![]() |
Kup jakiekolwiek ,tył łatwo zblokować więc żadnej różnicy nie będzie
|
Różnica będzie na offe. Zwykłe klocki potrafią zejść w kilkadziesiąt km błota/piachu (sprawdziłem na sobie).
Teraz mam twardsze EBC HH z tyłu (od 4,5tkm) i po błotnym topieniu w Tyrawie prawie nie zeszły. Z przodu mam twardsze Gold Freny 025AD i też jeszcze są grube (po 7tkm). Klocki sprawują się nieźle. Przody trochę piszczą w deszczu na końcówce hamowania, na sucho jest ok. |
Zgadza sie różnica będzie w off-ie co przełorzy się na trałość ,ale w błocie wszystkie zejdą więc nie kupowałbym jakiegoś extra wychuchanego kompletu ( na przykład kompletu Nisin-ów na przód za ~350 monet ) Miałem SBS-y i też miały być takie fajne a schodziły proporcjonalnie do głębokości błota:D
|
Ja mam teraz a właściwie miałem Lucasy i tak jak pisze Majki skończyły się w moim przypadku po paru setkach km jazdy po szutrówkach i polnych drogach!!!LUCASY są na Allegro po 86 zeta , Rambo pisał że swoje Brembo kupił za 90 różnica praktycznie żadna!!! Jak Brembo miały by starczyć na troszke dłużej to muślę , że chyba lepiej kupić BREMBO...
3 x SZ to jest to co Tygryski lubią najbardziej!!! 1 - SZybkie 2 - SZerokie 3 - SZutrówki |
Ja kupiłem do trampka klocki za 45 zł na tył :D Na Tyrawie wykończyłem poprzednie. Zrobiły 3 tys, ale błoto zjadło je w moment. A to, że klocki są trwalsze czyli twardsze przekłada się na siłę hamowania( im wytrzymalsze tym słabiej hamujemy), a ponadto twarde klocki szybciej zjadają tarczę hamulcową. Poza tym to, że tył łatwo zblokować nic nie znaczy. To jaką energie uda się odebrać hamulcom podczas hamowania nie ma związku z blokowaniem koła. Np. większa tarcza z większym zaciskiem klockami itd to skuteczniejsze hamowanie mimo, że na mniejszej tarczy również da rade zblokować koło.
|
Panowie, a gdzie można nabyć klocki Brembo? Jeśli można to poprsze jakiś namiar na sklep, gdyż nawet nie wiem ile kosztują.
|
Inter Cars?
|
U mnie można je zamówić
|
Witam. Mam zamiar kupić tarcze hamulcowe do przodu razem z klockami.
Jakie tarcze? Lukasy? NG? bo na hondowskie zbyt drogie.. Jak dobrać do nich klocki? Nie jeżdze w ciężkim terenie. Chce mieć pewność że hamulce mnie nie zawiodą i też nie chce nowych tarczy zetrzeć od razu przy twardszych klockach. Proszę o pomoc w wybraniu dobrego kompletu. Mam AT rd04 z 92r. Pozdrawiam! |
|
Oglądałem już te z eBay-a. Chodzi mi o firmy które wymieniłem powyżej.
|
Cytat:
Niestety, albo tanio, albo pewnie i bezpiecznie. |
No pewnie że oryginały są lepsze ale kosztują ok. 800zł za sztuke. Jeżeli miałbym kupować to NG czy Lucasy?
|
a makland warto?
|
Moim zdaniem warto za ta cene. Zalozylem juz kilka zestawow Makland do roznych motocykli i opinie sa bardzo dobre. Klocki miekie szybko docieraja sie do tarczy fajna modulacja sily hamowania. Mauroso moz niech sie wypowie bo jezdzi na takich i to nieraz w trudnych warunkach.
Maja rowniez w ofercie klocki przod do rd04. No i cena - za komplet na dwie tarcze przod do rd07 zaplacilem z wysylka 48pln. Zobaczymy jak z zywotnoscia - ale z tego co widze to nie jest zle. |
mam i polecam.
MAKLAND daje rade. Moim zdaniem nawet najlepsze klocki starych tarcz nie naprawia. Za taka kasę nie ma alternatywy. do orania gleby w sam raz :) Za cene kompletu na przód kupiłem klocki na dwa motocykle. I jeszcze na piwo zostało. |
Na Maklandach zrobiłem Mongolie więc różne warunki, wziąłem też na zapas i założyłem kolejne tylko dlatego że szpilka się wyrobiła i krzywo zaczęły "brać" ... ogólnie polecam, no i z przyjemnością się je kupuje (tył chyba po 19zł?) :D
|
Ja zakladalem do xtz750 trampkow i afryki. Jazda po gorach i czasem w blocie i dawaly rade. W jednej xtz popiskiwaly.
Na plus rowniez bardzo dobry kontakt z producentem i blyskawiczna realizacja zamowien. |
Witam.
Tyle tu się o nas pisze, że czas się zarejestrować i przywitać :) Na imię mam Irek i jak widać po loginie związany jestem z MAKLANDem. Służę pomocą, jeśli będziecie mieć jakieś pytania dotyczące naszych produktów. |
witaj
mysle, ze rozsadnie bedzie sie zarejsterowac w dziale Producentow i Dostawcow i tam stworzyc swoj post z oferta nie tylko dla Afryki ale tez dla innych enduro, ktorymi jezdza bywalcy tego forum. zaproponuj na dobry poczatek jakas promocyjna oferte i a noz widelec zyskasz uznanie uzytkownikow i nowych klientow :) tu masz posty na temat skladek: http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=12165 http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=22900 powodzenia w biznesie. wysylam Ci ta informacje rowniez na priv |
Cytat:
|
Dostajesz ostrzeżenie za spam następna taka akcja kończy się banem. Jeśli przy kolejnym Twoim poście zauważę rekalmę w podpisie, którą skasowałem też ban.
|
1 Załącznik(ów)
taka ciekawostka z dzis bo trafil na serwis moj staly klient trampkiem 600 z 1999. klocki Makland po 8 tys km w roznych warunkach. przod, podwojna tarcza. nie piszcza, a grzes twierdzi ze hamuja ok. Maurosso tez na takich ciora w tym blota UK.
|
A co z tarczamia? Twarde klocki to cienkie tarcze
Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka |
chyba też takie miałem... zajebiste. Zajebista też cena.
|
klocki wlasnie dosc miekkie. jedyna wada ze mocno pyla. jak zrobia na przodzie w TA 15 tys km a wszystko wskazuje ze tak to biorac pod uwage cene i wybor mozna sie nad nimi zastanowic.
|
Ja na GSie 1200adv maklandach upalam drugi komplet maklandow i od niedawna tenerke. jestem bardzo zadowolony. Poza tym polski producent, cena rewelacyjna i bdb kontakt. Polecam wszystkim. Tylko nie wiem, czy fakt, ze beemwiarze je zakładają nie będzie antyreklamą dla tych klockow... ;)
Wysłane z mojego HUAWEI GRA-L09 przy użyciu Tapatalka |
Beemiarze nie, ale Ty osobiście już tak :-P
|
Pany, i jak te maklandy? Serio nie odstają od "markowych" konkurentów skutecznością hamowania?
|
Ale po co hamować , klocki się ścierają , tarcze również, produkcja ciepła które ma swój udział o ocieplaniu klimatu do tego strata benzyny na ponowne rozpędzanie.....:)
|
Ja to wiem, Ty to wiesz, ale są tacy, co nie ogarniają i czasem zwolnić trzeba ;)
Zamówiłem maklandy, te droższe!, 77 zeta komplet do 3ki. Zobaczymy. |
o to sa dwa rodzaje? do tej pory byl jeden. zaraz zerkne.
|
Jak się spisują te Maklandy, ktoś coś na nich jeździ ostatnio?
|
Ja jeżdżę cały czas - założyłem je po nissinach - na kierowcę testowego się nie nadaję, ale różnicy nie widzę.
|
takiego maila dostalem swego czasu od wlasciciela Makland:
Tak dla wyjaśnienia co by się na przyszłość nie mylić :) wersja szara, standardowa - MT-xxx wersja czarna, z nacięciami - CK-xxx zalozylem sporo obydwu serii - ostatnio do BMW R1150GS wersje czarna wzmacniana. kolega jezdzil wczesniej na niebieskich Brembo. teraz zrobil 6400km wycieczki do Grecji. widzialem sie z Nim w poniedzialek i pytalem o wrazenia z hamowania. mowi, ze bardzo OK i nie widzi potrzeby poprawiania czegokolwiek. za dwie tarcze dal 88pln. |
Obijalem u nich tarcze sprzęgła do auta kevlarem i zakupiłem również na testy zestaw klocków do 1190r (wyszedł chyba niecałą stowe) ale jeszcze nie zakładane. Opinie w necie bardzo pochlebne
|
Mam im wysłać przednie klocki na wzór żeby zrobili do nat
|
Testowałem Maklandy w XRV i LC8 - wszystko było cacy, szczególnie za tą kasę. Tarczy nie jadły, wytrzymywały sensowne przebiegi, hamowały dobrze, jedynie potrafiły popiskiwać w deszczu. Miałem wersje zwykłe/szare, wtedy nie było wyboru.
Do NAT też pewnie założę jak się skończą obecne, najbardziej by mnie tylne interesowały. Te powinny pasować: https://allegro.pl/makland-ck33-kloc...892086532.html ? |
https://allegro.pl/klocki-hamulcowe-...097670765.html
Te mi gość z maklanda podesłała. Przednie ori wytrzymują w uj moje mają 25tyś i jeszcze 2-3 spokojnie zrobią. Po sezonie wyśle im na wzór. |
To te same. ;) CK033
|
A w tytule masz bez zera stąd mnie zmyliły.
|
Też od dwóch lat śmigam na Maklandach, jestem zadowolony
|
Panowie jakie wrażenia o MAKLANDZIE po sezonie? Nadal polecacie?
|
Zmieniłem na jesieni. Jak dla mnie wszystko ok. Warto założyć.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 15:20. |