![]() |
Zapraszam do/obok białe Ducato RZE, będzie zacna ekipa!
|
Cytat:
|
Nie jechałem jeszcze w rajdzie
Napiszcie proszę, ile km dziennie trzeba przejechać na Er24 Nie wiem jak duży bagaż muszę wziąć ze sobą Zamierzam jechać 690tką, podejrzewam, że wystarczy zamontować jakąś małą torbę do rączek na zadku motka, w którą zmieszczę butelkę wody, dętkę i jakieś 2 łyżki klucz do kola do jej zmiany Czy w przypadku zmiennej pogody trzeba brać jeszcze jakieś ubranka? A może waszym zdaniem wystarczy tylko 0,5l wody w kieszeń? |
Czytałeś program rajdu, że tak zapytam? Sugeruję przeczytać przed startem. A pół litra wody to jest dobre do obiadu na dwóch jak jeden nie pije.
|
Pytam tych co już tam startowali, bo z programu wynika, że 0,5l H2O powinno stykać od śniadania do obiadu
a następnie druga butelka 0,5l od obiadu do kolacji Ok, pewnie po 2wie butelki trzeba zabrać A jak z narzędziami? potrzebne czy raczej bez sensu do dźwigać? |
Weź sobie camelbaka ze 2,5-3 litry wody najlepiej z elektrolitami. Co do narzędzi to nie wiem bo nie znam formuły rajdu ale zapewne warto mieć.
|
Cytat:
Ale osobiście radziłbym zabrać Camelbaga z plecakiem, przeciwdeszczówkę, narzędzia, dętkę , łyżki i pompkę - Sprzęty lubią płatać figle w najmniej oczekiwanych momentach. Bez sprzętu mój rajd zakończyłby się ze 4 razy Powodzenia |
No, obywatele do rajdu niecały tydzień, kto jedzie?
|
Robur- z własnego doświadczenia (choć nie z tego rajdu). Trafiłem na sor z odwodnienia. Zasada jest mniej więcej taka: litr wody (a lepiej elektrolitu jak bardzo duży wysiłek) na godzinę wysiłku. Na motocyklu, tym bardziej podczas rajdu łatwo o odwodnienie. Wiatr powoduje, że momentami nie czujesz , że się gotujesz.
Emek- barwnie to ująłeś :) |
To trzeba będzie w boczne sakwy wrzucić dwie butle wody z elektolitami. Natomiast w camelbaga to wlewam zawsze wodę aby tam się coś nie zalęgło. Jakieś batony proteinowe .
Najbardziej to obawiam się ogarnięcia nawigacji. Apke potestowałem na podwórku spacerując, ale nigdy na takim czymś nie jechałem. Te różowe paski pomiędzy partiami oznaczają ze kolejny jest krótki? Jak się mega pogubię to ręcznie trzeba te koordynaty ręcznie przeklepać do Locusa czy innej apki? Proszę o podpowiedzi doświadczonych kolegów na co uważasz w takiej nawigacji.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...af49a94eae.jpg |
Jak się zgubisz to wracasz do kratki do której miałeś pewność ze dobrze przejechałeś i zaczynasz od nowa, kalibrujesz metromierz i jazda bo pewnie coś przegapiłeś, stąd pomyłka. Ogarniesz jak tylko kilka kratek przejedziesz, prolog będzie miejscem gdzie sobie to wytestujesz. Rb na endurorally był dużo prostszy niż np. na tegorocznym Yatvingiarally gdzie oznacznia rb były typowo w fim-owskim stylu czyli angielko/ francuskie.
|
Jedzie ktoś z centralnej PL?
Chętnie zabiorę na przyczepę lub dołączę do kogoś? Jazda wierzchem z II kompletem kół, to cienka frajda |
Cytat:
|
W piątek będzie szkolenie z roadbooka, a później ćwiczenia na prologu.
Cytat:
|
Cytat:
|
Będę i ja. :)
|
To co z tym 'kącikiem FAT' - macie ochotę? Nie wiem czy da się to realnie jakoś ogarnąć. W sensie ludzie będą przyjeżdżać o różnych porach i każdy będzie pewnie stawać gdzie tam mu się uda.
|
Od czwartku rano, białe Ducato RZE, znajdziesz w nim kilku "nieuczesanych" z Blok Ekipy.
|
Chętnie się zamelduje pod RZE. Właściwie to moje rodzinne strony. :-)
|
O przegapilem ten wątek. Będą jeszcze 2 Afryczki na rajdzie z zach-pom. Zobaczymy jak sobie poradzą osiołki, bo przypuszczam, że ze słabszych sprzętów to tylko 250L będzie można spotkać.
https://i.imgur.com/tU22W8d.jpg |
No to będziemy się widzieć na OSach, bo widzę że rozdzielone zostały Rally od ADV, Legends.
|
W piątek może uda mi się do was podjechać i popatrzyć na wariatów na Osach :at::at::at::at:
|
Jeżeli pojadę innym motocyklem niż na zgłoszeniu do ER24 to chyba nie będzie problemów?
Jadę I raz , więc zapisałem się do rally Academy, będzie możliwość przepisania się na miejscu do innej klasy, lub start np. w odcinkach nocnych? |
Chyba najlepiej napisać do organizatora
|
Logujesz się na swoim koncie i możesz wszystko edytować, motocykl, klasę w której startujesz itd
Wysłane z mojego ASUS_I006D przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Wczoraj spędziliśmy 2 godziny tłumacząc wojskowym, że jeden z uczestników przerejestrował motocykl i zmienił się numer rejestracyjny!!! Jedziesz motocyklem, którym się zapisywałeś i numerem rejestracyjnym, który podałeś przy zapisie. Jeżeli przyjedziesz innym motocyklem nie będziesz dopuszczony do rajdu!! Wczoraj nasza ekipa, która kończy oznaczanie trasy na poligonie było 3 krotnie legitymowana przez żandarmerię. Na poligon dotarła duża ilość wojsk sojuszniczych. Biorąc pod uwagę aktualną sytuacja za Wschodnią granicą wszyscy są w stanie najwyższej gotowości. Prośba, aby nie zawracać Tomkowi głowy, bo aktualnie dopinają wszystkie szczegóły przed rajdem. Czas na zamiany już minął. Widzimy się w bazie:) Dzięki. |
Tymczasem....
https://www.scigacz.pl/Honda,partner...,24,45170.html Pzdr Qter Wysłane z mojego RMX3241 przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Dzwoniłem na teren ośrodka Gudowo, w hotelu wszystko maja zarezerwowane, miejsc kamperoaych też już nie ma, a pola namiotowego nie przewidują
Jakie macie propozycje na nocowanie? |
Dzwonić po agroturystyce w okolicy, "wolne pokoje" etc.
|
Cytat:
|
Ja wybrałem opcję namiot. Gdzie w takim razie go mogę rozbić?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
I po imprezce. Wspaniała edycja. Byłem zachwycony trasą, nawigacją i decyzją z przed roku o zakupie 701 :)
|
Pogoda dopisała, ciepło ale bez palącego słońca. 701 na pewno sprawdziła się na tych piachach których nie brakowało. 300L miała w nich ciężkie chwile :D. Jaka pozycja finalnie?
|
1 Załącznik(ów)
Pojeżdżone, piachu tyle co w Kuwejcie, ale atrakcyjność,
różnorodności tras spada, poprzednie edycje to był sztos Ps. Na koniec nie miła sytuacja od obsługi camper parku i pyskówka na do widzenia. Ps2. Kolacje 2dni takie same, kucharz mocno średni, i do tego na plastiku w hotelu 4*. |
Fajna impreza ale poprzednie bardziej mi się podobały. Trasy bardzo ok ale podobne do siebie, brakowało różnorodności.
|
Była to moje pierwsze ER24. Nie wiem jak było poprzednio, więc nie porównam. Niestety część się powtarzała, może to było celem organizatorów aby móc porównać/poprawić swój czas.
Niektóre odcinki bardzo ciężkie, na pewno po przejechaniu nie chciałbym tam jechać dużym. Na pewno nie chciałbym aby ER24 2023 był w tym samym miejscu. Zbyt powtarzalny teren. Na pewno nie żałuję zmiany z Academy na Rally. Przy okazji poznałem kolegów z FAT :-) |
Cytat:
Kucharz dbał o twoją wagę:):):) |
Cytat:
Gratulacje do Chłopaków z Białegostoku chyba ze 3 miejsca albo 4 w I dziesiątce zrobiliście Zuchy chłopaki z was, a samogonik macie I klasa:D |
...................
|
Ja też się cieszę że AJP pojechałem a nie afrą (płakał bym chyba jak dziecko ;), oesy i teren jak dla mnie wymagający pod względem kondycyjnym- szczególnie sobotni, niestety musiałem w sobotę po pierwszym oesie zjechać na chatę bo córka miała komunię- ciekawe czy bym podołał ;). Podobne mam odczucia że poprzednie edycje, szczególnie zeszłoroczna jednak bardziej się wpisywały w mój zamysł rajdów.
Szeryf campu- był specyficzny :) Jedzenie rzeczywiście powtarzalne- za te opłaty mogło by być lepiej, ale nie ma co narzekać. Szkoda, że nie ma oficjalnych wyników oesu nocnego bo wydaje mi się ze poszło mi nie źle. Powtarzalność tras rzeczywiści trochę rozczarowała, tym bardziej że co niektórzy mocno skracali :( Brakowało błota :) Fajnie było spotkać stare mordki i poznać nowe twarze. Była to chyba też najbardziej szkodowa edycja w pierwszy dzień połamało się chyb 6 osób.... |
Sąsiad nie tłumacz się, tylko trenuj na przyszły rok
|
Na przyszły rok proponuję 1 oes-na rozgrzewkę
2 oes- ostrzał z kałacha 3 oes-ostrzał z moździeża 4 oes-artyleria cięzka Będą wspominać do końca życia. Dosłownie:D Dawać foty lub ruchome obrazki |
Hej,
Rajd mega szybki i malo urozmaicony terenowo ale i tak jestem zadowolony - dobra nauka jazdy w piachu, bardzo szybkie szutry. Co do organizacji rajdu jak zwykle bardzo dobrze - podobalo mi sie wprowadzenie startu w danym czasie - szkoda ze nie do konca bylo to respektowane ale i tak bylo o niebo lepiej niz w poprzednich edycjach. Co do bazy i posilkow sie nie wypowiem bo nocowalem na agro w okolicy. Gratulacje dla calej ekipy organizacyjnej! Tu filmik kol. AdamaL ktory choc troche pokazuje jak to bylo.... https://youtu.be/qvJhVYoaZrc PZDR Qter |
Formuła prologu i układanie listy startowej super się sprawdziła. Ceny śniadań i kolacji to pomyłka. Na szczęście nie korzystałem a spałem w namiocie co polecam bo wtedy czuje się bardziej klimat rajdu.
|
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Ja byłem na ER24 pierwszy raz, w sumie 1 raz w ogóle na jakimś rajdzie. Z perspektywy żółtodzioba, to mi się podobało. Miałem trochę doświadczenia w piachu, no ale to co zobaczyłem na ER24, wprawiło by w zakłopotanie każdego kota! W tych warunkach, jazda dużym ADV byłaby ponad moje siły i umiejętności. Sobota była dla mnie na granicy możliwości i po ostatnim OSie zlazłem z moto z trzęsącymi się rękami. Nawigacyjne mi się bardzo podobało bez taśmowania. Daje to taki smaczek Dakaru! Oczywiście jako żółtodziób popełniłem mnóstwo pomyłek, no i telefon nie jest odpowiednim urządzeniem do nawigowania. Koniecznie tablet albo lepiej przewijarka. Na telefonie nie za wiele widać! Ale dojechałem i bardzo się cieszę! Czy pojadę w następnym roku!? Jak będzie w tym samym miejscu to prawdopodobnie nie, jak gdzieś indziej to prawdopodobnie tak!
PS po wydarzeniu włącznik kierunków wymagał dokumentnego rozebrania i wyczyszczenia, bo przestał działać przez piach i kurz! Załącznik 117203 |
Zylek, miło było poznać. :)
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:08. |