Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Przygotowania do wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=69)
-   -   Rosja motocyklem - co sądzicie? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=46761)

matjas 25.01.2025 22:59

Czyli jaki macie przekaz, trolik, hankiss?? Jechać? Nie jechać?

trolik1 26.01.2025 08:00

Cytat:

Napisał matjas (Post 870626)
Czyli jaki macie przekaz, trolik, hankiss?? Jechać? Nie jechać?

Tak. Niestety. Tereny dzisiejszej Rosji pełne są miejsc, które chciałbym bardzo zwiedzić, ale sumienie nie pozwala mi sponsorować morderców. Sory za politykę na forum podróżniczym, ale to dla mnie ważne.
pozdrawiam trolik

Adagiio 26.01.2025 09:11

Jak już zdecydujesz się na wyjazd to może byś zerknął czy to prawda co tu piszą: https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci...ef9ec85c&ei=19

Brzeszczot 26.01.2025 10:46

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 870648)
Jak już zdecydujesz się na wyjazd to może byś zerknął czy to prawda co tu piszą: https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci...ef9ec85c&ei=19

Co ma wnosić artykuł z deronet na temat przewozu towarów do podróży motocyklowej po Rosji ja się pytam?

Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka

syncronizator 26.01.2025 11:21

Dzięki za udział w dyskusji. Temat kontrowersyjny...dla wielu bolesny...i budzi wiele negatywnych odczuć. Żeby nie było .. nie jest mi obojętny los naszego sąsiada. Życzę im dobrze...jak większość Polaków.
Z tego co się zorientowałem to jest grupa ludzi z Polski i nie tylko którzy przez rosjję jeżdżą.
Na najbliższe 2 sezony jestem już poumawiany... więc przejazd przez rosję to pieśń przyszłości...choć chciałbym jechać do pamiru jak najszybciej.

Emek 26.01.2025 11:52

Pamir można zaliczyć niekoniecznie jadąc na kołach. Jako dojazdowka to długa nudna trasa i nawalanie kilosów od rana do nocy. Zwiedzanie Rosji to inna bajka. Żałuję że Altaju nie udało się zrobić ale jakbym miał jechać w Pamir na kołach to bym rozważył transport i dolot. Szkoda by mi było tych 2 tygodni dojazdu. Byłem i na kołach i samolotem. Droga ma swój urok ale jak celem jest Pamir a nie droga to transport jest dobrą opcją.

matjas 26.01.2025 13:44

Cytat:

Napisał trolik1 (Post 870645)
Tak. Niestety. Tereny dzisiejszej Rosji pełne są miejsc, które chciałbym bardzo zwiedzić, ale sumienie nie pozwala mi sponsorować morderców. Sory za politykę na forum podróżniczym, ale to dla mnie ważne.
pozdrawiam trolik

Nie było to dla mnie jasne z tych wpisów.
Może nie umiem czytać jednak :)

Jak pisałem powyżej - nie zostawię tam /bezposrednio/ jakichkolwiek pieniędzy i dupa mnie boli że być może jeżdżę na ruskim paliwie lub mam ruski gaz w zapalniczce ale to niestety jest wielka polityka :( kierowana małymi ludźmi.

Może się to uciszy wszystko i ułoży na lepsze póki jeszcze będę mógł przerzucić nogę nad siedzeniem.

Hankiss007 26.01.2025 14:59

Cytat:

Napisał syncronizator (Post 870536)
Byłem w 2023r nawet 3 razy. Głównie na Wołyniu.
i trochę we Lwowie. Dużo fajnych imprez na rynku.
Bardzo fajny spacer po ulicy Bandery. Rewelacja.
Rozmawiałem trochę z ludzmi. Ci zachodni nie trawią tych wchodnich rusko języcznych. Nie traktują ich jak swoich. Nasłuchałem się wyrzutów jak to Polska żle traktuje Ukrainę. Bo zboże, bo w sumie to nie ma za co Polsce dziękować. Pojechałem dalej przez Karpaty. Brudny, zmoczony nieświeży. W restauracji usłyszałem kto go tu wpuścił tego Polaka. Nie pasowałem do otoczenia. Acha ..na cmentarzach pełno czerwono czarnych flag. Nie wiesz przypadkiem co to za flagi Hankiss ? I wiesz co ... doszedłem do wniosku że skoro Ukraińcy mają w dupie tych co stracili domy na wschodzie....to jak się nadarzy okazja jadę przez rosję do Kirgistanu. Tak mi dopomóż Allach. Bo wszystko to co jest w naszej , ukraińskiej i ruskiej TV to kłamstwo i hipokryzja. Wyrobię sobie własne zdanie.

Podziały i antagonizmy wewnątrz jednego narodu to nic nowego. Polska jest doskonałym tego przykładem. Nie zmienia to faktu że imperialistyczny reżim rosyjski jest zakałą całego Świata. Ukraina kiedyś była częścią Polski a Rosja nigdy nie była przyjacielem Polaków. Dlatego, nie bardzo rozumiem rodaków, którzy chętnie odwiedzają ten wrogi nam kraj. Poczytaj trochę historii, to może zrozumiesz co mam na myśli. Z drugiej strony, wiem że pasjonaci podróżowania po świecie często pomijają aspekty polityczne, historyczne i religijne aby poznać nowe tereny i cieszyć się nową przygodą. A więc, w tym tonie życzę Ci udanej podróży i szczęśliwego powrotu do domu.

Adagiio 26.01.2025 16:57

Każdy może jechać gdzie chce i absolutnie nie było moim zamiarem nikogo za to krytykować. Link wrzuciłem jak zobaczyłem tytuł, znajommy został poważnie pobity na granicy ani z niego transportowiec, ani przemytnik. Sam wielokrotnie jeździłem do krajów afrykańskich gdzie były odradzane wyjazdy i nigdy nie pobili mnie nawet tam a tu takie rzeczy się wyprawia.

trolik1 27.01.2025 07:49

Cytat:

Napisał matjas (Post 870662)
Nie było to dla mnie jasne z tych wpisów.
Może się to uciszy wszystko i ułoży na lepsze póki jeszcze będę mógł przerzucić nogę nad siedzeniem.

Też na to liczę:-)
pozdrawiam trolik

Władek 27.01.2025 22:23

Ciągle żyje nadzieją na Bajkał ,

miał być tez Władywostok i prom Korea, niezapowiedziana wizyta u familii :mur:
było już prawie to wyje.. covid, a teraz całe to bagno.
Korea zaliczona pozostał Bajkał.

Nigdy nie mów nigdy.

Pegaz 03.02.2025 12:44

[QUOTE=Władek;870766]

W przyszłym roku planuje powtórkę nad Bajkał, może i Chiny po drodze. Jak Ci tysiąc km dziennie nie straszny to zapraszam do dyskusji.

matjas 03.02.2025 14:42

musisz założyć jakiś klub 1000+ na forum :D
wtedy będzie wiadomo kto jest kto :D

Władek 03.02.2025 22:55

Cytat:

Napisał Pegaz (Post 871225)

Bajkał, może i Chiny po drodze. tysiąc km dziennie .

ni smieszno ni straszno, odezwę się.

Vanderdecken 05.02.2025 01:42

Witam . Dawno tu nie zaglądałem , a tu proszę - mój “ temat” . Byłem w Rosji w 2023 i 2024 , pierwszy raz 7 tygodni , drugi raz cztery tygodnie . Szkoda , że wcześniej nie było chętnych ( chyba za sprawą mainstreamu) do odwiedzenia Rosji . Zapuściłem się na Syberię nad Bajkał , odwiedziłem polską wieś Wierszynę , pogadałem z ludziskami i byli dość mocno zaskoczeni , że Polak ich odwiedził . Twierdzili , że już od czasu najpopularniejszej choroby światowej bardzo , ale to bardzo rzadko Polacy odwiedzają Wierszynę. Od czasu rozpoczęcia operacji specjalnej to byłem chyba pierwszym w 2023 roku . Zapuściłem się aż pod samą mongolską granicę ( interesowało mnie zwiedzenie Buriacji , oraz Arszan ) . Podobało mi się tak bardzo , że pojechałem drugi raz . Mógłbym pisać i pisać , ale napiszę tylko , że podobało mi się jeszcze bardziej i już kombinuję nad trzecim wyjazdem . Zdjęcia i video same się bronią przed ogólną propagandą jaką jesteśmy karmieni . Często widzę grymas zawodu na twarzach ludzi , którym czasem podczas rozmów opowiem i pokażę , że właśnie TAM byłem i jest inaczej niż na oficjalnych stronach gov.pl. Trudno jest znaleźć “ odpolitycznionego” , rozumnego kompana do takiej podróży . Mnie zainspirowali goście , którzy pojechali do Magadanu w 2916 roku ( na YT jest materiał ) . Wszystko jest możliwe Panowie , to do tych , którzy planują podróż do Rosji .

syncronizator 05.02.2025 09:26

Cytat:

Napisał Vanderdecken (Post 871371)
Zapuściłem się aż pod samą mongolską granicę ( interesowało mnie zwiedzenie Buriacji , oraz Arszan ) . .

Jechałeś na polskich numerach rejestracyjnych ?

sebol 05.02.2025 16:19

Cytat:

Zapuściłem się na Syberię nad Bajkał , odwiedziłem polską wieś Wierszynę , pogadałem z ludziskami i byli dość mocno zaskoczeni , że Polak ich odwiedził . Twierdzili , że już od czasu najpopularniejszej choroby światowej bardzo , ale to bardzo rzadko Polacy odwiedzają Wierszynę. Mnie zainspirowali goście , którzy pojechali do Magadanu w 2916 roku ( na YT jest materiał ) . Wszystko jest możliwe Panowie , to do tych , którzy planują podróż do Rosji .

Czy ksiądz Karol jest jeszcze w Wierszynie ?
Byliśmy w Magadanie, ale równo 900 lat wcześniej od podanej daty :D

Władek 05.02.2025 23:21

@ Vanderdecken, leciałeś to wszystko z IR na kołach, w jakich miesiącach byłeś.

Pegaz 06.02.2025 14:44

Cytat:

Witam . Dawno tu nie zaglądałem , a tu proszę - mój “ temat” . Byłem w Rosji w 2023 i 2024 , pierwszy raz 7 tygodni , drugi raz cztery tygodnie . Szkoda , że wcześniej nie było chętnych ( chyba za sprawą mainstreamu) do odwiedzenia Rosji . Zapuściłem się na Syberię nad Bajkał , odwiedziłem polską wieś Wierszynę , pogadałem z ludziskami i byli dość mocno zaskoczeni , że Polak ich odwiedził . Twierdzili , że już od czasu najpopularniejszej choroby światowej bardzo , ale to bardzo rzadko Polacy odwiedzają Wierszynę. Od czasu rozpoczęcia operacji specjalnej to byłem chyba pierwszym w 2023 roku . Zapuściłem się aż pod samą mongolską granicę ( interesowało mnie zwiedzenie Buriacji , oraz Arszan ) . Podobało mi się tak bardzo , że pojechałem drugi raz . Mógłbym pisać i pisać , ale napiszę tylko , że podobało mi się jeszcze bardziej i już kombinuję nad trzecim wyjazdem . Zdjęcia i video same się bronią przed ogólną propagandą jaką jesteśmy karmieni . Często widzę grymas zawodu na twarzach ludzi , którym czasem podczas rozmów opowiem i pokażę , że właśnie TAM byłem i jest inaczej niż na oficjalnych stronach gov.pl. Trudno jest znaleźć “ odpolitycznionego” , rozumnego kompana do takiej podróży . Mnie zainspirowali goście , którzy pojechali do Magadanu w 2916 roku ( na YT jest materiał ) . Wszystko jest możliwe Panowie , to do tych , którzy planują podróż do Rosji .

W 2023 roku raczej nie byłeś pierwszy w Wierszynie u o. Karola bo pierwszy byłem ja :) Tydzień czasu spędziliśmy nad Bajkałem bo chcieliśmy go objechać dookoła, niestety się nie udało.

Pegaz 06.02.2025 14:48

Cytat:

Napisał sebol (Post 871410)
Czy ksiądz Karol jest jeszcze w Wierszynie ?
Byliśmy w Magadanie, ale równo 900 lat wcześniej od podanej daty :D

Tak jest dalej. Paweł po piegrzymce rowerowej z Syberii do Santiago de Compostela wrócił na Syberię i pomaga Karolowi.

sebol 06.02.2025 19:24

Cytat:

Napisał Pegaz (Post 871468)
Tak jest dalej. Paweł po piegrzymce rowerowej z Syberii do Santiago de Compostela wrócił na Syberię i pomaga Karolowi.

Masz na myśli Pawła z Irkucka ?

Pegaz 07.02.2025 07:26

Cytat:

Napisał sebol (Post 871490)
Masz na myśli Pawła z Irkucka ?

Tak tego Pawła co potrafi przez cały 40sto dniowy post nic nie jeść a za kilka miesięcy wsiąść na rower i machnąć 10 tyś km.

majo 08.02.2025 00:09

Maładec!!! Pasza.

sebol 09.02.2025 18:26

Jazda rowerem po ichniejszych drogach, to jak próba samobójstwa :dizzy:

majo 10.02.2025 20:48

Spotkałem kiedyś faceta który jechał z Moskwy do Władywostoku na składaku typu Wigry 3. Tankował browary na stacjach. Bardzo się ucieszył z expandera.

matjas 10.02.2025 21:58

Bo sensem jest DROGA.

Rozumiem tego typa.

Dzieju 12.02.2025 05:52

Czasem jak gdzieś jadę to się zastanawiam czy bardziej chodzi o cel czy o drogę....
Na pytanie a po co tam jedziesz odpowiadam najczęściej....żeby jechać.
Czyli jednak droga jest sensem bardziej a cel tylko kierunkiem świata.

Emek 12.02.2025 09:08

Coś w tym jest. Popełniłem wyjazdy z transportem i w mojej ocenie to jest spore nieporozumienie w porównaniu do wyprawy na kołach. Ale to już kwestia dostępnego czasu i preferencji.

Melon 12.02.2025 09:20

Od 15lat każdy urlop spędzam na motocykielu z kobitą gdzie główny cel to droga :)

syncronizator 23.02.2025 22:47

Właśnie pojawił się filmik/seria filmików .. która zobrazuje (mam nadzieję) podróż po Rosji w obecnych realiach.
To chyba drugi odcinek w którym Polak rozpoczyna podróż po Rosji.
W pierwszym odcinku tej serii jest wjazd z Gruzji do Rosji w kierunku Władykawkazu.

https://youtu.be/JoUgabe3Npo?si=Qcy6bJ0iti4mI5Rb

Dla tych co nie znają to Michał ma też starą serię filmów po Rosji z przed chyba 10 lat.
A na codzień Michał mieszka w Kambodży... i też prowadzi z tamtąd vloga.

Luti 02.03.2025 12:42

Znamy, znamy.

I jak morale, po pierwszych odcinkach?:).

embe 02.03.2025 23:57

Cytat:

Ten filmik z wyprawy powinien obejrzeć każdy mniejszy bądź większy podróżnik. Często go oglądam i nigdy mi się nie znudzi. Szkoda że bmw się zesrało i nie dojechało do końca. Później ten pogrzeb transalpa na stepie i problem z nogą jednego z członków ekipy. No ale królowe dojechały z powrotem :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:01.