Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   DCT- Automatyczna skrzynia w Motocyklu.. daj mi parę minut a Cię.przekonam (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46101)

Rajtek 17.07.2024 08:43

Cytat:

Napisał radiolog (Post 856883)
jak nachylenie wjazdu do garażu jest duże, to łatwiej i bezpieczniej jest to zrobić siedząc, po płaskim jak najbardziej obok.
Zawsze zsiadasz i przepychasz obok ,nawet o 5 cm, jak tyle potrzeba? To ciągłe zsiadanie i wsiadanie musi być upierdliwe strasznie

Zawsze.
„Drobienie” nóżkami to bardzo lamerskie zachowanie i mało skuteczne i jak kiedyś noga Ci odjedzie na piasku lub po prostu to się oduczysz „ drobić „
Łatwiej i bezpieczniej jest wziąć moto w łapy, zwłaszcza pod górę.
O 5 cm ? A co da te 5 cm. Tak parkujesz , aby już nie robić korekty nóżkami :)

WojtasA 17.07.2024 09:06

Po co takie określenia jak lamerskie.... nie zawsze jest dość miejsca, równie dobrze można poślizgnąć się prowadząc motor co kiedyś widziałem i kierownikowi przygniotło nogę więc trochę luzu i mniej pozjadanych rozumów...

Emek 17.07.2024 09:23

Cytat:

Napisał Rajtek (Post 856893)
Zawsze.
„Drobienie” nóżkami to bardzo lamerskie zachowanie i mało skuteczne i jak kiedyś noga Ci odjedzie na piasku lub po prostu to się oduczysz „ drobić „
Łatwiej i bezpieczniej jest wziąć moto w łapy, zwłaszcza pod górę.
O 5 cm ? A co da te 5 cm. Tak parkujesz , aby już nie robić korekty nóżkami :)

I nigdy nie przepychałeś moto siedząc na nim? Okeeeej.

Rajtek 17.07.2024 10:50

Cytat:

Napisał Emek (Post 856895)
I nigdy nie przepychałeś moto siedząc na nim? Okeeeej.

kiedyś tak, no ale czlowiek z czasem sie uczy

Emek 17.07.2024 10:54

Dla mnie to coś normalnego. Siadam i cofam siedząc a nie przepycham moto. I faktycznie jak miałem NAT to te podnóżki wadziły.

radiolog 17.07.2024 10:57

A wracając do tematu, chyba jednak zostawie tryb D na wolną jazdę w koreczku, w innych 98% zastosowań tryb manualny będzie najlepszy.
Czasami jednak nie rozumiem, dlaczego nawet w trybie S2 uparcie zmienia biegi wyżej, a np przed zakretem uparcie nie chce redukować dół, czasami trzeba 2x razy mu powtarzać przyciskiem "-" zredukuj, ja wiem lepiej.
W trybie M zmiana biegów jest na poziomie, jaki rzadko można osiągnąć z manualnym sprzęgłem i bez QS.
No i czasami przy prędkościach granicznych, potrafi na rondzie przejść z 2 na 1, co objawia się zawahaniem, w trybie M to raczej niemożliwe, chociaż nawet w trybie M skrzynia sama redukuje jak obroty są za niskie i grożą zadławieniem.
W dodatku w trybie D/S i jednoczesnm korzystaniu z carplay trzeba na ucho się domyślać co za bieg.
No itrzeba nauczyć mózg, że kierunkowskaz jest wyzej, bo jak się pomyli to redukcja zamiast migacza może wystraszyć.

zbychuto 17.07.2024 12:39

Faktycznie ten tryb D poprawili w stosunku do rocznika, którym jeżdżę czyli 2017 i da się tym jechać bez szarpania. Co do mylenia kierunków z redukcją to raczej miałem inne wrażenia. Afryka po prostu ma te kierunki tam gdzie inne motocykle klakson i ja tutaj miałem problem. W stosunku do modelu z 2016-2017 nic się tutaj nie zmieniło z rozmieszczeniem. Jedyny problem to responsywnością tych kierunkowskazów. Zrobiły się jakieś takie małe i plastikowe, prawie za każdym razem musiałem się upewnić, że wrzuciłem kierunek.
Miałem 3h do potestowania i w sumie motocykl fajny ale jakoś poza wysokością i kompaktowości to nie widzę wielkiej różnicy. Ja mam już wysoki pesel i ta ilość elektroniki nie jest dla mnie do ogarnięcia i zupełnie niepotrzebna. W dodatku pasażerka po 2h jazdy podsumowała, że mniej wygodny bo plastiki wbijają się w uda a uchwyt na łapki jest mniej wygodny bo kanciasty.
Ot i nie będzie zmiany na nowszy model….

radiolog 19.07.2024 11:28

Im więcej jeżdżę tym częściej używam Tryb M, to tryb który niczym nie różni się od wersji manualnej, ale pozwala zmieniać biegi w sposób nieosiągalny dla wersji ze sprzęgłem czy qs.
Tryb D/S to na jakąś paradę się nada jedynie, bo albo trzeba łoić gaz, albo ciągle redukować z 5-tki czy 6-taki przy 70 km/h

nabrU 19.07.2024 12:38

Cytat:

Napisał radiolog (Post 857074)
Im więcej jeżdżę tym częściej używam Tryb M, to tryb który niczym nie różni się od wersji manualnej, ale pozwala zmieniać biegi w sposób nieosiągalny dla wersji ze sprzęgłem czy qs.

Niektórym zajęło to 8 lat ;)

Cytat:

Napisał radiolog (Post 495194)
Ja się tylko utwierdziłem, że w motocyklu tylko manualna skrzynia

radiolog 19.07.2024 16:34

Tylko krowa nie zmienia poglądów hehe, do dct trzeba dojrzeć, albo przejrzeć hehe i zdecydowanie nauczyć się tym jeździć . Przesiadając się z manualną na 1 godzinę testów tylko nabiera się złych przekonań.
Ale dct sprzed 8 lat jest inna niż obecna hehe

Nie jestem pomarańczowym radykalista, żeby dostawać orgazmu wyłącznie na widok tej marki, a tak naprawdę to mocno grzeje, brzmi jak sieczkarnia i trzeba mieć dobre Assistance

Kazmir 19.07.2024 22:05

Cytat mdxmd
Cytat:

ktoś wrzucił na FB post, kupił 1100 w DCT i zaczęły się problemy ze skrzynią biegów, po jakimś tam okresie diagnozy ustalono, że winny jest sterownik i wydawać by się mogło uff to niewiele.... ale przyszła informacja z hondy, że termin dostawy nowego sterownika to grudzień 2024

mdxmd 20.07.2024 23:57

Cytat:

Napisał zbychuto (Post 856914)
Faktycznie ten tryb D poprawili w stosunku do rocznika, którym jeżdżę czyli 2017 i da się tym jechać bez szarpania. Co do mylenia kierunków z redukcją to raczej miałem inne wrażenia. Afryka po prostu ma te kierunki tam gdzie inne motocykle klakson i ja tutaj miałem problem. W stosunku do modelu z 2016-2017 nic się tutaj nie zmieniło z rozmieszczeniem. Jedyny problem to responsywnością tych kierunkowskazów. Zrobiły się jakieś takie małe i plastikowe, prawie za każdym razem musiałem się upewnić, że wrzuciłem kierunek.
Miałem 3h do potestowania i w sumie motocykl fajny ale jakoś poza wysokością i kompaktowości to nie widzę wielkiej różnicy. Ja mam już wysoki pesel i ta ilość elektroniki nie jest dla mnie do ogarnięcia i zupełnie niepotrzebna. W dodatku pasażerka po 2h jazdy podsumowała, że mniej wygodny bo plastiki wbijają się w uda a uchwyt na łapki jest mniej wygodny bo kanciasty.
Ot i nie będzie zmiany na nowszy model….

wg. mnie nic nie zmienili, po prostu CRF1100 ma precyzyjniejsze sterowanie mieszanką (oddzielna sonda lambda na każdy z cylindrów) prawidłowo podregulowana CRF1000 też nie szarpie co nie zmienia faktu, że przełożenia trybu D od 3 biegu w górę są skrajnie źle zaprogramowane - oczywiście przy lekkim operowaniu gazem. Trzeba być silnym psychicznie aby latać w tym trybie. S1,S2 jest trochę lepiej bo korzystają z wyższych obrotów i przynajmniej da się w miarę normalnie jeździć. Jeden inżynier zrobił genialną skrzynię to drugi zrąbał soft sterujący zmianą biegów i nawet po 8latach nie mogą zrozumieć o co tym klientom chodzi o ile kogokolwiek oprócz siebie słuchają.

radiolog 21.07.2024 10:39

I dlatego właśnie jeżdżę już tylko w trybie M, bo D ma program zbyt ekologiczny, a w trybie S trzeba cały czas jeździć ostro, bo inaczej też przechodzi w tryb ekologiczny, w trybie M z reguły wystarczy redukcja o 1 bieg, w trybie S często to są 2 biegi, poza tym tryb D/Sw ogole nie wykorzystuje kompresji i z reguły przy ostrych zjazdach radośnie zapina 5, czyli trzeba hamulcami zjeżdżać

radiolog 22.07.2024 22:43

A co jaki czas warto robić kalibrację DCT?

mdxmd 23.07.2024 00:22

Cytat:

Napisał radiolog (Post 857231)
A co jaki czas warto robić kalibrację DCT?

jak przestanie płynnie zmieniać biegi.

radiolog 30.07.2024 08:48

Jeszcze jedna obserwacja, jak skrzynia zimna, półsprzęgło staruje od wyższych obrotów , po przejechaniu kilometra i rozgrzaniu efekt znika i startuje od lekkiego odkręcenia manetki. Efekt śmieszny, zwłaszcza jak rusza się z miękkiego podłoża.
Natomiast najlepszym trybem jest jednak M, S1 jak już to jak ogarnie człowieka totalne lenistwo

zbychuto 30.07.2024 10:35

Zdarza się zgasnąć. Stoisz na światłach jako pierwszy, zapala się zielone, gaz...i klops. Zdarzyło się 4 razy na przestrzeni 60tys. km

radiolog 04.08.2024 18:26

Mnie się nie zdarzyło jeszcze .
Kurczę po 4 latach na pomarańczy zapomniałem , że Africa ma o wiele większy zakres skrętu kiery, w pomarańczy już waliło się w ogranicznik.
Przy małych skokach cisza z tyłu, w pomarańczy walił łańcuch jak głupi.
Od nowa muszę się uczyć jeździć, bo 6- tka już od 90 km/h bezproblemowo ( w pomarańczy nie do pomyślenia).
W Hondzie żyroskop idealnie nawet od 2 tys działa idealnie, w pomarańczy nie do pomyślenia takie obroty.
Dźwięk silnika ATAS a pomarańczy to 2 różne bieguny.

Obecnie jeżdżę wyłącznie w trybie M i nie zauważam różnicy w stosunku do manualnej z qs, chodzisz tryb M w DCT zawsze pięknie zmienia biegi, a z tego co pamiętam qs w pomarańczy wymagał minimum 4 tys obrotów, a z 1 na 2 nie tak działał do dupy.
Nawet z trybem M dojeżdżając do świateł na samym końcu mam 1, więc skupiam się tylko na tym żeby się zmieścić między autami.
A jaka ulga dla lewego śródręcza i śródstopia , po dłuższej jeździe zawsze miałem problem z MTP 1, but lewy też na dłużej starczy.
Myślę że najlepszy test dla DCT to takie stelvio, tam się ludzie wygrzmacają, bo nie umieją do końca opanować połsprzegla na ciasnych nawrotach a tu wystarczy trzymać lekko gaz

WojtasA 04.08.2024 19:57

Mi przez niecałe 4 lata zgasła 3-4 razy. Po akcji serwisowej na soft silnika zdarzyło się może raz...

consigliero 05.08.2024 08:54

Cytat:

Napisał radiolog (Post 858051)
Myślę że najlepszy test dla DCT to takie stelvio, tam się ludzie wygrzmacają, bo nie umieją do końca opanować połsprzegla na ciasnych nawrotach a tu wystarczy trzymać lekko gaz

Marcin wybacz, ale jakie półsprzęgło, to w mojej ocenie prosta droga do jego spalenia. Wchodzę na takim biegu aby operować tylko przyspieszeniem a na zakrętach w górach się znam i to jeżdżąc w dwie osoby. Zapytaj Beaty :)

radiolog 05.08.2024 09:33

No właśnie nie , cała jazda precyzyjna i wolna opiera się na friction zone sprzęgła, czyli półsprzęgle. Wiadomo że jak odpalisz 6 tys i półsprzęgło to go spalisz, w innych przypadkach nie ma takiej opcji, a w DCT Honda wykorzystuje tak sprzęgło żeby go nie spalić.
Zawsze tak jeździłem na alpejskich przełęczach i nigdy sprzęgła nie spaliłem, ani nie musiałem przedwcześnie zmieniać.

mdxmd 05.08.2024 17:39

Cytat:

Napisał radiolog (Post 858069)
No właśnie nie , cała jazda precyzyjna i wolna opiera się na friction zone sprzęgła, czyli półsprzęgle. Wiadomo że jak odpalisz 6 tys i półsprzęgło to go spalisz, w innych przypadkach nie ma takiej opcji, a w DCT Honda wykorzystuje tak sprzęgło żeby go nie spalić.
Zawsze tak jeździłem na alpejskich przełęczach i nigdy sprzęgła nie spaliłem, ani nie musiałem przedwcześnie zmieniać.

dużo zależy od przełożenia 1-biegu, gdy jest krótkie trudno coś spalić w BMW oleum z suchą tarczą sprzęgła ryzyko spalenia jest duże, przy mokrych sprzęgłach jak w CRF nie. Jeżeli chodzi o DCT to masz to wszystko .. wiecie gdzie, trzeba niemal stanąć w miejscu aby skrzynia pracowała na półsprzęgle, w CRF sprzęgło także można spalić i DCT nic nie pomoże, to nadal jest mokre sprzęgło a nie konwerter momentu jak w automatach znanych z samochodów. Nie mniej jednak nie znam przypadku spalania sprzęgła przy skrzyni DCT

radiolog 06.08.2024 10:54

Czy to możliwe, że pierwsze 1000 km skrzynia inaczej zmienia biegi niż po pierwszym przeglądzie?
Mam takie wrażenie, przedtem wyraźnie nawet w trybie S dążyła do niskich obrotów, teraz tryb S2 działa inaczej, nie tak ochoczo wbija od razu wyższy bieg ,nawet przy spokojnej jeździe.
No chyba, że to efekt kalibracji, jaką daje możliwość do przeprowadzenia Honda

Ypsi 06.08.2024 16:48

Kolega kupił Suzuki v-strom 800 DE. Po pierwszym przeglądzie przy 1000 km stwierdził, że to całkowicie inny motocykl na plus.
Może fabrycznie jest wgrany jakiś soft, który delikatniej traktuje silnik, a po 1000 już normalny?

radiolog 11.08.2024 12:37

Dzisiaj dłuższy test DCT i to po górkach i zakrętach i jednak S3 wcale nie jest taki zły , potrzebuje kilku korekt, ale niezbyt częstych.
Najbardziej wkurzające ale nie w DCT jest ciągle wieszający się CarPlay

luk2asz 11.08.2024 20:26

Cytat:

Napisał radiolog (Post 858397)
Dzisiaj dłuższy test DCT i to po górkach i zakrętach i jednak S3 wcale nie jest taki zły , potrzebuje kilku korekt, ale niezbyt częstych.
Najbardziej wkurzające ale nie w DCT jest ciągle wieszający się CarPlay

Skasuj parowanie telefon i kask. Zostaw kask do motocykla , motocykl do telefonu i po problemie. Ja mam od roku bezprzewodowy i jest ideal jak dla mnie.

Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka

radiolog 12.08.2024 17:58

DCT- Automatyczna skrzynia w Motocyklu.. daj mi parę minut a Cię.przekonam

zmieniłem kabel.
Zostawiłem parowanie Edge- telefon, ale Hondę sparowałem z Edge, gdy wyskoczył komunikat o parowaniu i zrobiłem to w trybie bike.
Telefon z CarPlay tylko po kablu , bez parowania telefonu z Honda
Narazie odpukać nie restartował się ani razu.

Kasowanie telefo-Edge odcina Cię od konfiguracji i szybkiego parowania, oraz zmiany tryby dmc/bt

luk2asz 12.08.2024 20:19

Cytat:

Napisał radiolog (Post 858506)
zmieniłem kabel.
Zostawiłem parowanie Edge- telefon, ale Hondę sparowałem z Edge, gdy wyskoczył komunikat o parowaniu i zrobiłem to w trybie bike.
Telefon z CarPlay tylko po kablu , bez parowania telefonu z Honda
Narazie odpukać nie restartował się ani razu.

Kasowanie telefo-Edge odcina Cię od konfiguracji i szybkiego parowania, oraz zmiany tryby dmc/bt

A to ciekawe bo ja mam Slim , a to tylko mała obudowa i dmc /bt mogę zmienić szybko klawiszami (odpowiednia kombinacja) I tak samo parowanie. Myślę że jest to samo w edge.

radiolog 12.08.2024 22:40

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 858511)
A to ciekawe bo ja mam Slim , a to tylko mała obudowa i dmc /bt mogę zmienić szybko klawiszami (odpowiednia kombinacja) I tak samo parowanie. Myślę że jest to samo w edge.

Instrukcja jako jedyny sposób na przełączenie podaje przez aplikację, a aplikacja odpali się jedynie przy sparowaniu cardo z telefonem.
do zapamiętania wszystkich kombinacji klawiszy to ściąga potrzebna hehe, albo codziennie trzeba ćwiczyć kody

radiolog 21.08.2024 09:23

No nic jedyny pewny sposób działania CarPlay, to Cardo jako 2-go telefon z Hondą, a telefon po kablu z Hondą i usunięcie sparowania telefonu z Cardo . Wtedy nic się nie wiesza i nie restartuje co chwilę.

Wracając do DCT jedyny rozsądny tryb to wyłącznie M, jedyny mankament tej formy, to przy mocnym hamowaniu ciężko obsługiwać przyciski na kierownicy i tutaj np tryb S ma przewagę, albo przydałaby się dźwignia nożna

Melon 21.08.2024 11:28

Przy mocnym hamowaniu nie ma czasu na zmianę biegów w każdej skrzyni, w DCT przy M też zmienia biegi co by silnika nie zadusić

radiolog 21.08.2024 11:54

Cytat:

Napisał Melon (Post 858990)
Przy mocnym hamowaniu nie ma czasu na zmianę biegów w każdej skrzyni, w DCT przy M też zmienia biegi co by silnika nie zadusić

Bardziej mi chodziło o dynamiczne dohamowanie, niż hamowanie awaryjne. Oczywiście zmienia, ale nie tak efektownie jak z blipem znanym z qs. Ciężko operować kciukiem , jak opóźnienie pcha Cię na menetki

Melon 21.08.2024 12:18

Przy V4 to więcej silnikiem hamuje w M a heble jako pomocniczo działają

mdxmd 21.08.2024 15:40

[QUOTE=radiolog;
Wracając do DCT jedyny rozsądny tryb to wyłącznie M, jedyny mankament tej formy, to przy mocnym hamowaniu ciężko obsługiwać przyciski na kierownicy i tutaj np tryb S ma przewagę, albo przydałaby się dźwignia nożna[/QUOTE]

Ja już wielokrotnie pisałem, że skrzynia DCT to rewelacja ale mapa zmiany biegów jest od początku tego rozwiązania źle zaprogramowana. Nie potrafię zrozumieć dlaczego przez tyle lat nie poprawią softu. Może nie jest to kwestia softu a sterownik skrzyni biegów powstał jako jeden projekt, który ma realizowane funkcje zaszyte już na poziomie elektroniki bez możliwości programowania, nie można tego łatwo zmienić bez przeprojektowania całości a to już są koszty.

radiolog 21.08.2024 15:56

Dlatego olewam programy D i S i jeżdzę wyłącznie w trybie M, sam decyduje o przełożeniu i to działa najlepiej. Zamówiłem jednak zestaw nożny dodatkowo, bo palce nie zawsze się sprawdzają .
A wracając do trybów automatycznych, to albo trzeba wybierać S1 do zwykłej jazdy , ale w sytuacji podbramkowej nie chce się to zbierać , albo robi to z opóźnieniem, albo wyje bo chce jeździć sportowo - tryb S3.
W trybie M w każdym momencie jest tryb D, albo S3, ale to moje oprogramowanie powoduje szybką adaptację zależne od sytuacji na nastroju

Ronin78 21.08.2024 16:47

Może sterownik/komputer uczy się stylu jazdy i naprzemienne lekko/ostro mu nie pomaga?

Melon 21.08.2024 18:35

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 859011)
Może sterownik/komputer uczy się stylu jazdy i naprzemienne lekko/ostro mu nie pomaga?

Tak uczy się , to wygląda jak gadka trzeźwego z pijanym. ;)

radiolog 21.08.2024 19:03

od września BMW w Krakowie startuje do testów ze swoim automatycznym sprzęgłem w 1300 GS, nie będzie przycisków przy kierownicy, wszystko będzie realizowane przez klasyczną dźwignię zmiany biegów i albo wybieramy D z opcją zmiany , albo tryb M

Kazmir 21.08.2024 22:05

Cytat:

Dlatego olewam programy D i S i jeżdzę wyłącznie w trybie M, sam decyduje o przełożeniu i to działa najlepiej
Cytat:

nie będzie przycisków przy kierownicy, wszystko będzie realizowane przez klasyczną dźwignię zmiany biegów i albo wybieramy D z opcją zmiany , albo tryb M
Tak się po cichu zastanawiam to po co kupować automat? Dla podniesienia wagi motocykla, wartości? Dochodzi do absurdu bo została jeszcze tylko klamka sprzęgła. W tych przypadkach to za to, że jej nie naciskamy płacimy duuuużo więcej i dużo więcej będzie problemów technicznych związanych z automatem.

Przepraszam z góry, ale ja to dziwny jestem;) Pracowałem wiele lat przy produkcji manualnych skrzyń biegów.

jabolos 21.08.2024 22:19

Tyle tylko, że dct to nie jest klasyczny automat, a bardziej manual w którym silniczek zmienia za kierownika biegi. A przebiegi, jakie robią tym ludzie na świecie pokazują, że przy normalnym użytkowaniu i serwisowaniu ta skrzynia jest niezajebywalna.

ramires 21.08.2024 22:21

DCT nie jest złe. Miałem styczność dłuższą w NC700 i pomimo tego, że to był wyścigowy osioł to po mieście naprawdę dobrze się jeździło. Czy teraz bym wziął - pewnie nie, ale nie umiem określić DCT czymś złym. Wg mnie to jest kwestia tego, jak dany kierownik chce sobie jeździć i tak jak w przypadku samochodów jest to po prostu alternatywna skrzynia.

Melon 21.08.2024 23:53

Kiedyś się śmiałem z właścicieli motocykielów z dct teraz po 50kkm nie zamieniłbym tego na najnowszego manuala. No ale ja stary jestem i tylko po czarnym jeżdżę :D

nabrU 22.08.2024 00:16

Cytat:

Napisał jabolos (Post 859052)
A przebiegi, jakie robią tym ludzie na świecie pokazują, że przy normalnym użytkowaniu i serwisowaniu ta skrzynia jest niezajebywalna.

Coś w tym racji jest:

https://i.postimg.cc/qMq0Nwdb/Screen...-21-221546.png

Dzieju 22.08.2024 08:42

Ciekawe i trudne do uwierzenia obserwując ciągłe awarie w CRFkach.

cyryl 22.08.2024 09:05

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 859062)

A jakie awarie ciągle wyskakują w pierwszych crf1000?
https://www.varahannes.at/afrika%20twin.htm

luk2asz 22.08.2024 09:25

Najwięcej awarii mają nieużytkownicy.

Dredd 22.08.2024 09:27

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 859062)

Nic nie wiemy o tym zdjęciu: wynika z niego, że licznik nakręcił tyle kilometrów, ale na ilu silnikach, ramach, itd. ?:D

Poza tym zakładamy, że przebieg na zdjęciu nie jest np. wytworem AI :vis:

nabrU 22.08.2024 09:59

Cytat:

Napisał Dredd (Post 859066)
Nic nie wiemy o tym zdjęciu: wynika z niego, że licznik nakręcił tyle kilometrów, ale na ilu silnikach, ramach, itd. ?:D

Poza tym zakładamy, że przebieg na zdjęciu nie jest np. wytworem AI :vis:

Przecież Cyryl podał link. Gość od tej NAT jest dość znany w świecie 'afrykowym'...

radiolog 22.08.2024 12:09

Cytat:

Napisał Melon (Post 859056)
Kiedyś się śmiałem z właścicieli motocykielów z dct teraz po 50kkm nie zamieniłbym tego na najnowszego manuala. No ale ja stary jestem i tylko po czarnym jeżdżę :D

Miałem dokładnie to samo, po miesiącu jedynie już mam wątpliwości czy wybrałbym teraz moto ze sprzęgłem ręcznym.

Odnośnie awarii miałem AT przed KTM i jedyna awaria jaka załapałem to obluzowana wtyczka nawi powodująca fałszywe alarmy abs.
W KTM przez 4 lata 3 razy skończyłem na lawecie i 1x prawie.
2x była to ta sam usterka czyli spalony stator, ale nikt tej oczywistej wady fabrycznej nie chciał uznać , ani użytkownicy, ani producent, chociaż to bardzo częsta przyczyna lawety w KTM. Oczywiście wymiana na gwarancji , ale niesmak że co 25 tys to samo.
1x laweta z powodu nieumiejętnej obsługi szybkozłączki baku i
1x bo nieumiejętna obsługa felgi z gumą uszczelniającą nyple.

cyryl 22.08.2024 13:21

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 859065)
Najwięcej awarii mają nieużytkownicy.

Mam dokładnie to samo zdanie.
Po 3 sezonach na crf manual nie miałem żadnej awarii.
Ten sezon kończę na T7 i wracam do crf ale w dct

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 23:20.