![]() |
Dzięki Rambo za opinie :) "Uszczelniać" silnika nie muszę, jeszcze nie cieknie / nie bierze oleum, poprostu nie chcę kiszki lać, ale dobry olej bo serducho jest najważniejsze w motongu, wg mnie w każdym razie.
Wieczny! Jak możesz? Zaczynasz: "mam zupełnie inne doświadczenia", budzisz we mnie wątpliwości i nie kończysz ;) . Wal śmiało co wiesz :Thumbs_Up: , albo wrzuć likna jak już gdzieś pisałeś o tym. Ale z tą partnerką to chyba lekka przesada :haha2: serducha Afryczek aż tak bardzo się nie różnią ;) |
Bo za tydzień znów ktoś zapyta o to samo.
Po wymianie pierścieni i uszczelniaczy nie brała mi nic Motula 5100 10W40, wlałem Agipa 10W60 i brała 300ml/1000km. Niemniej jednak na pewno lepiej chronił silnik w warunkach jakie mu zadałem. |
...lepiej chroni" - i wszystko jasne ;) :Thumbs_Up:
|
A ja mam pytanie o trwałość oleju jeszcze nie wlanego do motocykla.
Skoro przyjmuje się, że wymiana powinna nastąpić co XX tys. km lub (zazwyczaj) 12 miesięcy, co mam myśleć o oleju, który stoi w oryginalnym opakowaniu 2 lata w garażu? :dizzy: Pacjent to Motul 5000 10w40. |
Minerałom bardziej to szkodzi niż syntetykom.
Ale dramatu nie ma. Olej "niszczeje" głownie przez temp,ŚWIATŁO, ścinanie łańcuchów węglowodorów w czasie pracy. Sam wiesz co wystąpiło w garażu :) |
Cytat:
Dzięki, jutro go zalewam :D |
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Z tym, że mam Castrola niemieckiego, z beczki. Castrol Polska jaja sobie z odbiorców hurtowych robi i podziękowaliśmy im za współpracę. W przypadku sprzętów mocno wysilonych, takiego np. KTMa 450 exc, częste są przypadki poboru oleju na Motulu syntetyku. Po przejściu na Castrola R4 problem znika. A teraz chcę se wlać Repsola 10w40, ale Offroada. I na własnej rzyci popatrzeć, czy się co zmieni. I jeszcze jedno. Wychodzi na to, ze marketing to podstawa. Zawodnicy niby mają sponsoring ze znanej firmy olejowej, naklejkę owszem ma sprzęt umieszczą, ale leją do sprzętu oleje, o których nie słyszymy. Przeważnie USAńskiego autoramentu. Czuję się czasem jak dobra dojna krowa.......... |
Cytat:
Nie ma reguł |
W kwestii statystycznej - na trasie:
600km trasa + 150 lekki off + 600km trasa zjadło połówkę miedzy kreskami (Mobila 15w50) a ile to jest to nie wiem ale ktoś zaraz napisze :) |
Mi dwa razy tyle tego samego oleju i trasy ino szybciej chyba jechałem ;)
|
ino jak .. Rambo jechałeś.
|
Co Pany sądzicie o takich specyfikach: pytanie do tych co testowali takie lub podobne.
/radzę wyłączyć dźwięk :Sarcastic: ;)/ |
Myslałem o tym preparacie - zrobic test w silniku , ale co ze sprzegłem ? smar z ceramitem to mozna by przetestowac w łozyskach kół , jak komus np. woda poszła do łozysk i chce zwykły smar napchac w bieżnie to dobra okazja ceramitem potraktować ?
|
Fakty.Leje pełne syntetyki Motul 5100, 7100,do tego całe opakowanie Motorlife , zero dolewek ,stan oleju na bagnecie zawsze trzymam koło górnej granicy , zmiana oleju zawsze po zimie na nowy , około 10 tys km rocznie, Mobila 15w50 + Motorlife wżęła 250-300ml ale pozom i tak nie spadł poza bezpieczne minimum ,na nowy sezon pójdzie Motul 300 V. Z zauważalnych obiadów po stosowaniu dodatku to tylko ze silnik wkręca się lepiej , jest to tylko dodatek i nie ma się co spodziewać przypływu mocy o 10 KM, zwiększenia max.prędkości, ognia z wydechu i innych wodotrysków.Silnik ma teraz 54 tyś.Żeby dać podłoże do rożnego rodzaju spekulacji i teorii spiskowych chcę zrobić długodystansowy test na syntetykach + dodatek,:zdrufko:
|
Od razu Ci powiem, kolego Transglobal, że 300V jest bardzo rzadziutki w temp pracy czyli ok 100'C, po wlaniu go do RD07 (ok. 40tkm miała wtedy) hałas silnika znacznie się nasilił - to jest b.dobry olej do nowych wys. obr. jednostek. Afryka jest konstrukcyjnie za stara na taką wodę :( W tej chwili testuję Motorexa 10-50, narazie 7tkm na nim i dolane jakieś 600ml...
Powodzenie w testach i czekam na wyniki za 50-100tkm :) Pozdr. |
A ktoś pamięta polskie discovery SONDA Kurek i Kamiński (niestety chłopaki zginęli w wypadku , szkoda..) tutaj jeden z programów tyt "Olej"
|
......chłopaki się właśnie na oleju "przejechali" wprost pod Jelcza
|
Całe opakowanie motorlife szkodzi silnikowi w afryce. Nie polecam
|
250 mil Motorlife to tylko 6 % objętości ci całego oleju w silniku.Możesz poprzeć to jakimiś faktami ?
|
Masz napisane na opakowaniu ile tego się leje.
Rozrzedza mocno olej a to nie służy. Uwierz mi :) |
Przepracowany olej silnikowy nie wykazuje tendencji do gęstnienia ,robi się wręcz przeciwnie .http://www.youtube.com/watch?v=gUTwojYlnN0 .Najwyżej w dziale Kupię-Sprzedam pojawi się do sprzedania silnik z zadbanej Afriki z małym przebiegiem;)
|
W jednym z postów LukaSS wspomniał o olejach Midlanda 10W-40 i 20W-50.
Tego drugiego używałem dotychczas w GS 1100 i byłem zadowolony. Czy ktoś z was używał może 10W-40 lub 10W-50. Zastanawiam się, czy by nie zalać jednego z nich do Afryki. Nie bardzo się orientuję w tych wszystkich parametrach. Może, by ktoś mądry rzucił okiem, http://www.midland.pl/index.php?page...emart&Itemid=4 http://www.midland.pl/index.php?page...emart&Itemid=4 |
Zobacz czy ma czy nie ma Polskiej etykiety. Jak nie ma i cena OK to lej Pan :)
Będzie dobrze :) Afryka przepala olej ?? |
1 Załącznik(ów)
Ja też cały czas patrzę na Rambo jak w obrazek i nawet
Racing Synth 4T 10W-50 HD Liqui Moly 1503 dziś zakupiłem |
Na liczniku w trampku(pd06) mam 132 kkm, 90kkm zrobiłem nim sam, olej wymieniam co 10kkm, ale te prawdziwe a nie licznikowe (oryginalny licznik zawyża 10%). Jeżdżę na motul 5100 10 w 40 . Na 10kkm zuzywa mi 0,4-0,6l.
Pojechałem kiedyś z gaściem na Bałkany mój trampek zużył 0,2l na cała trasę, jego niecałe 3l. Przebiegi podobne, styl jazdy taki sam jego moto kilka lat młodsze, on był sam a ja z żoną, oboje zalany mieliśmy motul 5100. Co Wy na to? Do szosowych moturów CBR, Fazer, Bandit leję zawsze 7100 i jeszcze nikt przed wymianą nie przyjechał po dolewkę. Bańki po oleju MOTUL mogę sprzedać dla gościa w Słomczynie 5zł-1l, 10zł-5l, myślałem, że jaja se robi wiec zawiozłem mu kilkanaście. Gościu może przyjąć każdą ilość. Więcej mu nic nie wiozłem bo chyba napełnia je i puszcza w obieg, ale co do nich leje to nie wiem. Teraz każda bańka pocięta jest w paski i oddana do utylizacji. Sami pomyślcie gdzie kupujecie olej. |
Na Allegro Motul 7100 10W40 za niecałe 150 zł za bańkę 4l.....
|
Wisna coraz bliżej :D więc za olejem rozglądam sie. Znalazłem np taki http://moto.allegro.pl/olej-filtr-su...947487232.html Kupił ktoś? Zalał reaktor? Albo na forum brak opini o tym oleju albo jam jest :beer: i nie znalazłem. Obecnie na Motulu śmigam i pewnie tak zostanie, apetyt jak na przebieg xxxxx w normie więc po co zmieniać.
|
ADAMO16 z tego co sobie przypominam to krynek11 ma taki zalany w swojej RD04.
Wracając do spostrzeżeń olejowych miałem swoją rd04 zalaną Castrolem GPS 4T 10w40 i co brała na 3kkm 250ml. Teraz zalana AGIP 10w60 i co a to, że zużycie oleju drastycznie spadło zjadła tylko 50ml. Przy następnej wymianie przejdę chyba na 20w50 valvoline dura blend lub BEL RAY TVIN pół syntetyk. Znajomy ma ten ostatni zalany i nie bierze nic. |
Tu można tez znaleźć tekst o olejach z X-Crossa:
http://www.lastlap.pl/pl/p/Artykul-o...klowych-1/3614 i 2czesc: http://www.lastlap.pl/pl/p/Artykul-o...klowych-2/3649 |
Cytat:
|
Cytat:
|
Tylko koniecznie Hipol, trzeba wspierać polską gospodarkę :), dziadek mi mówił, że do WSK-i lał i chodziła jak zła, zwłaszcza jak założył kartoflaki, to nawet orać pole dało radę :)
|
nie bede tworzyl nowego tematu - tu sie podepne. dostalem na warsztat kolejny motocykl bez oleju w silniku - nic mi do tego bo nie moje 'malpy i cyrk' ale sprawa staje sie mocno 'popularna'.
zerkajcie tam czesciej bo szkoda silnikow. wylalem przed wczoraj 2 litry czarnej brei z silnika, w ktorym ma byc 3,8. motor sliczny - 2006 rok. |
3/4 jeżdżących na moto nie umie właściwie określić stanu oleju w swoim motocyklu... (nie dotyczy właścicieli cbr - oni zawsze mają za dużo :haha2:) więc takie akcje będą się powtarzać :D
|
1 na ciepłym, kilka minut po zgaszeniu (na odpalonym baaaardzo kiepski pomysł).
2 na równym podłożu 3 NIE na centralce 4 w pionie (jedną łapką trzymamy, drugą sprawdzamy) 5 między min a max. Aha - i ponad max na cieplym tyż nie dobrze. Na zimnym też można kontrolować, ale po sprawdzeniu na ciepłym że sie zgadza. Przy czym zimny latem i zimny zimą to dwie różne gęstości i wskazania. Dlatego lepiej na ciepłym. |
No ja wlasnie coś nie mogę tego załapać, przecież po.zgaszeniu jeszcze dość długo olej będzie splywac z góry silnika, więc co innego pokaże po 1 minucie co innego po 3ch a.jeszcze więcej po 5 minutach.
Dlaczego więc nie można sprawdzać na zimnym, powiedzmy po nocy? Moja błędna logika mi mówi że pokaże wtedy na bagnecie poziom najbardziej zbliżony do rzeczywistego stanu oleju w silniku ( po kilku godzinach splynie go więcej niż po kilku minutach). Wysłane z mojego C6603 za pomocą Tapatalk 4 |
No nie wymyślili sobie tego ot tak, zreszta taka metoda jest też w autach zalecana przez producentów (no przynajmniej w hondzie) :).
Zimny olej jest gęściejszy, przez co jego stan jest niższy. Maksymalny stan zimnego oleju równa się ponad stan ciepłego oleju. Ciepły olej to dobre odniesienie bo sprawdzasz w mniej więcej takiej samej temperaturze (oleju!), więc przy takiej samej gęstości. |
Witam,
Ogromnie się cieszę, że ktoś poruszył kwestie sprawdzania poziomu oleju. Ostatnio na zlocie TCP po przejechaniu coś koło 1000 KM sprawdzam poziom oleju, a tu ledwo końcówka bagnetu wilgotna – poziom sprawdzany przy temperaturze silnika około 50 stopni C i 5 minutach od wyłączenia silnika. Panika ogromna bo nie wydawało mi się możliwe, że motong nagle spalił 500ml oleju ( podobno miedzy min a max jest właśnie 0,5l, tylko nie wiem czy w TA czy w AT ;) ) W panice szybko na konia i szukać Motula 10w40 – w Węgorzewie i okolicach nie była to prosta sprawa. Dotarłem do Kętrzyna, po chwili rozmowy w sklepie, dopytywaniu gdzie mogę jeszcze poszukać oleju stwierdziłem, że jeszcze raz tylko zerknę na poziom, temperatura oleju około 100 stopni C motocykl stał około 10 minut – poziom oleju ¾ między mina max, trochę zgłupiałem a mina żony wrażała wszystko w tym temacie. Tak wiec zrobiłem „bez oleju” już 2000 km i wczoraj sprawdzałem na zimnym silniku – jest ¾ miedzy min a max. Więc wiem, że mam olej, ale nie wiem czy za mało, czy za dużo :) W różnej temperaturze i po rożnym okresie spoczynku, pokazuje różny poziom oleju. Więc pytam jak prawidłowo sprawdzić poziom oleju? Za dużo - źle, za mało – niedobrze. |
Cytat:
W Afripedii jest pdf zatytułowany "Honda Common Service Manual". Stoi tam napisane, że: 1. Włączyć silnik i potrzymać na wolnych obrotach przez kilka minut. 2. Dwie lub 3 minuty po zatrzymaniu, z motocyklem w pione wetknąć bagnet i nie wkręcać. 3. Jeżeli jest blisko minimum - dolać do górnej kreski. W Haynesie jest tak samo, ale z adnotacją, że wrzucić motocykl na centralkę - jeżeli wyposażony... |
Dla wątpiących proponuję zrobić odczyt z bagnetu trzymając w pionie oraz z centralki. Dla mnie widocznej różnicy nie ma. A chodzi nam by nie zeszło poniżej MIN.
|
Z tą centaralką są różne opinie bo i różne centralki. Sprawdzanie oleju samemu trzymając pion moto jest uciążliwe, bo raz się w tą a raz w tą gibnie.
Dlatego ja sprawdzam zawsze w garażu na centralce po jeździe. Wiem że full na bagnecie w moto stojącym na kołach to 3/4 na bagnecie w moto na centralce. I tego się trzymam:) |
A ja miałem tak że jak wymieniałem olej w zimę na dworze -10 w garażu +7, stary zlałem i z miarką wlałem 2,6l oleju świeżego, sprawdzam bagnetem, a tam ledwo końcówka umoczona dolałem 3 setki i pokazało pod max. Odpaliłem silnik rozgrzałem, po zgaszeniu bagnet pokazał dużo za dużo i strzykawką z wężykiem te 3 setki wyssałem wtedy na bagnecie lekko pod max było.
|
Przeca to proste.
Z mokra miską olejowa sprawdzamy na ciepłym silniku po odczekaniu kilku minut. Najlepiej na centralce. Błąd pomiaru jest wtedy mniejszy niż gdy jedną ręką gibamy motocyklem. Chyba, że ktoś ma kosmiczna centralkę. Można tez na zimno, wielkiej różnicy nie będzie. Przy suchej misce koniecznie na ciepłym silniku i to po jeździe a nie grzaniu na luzie. Sprawdzamy kilkanaście sekund po zgaszeniu. Chodzi o to, by olej się uspokoił (opadła piana, wypłynęło powietrze). Nie czekamy zbyt długo bo przy kiepskim zaworze zwrotnym możemy mieć nieprawidłowy pomiar. No i to nie apteka :) |
Cytat:
|
Cytat:
Im mniej oleju w obiegu tym większa apteka. :haha2: Pozdro -- JarekO |
Z czasem wydajność pompy spada i na wolnych obrotach może być niższy poziom w zbiorniku. Wolę mierzyć tak jak jeżdżę czyli niekoniecznie na wolnych ;)
Zresztą jakbym miał 10 minut czekać to czemu się nie przejechać? |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:30. |