21.10.2022 14:38

Płacić

Bohun 21.10.2022 14:50

Zgłębiałem temat po ostatniej akcji na Węgrzech 45000 HUF. 82/50

Przede wszystkim dane w UE o pojazdach są "wspólna" bazą.
Oni wysyłają swoje pismo tłumaczone na polski i wtedy nie ma luki bo jest po polsku. Jak nie jest tłumaczone to teoretycznie powołujesz się na "nie panimaju".
Jak zwlekasz z płatnością to rosną odsetki, a jeśli odwołasz się to kierują sprawę do polskiego sadu który z automatu to przyklepuje i płacisz za sąd odsetki i pokutę. Jak zamierzasz jeszcze odwiedzić w.w kraj na kołach to pewnie by się nie nacieszyli, że nie płacony. Po informacje zasięgnąłem na innych forach podróżniczo-onetowych.

Tak że Scheiße, muss zahlen!

Lakrua 21.10.2022 14:56

Jak by ktoś pytał ile kosztuje brak winiety na Węgry to 500 zł. Przyszło po roku ;)

lukasz_vip 21.10.2022 15:33

A ktoś kojarzy po ilu przychodzi z Czech i Austrii za przekroczenie? Bo mijają mi 3 miesiące już i się zastanawiam czy przyjdzie.

ArtiZet 21.10.2022 15:44

Cytat:

Napisał delirium (Post 795376)
tak, wyjechać z durnej Uni.

Polecam kierunek wschodni...Białoruś, może Rosja...tam nie jest "durno" ;)

Bohun 21.10.2022 15:55

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 795386)

UA to tak po między, a mintyy pytają czy mandat będzie oficjalno czy nieoficjalno. Z fotoradarem nie podyskutujesz.

delirium 21.10.2022 16:04

Cytat:

Napisał ArtiZet (Post 795386)

sto razy wolę kierunek wschodni, pradziwi ludzie, prawdziwe problemy - przygoda. Jak tylko się "wypogodzi" to jadę na wschód od zgniłego zachodu.

rrolek 21.10.2022 16:24

Na wycieczkę może tak. Ale jak by tam było słodziej niż tu, to by naród tam migrował. Cósik tego nie widzę.
To tak poza tematem.

siwy 21.10.2022 16:26

Cytat:

Napisał Bohun (Post 795378)
Zgłębiałem temat po ostatniej akcji na Węgrzech 45000 HUF. 82/50

Przede wszystkim dane w UE o pojazdach są "wspólna" bazą.
Oni wysyłają swoje pismo tłumaczone na polski i wtedy nie ma luki bo jest po polsku. Jak nie jest tłumaczone to teoretycznie powołujesz się na "nie panimaju".
Jak zwlekasz z płatnością to rosną odsetki, a jeśli odwołasz się to kierują sprawę do polskiego sadu który z automatu to przyklepuje i płacisz za sąd odsetki i pokutę. Jak zamierzasz jeszcze odwiedzić w.w kraj na kołach to pewnie by się nie nacieszyli, że nie płacony. Po informacje zasięgnąłem na innych forach podróżniczo-onetowych.

Tak że Scheiße, muss zahlen!

Tak, mandat po polsku ale jak się chce zapłacić to trzeba translator otworzyć bo po węgiersku formularz.

Bohun 21.10.2022 16:39

Cytat:

Napisał siwy (Post 795393)
Tak, mandat po polsku ale jak się chce zapłacić to trzeba translator otworzyć bo po węgiersku formularz.

To prawda. Daje 10 lat i to poprawią. Pieniądze zostaną pobrane automatycznie na podstawie porównania 10 wcześniejszych zdjęć zrobionych przez wszelakie kamerki cctv. Czekaj nie pieniądze tylko socialscore ci spadnie.

Melon 21.10.2022 16:43

Cytat:

Napisał Władek (Post 795375)
Podepne sie tutaj pod post kolegi @ melon1968,
Dostałem właśnie mandacik z pod Salzburga, zwykły list przekroczenie o 28 na 80.

melon1968, czy kombinowałeś cos, czy lepiej to opłacic, koszt 80 jurków.

Może jakieś sprawdzone myki ktoś zna.

Nic nie kombinowałem, przyjąłem na klatę i zapłaciłem.

radiolog 21.10.2022 20:26

Za to w Rumunii hulaj dusza, piekła nie ma, a niby Unia

delirium 21.10.2022 20:39

Cytat:

Napisał radiolog (Post 795411)
Za to w Rumunii hulaj dusza, piekła nie ma, a niby Unia

no w Rumunii ito dziki zachód faktycznie, wyprzedzanie na pasach, rura w terenie zabudowanym to standard. W Bulgarii podobnie.

mdxmd 24.10.2022 09:58

Cytat:

Napisał mazeniak (Post 795400)
Rolek, od dawna NIGDZIE nie idzie wyemigrować, żeby było słodziej.
Ale na wschodzie na szczęście jeszcze da się negocjować, nawet jak Cię kazachskie milicjaniery na kamerę złapią - a uwierz mi, że mają dużo lepsze metody łapania niż nasi, potrafią dokumentować w locie z dość dużej odległości jadąc z naprzeciwka. A gości (zagraniczniaków) złapanych na fotoradary (np. w Astanie, gdzie w centrum jest zylion znaków z ograniczeniem do 40, średnio co 100m nad głównymi arteriami nad każdym pasem i równie często fotoradary) podejrzewam, że traktują... jak gości. Z moją częstotliwością pstryknięć już dawno powinni mi skasować grata na granicy za fotki (przekraczałem granicę kazachską naście razy w te i we wte).
Generalnie za Wołgą łapali mnie dziesiątki (jeśli nie więcej niż sto) razy. Za notoryczny brak pasów, świateł i prędkość. I tylko cztery razy zapłaciłem cokolwiek (2x w TJK, 2x w KZH) - najwyższa płatność nie przekroczyła po przeliczeniu 40 złotych, najniższa ok. 12 zł (widziałem kazachski taryfikator - zaczyna się od ok. 800zł).
Taki to ten wschód.

Tu, za zachodzie, niestety mamy mocno szczelny system, aczkolwiek kumpel, który co roku jeździ na Węgry i nagminnie olewa winietę, do tej pory nic nie dostał (w tym roku nie był). Może dlatego, że ma starego Golfa dwójkę i go w ramach ochrony zabytków traktują ulgowo :] Ale obstawiam, że dlatego, że do tej pory jeździł autostradą, gdzie nie było automatycznych kamer, tylko na wyjeździe z autostrady stało czasem auto z kamerą - automatyczne pojawiły się ostatnio wraz z otwarciem odcinka ze Słowacji do Miszkolca. A z automatami nie podyskutujesz.

Wracając do Madziarów - uważać należy szczególnie na wyjeździe z miast, bo niby wyjeżdżasz i już jesteś poza miastem, ale przed samym końcem zabudowanego mają ustawione fotoradary - po to by kroić właśnie takich, co już się rozpędzają. A oni mają nieoznakowane fotoradary. Mnie capnął kiedyś jeden taki na wyjeździe z Nyiregyhazy w kierunku na Tokaj.

Na szczęście taki wyjazdowy fotoradar na motocykl nie działa :)

Emek 24.10.2022 10:22

Mają już dwukierunkowe kamerki a powstało też sporo odcinkówek (Litwa/Łotwa) i jazda motocyklem niewiele tu zmienia pod kątem złapania na "radar".

delirium 24.10.2022 12:10

bo cała sztuczka polega na tym żeby zygzakiem jechać to cie nie ustzelą.

Adagiio 24.10.2022 20:19

Nie trzeba jechać zygzakiem, wystarczy ze 100 m przed fotoradrem stacjonarnym zjechać na przeciwległy pas jak najbliżej to możliwe pobocza. Jak nie wierzycie to załóżcie beretke na blachę i sprawdźcie. Jedyny system którego nie oszukasz w IT to odcinkowy.
Uważajcie na węgierskie winiety kupowane w przygranicznych budkach, zdarzyły się przypadki że sprzedający nie wprowadził w system, tylko schował kasę do kieszonki, najlepiej kupić na www.hu-vignette.com/pl/ .

delirium 24.10.2022 20:25

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 795665)
Jedyny system którego nie oszukasz w IT to odcinkowy.
Uważajcie na węgierskie winiety kupowane w przygranicznych budkach, zdarzyły się przypadki że sprzedający nie wprowadził w system, tylko schował kasę do kieszonki, najlepiej kupić na www.hu-vignette.com/pl/ .

no można odcinkowy oszukać wystarczy zawrócić przed drugim pomiarem i objechać inną droga :) swoja drogą nie spotkałem jeszcze odcinkowego, nawet nie wiem jak znak wygląda.

Winiety na Wegrzech kupowałem na stacjach zwykle, bio mi w budce raz powiedziekli ze motocykle nie płaca :confused:

Adagiio 24.10.2022 20:46

Zawracać na autostradzie? w It nazywa się to „ controllo eletronico della velocita con sistema tutor” a tu można sprawdzić gdzie jest zainstalowany www.poliziadistato.it/articolo/tutor

Cezarus 24.10.2022 22:04

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 795665)
Nie trzeba jechać zygzakiem, wystarczy ze 100 m przed fotoradrem stacjonarnym zjechać na przeciwległy pas jak najbliżej to możliwe pobocza. Jak nie wierzycie to załóżcie beretke na blachę i sprawdźcie. Jedyny system którego nie oszukasz w IT to odcinkowy.

Adagio do zakupu winety na Węgry podałeś link do drogiego pośrednika . Jeżeli ktoś chce kupić winętę (bez opłat pośredników) na stronach węgierskiego zarządcy autostrady to niech kupuje tu:
https://ematrica.nemzetiutdij.hu/en/...ette-selection

Na 1 miesięcznej winecie różnica ceny to 40 zł.

luk2asz 24.10.2022 22:29

To podam jeszcze Czechy. Słowację, Austrię i Słowenię. Dwa pierwsze to oczywiście moto za friko.
To są strony operatorów bezpośrednie. Nie pośrednicy. Co do Austrii, aby obejść 18 dni zakup wcześniej, wybieramy nie konsument tylko company/firma i podajemy swój nip prywatny. Działa, winietę mamy nawet w dniu wyjazdu.

Słowacja

https://eznamka.sk/selfcare/purchase

Czechy

https://edalnice.cz/pl/zakup-indywid...l#/eshop/order

Austria

https://shop.asfinag.at/pl/

Slowenia

http://evinjeta.dars.si/pl

Węgry

https://ematrica.nemzetiutdij.hu/en/log-in

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Adagiio 25.10.2022 07:00

Dzięki za sprostowanie, nie kupowałem na tej stronie ktoś ją kiedyś polecił i tak mi się przypomniało po akcji z kolegą co kupił a nie miał winiety, ja jeżdżę na rocznej .

consigliero 04.11.2022 14:28

2 Załącznik(ów)
Dostałem kolejny mandat ze słonecznej Italii, poprzednim nawet się nie chwaliłem, testuję sprawność ściągania tych mandatów bo nie zamierzam płacić. Te ostatnie dwa przyszły za potwierdzeniem odbioru ale odebrała je córka. Zastanawiam się ile jeszcze wisi podobnych wykroczeń w komputerowych trzewiach. Chyba już więcej nie będę się włóczył po włoskich zadupiach samochodem.

lukasz_vip 04.11.2022 14:46

Po roku ci przyszedł?
Wykroczenie 2021-10-30 a list z 2022-10-18...

siwy 04.11.2022 14:54

67 euro za przekroczenie o 2 km/h? Piękny kraj, taki gościnny . jprdlę

sudden 04.11.2022 15:56

Za przekroczenie o 7 km/h a nie o 2 (info drobnym drukiem pod prędkościami), ale i tak uważam, że do 10km/h nie powinni karać, bo suma błędów pomiaru potrafi być na tym poziomie a czasem wyżej. No ale oni moje "uważanie" mają oczywiście w "poważaniu". I to raczej w głebokim.
Kasa płynie, to się liczy.

consigliero 04.11.2022 16:26

Zgadzam się z kolegą, bo jeżeli jechałem na automacie to biorąc pod uwagę prawdziwość danych, jechałem jakieś 67. Jeżeli jechałem plus 10 w ręcznym sterowaniu prędkością to w rzeczywistości mogło być 77 . Jeżeli dobrze kojarzę to poprzednie wezwanie do zapłaty opiewało na podobną kwotę i przekroczenie było podobne, z tego wynika że mogłem jechać plus 10. Sumując kwoty kwoty do zapłacenia, wychodzi na to że należy na takich odcinkach, a tam nie było naprawdę nic ciekawego do zobaczenia, wbić się na autostradę i za nią zapłacić. Oczywiście autostrada wiedzie do celu drogą okrężną i ruch na niej w tych rejonach do małych nie należy.

dzinks 04.11.2022 18:19

Jak po roku przychodzą to pewnie też mogę się spodziewać. Jeżdżąc po winklach, staraliśmy się, ale pewności nie mam.
Jak o takie małe przekraczania ścigają z Polski to nie zachęca do odwiedzin

Adagiio 04.11.2022 18:24

5 km tolerancji obowiązuje na drogach z limitem prędkości do 90 km/h, tutor natomiast na autostradach i drogach szybkiego ruchu do 110 km/h ma tolerancję 10 km/h . Większość stałych fotoradarów ma obniżona tolerancję po to żeby jak najwięcej zarobić. Różnica między nami a nimi jest znacząca ponieważ na drogach stawiane są znaki informujące o pomiarze prędkości za pomocą urządzenia mobilnego. Dotyczy to również miejsc gdzie znajdują się stałe fotoradary. U nas nie istnieje informacja o tym że za rogiem stoją w krzakach z laserem i mierzą.
Najniższy mandat za prędkość jest od 1 do 10 km/h uwzględniając 5 km/h tolerancji . Jest w IT coś takiego jak prawo regionalne i każdy region ma możliwość zmiany przepisów dotyczących kodeksu drogowego na swoim terenie. Np. od 1 stycznia limit prędkości w mieście Bologna zostanie obniżony z 50 do 30 km/h. Jesteśmy w szengen i jest to bez znaczenie czy mieszkasz w PL czy w Romie, kasa się liczy

luk2asz 04.11.2022 21:21

Kurde, nie żebym był tak często w IT jak Adagio ale jestem kilka razy w roku. Używam takieg prostego narzędzia jak yanosik i tylko zwalniam. Nie mówię , że nie dostanę nigdy mandatu ale to narazie działa. Autostrada z Florencji do Livorno ma więcej radarów niz w całej Warszawie i każdy jest oznaczony w yanosiku. Austria tak samo. Słowenia też. To działa. Nawet czasem jakiś polak oznaczy suszarkę na autostradzie w Austri, a to już widzę zawsze jak jadę przez ten kraj.

radiolog 04.11.2022 22:24

Yanosik + tomtom i w życiu mandatu nie dostałem zza granicy. Wcale nie jeżdże tam grzecznie, może mam szczęście ( do czasu hehe)

Mirek Swirek 04.11.2022 22:49

Przyjdzie na ciebie czas, a źle nie życzę nikomu...
Marginalne wykroczenia, rzędu kilku, nie nastu kilometrów, minus tolerancja i już jesteś gotowy. Od trzech lat nie dostałem mandatu nigdzie, aż tu błysło czerwienią w Rzeszy, też o kilka km... Czekam na pocztówkę... Tyle...
Zdrów...

luk2asz 05.11.2022 00:51

Cytat:

Napisał Mirek Swirek (Post 797050)
Przyjdzie na ciebie czas, a źle nie życzę nikomu...

Marginalne wykroczenia, rzędu kilku, nie nastu kilometrów, minus tolerancja i już jesteś gotowy. Od trzech lat nie dostałem mandatu nigdzie, aż tu błysło czerwienią w Rzeszy, też o kilka km... Czekam na pocztówkę... Tyle...

Zdrów...

Mi w Niemczech nie raz pyklo ma czerwono ale mam wrażenie, że to pyka i sprawdza czy nie ciężarowy przypadkiem. Mandat nie doszedł żaden. Za to u tych przyjaciół od szklanki czy tam od szabelki przyszedł na leasing ale dwa razy ich prosiłem mailowo żeby mnie ukarali. Nic nie odpowiedzieli. To było w 2021. W 2022 byłem znowu i nic. Noni yanosik nie pomógł, bo radar był ustawiony w suzuki Swift, jak większość. A to ciężko wypatrzeć.

jerzu34 05.11.2022 10:06

Cytat:

Napisał consigliero (Post 796995)
Dostałem kolejny mandat ze słonecznej Italii, poprzednim nawet się nie chwaliłem, testuję sprawność ściągania tych mandatów bo nie zamierzam płacić. Te ostatnie dwa przyszły za potwierdzeniem odbioru ale odebrała je córka. Zastanawiam się ile jeszcze wisi podobnych wykroczeń w komputerowych trzewiach. Chyba już więcej nie będę się włóczył po włoskich zadupiach samochodem.

przerabiałem temat , wysyłają to z bardzo dużym opóźnieniem i ciągną latami ..najpierw kilka kwitków od nich a potem przekazują sprawę do kancelarii adwokackiej która tez zapewne wyślę Ci pismo za jakieś dwa lata ..ogólnie ściągalność zerowa gdyż u nich radarami zajmuje się coś na wzór naszej straży miejskiej a jak się dowiadywałem przez kolegę który ma znajomego we włoskiej Policji nie maja żadnych umów miedzynarodowych żeby to z Ciebie ściągnąć (mówię o takim konkretnie mandacie jak pokazałeś na zdjęciu ) . Ogólnie to dostałem od nich 3 mandaty jakieś 4 lata temu , dwa już napisali ze dają se spokój a z jednym jeszcze trują dupe

matjas 05.11.2022 10:17

niestety potwierdzam info o ściągalności. tym bardziej, że chcieli mnie ściągnąć przez Getin na który był zarejestrowany motocykl. GDYBY ściągneli choćby złotówkę z banku NA PEWNO bym o tym wiedział. olać.

miałem również wątpliwą przyjemność dostać fleszem po oczach w tunelu w równie co IT gościnnej Szwajcarii 130/100 czyli TEORETYCZNIE kwalifikowałem się na miejscu na areszt.
dojechałem do Francji z duszą na ramieniu i NIE wracałem przez Szwajcarię bo oni mają system automatycznej rejestracji /jak wszyscy - we wrocku od 1998r!/ wjeżdżających i wyjeżdżających więc mógłbym nie wyjechać już. Do domu również nic nigdy nie przyszło. Mam już wymienione auto więc czuję się upoważniony do kolejnej próby eksploracji tego kraju :D

muszel72 06.11.2022 10:35

Yanosik za granicą bardzo wsysa internet?
Wyłączam roaming i zasuwam po Sygicu offline.

luk2asz 06.11.2022 17:17

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 797192)

Nie zastanawiałem się nad tym bo mam 10gb w UE i nie brakło mi na wyjazdach 2 tygodniowych, a korzystam dużo z internetu w ogóle.

consigliero 06.11.2022 20:01

Mnie 10 GB się skończyło i musiałem transmisję danych wyłączyć. Może powodem było że słuchaliśmy RNŚ i dopiero jak na czwarty dzień dostałem ostrzeżenie że wykorzystano 80% to musiałem wejść w tryb oszczędny, radia nie słuchaliśmy ale i tak szybko na wyszedł internet. Został tylko ten w telefonie żony i jakoś dociągnęliśmy do nowej tury. Na motocyklu nie potrzeba tylu danych.

mdxmd 07.11.2022 16:43

córka zdawała egzamin na kategorię A1 i na odcinku, gdzie wymagana była min prędkość 30km/h miała 29km/h no i nie zdała także proszę tutaj nie narzekać na 2,3, czy 5km/h :)

dzinks 07.11.2022 17:05

Ręce opadają.....

wojtekk 07.11.2022 17:21

To się odwołaj. Nagranie jest?

Emek 08.11.2022 09:40

Jak idzie o te 30 km/h to zapewne chodzi o slalom w którym średnia prędkość jednego z 2 przejazdów musi być minimalnie 30 km/h. Nie oceniam sensowności tego zadania ale wiele osób ma z tym problem , robi za wolny najazd żeby się zmieścić między słupkami a potem już nie ma opcji na nabranie prędkości. Przepis mówi sztywno minimum 30.

mdxmd 08.11.2022 11:12

Cytat:

Napisał Emek (Post 797386)
Jak idzie o te 30 km/h to zapewne chodzi o slalom w którym średnia prędkość jednego z 2 przejazdów musi być minimalnie 30 km/h. Nie oceniam sensowności tego zadania ale wiele osób ma z tym problem , robi za wolny najazd żeby się zmieścić między słupkami a potem już nie ma opcji na nabranie prędkości. Przepis mówi sztywno minimum 30.

spoko, jest już po drugim terminie egzaminu i wycisnęła ok 35km/h także kategoria A1 zaliczona.

Emek 08.11.2022 11:14

No i pięknie. Gratulacje.

wooocash 09.11.2022 09:15

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 797192)

Sam Yanosik działający w tle to mały pobór danych(np. 17 dni, 6500km i zużycie poniżej 100Mb, w tym kilka razy booking) ale trzeba uważać bo w tle może też działałać kilka(naście) aplikacji, które mogą ciągnąc już sporo danych.

Emek 09.11.2022 09:30

Korzystałem z janosika za granicą w tym roku (Litwa, Łotwa, Estonia, Finlandia). Funkcjonalność jest taka sobie, żeby nie powiedzieć słaba. W krajach bałtyckich jest sporo radarów i odcinkowych pomiarów prędkości a działanie janosika bym określił jako wybiórcze. Jedne wskazywał , innych nie wskazywał, raz ostrzegał a raz nie. Okazało się, że często google maps pokazywało mi fotoradary na mapie a janosik nie.

lukasz_vip 09.11.2022 09:55

Wczoraj przyszło zdjęcie koleżance z Czech z tunelu za Ostrawą. 101 na 80km/h. 1000CZK czyli jakieś 200zł. Czas operacyjny to 1 miesiąc bo wykroczenie było 10.10.2022. Już przynajmniej wiem gdzie jest ta kamera. Jest centralnie nad pasem na suficie tunelu.

Używałem Yanosika na trasie PL-CZ-AT ale słabo działał.

schneider 17.02.2023 18:50

No to minęło już pięć lat, przestali mnie molestować. W ubiegłym roku na jesieni byłem w Tunezji jadąc przez Włochy. Byłem sprawdzany przed wjazdem na prom w Salerno, ale mnie nie zaczepiali. Generalnie to Włosi nie mają żadnej możliwości ściągnąć mandat z Polski czy z Niemiec. Tylko straszą. To samo jest w Niemczech, jeżeli kierowcą polskiego pojazdu jest ukrainiec, to nie molestują, tylko zamykają sprawę.

Dubel 17.02.2023 19:14

Cytat:

Napisał schneider (Post 808833)
No to minęło już pięć lat, przestali mnie molestować. W ubiegłym roku na jesieni byłem w Tunezji jadąc przez Włochy. Byłem sprawdzany przed wjazdem na prom w Salerno, ale mnie nie zaczepiali. Generalnie to Włosi nie mają żadnej możliwości ściągnąć mandat z Polski czy z Niemiec. Tylko straszą. To samo jest w Niemczech, jeżeli kierowcą polskiego pojazdu jest ukrainiec, to nie molestują, tylko zamykają sprawę.

Podobne podejscie mialo wielu rodakow podczas jazdy po Norwegii, smiali sie z tych co normalnie oplacali bramki itd komentujac ze im przez rok dwa jeszcze nic nie przyszlo bo polskie blachy, bo N nie jest w uni, bo turystow nie dotyczy ... Jakiez poruszenie na polskich grupach fb na poczatku roku jak podostwawali rachunki, najwiekszy jaki pamietam to 33 000nok :haha2: rozpacz i lzy
Znam podobne sytuacje za mandaty z N, komornik w polsce zapukal do drzwi ...

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:07.