![]() |
Cytat:
|
Splitfajery od Ramiego mają 0,65mm po 18 000km. Ale nowe też tyle mają...:dizzy:
|
Dobra, wyjąłem te irydowe świece i dałem z powrotem nufki SPLITFIRE
o mamo, tego mi cały czas brakowało :Thumbs_Up: :at::at::at: aż gumy piszczą! czyli irydy ok, bo mają trwałość bez porównania. ale isrka z irydy ngk, a z tych dwueletrodowych splitfire ma się jak iskra z zapalniczki iskrowej a zapalniczki elektrycznej. Ta z ngk ledwo widać, nawet w cieniu. Wiec teraz zamiast wołać mocy przybywaj, wołam: MOCY PRZYBYŁO :) POLECAM 15zł sztuka. http://www.sparkplugs.com/images/img...fire_vplug.jpg |
sprawdzałem na swoje 4 rózne
NGK i DENSO zwykłe NGK iryda I te tjuningowe Splitfire I innych nie będę już używał, i wszytskiem te ostatnie polecam. Kto pierwszy założy niech się podzieli odczuciem :Thumbs_Up: |
Cytat:
|
A kto wie gdzie je można zanabyć?
Nigdzie nie maja albo wciskają jakieś inne. |
http://www.jtng.pl/pokaz_produkt.php?idprod=443
tutaj można kupić |
ogólnie to świecowo i nie tylko polecam zakupy w UK. za komplet zalecanych irydowych do Caponorda zapłaciłem w UK z przesyłką 130PLN /4 szt Denso/ u nas ok 240PLN za komplet.
kolejny z przykładów na to, że mieszkamy w ciekawym kraju. K&M. matjas p.s. za te same splitfire co w linku w Motorlandzie we wro policzyli mi w ofercie 60PLN sztuka. może mnie nie lubią... |
Cytat:
"cudze chwalicie swego nie znacie" do afri 20 zł za 1 szt. http://www.africatwin.com.pl/showthread.php?t=4881 Cytat:
splitfire też by się znalazły :D co do działania jednych i drugich nie będę się wypowiadał bo ktoś powie , że nakręcam własny biznes i zaraz haracz będę bulił :haha2: |
no gogólnie to działa wszystko ino, że ja w tej włoszczyźnie to oczywiście na dzień dobry problemy z prądem mam i wzorem mądrzejszych z US forum leczę po kolei czym się da - żeby potem nie było, że świece pominąłem.
jako ciekawostkę powiem, że splitfajery w aucie zajechałem na LPG w 16 tys km /straciłem iskrę na dwóch garach/ a poczciwa iskra wytrzymała do wymiany soliiiidnie przeciągnięte 55tys km ;) ;) ;) więc nie jestem jakimś sprzętowym fetyszystą - w tym konkretnym przypadku dmucham na zimne. czy jakoś tak ;) matja s |
Z mojej tylko zasłyszanej wiedzy o LGP czy jak to się piszę, słyszałem ;) że jeśli już zasilamy tym silnik to świece zmieniamy co 15 000km. :)
|
Mój brat założył takie świece do starej rozsynchronizowanej RD 03 i efekt jest.Moto zdecydowanie lepiej gada na zimnym silniku, skończyły się detonacje w wydechu.
Pozdrawiam |
Cytat:
Generalnie świece się zmienia zgodnie z zaleceniami producenta na takie jakie przewidział i nie ma żadnego znaczenia czy spala się Pb czy lpg. To samo dotyczy kabli WN. No ale oczywiście moje uwagi podparte ok 650.000 km na gazie moga nie być dla kogoś miarodajne. Ale póki co to forum motocyklowe więc nie zbaczajmy z tematu. |
Ja widziałem swoje fabryczne w Pandzie po 30 000km i nie bede ich napewno oglądał po 60 000k czy więcej. Panowie świece wymienia się najrzadziej co tyle, ile jest w serwisówce albo i częściej anie aż któraś padnie :at:
|
1 Załącznik(ów)
Silnik silnikowi nie równy , dawki , mieszanka , rozrząd , pojemność itd , itp..
Moim zdaniem generalizować nie można bo parametrów jest tyle że można by gadać ze 2 dni. A tu świeca ( ta po lewej ) która pracowała jakąś minute ale .... Załącznik 10722 na podtlenku azotu |
R2D2, czym może grozić używanie świec bez rezystora w AT, która ma mieć świece z rezystorem? Pytam odnośnie używania tych genialnych Brisków.
|
Cytat:
Parametry idealnego spalania i składu mieszanki są dość dobrze określone i do tego trzeba zmierzać i tyle. Ale chętnie się do wiem po co rezystor w świecy :) |
Rezystory pełnią funkcję przeciwzakłóceniową.
Dopasowują one impedancję obwodu i przez to układ mniej "sieje" falami elektromagnetycznymi. |
[QUOTE=BartekJ;73972]Argument o pękaniu wewnętrznego izolatora dotyczy wszystkich rodzajów świec.
W Afri świece nie mają szczególnie ciężkiego życia. Są dwie na cylinder, silnik nie jest wyżyłowany ...... Są dwie na cylinder??????? a ja po ściągnięciu baku znalazłem po jednej w każdym cylindrze...Co jest grane?? Zamówiłem dwie nowe świece, a tu czytam, że za mało, a moto chyba typowe AT 07a.. Niech mi ktoś to wyjaśni.J.:( |
to słabo oglądałeś ,rzuć okiem jeszcze raz bo masz jeszcze dwie dodatkowe
|
Cytat:
Jednak forum to piękna sprawa. Tak zakamuflowali te świece, że byłem pewny, że są tylko dwie..Dzięki PawelZDR / cokolwiek to znaczy/... |
Cytat:
|
OK, wymienie na te stare co wyjąłeś :D jaką mają przerwę na elektrodach..?
|
Cytat:
|
Postaram się być grzeczny i powiem że coś ściemniasz :p
|
Cytat:
|
Ze szczelinomierzem..? ;) :D
|
Cytat:
|
To masz czy nie..? :)
|
Cytat:
|
Licz się ze słowem pisanym gryzoniu jeden ty :D
Na jednym komplecie NGK zrobiłem raz 20 000km to przerwa przekraczała 1mm. Kto da wiecej..? :p |
2 Załącznik(ów)
Cytat:
A przerwa nie przerwa motocykl palił bez problemu, benzyna normalnie 5-6 ltr/100km i co będę gadoł więcej :D 40.000 na NGK i luz.... a warunki jazdy tych 40.000 najgorsze jakie można mieć.... Cytat:
Świece zwykłe NGK zrobione 40.000 km przerwa prawidłowa 0,8 :) po co przepłacać.... |
Cytat:
|
Są na forum :p
Podos Rambo Artuditu Rambo i ich Królowe |
A moje irydowe szlag trafił po 2 m-cach i 6 tyś km. Wróciłem do NGK i skończyły się problemy z odpalaniem; a jaka różnica w cenie...i jeszcze zniknęły uśmieszki politowania u mechanika oraz teksty" masz za dużo kasy???" Nie ma co za dużo eksperymentować...
|
Miałem załozone normalne swieczki...Po 3 tysiacach, przy okazji remontu, Izi powiedzial zeby zmienic bo cos nie banglaja...Uparlem sie ,ze sa dobre.... I ciagle cos sie działo. słabo paliło, z wolnymi były problemy... Chciałem kupic w końcu nowe , takie same, ale w sklepie mieli tylko 3 sztuki....Gosciu powiedzial z szelmowskim usmiechem...ale , wie pan, mam irydowe...oddam tanio... I tak za 120 zl zakupiłem 4 irydówki.... Problemy znikły jak dłonia odjał...Byc moze , ze normalne tez by mnie wyleczyly.... ale poprzednie przetrwały tylko 3 tys km... Woda im nie słuzy podobno :-)))
|
jeśli macie przekonanie do irydowych świec polecam ebay.co.uk.
w lutym b.r. kupiłem 4szt do kapomordy za 120PLN z przesyłką. czy warto nie jestem w stanie powiedzieć bo Kapo i tak robiło z prądem co chciało ale pewne, jest to, że to świece na długo a w przypadku utrudnionego dostępu do dwóch z 4 świec to przecież nie bez znaczenia. WAŻNE jest aby je przy pierwszym odpaleniu wyżarzyć /nie gasić moto od razu a najlepiej od razu karnąć się parę-naście km/ no i nie cudować z odpalaniem moto w środku zimy na 10min: 'zeby pochodziła bidulka...' bo to zabije każde świece. na koniec nie tylko o świecach: ceny niektórych części w polandzie są po prostu chore. polecam pro forma szukać za granicą. nawiasem dla przykładu: łańcuch podw wzmacniany DID XRing złoty + 2x sunstar do XL = 415PLN z przesyłką z niemiec. matjas |
mam ngk irydowe ,16 tys km przejechane,puki co wszystko poprawnie
|
Cytat:
Ja tez |
To tak jak ja na standardowych NGK. No ale w zimę zmienię.
|
Cytat:
Ja bym je reklamował |
Cytat:
Wkręcałem je do Leona 1,6 03" tam są fabrycznie montowane, zalecana wymiana co 80kkm. Do swojej Mazdy wkładałem świece HALO dydykowane do Nitro zalecana wymiana 120kkm ja przejechałem ponad 100kkm i było OK. |
Nie nie, zmienię na normalne :). Będę robił gaźniki, zawory, wszystko na wierzchu.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:20. |