![]() |
Cytat:
ten motocykl to klasa CRF300 czy też Himalayan lub voge 300 KTM 390 i nie wydaje mi się aby była widoczna jakaś kosmiczna różnica w jakości włącznie z Hondą, przecież na jej zawias to tylko "szczypiory" (waga kierowcy) nie narzekają. tak czy inaczej za wcześnie aby wydawać oceny. |
aktualizacja na 25.04, motocykle będą dopiero czerwiec/lipiec generalnie praktycznie wszystko już zaliczkowane np. Motocykle-Kraków mają zamówione 25szt. całość zarezerwowana...
nie pamiętam aby na cokolwiek w historii było takie zainteresowanie i zakupy w ciemno. |
Crf300?
Ludzie wierzą w tabelki, no i CCC. Ci wszyscy entuzjaści to pewnie debiutanci. Nie bardzo mogę wyobrazić sobie by ktoś kto ma kilka sezonów za sobą przedpłacał zabawkę bez chocby przymierzenia du.py o jeździe próbnej nie wspominajac, jeno na podstawie internetowego jazgotu. Cóż, wiara czyni cuda. |
Cytat:
|
To samo z Kove 450. Motoholicy mają to sprzedawać. Mam ich po sąsiedzku. Ale ciągle zmieniają datę kiedy to ma dotrzeć, a w prywatnej rozmowie gość mi zdradził że już.w zasadzie wszystko jest sprzedane więc nie ma co liczyć na jazdy próbne bo to co przyjdzie to już sprzedane zasadniczo. O ile temat tego kove mnie interesował, przyznam, to po tym co pokazała i powiedziała Aśka to mam bardzo duże wątpliwości. Ale hajp się nakręcił taki że hej, jeszcze miesiąc i kove zacznie mieć status motocykla kultowego :D
|
Ja też już jeździłam sprzedaną sztuką :D
Ludzie się na to rzucili choć na oczy nie widzieli nie mówiąc o jeżdżeniu. Ja się tym przejechałam i jak zeszłam to miałam tylko jedną myśl. Kurła przecież chyba lepiej będzie zainwestować w zawias do własnej crf300 i będzie to jeździło lepiej, pewniej i kulturalniej a przynajmniej bez strachu o części, serwis itp. Po mnie karnęło sie jeszcze dwóch chopów i miny raczej nie były zachwycone. Ale pożyjemy i zobaczymy. Chętnie sprawdzę to drugi raz. Piszę o Kove 450 Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
Ale wracając do tematu to regulacja luzu zaworowego co 4000km to chęć krojenia klientów na kasę albo głowica jest z gównolitu. CRF300 z 24.000km to przepaść wymiana oleju 4000 / 12000 lub 1/2 roku na 1 rok w CRF to oczywiście świadczy o jakości wykonania silnika albo ponownie krojenie klientów lub co gorsze taktyka na szybką utratę gwarancji. Napisałem do importera zapytanie jaki ma sens robienie przeglądów w motocyklu co 1/2 roku... nic nie odpisali. |
Jak bym exc stawiał na serwis przy każdej potrzebie to byłbym tam co miesiąc. W xr650r regulacja zaworów była co 1000km. Sprzęt ma być pro, z osiągami, niezawodny i interwały co 10 tyś, do tego 120 kg i cena do 25 tyś. Mieć ciastko i zjeść ciastko :)
|
Jadąc wczoraj A1 od granicy na północ przez 200km widziałem tylko jeden bilboard z reklamą motocykla i był to CF Moto 800 MT.
|
Ja tam się nie znam , od środy przejechałem kole 1kkm i reklamy żadnego motocykiela nie widziałem ale ja omijałem autostrady.:D
|
z elektrykiem Xiaomi jest ten sam pierdolec - na oczy nikt nie widzial a juz epokowe osiagniecie i cud nad cudy :D ludzie sa jebnieci - to chyba zadne odkrycie...
p.s. kupowanie motocykla, ktorego sie na oczy nie widzialo, ani sie go nie prowadzilo to jak cygańskie malzenstwa :D |
Cyganki czasem piękne kobiety, wtedy wystarczy mieć gen hazardzisty i temat gra :D
|
Cytat:
|
Cytat:
|
|
W końcu udało się obejrzeć na żywo ten pojazd i krótko pisząc nie ma się do czego przyczepić, fajny motocykl nieźle brzmi, jeżeli chodzi o masę to jest ok - taki trampek 600. Jestem zaskoczony pracą silnika cicho miękko bez mechanicznym odgłosów. Jak ktoś jeździ sam nie potrzebuje mocy i dużych możliwości terenowych motocykl będzie idealnym wyborem.
|
Oglądałem go w ostatni weekend. Jeździć się niestety nie dało bo w "salonie" jedna sztuka i nie zarejstrowana. Do wykonania nie ma się co czepiać, jest lepiej niż ładnie. Silnik fajnie pracuje, wydech fabryczny ładnie mruczy. Jedynie co mi się nie podobał to że kanapa jest niska, albo to moja wina że wysoki jestem. Jest wysoka kanapa za 700 pln do zamówienia. Na wiosnę chętnie się tym przejadę bo dilera mam bardzo blisko, a na razie to te chińczyki trzeba kupować na podstawie zdjęć z internetu i filmików z YT z jakimś zawodowcem w roli głównej (tak Yamaha rozwaliła system z T7).
|
yamaha jest tylko o 10kg cięższa, jeżeli ktoś ma 2x grubszy portfel oraz dłuższe kopyta nie ma szukać w CFmoto, ja poważnie zastanawiam się nad tym modelem jako drugi motocykl, rzadko korzystam z autostrad, zazwyczaj turlam się bokami bez ciśnienia i duży silnik jaki ma CRF trochę przeszkadza a każdy zjazd w trudniejszy teren odpala kalkulator szkodowy. Boczna owiewka do tego CFmoto to ok 400-500zł.
|
Nie wiem ile waży chinol bo skala rozbieżności w zależności od źródła wynosi 10 kg ale nawet zakładając te 175 kg to Tenere nie jest wcale 10 kg cięższa tylko prawie 50 kg.
https://www.youtube.com/watch?v=8WOnnPmRJHo&t=3s Nawet zakładając błąd pomiarowy to jednak sporo więcej niż 10 kg. |
Cytat:
yamaha 205kg (wersja zwykła) model 2024 CRF1100 jest cięższa o ok 50kg |
Czyli te podane 175 kg to waga sucha chinola natomiast te 205 kg zalanej Tenery to pobożne życzenie Yamahy jak pokazuje pomiar.
|
Cytat:
|
Wedle tego filmu co podrzuciłem to zalana Tenerka 222 kg.
|
Cytat:
tak jak się na nią patrzy to faktycznie jakoś nie wygląda na 205 na full :) |
Cytat:
https://i.ibb.co/HnB1ZW0/ewe.jpg |
Oprócz samej wagi jest jeszcze kwestia jej rozłożenia, wysokość. Plus wysokość samego moto, siodła, możliwość podparcia tj utrzymania tej wagi na nogach.
Opinie użytkowników mówią, że CF jest wyraźnie lżejsza niż T7 w praktyce, jest też niższa. Przejadę się przemierzyć któregoś dnia by mieć porównanie do swojej tenerki. |
Cytat:
|
No to chińczyk na stronie podaje 185 kg (185 kg Mass in running order) a na niektórych stronach w tym polskiej podane jest 175 kg. Cos się nie spina i to nie wynika z podania masy suchej/mokrej.
|
Mnie wkur... takie "pomyłki" producentów.
Zastanawiam się, czy taka pomyłka (podawanie błędnych danych technicznych) może być podstawą, do zwrotu motocykla. Odstąpienia od umowy kupna ze względu na niezgodność towaru z umową. Jakoś nie widać, aby spieszyli się z prostowaniem tych pomyłek. Cały czas wprowadzają ludzi w błąd. Z przyjemnością bym poczytał, jak ludzie masowo zwracają im te motocykle. Może wówczas zaczęli by nas traktować poważniej. |
Nie do zrobienia na moje oko.
Niezgodność to, wydaje mnie się, raczej rażące niedbalstwo albo po prostu usterka. Na moje oko to jak dane producentów dotyczące spalania. Wszyscy je czytają i podają jako punkt odniesienia ale mało kto łyka te bzdury. |
Cytat:
Spalanie faktycznie może być różne, bo zależy od wielu czynników, natomiast waga pojazdu to praktycznie wartość stała (z jakąś minimalną odchyłką, wynikającą z jakości obróbki/produkcji poszczególnych detali). Producenci potrafią wyprodukować pojazd, a nie radzą sobie z tak banalną rzeczą, jak zważenie gotowego produktu? |
Pytanie na ile dane techniczne w reklamówce podlegają jakiemuś prawu ?
Czy może jest gdzieś małym druczkiem że to tylko poglądowe , orientacyjne. Jeśli chodzi o np uszkodzenie ujawnione to bezapelacyjnie działa " towar niezgodny z umową " ale jeszcze nie słyszałem by ktoś ważył kupiony pojazd i chciał zwrócić z powodu różnic w opisie. A może od razu z wagą do salonu? Ciekaw jestem. |
dwie najwieksze sciemy rynku pojazdow to deklarowana ilosc spalanego paliwa na 100km i zasieg samochodow elektrycznych - jedno i drugie o dupe mozna rozbic i teoretycznie domagac sie zwrotu kasy, bo pojazd nie spelnia deklarowanych przez producenta zalozen. czy komus sie taka sztuczka udala? nie sadze bo producent zasloni sie magicznymi procedurami testowymi. z masa teoretycznie sprawa jest bardziej jednoznaczna bo kilo to jest kilo - jak i kto by nie ważył.
kilka lat temu w niemieckim Motorrad byl test kilku motocykli ADV po zalaniu i z takim samym bagazem - to dopiero dawalo realny obraz sytuacji |
Cytat:
|
Cfmoto 450mt
Cytat:
Bardziej chodziło o pewną analogię a nie porównanie 1:1. Jeżeli motocykl zważony na taśmie ma 173 kg to dlaczego ma jakiś Japończyk czy Chińczyk nie zaokrąglić w dół do, np. 170? “No waży 173. I co mi zrobisz?” U Ciebie waży 175? No trudno - pewnie przy skręcaniu z pudełka inne śruby dali, coś zjebali, coś za dużo posmarowali. Owszem kilo to kilo, litr to litr. Nie da się wziąć jednego samochodu, motocykla i podać spalania z przejechanych testówką pomalowaną poimprezową cofką kilometrów? Da się. Tylko po co. Warunki laboratoryjne? my ass. Dla mnie to ten sam typ manipulacji. “U nas ważył tyle, u nas palił tyle. U Ciebie jest inaczej? Kurde dziwne…” Ale może ja zbyt sceptyczny jestem. I z natury nieufny. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Ja się nigdy nie przywiązywałem do wagi podanej w parametrach. Każdy podaje inaczej, jeden z płynami drugi bez, nie zawsze jest też sprostowanie jak jest to liczone. Jak nie pomacam i nie usiądę na motocyklu to cyfry na mnie wrażenia nie robią. Nie pamiętam nawet ile moje motocykle miały ważyć wg producentów.
|
1 Załącznik(ów)
Kiedyś Simpson ze świata motocyki mówił że waga z paliwem to waga ze zbiornikiem wypełnionym o conajmniej 70% i taka waga jest podawana w homologacji, tzn wpisana jest w dowód.
Proszę bardzo chinolek w dowodzie 190 realnie ok 194-195 Afra 232 realnie pod 240. |
Cytat:
Mam to samo. Jeden, mówią, niby waży mało a siądziesz i jedzie się jak drezyną. Drugi znowu słyszysz, że “ciężki” a pierwsze km i czuć, że wszędzie wjedziesz. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
|
Nie rozumiem podniecenia i kłótni. Przecież Tenere z filmiku nie jest prosto z salonu, tylko ma dołożone kilogramy żelastwa, narzędzia, apteczki, dętki itp. Tego się z naście kilo uzbiera + 205 deklarowane przez producenta i mamy okolice 220. Gra i pasuje- nikt tu nie ściemnia. 2-3 kg to różnica wynikająca z obliczania masy paliwa i błąd pomiarowy wagi do złomu ( pewnie z 0.5 kg)
Transalpa 600 PD06 z jedną tarczą, doposażonego tylko w gmole i alu płytę pod silnik oraz zestaw narzędzi kiedyś na takiej wadze postawiłem. Wyszło 215 kg, przy fabrycznej deklarowanej 196. I nie mam żadnych pretensji do Hondy, ani mi do głowy nie przyszło zwracać motóra!:D -------- Na tym CF moto dupsko usadziłem i jest odczuwalnie w ciul lżejsze od trampka 600. Jakość wykonania bez zastrzeżeń. Fabrycznie ma wszystko co niezbędne, w odróżnieniu od np. CB500, gdzie o zwykłe gniazdko usb trzeba się wykłócić u dilera. Jak nie jestem fanem chińczyków tak tego bym chętnie spróbował, i rozumiem zauroczenie ludzi, którzy podchodzą do motocykla jak do rzeczy a nie do relikwi. Pojawiają się już jakieś testy po 10-11t tyś km, na ile sponsorowane przez fabrykę nie wiem, ale to już jakiś głos jest. Na razie czekam i obserwuję, ale już wiem, że trampek idzie na olx. Na wiosnę chcę spróbować CF lub Himalayana 450. https://www.youtube.com/watch?v=Px5TNlvCgiA |
Cytat:
Wracając do wagi jak to możliwe, że z 205 robi się 222kg zakładem, że motocykl seryjny bez akcesoriów, może miało być 225kg ale ktoś się jakoś pomylił :) |
205 kg to waży w salonie. Jak gość dorzucił gmole, pancerna płytę pod silnik, jakieś mocowania, narzędzia itd to się zrobiło 220- czego tu nie rozumieć?
Tenere 700 czy honda cb500x to motorki które fabrycznie nie mają nawet bagażnika. Do hondy taki gadżet z givi waży ze 2-2.5 kg. Tak się uzbiera te 20 kg o które się kłócicie. |
Pewnie, do V4 stopka centralna 5kg
|
motocykl musi być bardzo inspirujący, ilość filmów gdzie jest wymieniany w tytule jest już ogromna. Gość ma dobre wyczucie równowagi bo jak nie z jednej to z drugiej strony brak podparcia.
https://youtu.be/r64ZOrzVXgA?si=hgc73jQsOf1jzUon |
Ja też ważyłem mój motocykl bo chciałem wiedzieć ile rzeczywiście waży zatankowany pod korek.Jedni piszą 219 inni 223. Mój Triumph Tiger 800 ma gmole, stelaż pod kufry, centralkę ale lżejszy tłumik. Wjechałem na wagę przemyslową i jest równe 240 kg. I to jest największa jego wada, że mną w ciuchach i kasku 330 kg. A gdzie bagaż?
|
Lepiej żyć w błogiej nieświadomości niż płakać na wadze, bo każdy duperel doczepiony do moto swoje waży :)
|
Cytat:
|
dobra to ma ktoś ze śląskiego tą 450tke ? bo w "salonach" nie ma na testy. A chodzi o to by chociaż ósemke zrobić ;-)
|
Kove 450 testówka jest w Gorzowie Wlkp. w salonie hondy.
Chyba 42 koła + 1,5 tysia zestaw: tłumik tytan, airbox, komp euro4 |
KOViaka to mam w Mysłowicach - czekam na pogodę i ide sie karnąć o chłopaki mają napinke na pokazywanie - i dobrze.
Bardziej chyba puki co MT450 - zastąpi trampka, ciekawi mnie silnik i elastyczność na różnych biegach. Przedstawiciela MT450 mam w Tarnowskich Górach - chłopaki mówią że z żadnymi częściami nie ma problemu, ale niestet na moto trzeba czekać ponad miesiąc. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:16. |