![]() |
Czyli jaki macie przekaz, trolik, hankiss?? Jechać? Nie jechać?
|
Cytat:
pozdrawiam trolik |
Jak już zdecydujesz się na wyjazd to może byś zerknął czy to prawda co tu piszą: https://www.msn.com/pl-pl/wiadomosci...ef9ec85c&ei=19
|
Cytat:
Wysłane z mojego 23117RA68G przy użyciu Tapatalka |
Dzięki za udział w dyskusji. Temat kontrowersyjny...dla wielu bolesny...i budzi wiele negatywnych odczuć. Żeby nie było .. nie jest mi obojętny los naszego sąsiada. Życzę im dobrze...jak większość Polaków.
Z tego co się zorientowałem to jest grupa ludzi z Polski i nie tylko którzy przez rosjję jeżdżą. Na najbliższe 2 sezony jestem już poumawiany... więc przejazd przez rosję to pieśń przyszłości...choć chciałbym jechać do pamiru jak najszybciej. |
Pamir można zaliczyć niekoniecznie jadąc na kołach. Jako dojazdowka to długa nudna trasa i nawalanie kilosów od rana do nocy. Zwiedzanie Rosji to inna bajka. Żałuję że Altaju nie udało się zrobić ale jakbym miał jechać w Pamir na kołach to bym rozważył transport i dolot. Szkoda by mi było tych 2 tygodni dojazdu. Byłem i na kołach i samolotem. Droga ma swój urok ale jak celem jest Pamir a nie droga to transport jest dobrą opcją.
|
Cytat:
Może nie umiem czytać jednak :) Jak pisałem powyżej - nie zostawię tam /bezposrednio/ jakichkolwiek pieniędzy i dupa mnie boli że być może jeżdżę na ruskim paliwie lub mam ruski gaz w zapalniczce ale to niestety jest wielka polityka :( kierowana małymi ludźmi. Może się to uciszy wszystko i ułoży na lepsze póki jeszcze będę mógł przerzucić nogę nad siedzeniem. |
Cytat:
|
Każdy może jechać gdzie chce i absolutnie nie było moim zamiarem nikogo za to krytykować. Link wrzuciłem jak zobaczyłem tytuł, znajommy został poważnie pobity na granicy ani z niego transportowiec, ani przemytnik. Sam wielokrotnie jeździłem do krajów afrykańskich gdzie były odradzane wyjazdy i nigdy nie pobili mnie nawet tam a tu takie rzeczy się wyprawia.
|
Cytat:
pozdrawiam trolik |
Ciągle żyje nadzieją na Bajkał ,
miał być tez Władywostok i prom Korea, niezapowiedziana wizyta u familii :mur: było już prawie to wyje.. covid, a teraz całe to bagno. Korea zaliczona pozostał Bajkał. Nigdy nie mów nigdy. |
[QUOTE=Władek;870766]
W przyszłym roku planuje powtórkę nad Bajkał, może i Chiny po drodze. Jak Ci tysiąc km dziennie nie straszny to zapraszam do dyskusji. |
musisz założyć jakiś klub 1000+ na forum :D
wtedy będzie wiadomo kto jest kto :D |
Cytat:
|
Witam . Dawno tu nie zaglądałem , a tu proszę - mój “ temat” . Byłem w Rosji w 2023 i 2024 , pierwszy raz 7 tygodni , drugi raz cztery tygodnie . Szkoda , że wcześniej nie było chętnych ( chyba za sprawą mainstreamu) do odwiedzenia Rosji . Zapuściłem się na Syberię nad Bajkał , odwiedziłem polską wieś Wierszynę , pogadałem z ludziskami i byli dość mocno zaskoczeni , że Polak ich odwiedził . Twierdzili , że już od czasu najpopularniejszej choroby światowej bardzo , ale to bardzo rzadko Polacy odwiedzają Wierszynę. Od czasu rozpoczęcia operacji specjalnej to byłem chyba pierwszym w 2023 roku . Zapuściłem się aż pod samą mongolską granicę ( interesowało mnie zwiedzenie Buriacji , oraz Arszan ) . Podobało mi się tak bardzo , że pojechałem drugi raz . Mógłbym pisać i pisać , ale napiszę tylko , że podobało mi się jeszcze bardziej i już kombinuję nad trzecim wyjazdem . Zdjęcia i video same się bronią przed ogólną propagandą jaką jesteśmy karmieni . Często widzę grymas zawodu na twarzach ludzi , którym czasem podczas rozmów opowiem i pokażę , że właśnie TAM byłem i jest inaczej niż na oficjalnych stronach gov.pl. Trudno jest znaleźć “ odpolitycznionego” , rozumnego kompana do takiej podróży . Mnie zainspirowali goście , którzy pojechali do Magadanu w 2916 roku ( na YT jest materiał ) . Wszystko jest możliwe Panowie , to do tych , którzy planują podróż do Rosji .
|
Cytat:
|
Cytat:
Czy ksiądz Karol jest jeszcze w Wierszynie ? Byliśmy w Magadanie, ale równo 900 lat wcześniej od podanej daty :D |
@ Vanderdecken, leciałeś to wszystko z IR na kołach, w jakich miesiącach byłeś.
|
Cytat:
W 2023 roku raczej nie byłeś pierwszy w Wierszynie u o. Karola bo pierwszy byłem ja :) Tydzień czasu spędziliśmy nad Bajkałem bo chcieliśmy go objechać dookoła, niestety się nie udało. |
Cytat:
|
Cytat:
Masz na myśli Pawła z Irkucka ? |
Cytat:
|
Maładec!!! Pasza.
|
Jazda rowerem po ichniejszych drogach, to jak próba samobójstwa :dizzy:
|
Spotkałem kiedyś faceta który jechał z Moskwy do Władywostoku na składaku typu Wigry 3. Tankował browary na stacjach. Bardzo się ucieszył z expandera.
|
Bo sensem jest DROGA.
Rozumiem tego typa. |
Czasem jak gdzieś jadę to się zastanawiam czy bardziej chodzi o cel czy o drogę....
Na pytanie a po co tam jedziesz odpowiadam najczęściej....żeby jechać. Czyli jednak droga jest sensem bardziej a cel tylko kierunkiem świata. |
Coś w tym jest. Popełniłem wyjazdy z transportem i w mojej ocenie to jest spore nieporozumienie w porównaniu do wyprawy na kołach. Ale to już kwestia dostępnego czasu i preferencji.
|
Od 15lat każdy urlop spędzam na motocykielu z kobitą gdzie główny cel to droga :)
|
Właśnie pojawił się filmik/seria filmików .. która zobrazuje (mam nadzieję) podróż po Rosji w obecnych realiach.
To chyba drugi odcinek w którym Polak rozpoczyna podróż po Rosji. W pierwszym odcinku tej serii jest wjazd z Gruzji do Rosji w kierunku Władykawkazu. https://youtu.be/JoUgabe3Npo?si=Qcy6bJ0iti4mI5Rb Dla tych co nie znają to Michał ma też starą serię filmów po Rosji z przed chyba 10 lat. A na codzień Michał mieszka w Kambodży... i też prowadzi z tamtąd vloga. |
Znamy, znamy.
I jak morale, po pierwszych odcinkach?:). |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:01. |