![]() |
Teddy dej Pan spokój- pizda ogień i do przodu- pisze jako byly posiadacz��
Razem byli i razem wracali�� |
Mam od dwóch sezonów. Fajny - dla mnie następca xrv,. Porównując do T7 waga 204kg T7, 207kg GS,
Moc i moment wyższy przy niższych obrotach. Podobnie nie bawią mnie wysokie obroty w chociażby ktm 790, a to wg. mnie powoduje gubienie trakcji itp. historie. Jedynie koło tył 17 w gs i 18 w T7-do dziś mi nie przeszkadzało, z resztą w AT również.:D Jedyne co mnie denerwuje to lubi zgasnąć na niskim biegu "czknie" i dupa leżysz. Załatwiłem to zębatką 16z z przodu. Ew. można pokusić się o sprzęgło rekluse i bajka, ale drogo. Jak to się mowi--Zdrowia. |
@calgon, Książę, ja nie rozpatruję takiej zmiany, nie chce się dla mnie pakować tyle siana w obręcz, szprychy, a jeszcze i elektronikę. Pytałem z czystej ciekawości. Szczerze to wszystkie motocykle miałem z kołem 17 na tyle, a tymi co miały 18 to jeździłem incydentalnie więc stąd pytanie. Jak dla mnie to 800 w porównaniu do tego co miałem wcześniej to jest i tak bajka, no ale ja tam nie będę stawał w konkury z Exem, chociaż opinię mam wyrobioną i jak pisałem, zadowolony jestem. Pewnie, po paru latach chciałoby się.coś nowego, innego, ale to już takie szukanie miodu w dupie. Oczywiście wydłubie i ten miód z czasem bo od zawsze mam plan pojeździć różnymi i czerpać z tego przyjemność.
@kudłacz, ja już przywykłem do tego "czkania" to prawda, taki jego urok. Jak i poranny dźwięk uruchamiania i nasłuchiwanie łańcuszka ;) Ale za to ile plusów! :D |
Tedy nie przejmuj się tutejszymi wypocinami. Piszę to jako ujeżdżacz najgorszej z afric którą nie da się jeździć mimo 18'' z tyłu :haha2:
W terenie to kierownik robi robotę a motorek mu mniej lub więcej pomaga / przeszkadza (niepotrzebne skreślić). Dowody na to jeżdżą wśród nas. Takiego Złomka to nadal mam ciężko dogonić nawet na lekkim :bow::bow: |
Hmm...a z gs 1200 na 800? Przesiadał się ktoś w tą stronę?
Z ciekawości pytam, nie planuje póki co. 800 była w orbicie zainteresowań zanim kupiłem 1200. Główną obawą była wysokość siodła, mniejsze zaufanie do pieca niż w bokserze. Ale wiem że to mity, każdy sprzęt ma swoje problemy. Ten bak pod kanapa tak nie wiem - lubię rolkę 40l wozić na miejscu pasażera. Jedno jest pewne, lata mijają a na FAT BMW nadal potrafi zrobić emocje :D Pozdrawiam Zimny |
Zimny, ale właśnie ten bak pod dupą to jest największy gejmczendżer tego motocykla. Ja też jeżdżę z rolką, nie wiem gdzie tu problem.
|
Cytat:
Sam bak pod siedzeniem zaciąga niskim środkiem ciężkości. Podobnie jak nisko cyce w dużym GS. |
W F800 raczej nie ma tego problemu,bo korek jest z boku,a nie za kanapą jak w Husce 701.
|
Nie wiem o co kaman przecie siedemnastka najlepsza na winkle . :)
|
Montowałem do wielu Afric koło 18 cali ponieważ mogłem dobrać odpowiednie opony, których w rozmiarze 17 nie robią, drugi powód to żeby nie kombinować z kiwaczaki i móc pomieść tył bilansując z przednim o większym skoku. Było też łatwiej pokonywać przeszkody, moim zdaniem każdy motocykl z segmentu dużych enduro powinien mieć 18 na tyle. Skoro ta 17 jest taka zajebista to dlaczego w crossach montowane jest 19 z tyłu ?
|
Cytat:
|
Niechcący zajrzałem w temat , zastanowiła mnie dyskusja o wyższości 18 nad 17. A że lubię matematykę bo jest ścisła a nie emocjonalna to sobie parę cyferek policzyłem.
Przyjąłem takie same opony 140/70 Koło 17" ma obwód 197,12cm a koło 18" ma 205,10 cm. To zaledwie niecałe 8cm różnicy zaokrąglając 5%, czy to ma niby zmienić tak bardzo trakcję? Powierzchnia styku z podłożem też może sięgnie tych 5% a może nie. Idźmy dalej , kostki potrafią mieć średnio po 10mm bieżnika, a nawet 12mm , dajmy na to że koło 18" ma już zjechaną oponę wtedy jego obwód spada do 200,18 cm czyli różnica to już tylko 3cm a to daje jakieś 1.5%. To oznacza że przedział zależny od stanu opony zawiera się między 1.5 a 5% . Może się i nie znam ale nijak matematycznie nie zostałem przekonany do wyższości 18 nad 17. Próby terenowe musiały by być na ściśle tym samym odcinku , ta sama osoba , ten sam motocykl a do tego nie mogła by wiedzieć na jakim kole jedzie na test. Reszta to może być nastawienie. Widziałem jak wiadro w lekkim terenie szutrowym na Anakinach znika przed 07 na TKC80 , a przecież to wbrew "prawom fizyki enduro". No i nie miało 18" :) |
Motocykle szosowe maja koła 17'' przód i tył. Te o odchyleniu terenowym 18'' + 21'' a środek stawki lata na 19'' + 17''. Po czemu ?? Czyżby to tajny plan złupienia klientów przez koncerny oponiarskie ;)
|
Miałem f 800 jakiś czas i to był motocykl, który najkrócej miałem. 1150 był i został.
To jakoś nie moja bajka. |
Cytat:
|
Ja też tutaj zaglądam i zastanawiam się czy rzeczywiście niektórym tak bardzo zależy aby zniechęcić EX1 do zamieszczania tutaj recenzji?
|
Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz - średnica felgi nie ma znaczenia. Znaczenie ma średnica opony. Tak się składa że w moto enduro te wartości są powiązane jakoś i zazwyczaj większa felga = większa opona. A wiadomo że nie musi tak być.
Sprawa druga. Większa średnica opony = większa powierzchnia przylegania (mechanika gruntów). Dlatego w 4x4 zakłada się opony większej średnicy - to robi dużo więcej niż szerokość (kto zna ten wie..szeroka guma moc zeżera i na czarnym poniewiera:haha2:) Sprawa trzecia to rzeczy nawet ważniejsze = kierownik (może być dużo sprzętu a mało talentu), piec i jego charakterystyka, praca manety, etc..:) Proponuję spotkać się w Białej i przetestować w naturze..ja mam 17' i jeżdżę słabo, pomogę udowodnić to, co jest i tak jasne:D ++ Ex, film fajny, dawaj dalej.. |
Co tu wiele udowadniac, kto hamuje ten przegrywa :D nie wierzysz... trzymaj piwo i patrz :haha2::at::lc8:
|
Chłopy, co wy tam wiecie o tych rozmiarach kół :D
https://i.wpimg.pl/c/646x/m.autokult...2277fcf0f3.jpg https://imgx.gridoto.com/crop/0x0:0x.../377458825.jpg DAKAR bodajże 1980 |
Cytat:
Dzieju dobrze to wyliczył, po czarnym nie zauważyłem różnicy przyczepności na szerszych oponach [150 wzwyż]. |
a z tymi cenami opon teraz to daj pan spokój...
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Jeśli dostępność opon 18" jest większa to jest to argument ale rzekome odczucia za tymi nawet 5% większego obwodu jakoś mnie nie przekonuje. Nie chce mi się już mierzyć liczyć o ile zwiększy się potencjalna powierzchnia styku ale niech będzie dłuższa ok 5-6mm . Teoretyczna bo i każda opona ma nieco inne kształty i sztywność. Pomijam wiele innych czynników. Tyle z mojej strony matematyki o różnicach 17" vs 18". Zimny , i to jest trafna odpowiedź o rozmiarach :) Albo się umi albo nie umi a te 5mm nic nie zmieni :) |
Cytat:
|
to co istotne.. a nie zostało powiedziane.. wiele opon 17 vs 18 zmienia układ kostek lub zmienia wielkość kostek lub odległości pomiędzy kostkami..
zasadniczo każdy kto miał doświadczenie z kołami różnej wielkości z tyłu napewno będzie wskazywał 18 jako lepsze rozwiązanie. jest to spokojnie odczuwalne .. wszędzie tam gdzie sypko czy błotnie |
Cytat:
|
EX1 , nie neguję, lubię fakty a nie tylko odczucia.
Dubel , jak zwykle jesteś zwolennikiem tylko jednej racji ( najczęściej swojej) nie przyjmując żadnej innej. Już się przyzwyczailiśmy. |
Cytat:
|
Ale po co o tym piszesz.
Dlaczego nie możesz napisać po prostu o tym co TY myślisz tylko musisz komentować to co myślą inni? Ta sama uwaga do innych użytkowników. To forum wymiany informacji a nie wzajemnego oceniania siebie - nigdy nie było inaczej. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:10. |