Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Acewell 3971 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=4577)

Rychu72 28.12.2011 09:59

Będę montował na dniach model 3963, a o prądach wiem tylko tyle, że kopią. ;)
Ma ktoś rozpisane kolorki kabelków w Acewellu i w Afrze który do którego (afryka z 1996)?
Najbardziej mnie interesi + i - (mam stresa, co by nie spalić ustrojstwo na wstępie :)), a z resztą to jakoś dojdę. Wpinaliście się w kostkę od zegarów?

BIAŁY 28.12.2011 11:21

1 Załącznik(ów)
Ja z własnego doświadczenia powiem Ci, że nie taki diabeł straszny.
Pierwsze wrażenie było takie że rozłożyłem ustrojstwo i instrukcję, :dizzy: po czym kilka dni chodziłem, myślałem, zaglądałem do instrukcji.
W końcu nadszedł ten dzień.
Krok 1
Podłączenie licznika do zasilania - przewody w instrukcji opisane są kolorami oraz ich przeznaczeniem. Ponieważ licznik jest zasilany po pierwsze bezpośrednio z akumulatora, a po wtóre z instalacji po załączeniu zapłonu.
Przy poszukiwaniu odpowiednich miejsc w instalacji czyli "+" oraz "-" dla mnie nieocenionym pomocnikiem okazała się żarówka 12V z przylutowanymi przewodami. Jeden przewód przykładasz do masy (stelaż, śruby mocujące do ramy) a drugi wkładasz w kostki pod czachą, lub gdzie tam chcesz.
UWAGA: Unikaj raczej wkładania dwóch przewodów do kostek.
W ten sposób bez problemu odnajdziesz miejsce w którym jest prąd na stałe oraz w którym pojawia się po włączeniu zapłonu. Później pozostaje Ci zdjąć odcinek izolacji z interesującego Cię przewodu a następnie przylutować przewody od licznika.

Krok 2
Podłączenie kontrolek i czujników i kierunkowskazów.
Jeśli zdołasz podpiąć zasilanie to ten etap to już jest bułka z masłem.
Ja przewody od zegarów odcinałem kilka centymetrów od nich, następnie widząc czego dotyczyły łączyłem z odpowiednim przewodem od ACE i po sprawie.
Do odnalezienia odpowiedniego miejsca do wpięcia kontrolki kierunkowskazów też użyłem żarówki z przewodami, następnie tylko lutowania i gotowe.

Krok 3
Czujnik temperatury i prędkości.

Czujnik temperatury (czarna rurka) został wpięty w obieg chłodzący przez przecięcie przewodu, wycięcie zbędnego odcinka przed chłodnicą a następnie załże przewodów na czujnik zaciśnięcie opaskami, podpięcie czujnika i gotowe.
UWAGA: Temperatura na czujniku pojawia się od pewnej wartości (bodajże powyżej 40 st.) tak że nie panikuje jeśli od razu nie zobaczysz odczytu temperatury.

Czujnik prędkości - ten z ACE się nie przydał, ponieważ nie mam ślimaka.
Z tego czujnika wykorzystałem jedynie kostkę i kawałek przewodu za kostką, do którego został podpięty magnetyczny czujnik rowerowy (który dostałem od kolegi) po podpięciu dwóch przewodów możesz sprawdzić czy działa przesuwając szybko magnesem w niewielkiej odległości od czujnika. Czujnik zamontowałem na osłonie amortyzatora na kleju POXIPOL. Natomiast do tarczy przymocowałem magnes (kawałek magnesu) ze starego zysku twardego. Trzymał się nawet bez kleju ale w końcu też został przyklejony POXIPOLEM.

Załącznik 27412

Więcej fotek przy montażu ACE nie robiłem.:mad:

Pozdr

Rychu72 28.12.2011 11:37

Dzięki, bo mi już cosik jaśnieje :bow::)

Rozumiem, że stały plus idzie na kontrolki, a ten po stacyjce idzie na licznik? Czy na odwrót?

Tak sobie myślę, czy nie przylutować do końcówek kabli od Ace cienkich konektorków i wkładać je do kostki w odpowiednie miejsce. Potem ładnie zaizolować. Chciałbym uniknąć likwidacji kostek.

Właśnie też sie zastanawiam co zrobić z tym przewodem ślimakowym i jak nie zaszaleje kupując orginalny czujnik magnetyczny to pójdę Twoją drogą.

BIAŁY 28.12.2011 11:49

Już nie pamiętam, ale stały "+" w ACE służy jedynie do podtrzymywania danych.
Reszta włącza się po włączeniu zapłonu.
Patrz na instrukcję. Tam wsjo jest. Tylko od razu wszystkiego nie widać :D

Ja żadnej kostki nie zlikwidowałem tylko odciąłem przewody za licznikami i do nich przylutowałem przewody.
Na konektorkach czasem może coś puścić. Połączenie stałe jest najpewniejsze.

Rychu72 28.12.2011 12:12

Fuck..tycznie widzę. :D
Wpatruję się w schemat i wyczaiłem nawet trzy +.
Dwa po stacyjce, czyli Switch Key i VDD ( co to jest to VDD ?) i jeden bezpośrednio od aku do Clock power.
Teraz zostało wyczaić który który kabelek idzie bezpośrednio od aku, a który, po stacyjce. http://africatwin.com.pl/images/icons/icon14.gif

BIAŁY 28.12.2011 12:22

Do użyjesz tego żaróweczkę lub inny miernik i Voilà

BIAŁY 28.12.2011 12:25

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 212624)
Dwa po stacyjce, czyli Switch Key i VDD ( co to jest to VDD ?) ...

http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic579264.html

:D

Rychu72 28.12.2011 12:28

"Vdd to jest napięcie (dokładnie V to potencjał) jakim jest zasilny obwód drenu tranzystora unipolarnego" :dizzy::dizzy::dizzy:
To takie proste :D

Rychu72 31.12.2011 12:59

2 Załącznik(ów)
Dla potomnych wrzucam kolorki kabelków. Nóżkę podpięłem pod awaryjne (niewyraźnie napisałem na schemacie - żółto czarny w kostce na 3 piny)
Sprawdźcie wg Haynesa, czy w Waszych rocznikach nie ma różnic w kolorkach kabli. Mój schemat był dla XRV 750T.
Żeby nie niszczyć kostek i dla szybkiego powrotu do oryginalnych zegarów zrobiłem jak na fotce. Potem to będzie trzeba jeszcze zaizolować tak żeby w razie dostania się wody mogła sobie pójść precz. Jeszcze nie wiem jak, ale jak ktoś ma pomysła to wrzucać.

zombi 31.12.2011 16:24

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 213003)
Jeszcze nie wiem jak, ale jak ktoś ma pomysła to wrzucać.

Przed połączeniem kabli nasuń długi kawałek "koszulki" termokurczliwej. Delikatnie (z naciskiem na delikatnie) suszarką ogrzej. końcówki możesz sobie taśmą izolacyjną uszczelnić (robiłem tak połączenia manetek i zapalniczki - działa kilka lat.

Rychu72 02.01.2012 14:09

Może ktoś powiedzieć jak te przyciski Trial Techa są podłączone do ACEWELLA?

laska 05.01.2012 00:49

Chinol to zrobił u siebie i podobno działa ;)
pozdr,
laska

Rychu72 05.01.2012 07:55

Nie tylko chinol, co z poprzednich postów wynika. http://africatwin.com.pl/images/icons/icon12.gif
Ciekawi mnie tylko do których kabelków się podpieli.

Gali 22.01.2012 18:20

Witam. Posiadam takie ustojstwo (acewell) już chyba dwa sezony.Działa OK.
Prędkościomierz podłączony pod fabryczny ślimak. Linka usunięta (fabryczny licznik zdemontowany) i teraz ślimak kręci się bez oporu czyli się nie niszczy. Slimak kilka lat temu już naprawiałem bo zablokowana linka spowodowała wytarcie ząbków wewnątrz.W celu naprawienia wystarczyło przesunąć wewnątrz tak elementy (ślimak i ślimacznicę) żeby zazębiały się w innych miejscach. Czujnik wody wkręcony w miejsce oryginalnego.(dodatkowa plastikowa złączka z akcesoryjnym czujnikiem jakos mnie nie przekonała).
Stopka boczna podłączona pod kontrolkę awaryjnch. Wskażnik paliwa pokazuje dwa stany pełno lub mruga rezerwą (kontaktron umieszczony koło kranika paliwa i kawałek magnesu na jego pokrętle. Włączając rezerwę mruga rezerwa).
Natomiast urządzenie posiada jedną wadę, która morze spędzić sen z powiek i przysporzyć o szybsze bicie serca. Kontrolki fabryczne posiadają żarówki o mocy 2lub3W i do zaświecenia takowej potrzebny jest relatywnie dosyć spory prąd, natomiast w acewellu mamy do czynienia z diodami w dodatku dosyć słabej mocy, a do zaświecenia takowej wystarczy prąd który jest w stanie przepłyńąć przez kroplę słonej wody lub śniedż na kostce lub przy czujniku. Dotyczy to czujnika luzu, stopki bocznej i CIŚNIENIA OLEJU. Niemniej jednak wiedząc o tym i patrząc wnikliwie na kontrolkę czy świeci pełnym światłem czy jedynie żarzy, możemy prawie spokojnie dojechać do domu.

Jak chodzi o sterowanie z kierownicy, to jego wykonanie jest dosyć proste. Rozbieramy aceewella tak aby dostać się do przycisków od środka.Fizycznie przycick to dwie ścieżki metalizacji na płytce zwierane przewodnikiem podklejonym od spodu do przycisku. Znajdujemy wzrokowo ktora ścieżka z jednego przycisku jest połączona ze ścieżką zprzycisku drugiego(możemy do tego celu użyć omomierza). W dogodnym miejscu przylutowujemy 1-szą ztrzech żył przewodu trzy żyłowego (np stary przewód USB od klawiatury). Pozostałe dwa przewody lutujemy do przycisków (druga ze ścieżek pierwszego i drugiego przycisu).Składamy obudowę w odpowiednich miejscach wykonując napiłowania aby umieścić w nich nasz przewód.Kluczowe miejsca zabezpieczamy silikonem. Przyciski na kierownicy możemy zakupić jakieś firmowe, bądż zrobić. Ja osobiście zrobiłem. Do cienkiego prostokątnego paska plastiku (5X15mm) przyklejamy dwa switche (takie jak w pilotach do alarmów samochodowych). Pierwszą żyłę naszego przewodu (tzw.wspólną) lutujemy do przycisków tak aby połączyła po jednym ze styków naszych przycisków. Pozostałe dwa przewody lutujemy do wolnych końców przycisków.Wszystko wkładamy w odpowiednią rurkę termokurczliwą i zagrzewamy końce. Z racji małych wymiarów morzemy przykleić nasz przycisk na górze włącznika zespolonego przy lewej ręce, lub innym wygodnym miejscu.

Rychu72 22.01.2012 19:07

Cytat:

Napisał Gali (Post 216687)
Natomiast urządzenie posiada jedną wadę, która morze spędzić sen z powiek i przysporzyć o szybsze bicie serca. Kontrolki fabryczne posiadają żarówki o mocy 2lub3W i do zaświecenia takowej potrzebny jest relatywnie dosyć spory prąd, natomiast w acewellu mamy do czynienia z diodami w dodatku dosyć słabej mocy, a do zaświecenia takowej wystarczy prąd który jest w stanie przepłyńąć przez kroplę słonej wody lub śniedż na kostce lub przy czujniku. Dotyczy to czujnika luzu, stopki bocznej i CIŚNIENIA OLEJU. Niemniej jednak wiedząc o tym i patrząc wnikliwie na kontrolkę czy świeci pełnym światłem czy jedynie żarzy, możemy prawie spokojnie dojechać do domu.

Dzięki. Dobrze wiedzieć http://www.africatwin.pl/images/icons/icon14.gif

bukowski 29.02.2012 10:20

Cytat:

Napisał Artuditu (Post 124405)
są dwie opcje. Albo przejście z linki prędkościomierza na sygnał elektroniczny albo osobny czujnik działający jak licznik w rowerach.

a skąd tripmaster, po zapięciu zworki, bierze informację o prędkości? Czy stamtąd nie można sygnału wziąć? Myślę o zastąpieniu tripa acewellem (zostawiając normalne zegary - ace robiłby za tripmaster + voltomierz + kontrole temperatury) i chce sie jak najmniej narobic ;)

Rychu72 19.03.2012 13:14

Testuje Acewella i mały ZONK, bo obroty przy dodaniu gazu szaleją.
Na jałowym biegu są w miarę stabilne, a przy jeździe to mała masakra i Las Vegas z diodami czerwonymi i zielonymi informującymi o zmianie biegów.
Mam podpięte pod górny pin przedniej cewki, bez owijania wokół przewodu cewki. Może to być przyczyną?

Stachu miał podobnie i mechanik mu to podłączył pod kostkę tylko nie bardzo kojarzy pod który kabel.

Adagiio 25.03.2012 08:52

U siebie podłączyłem starym sposobem , owijając przewód w koło kabla wysokiego napięcia , działa bez zarzutów i jest precyzyjne w zakresie wyświetlanych obrotów . Przy okazji chciałem zapytać jak u Ciebie z wyświetlaniem prędkości , ustawiając według instrukcji wychodzi sajens sfikszen , doktoryzowałeś to może ? Wiesz jaki obwód koła podać żeby wskazywało poprawnie , mam podłączone pod mechaniczny ślimak , czujnik który był w komplecie , ale na obwodzie podanym do koła 21 cali jest nie poprawna prędkość .

KML 25.03.2012 10:12

W rowerowych pamiętam że się wpisywało obwód koła, jeżeli tu też jest podobnie to postaw moto na prostej, zaznacz kredą kreskę na boku opony i na asfalcie, przepychasz moto o jeden obrót koła, stawiasz drugą kreskę na asfalcie i mierzysz pomiędzy nimi.
W niektórych licznikach był jakiś wzór po przeliczeniu którego wartość trzeba było wpisać.
Ewentualnie doczepić GPS-a i zmieniać wartość w górę lub w dół aż wyniki się pokryją,

bukowski 25.03.2012 12:54

2 Załącznik(ów)
Wczoraj dołożyłem sobie ace 3250 w miejsce tripmastera. Z dobrych wieści - do fabrycznego stelaża można ace przykręcić bez żadnych przeróbek, lekko doginając tylko górną część.
Nie zastanawiając się, jak to jest elektrycznie, podpiąłem pod czujnik prędkości kabelki SPD+ i SPD- z tripa - nie działa, z czego wniosek, że musi być sygnał impulsowy a nie ciągły.
Kombinacje z rowerowym hallotronem do mnie nie przemawiają więc wymyśliłem, że gdyby pod ten sygnał o prędkości wpiąć odpowiedni kondensator, to może dałoby się to wyskalować?

Adagiio 25.03.2012 18:10

Teoretycznie powinno być tak jak napisałeś , mierzymy obwód i wprowadzamy wynik pomiaru do urządzenia . Jednak w praktyce jest zupełnie inaczej . Dla koła 21 ' w instrukcji jest podany obwód 1676 mm , po wprowadzeniu takiego obwodu prędkość według gps 50 km/h na liczniku wskazuje 120 km/h . Kilka prób i znalazłem właściwy 0709 mm , nie ma nic wspólnego z obwodem koła 21 ' , ale prędkość na liczniku jest taka sama jak na gps-ie i pomiar przebiegu prawidłowy .

pałeł 25.03.2012 20:47

dobrze prawisz impuls bierzesz ze ślimaka a on kreci się szybciej niż koło miej więcej 2 i coś raza częściej niż byś założył czujnik na magnes :)

Rychu72 26.03.2012 08:00

Adagiio
Rozumiem, że owinęłeś żółty przewód wokół kabla między kopułką świecy, a cewką? Dobrze kumam? Na instrukcji to dziwnie wygląda, jakby były dwa kable. Jeden idzie do cewki, a drugi się owija wokół przewodu do kopułki świecy.
Znajomy polecił mi owinąć żółty przewód sreberkiem (niby to likwiduje jakieś pole), ale to gówno dało.
Podpinałem też do przewodu od oryginalnego obrotomierza (żółto zielony), ale tam mnoży obroty ok. x 2.
Co do prędkości to na czujniku rowerowym miałem prędkości jak na Hayabusie :dizzy:. Kupiłem oryginalny i tam jest ok, ale czasami wskakuje 180 gdy jadę 110, a za chwile wraca do właściwej prędkości. Wyskalowane mam tak jak instrukcja mówi.
Odległość czujnika od magnesu mam ok 2 mm. W instrukcji jest max 8 mm.

Adagiio 26.03.2012 08:31

Nie podpinałem pod cewkę żadnego kabla , tylko żółty owinąłem 6/7 razy dokoła przewodu wysokiego napięcia nad fajką , na to założyłem termokurczliwa koszulkę , nie potrzeba żadnych złotek . Żeby nie zaświecała Ci sie czerwona kontrolka od obrotów ustaw ostrzeżenie na 8500 , wtedy jest spokój , niekiedy zapali się zielona informując o zmianie biegu na wyższy , jak podciągniesz za dużo na gazie
U siebie nie mam magnesu i czytnika do pomiaru prędkości , tylko do oryginalnego ślimaka mechanicznego ktm-a podłączyłem to ustrojstwo z kompletu . Po wprowadzeniu obwodu który podałem powyżej wskazanie jest prawidłowe bez wahań przy każdej prędkości w stosunku do gps-a .

Rychu72 26.03.2012 08:42

Czyli ten rysunek pokazuje dwie opcje podłączenia.
Zrobię jak u Ciebie i zobaczymy. Teraz mam ostrzeżenie gear shifta na 6500 i przy tych skokach na obrotomierzu dość często miga.
Możlwie, że przy tym ustrojstwie na ślimaka są inne ustawienia. Dziwne, że w instrukcji o tym nie piszą. :confused:

bukowski 26.03.2012 11:32

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 229967)
Podpinałem też do przewodu od oryginalnego obrotomierza (żółto zielony), ale tam mnoży obroty ok. x 2.

A to ciekawe: u mnie podpięte pod oryginalny obrotomierz nie pokazuje żadnych obrotów (bo tak chciałem to od razu zrobić). A z drugiej strony, mnożnik w moim (prostszym od 3791) modelu ace daje się ustawić - od 0,5 do 3 chyba.

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 229969)
Nie podpinałem pod cewkę żadnego kabla , tylko żółty owinąłem 6/7 razy dokoła przewodu wysokiego napięcia nad fajką

Tam nie ma jakiegoś czujnika? Tak wynika z instrukcji, ale mowisz, że działa po prostu po okręceniu przewodu?

Rychu72 26.03.2012 11:41

U mnie są na 100% impulsy, bo mnie trzepało po paluchach jak trzymałem zwarte dwa kabelki :-)

Muszę wyczaić gdzie u mnie jest ten mnożnik. Z drugiej strony pytanie jak wyczaić kiedy są właściwe obroty i wskazania na ACEwellu. Pozostaje tylko podpiąć stary obrotomierz i porównywać, kiedy będzie tak samo.

Adagiio 26.03.2012 21:45

To taki najprostszy sposób na podłączenie obrotomierza z tym owinięciem przewodu wysokiego napięcia kablem od obrotomierza .

Rychu72 27.03.2012 07:56

Temat rozkminiony. :)
Owinełem żółtym kabelkiem przewód wysokiego napięcia, ale obroty były dalej mało stabilne, aczkolwiek lepsze niż podpięte pod cewkę.
Ostatecznie ustawiłem na ACEwellu SPEC na 0,5 (dzieli liczbę impulsów przez dwa) i podpięłem się pod kabel obrotomierza. Teraz juz nie ma żadnych dziwnych skoków i obroty wyglądają na takie jakie mają być. :)
Shift geara ustawiłem na 5500 i nie ma żadnego mrugania jak poprzednio przy skokach obrotów.

Patiomkin 27.03.2012 16:57

Walczył już ktoś z podłączaniem kontrolki rezerwy (RD03). Planuję podłączyć pod kontrolkę od awaryjnych ale z racji tego, że a acwell'u są diody to nawet minimalny prąd powoduje świecenie się kontrolki (z w przypadku zwykłej żarówki działa poprawnie). Ma ktoś pomysł jak to rozwiązać?

Babel 29.03.2012 00:10

A ja się podepnę (mam licznik Trailtecha) - jak macie zamocowany czujnik przy zawiasie upside down ?? - ten mój czujnik jest dosyć duży
Ja zrobiłem narazie prototypowo z blaszki z Inpostu taką jakby literkę omega i dokręciłem do osłony lagi.
Nie jestem z tego zbyt zadowolony - boje się że go urąbię zaraz w terenie - niby dałem dwie duże podkładki celem wzmocnienia ...ale
https://picasaweb.google.com/babel19...57200414933890

Rychu72 29.03.2012 07:52

Ja mam przy dolnym mocowaniu zacisku i też mam mieszane uczucia.
Ma ktoś orginalny czujnik magnetyczny acewella? W jakiej odległości umieściliście go od magnesu (u mnie magnes od twadego dysku).
Do 100 km/h wskazuje ok. a powyżej tej prędkości wskakuje najpierw na 180 km/h, a potem znowu się normalizuje i spada na np. 112 km/h.

majki 29.03.2012 09:34

Bąbel, bardziej bym się bał o tą pętelkę z przewodu hamulcowego + badyl/gałąź/drut... ;) Czujnik wygląda w miarę ok, nie jest za bardzo narażony na kontakt z otoczeniem. A nie dało by się go zamocować na styk z osłoną lagi?

W 690 czujnik jest przykręcony na płasko po wew str lagi, ale tam jest dużo mniejszy ten element.

Babel 29.03.2012 11:11

Cytat:

Napisał majki (Post 230697)
Bąbel, bardziej bym się bał o tą pętelkę z przewodu hamulcowego + badyl/gałąź/drut... ;) Czujnik wygląda w miarę ok, nie jest za bardzo narażony na kontakt z otoczeniem. A nie dało by się go zamocować na styk z osłoną lagi?

W 690 czujnik jest przykręcony na płasko po wew str lagi, ale tam jest dużo mniejszy ten element.

Przewód hamulcowy to tak był.
A czujnik kurna duży jest :(

KML 06.04.2012 22:51

Tu jest chyba fotka mocowania czujnika

http://s56.radikal.ru/i153/1111/2f/2ce96feec0c1.jpg

i kolejne:

http://advrider.cz/images/technika/l..._rallye_10.jpg
http://advrider.cz/images/technika/l..._rallye_09.jpg

Śruba tarczy z wbudowanym magnesem
http://i1237.photobucket.com/albums/...h/magscrew.jpg

Marcin-BB 18.06.2012 18:22

Witajcie wszyscy Wyznawcy Acewell'a!!:)
Czy możecie się podzielić projektami zabudowy tego ustrojstwa w motocyklu?? Szukam inspiracji, bo jeszcze wszystko przede mną. Licznik już podpięty- i dzięki bezsennej nocce w "Stajni Motocyklowej" wszystko działa jak trzeba- Dzięki Szparag!!:Thumbs_Up:
Teraz czas na jakiś gustowny kokpit, ale bez szału i tysiąca gadżetów. Stelaże i owiewki będą oryginalne- póki co!
W kokpicie ma być tylko Acewell, może przyszłościowo miejsce na navigację i tyle- w końcu cała wojna była o to by było prościej i lżej a nie o to by jedne graty zastąpić innymi:D
Jak ktoś może sie pochwalić swoim rozwiązaniem i nie ma nic przeciw, że skopiuję to proszę o zdjęcia.
Z góry dzięki!
Jak ktoś poratuje gotową formą do wycięcia to oczywiście nagroda w postaci 70% -owej gruszkówki czeka!:)

Marcin-BB 07.07.2012 19:01

1 Załącznik(ów)
Nikt nie chciał podpowiedzieć to wystrugałem sam.
Tzn. ja pomyślałem i narysowałem a Michał Merta wyciął z blachy alu 2mm
Jak by ktoś chciał podobne to proszę o priv- póki co szablon mam!:)
Na razie jest satynowane alu a będzie czarny mat albo lakier strukturalny!

tomekc 08.07.2012 18:09

Pikne to!

matjas 08.07.2012 22:15

eloeloelo

ja też zrobiłem sobie dobrze acewellem ale niestety .. obrotek nie działa jak trzeba. ogólnie to skacze i dokładność wskazania pozostawia wiele do życzenia. 0-1500 zaniża 1500-4000 zawyża, powyżej 4000 niestety zaniża + wahania. fok.
podłączony jest bezp do jednego z przewodów wyzwalających cewki jak to sobie acewell wymyślił /od razu była na tym przewodzie złączka/. jakieś pomysły ???

tak BTW to instrukcja była w chińskiemangielskiem, sporo niedomówień a poza tym nie ma żadnej wzmianki o tym jak skalibrować obwód koła przy użyciu dołączonego czujnika nakręcanego na ślimak prędkościomierza. rozwiązanie dość eleganckie wymaga jednak skalibrowania z GPS metodą prób i błędów. po założeniu na 2 biegu dojechałem do 250kmh ;)
na koniec co do samego acewella rzeczy które mnie wkurzają już po krótkiej chwili użytkowania:
1. menu działa tylko w jedną mańkę a funkcji jest sporo. więc, żeby przejść np. z trip1 do odo trzeba przeklikać całą 'drabinkę';
2. nie ma możliwości podłączenia sterowania na kierownicę. patrząc na powyższe przydałoby się bo zanim się doklika tam gdzie trzeba można wywinąć niezłą figurę;
3. nie ma możliwości prostego włączenia nieaktywnych diód w panelu kontrolek;
4. no i na koniec pewna niekonsekwencja: prędkość pokazywana jest z dokładnością co do jednego miejsca po przecinku /&^%$^$# po co to komu!?/ za to nie mogli zrobić tak z odległością. byłby drogomierz do RBooka jak coś. esz...

upierdliwy ja ;)
matjas

majki 09.07.2012 09:37

Matjas, może to pomoże z obrotami: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13462 ;)

Marcin-BB 28.11.2012 16:06

2 Załącznik(ów)
Pochwalę się wersją końcową zabudowy Acewella. Może się komuś na coś przyda.

Gawień 28.11.2012 21:41

Bardzo fajnie to wyszło :):Thumbs_Up:

bartol 29.11.2012 12:36

1 Załącznik(ów)
...a ja sobie na gwiazdkę, mikołaja, urodziny i imieniny fundnąłem o takie cuś (koso RX2N). Działa elegancko, widoczność z/pod słońce b.dobra, obrotomierz działa precyzyjnie i nie ma kombinacji z podłączeniem - wpiąłem się w istniejącą instalację (z obrotomierzem włącznie) - bez żadnych cudów z drutami dookoła cewki. Jest to jakaś alternatywa.
Wada - cena:dizzy:

Marcin-BB 29.11.2012 15:26

Bartol napisz jak ze stelażem- jest oryginał czy dorabiałeś coś?? Ty masz rd04 czy 07?
A generalnie- chylę czoła- jest piknie!!;)

bartol 29.11.2012 21:26

Cytat:

Napisał Marcin-BB (Post 274208)
Bartol napisz jak ze stelażem- jest oryginał czy dorabiałeś coś?? Ty masz rd04 czy 07?
A generalnie- chylę czoła- jest piknie!!;)

Mam RD04, oryginalna jest tylko czacha i reflektory :)
szczegóły tu: https://picasaweb.google.com/1082794...OiT8fGvpM2OlgE

mirkoslawski 18.12.2014 01:25

Panowie, mam do Was prośbę (bo mnie strzyka w krzyzu już:mur:) - może mi ktoś z Was podać schemat elektryki RD07 z 1994 roku? Bo nie mogę wyczaić, który z Haynes'a jest właściwy i walczę z podłączeniem Acewella parę godzin bezskutecznie....A jakby ktoś miał opisy z kabelków do kontrolek to byłbym wdzięczny (albo schemat łopatologiczny, jak podpiąć Acewella 3963:D). Z góry dzięki:bow:
Nie mam już oryginalnych zegarów więc nie mam jak podpiąć, wzorując się na nich:vis:

Wojtek_K 18.12.2014 10:58

podobny
http://africatwin.com.pl/showpost.ph...7&postcount=17

mirkoslawski 18.12.2014 15:07

Może ktoś wstawić zdjęcie podłączenia Acewella 3963 do RD07? Bo już nie mam pomysłu i albo spaliłem kontrolki (licznik działa) albo nie hu hu nie podłączę ze schematu:mur::mur::mur:

Marcin-BB 18.12.2014 19:17

Niestety nie mam już tej afry ze zdjęcia powyżej- bo bym Ci Mirku sprawdził co i jak:(. Podłączenie robił mi Szparag i zrobił to po mistrzowsku- na oryginalnych kostkach- tak by w każdej chwili móc wrócić do oryginału. Nie było z tym żadnych problemów- pomijając czujnik temperatury- konieczne okazało się cięcie przewodów od chłodnicy
Przy okazji mam prośbę do Ciebie: Możesz mi podać wymiary tego licznika- chodzi mi o model "3963". Chcę to zabudować w transalpie i właśnie myślę nad tym jak to zrobić??
Gdzie kupowałeś ten model- jeśli to nie tajemnica?? Szukam po necie i nie widzę, a u Olka brak. Nowsze mi jakoś nie pasują.

mirkoslawski 18.12.2014 20:30

Marcin - dzięki za chęci:Thumbs_Up: może ktoś ma możliwość zrobić fotkę i mi na święta zrobi prezent:bow:a jak nie to sobie poradzę inaczej :D

Ja zrobiłem wymianę oryginału na Ace...nie miałem nic do pisania ani aparatu w warsztacie więc zapamiętałem, że ma szerokości 12 cm a wysokości 8 cm. Jest jednak wielobokiem więc to nie wszystkie wymiary. Jeśli chcesz dokładnych - postaram się w weekend porobić fotki z miarką i najlepiej daj mi na PW maila do Ciebie to Ci wyślę fotki mailem (bo nie wiem, czy jest sens wstawiać na forum?)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:36.