![]() |
Dzieki
do tego stal nierdzewna! |
Uwaga na termostaty!
Ku przestrodze.
Zakupiłem termostat "panie, koreański oryginał, najlepszy na rynku". Ale postanowiłem, że przed zamontowaniem sprawdzę jak działa w porównaniu do starego. I podczas tej próby się rozp...... Wyleciał ten pręcik, który wysuwa się z obudowy, a teremostat zamknął się na głucho. Woda miała poniżej 100 stopni. Już widziałem oczami wyobrażni zablokowaną pompę wody i zmasakrowane pół silnika :dizzy: Sprawdzajcie termostaty przed zamontowaniem :oldman: |
Cytat:
|
a wujek klanol pisze powyżej co kupić :P na szczęście małe prawdopodne jest dostanie się elementu termostatu do pompy
|
Cytat:
|
przy rozbieraniu termostatu może ktoś mi powiedzieć jaki gwint ma czujnik temp?
|
Sklep jest na Kowieńskiej po drugiej stronie względem Orlenu, na parterze na rogu kamienicy (obok jest kurczak z rożna). Mały sklepik. Miałem ze sobą stary na przymiarkę, ale strzelam, że wystarczy powiedzieć, że chcesz ten od Tico.
|
Tak wystarczy powiedzieć że ma być do Tico.
W razie czego tu masz model 44300.88 i aukcje na której kupiłem swojego: http://www.allegro.pl/item917292964_...uki_swift.html |
Cytat:
|
Widocznie nie masz szczescia...
Kupilem tego z w/w linku zeszlifowalem 1mm na dole i pasuje;) |
Nie pasował, bo masz rd04. Jak sam napisałeś są jakieś nie wiadomo dlaczego dwie wersje, jedna wyższa. Co do funkcjonowania, mam taki zamontowany 5 lat temu (17zł) i działa jak dzień po wymianie. Choc to niestety loteria
no to git. Koledze padł łoryginał :cold: w dwu letniej varadero. Mimo wszystko wymienił se na drugi oryginał. Mój robi 5 lat, chłodnice są zimne zanim wskazówka się nie wepnie na 1/4 skali, i po przejechaniu srednio 2,5km od odpalenia sie otwiera :Thumbs_Up: nie jest źle jak na koreański gówno |
Zaraz, bo się robi bałagan. Najlepiej będzie poszukać tu i na starym forum. Na przykład hasło "4max". Wsadzałem do swojej 04 termostat z ASO Dełu, 4max z Intercars'u i Stahltera. Ten ostatni wyglądał najporządniej, ASO się nie mieścił bo był za wysoki, a 4Max się mieścił ale chyba mi nie trzymał temperatur bo się szybko silnik grzał i wolno studził. Tyle pamiętam, było o tym pisane. Wystarczy poszukać.
|
Link do wątku na starym forum:
http://archiwum.africatwin.com.pl/in...=5&forum=3&p=0 |
Cytat:
Na jaką temperaturę ma być termostat? W sklepie mówią, że do motocykli ludzie bardziej biorą na 82 stopnie. Dzienks |
82 szwedzki. Honda manual podaje od 80 do 84 chyba. oryginał 82, tico 82 :)
|
Mam pytanie odnośnie termostatu-jak padnie w AT to zostaje w pozycji otwartej czy zamkniętej? Rozwiązał ktoś przyczyne szybkiego grzania sie AT? Odpaliłem maszyne i po 15 min na postoju załączył się wentylator, czy to normalne?
|
Szukaj lewego powietrza - króćce gaźnikowe lub ośki przepustnic w gaźnikach.
|
Czy po odpaleniu nagrzewają się od razu chłodnice..? Jak właczy sie wiatrak to są też gorące..?
BTW, po co odpalać i trzymać odpalony moto przez 15 min na postoju... :dizzy: |
Po grzaniu 15 minut wentylator może się włączyć. Jak termostat byłby zamknięty na stałe to pewno jeszcze szybciej.
Zazwyczaj awaria termostatu to jego otwarcie na stałe. Odpal motocykl i złap za węże od chłodnic, te u góry. Dopóki się moto nie rozgrzeje to jeden z nich powinna być zimny. Jeżeli oba nagrzewają się równo to znaczy, że termostat jest otwarty na stałe. Jeżeli po rozgrzaniu silnika jeden pozostaje zimny to termostat jest zamknięty na stałe. |
Pytałem sie o otwarcie termostatu uszkodzonego wzw z przygoda w skodzie felicji 1.6, gdzie uszkodzony termostat zamyka sie i silnik przy braku kontroli wskaznika przegrzeje sie.Obie chlodnice mają taka samą temperature więc obieg płynu pewnie jest prawidłowy.Dlaczego motorek chodził ok 15 min na wolnych obrotach-stał sobie troche to chciałem go rozgrzać.Wezme pod uwage lewe powietrze i luzy na ośkach przepustnic.
|
Gregu coś zamieszał. Obie chłodnice są przelewowe wiec oba przewody powinny się po odpaleniu po jakiś 5~10min nagle zrobić się gorące. Jeśli się nagrzewają po odpaleniu powoli to znaczy że termostat kaput
|
A to nie jest tak, że ten przelewik w termostacie jest maciupenieczki :) i mimo wszystko jedna rura nagrzewa się wolniej?
Chyba odpalę moto i sprawdzę. |
No jest ale z obudowy wychodzą dwie pary przewodów. Coś tam tym mikroprzelewem idzie ale jest taki moment że przewody tak kolo 1/4 skali temp robią się nagle gorące. Mam termostat od TICO od 2005 i dalej działa :)
|
Zamontowałem termostat od Tico do Varadero i działa super. Do Rd07 zamontowałem taki sam i nie działa, silnik jest niedogrzany
|
Może być fabrycznie uszkodzony, zamień je miejscami to się okaże czy to to
|
Wolę kupić jeszcze jeden niż Varadero rozkręcać. Termostat do Tico 25 zł kosztuje. W następną sobotę rozkręcę Africe jeszcze raz i będę gotował ten termostat. Ale jak nie trzyma temperatury to znaczy że termostak jest otwarty ale to nie bardzo jest możliwe. Jak długo postoi to się wskazówka rusza ale w czasie jazdy zimne.
|
no czyli puszcza albo się otwiera za wcześnie
|
Cytat:
Dopiero potem montuję. |
Cytat:
http://images40.fotosik.pl/892/dd33f317a20bf53b.jpg http://images50.fotosik.pl/910/954d016b02228958.jpg |
Termostat wymieniony na TICO temp otwarcia 82stc. Silnik się troche szybciej nagrzewa na postoju (do połowy skali i wł wentylatora). Podczas jazdy w temp powietrza zewn ok + 17 st - wskazówka temp. tylko nieznacznie se unosi czyli ok 2-3 mm i tak zostaje. Ewentualne dogrzanie do połowy skali możliwe dopiero po zatrzymaniu sie na kilka minut. Jak jest u Was?
PZDR!!! |
Ja też mam tico-termostat ale z temp. otwarcia 88 st -pomimo tego u mnie jest bardzo podobnie. W stosunku do starego orginału szybciej sie nagrzewa, podczas jazdy w temp. poniżej 20 st wskazówka temp. jest podobnie jak u Ciebie. To i tak lepiej niż przy starym.
Z racji wyższej temp. otwarcia szybciej łapie temp. na postoju (na światłach). |
Cytat:
Czy testowałś już taki termostat w lecie? |
Cytat:
Tak testowałem w zeszłym roku w Słowenii - klika dni w lipcu bez deszczu i w upale się zdarzyło;) Jazda szosowa/autostradowa wskazówka była na 1/3. Cięższa jazda to tak do ca. max 1/2 - nie mam na myśli terenu, tylko wjazdy na przełęcze. Na światłach - na skrzyżowaniach, w upale faktycznie trochę szybciej osiąga wyższą temperaturę i po kilku minutach włącza się się wentylator tak przy ca. 2/3 skali. Jednak nie ma drastycznych różnic w stosunku do starego termostatu. |
To że jest napisane 88C to jeszcze nie świadczy że działa prawidłowo :) Tak mi wyszło z badań. Honda zaleca termostat o temp otwarcia od 80 do 84r.
|
Cytat:
|
oryginał HONDA
Podsumowując: przejeździłem ten weekend na oryginalnym termostacie HONDA i działa dokładnie tak samo jak ten z TICO o temp. otwarcia 82 stc.
PZDR! |
nie mam w prawdzie afryki, ale też mam ticostat ;)
na razie działa bez zarzutu |
Ja już 3 sezony śmigam na jednym ticostacie - i jest zupełnie bez różnicy. Tyle, że pewnie nie wytrzyma tyle co afrykański.
|
Ja zakupiłem termostat z tico, coś mnie tknęło żeby sprawdzić jego pracę, gotowałem gotowałem i nic nawet się nie ruszył. Nowe nie znaczy sprawne.
|
2 Załącznik(ów)
Hej, kilka dni temu wymienilismy termostaty, oto moj. Aha i pytanie- gdzie podziala sie reszta ? :D
|
To jest panie termostat ekologiczny - biodegradowalny. :hehehe:
|
o panie :bow:
takiego jeszcze nie widziałem :D |
hehhe do układu chłodzenia lałeś płyn na bazie Kreta?
|
Że na wyspach motocykle rdzewieją to wiedziałem ale żeby od środka też :)
|
Hej, w IRE sezon trwa okragly rok wiec nie ma specjalnie czasu albo po prostu sie nie chce. Hipis wymienial to i ja skorzystalem i jak sie okazuje wyszlo to tylko na plus.
|
Mój wyglądał podobnie, choć nie tak strasznie jak u Magic'a. Na wyspach chyba leją do układów wody z kranu, bo destylowaną to tylko w aptece dostaniesz. Tak czy inaczej razem z Magiciem wymieniliśmy termostaty na te od matiza i wszystko spasowało cacy i działają (na razie) bardzo dobrze. Co nie zmienia faktu, że pytanie pozostało, mianowicie: gdzie się podziały resztki termostatu? Czy pompa wody już je pożarła?
|
Ja dziś też odkryłem, że mam mały tuning w postaci dwuczęściowego termostatu... Choć tak dobrze jak u Magic'a nie było :) Zakup od Tico wszedł bez przeróbek :bow:
|
kilka słów dla potomnych ku przestrodze. w trampku, ktorego przegladalem byl zawieszony termostat ( na stałe otwarty i zaciety). instrukcja podaje termostat 82st C. podreptałem do sklepu motoryzacyjnego i poprosilem o termostat do Tico/Matiza:
- pierwszy przyszedł Maxgear 67-0069 - jest blad w katalogu i pomimo tego, ze jest podawany jako wlasciwy to zamiast 44mm srednicy ma 52mm i nie wejdzie w obudowe - drugi przyszedl Vernet TH3328.82J - ten ma co prawda 44mm srednicy ale jest zbyt wysoki i nie miesci sie w 'czapeczce' obudowy termostatu - trzeci okazal sie wlasciwy tj. Blue Print ADK89201 - ma 44mm, odpowiednia wysokosc i 82st C zadzialania. w XRV jest ta sama polka wiec, zeby sobie nie zamowic dwoch pierwszych bo bedzie pipa. |
I to jest cenna wiadomość.
Termostat od Tico zamontowałem w 2005 roku , działa do dziś ale może kiedyś zachce przejść na emeryturę. |
Z forum TA jeszcze info, że pasuje GATES TH29682G1
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 21:57. |