Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=7)
-   -   Tylnego amora propozycja (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7505)

majki 29.12.2010 00:31

Kuba, napisz tego przewodnika raz a dobrze, bo nie damy Ci spokoju i pewnie jeszcze całe stado Cię będzie atakowało z tymi samymi pytaniami. ;)

Kuba 29.12.2010 01:01

Cytat:

Napisał majki (Post 151161)
Kuba, napisz tego przewodnika raz a dobrze, bo nie damy Ci spokoju i pewnie jeszcze całe stado Cię będzie atakowało z tymi samymi pytaniami. ;)

eh... :p

puntek 29.12.2010 08:16

Cytat:

Napisał Kuba (Post 151163)
eh... :p

to tak na szybko podsumowując:
amor od 640
nowa sprężyna- jak rozumiem po to by utrzymać niemały ciężar... w grę wchodzi nowa od wilbersa lub ohilnsa ( jakiś widziałem na allegro po ok 380 PLN)
kości - bo się nie zgra... jaki koszt? bo do tego musi przecież jakies łożyska zrobić ... znaczy co takie same czy kręcone dziury w starej ? - jaka kara?

to by tak mniej więcej..
- amor KTM ok 380
- sprężyna ok 380
- kości ???
- łożyska ( akurat u mnie na pewno jedno do wymiany )

czyli = ?

dopisz jak coś czegoś co nie zapisałem

rambo 29.12.2010 10:49

Nowa sprężyna pod AT to tak 90-260. Jeśli ktoś tylko solo to 85-260

Kuba 29.12.2010 12:33

Cytat:

Napisał puntek (Post 151167)
to tak na szybko podsumowując:
amor od 640
nowa sprężyna- jak rozumiem po to by utrzymać niemały ciężar... w grę wchodzi nowa od wilbersa lub ohilnsa ( jakiś widziałem na allegro po ok 380 PLN)
kości - bo się nie zgra... jaki koszt? bo do tego musi przecież jakies łożyska zrobić ... znaczy co takie same czy kręcone dziury w starej ? - jaka kara?

to by tak mniej więcej..
- amor KTM ok 380
- sprężyna ok 380
- kości ???
- łożyska ( akurat u mnie na pewno jedno do wymiany )

czyli = ?

dopisz jak coś czegoś co nie zapisałem

łożyska nowe, starych nie wyjmiesz nie niszcząc ich.
kości (czyli kości i nowe łożyska) zrobię taniej niż para nowych łożysk od Pana Hondy.

myślę, ze 1000zł o wersja mocno optymistyczna :Thumbs_Up:

Rambo się zna na sprężynach :)

BIAŁY 29.12.2010 13:21

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Kuba (Post 151089)
Ja mam 180cm i po zmianie zawieszenia AT była za wysoka. Jeśli włożysz ten tył, który kupiłeś, nie będziesz mógł opuścić motocykla na tyle, żeby przy oryginalnym fotelu nogi starczały do ziemi. Powodem jest większy skok amortyzatora i po prostu mógłbyś uderzać kołem o błotnik. Możesz wyciąć fotel- ale nie wiem czy będzie wygodnie.
Wszystko zależy co chcesz zbudować... :at:

Powiem tak. Miejski skuter to z tego nie wyjdzie ...

Jak wiesz zmieniam również przód. Ze wstępnych pomiarów wynika, że lagi jako całość są dłuższe o około 6 cm od oryginałów. Myślę że będzie można je opuścić trochę na półkach.

Siedzenia oryginalnego nie mam,
Załącznik 17944
tak, że teraz w "trampkach" do ziemi dostaję z zapasem, a w Tech3 jest jeszcze lepiej bo podeszwę mają mega grubą.

Trochę mnie nastraszyłeś tym że po modyfikacji w ogóle nie dostanę do ziemi.
W najgorszym przypadku wrócę do oryginału, i będzie do sprzedania cały zestaw. Chyba że zdołam dopasować inny amortyzator do tyłu, lub zmodyfikuję oryginalny (o ile to możliwe), tak żeby po wymianie przodu była zachowana geometria.

No nic, idę na żywioł i zamawiam u Ciebie te kości. Więcej w sprawie kości na priv.

I jeszcze takie osobiste pytania:
A ty swoją sprzedałeś właśnie z tego powodu?
Jak bardzo uciążliwa była jej wysokość jej wysokości Africi?

Kuba 30.12.2010 18:12

Cytat:

Napisał BIAŁY (Post 151214)
Powiem tak. Miejski skuter to z tego nie wyjdzie ...

Jak wiesz zmieniam również przód. Ze wstępnych pomiarów wynika, że lagi jako całość są dłuższe o około 6 cm od oryginałów. Myślę że będzie można je opuścić trochę na półkach.

Siedzenia oryginalnego nie mam,
Załącznik 17944
tak, że teraz w "trampkach" do ziemi dostaję z zapasem, a w Tech3 jest jeszcze lepiej bo podeszwę mają mega grubą.

Trochę mnie nastraszyłeś tym że po modyfikacji w ogóle nie dostanę do ziemi.
W najgorszym przypadku wrócę do oryginału, i będzie do sprzedania cały zestaw. Chyba że zdołam dopasować inny amortyzator do tyłu, lub zmodyfikuję oryginalny (o ile to możliwe), tak żeby po wymianie przodu była zachowana geometria.

No nic, idę na żywioł i zamawiam u Ciebie te kości. Więcej w sprawie kości na priv.

I jeszcze takie osobiste pytania:
A ty swoją sprzedałeś właśnie z tego powodu?
Jak bardzo uciążliwa była jej wysokość jej wysokości Africi?

Ja na półkach nie mogłem wpuścić, bo widelec miał taki skok, że waliłbym lagami o półki.
Nie będzie tak źle ;)
Ja sprzedałem, bo chciałem sprzedać. Budowanie jest fajniejsze ;)
Czasami brakowało nóg, reszta jest ok. Sprawność terenowa jest dużo większa. :Thumbs_Up:

BIAŁY 31.12.2010 01:27

2 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Kuba (Post 151390)
Ja na półkach nie mogłem wpuścić, bo widelec miał taki skok, że waliłbym lagami o półki.
Nie będzie tak źle ;)
Ja sprzedałem, bo chciałem sprzedać. Budowanie jest fajniejsze ;)
Czasami brakowało nóg, reszta jest ok. Sprawność terenowa jest dużo większa. :Thumbs_Up:

No to mnie uspokoiłeś....
Teraz już tylko
Załącznik 17946
później
Załącznik 17947
i byle do wiosny :at:

Rychu72 30.01.2011 13:33

Kuba
Na privy nie odpowiadasz, więc tutaj pytam jak idzie robota z kościami?
Podaj jakiś rozsądny termin po którym uznamy zlecenie za nieaktualne.

Kuba 31.01.2011 00:58

Cytat:

Napisał Rychu72 (Post 156826)
Kuba
Na privy nie odpowiadasz, więc tutaj pytam jak idzie robota z kościami?
Podaj jakiś rozsądny termin po którym uznamy zlecenie za nieaktualne.

Rychu. Jestem żyje. Out of space trochę, ale daję radę. Przepraszam, że się nie odzywam :vis: ścignij mnie na tel. 502034570

Rychu72 10.02.2011 08:07

Ostatnio mnie zdenerwowało olewatorstwo klientów przez Wilbersa i napisałem o tym fakcie do niemcowni. Mam nadzieje, że ich to nieco zmobilizuje do grzeczniejszej i sprawniejszej obsługi innych potencjalnych chętnych na ich produkty.

Oto odpowiedź z niemcowni:

Dear Mr. ............,

thank you for your email and your interest in Wilbers suspension products! I am of course sorry that you had made bad experiences with the Wilbers
importer to Poland however would you please tell me which company you
contacted - just to make sure that you had the right contact!
At Wilbers we normally are proud of our customer service and friendliness as well as prompt answers for us are very important part of our philosophy!
In any case of course you can order directly here in Germany if you want - we live in a free market economy, after all! Service of the shocks in the
worst case (if our importer does not improve its work) can also be done here
- shipping to Germany from Poland should not be a problem. After all we are neighbors, right?

So please tell me whom you contacted and in case that you have any
questions, don't hesitate to contact me again.

With best regards from Germany,

Dirk Wenzelmann
Wilbers Products GmbH

A jak ktoś chce to olać przedstawiciela w Polszy i gadać z niemcami skoro są bardziej chętni do współpracy. :)

I następna odpowiedź od Willbersa:

Good morning Mr. ......... - our official importer is:

Sikora Moto Centrum
ul. Warszawska 56
43-300 Bielsko-Biala
Tel.: +48338105119
akcesoria@honda-sikora.pl
www.sikora-motocentrum.pl

The company behind the website wilbers.pl is BMC Electronics - they are a
dealer of our product but we already heard that they are not too customer
friendly... Sorry
- of course it is logical to look under www.wilbers.pl but
this company is not the best choice for Wilbers in Poland. We failed however
to get the web address back until now
.

Sikora on the other hand had been to Germany for training and is a fully
trained importer. If you want, please spread the word that if you need
Wilbers, one should either check with Sikora, or directly here in Germany.

Regards,

Dirk Wenzelmann
Wilbers Products GmbH

BIAŁY 10.02.2011 10:04

Czyli "Niemiecka precyzja" w wykonaniu Sikora Moto Centrum.

Nawiasem mówiąc z przedstawiciela Ohlinsa - PTM - jestem bardzo zadowolony, i Ty chyba też?

Rychu72 10.02.2011 10:11

Owszem, bo szybko. Jednak nie umieli niczego konkretnego doradzić jeżeli chodzi o dobranie rodzaju sprężyny do obciążenia. Tutaj musiałem podjąć sam decyzję po przeczytaniu wielu postów. Zręsztą tak jak Ty. :-)

BIAŁY 10.02.2011 10:20

Zanim zamówiłem w PTM faktycznie musiałem trochę poczytać. Ale też wykonałem do nich z 10 telefonów z różnymi pytaniami i wątpliwościami i ciągle ze mną grzecznie, cierpliwie i rzeczowo rozmawiali.
Decyzji za nas na odległość i tak nikt by nie podjął, bo to co my robimy to rzeźba jest okrutna ;).
Jak już kiedyś napisałeś "mamy drogie hobby", no i musimy ponieść związane z tym ryzyko.

Jak muwi klasyk "Life is brutal and full of zasadzkas and sometimes and sometimes kopas w dupas".

P.S.
Kości mi się śnią po nocach...

Rychu72 10.02.2011 10:29

Cytat:

Napisał BIAŁY (Post 159021)
Zanim zamówiłem w PTM faktycznie musiałem trochę poczytać. Ale też wykonałem do nich z 10 telefonów z różnymi pytaniami i wątpliwościami i ciągle ze mną grzecznie, cierpliwie i rzeczowo rozmawiali.
Decyzji za nas na odległość i tak nikt by nie podjął, bo to co my robimy to rzeźba jest okrutna ;).
Jak już kiedyś napisałeś "mamy drogie hobby", no i musimy ponieść związane z tym ryzyko.

Jak muwi klasyk "Life is brutal and full of zasadzkas and sometimes and sometimes kopas w dupas".

P.S.
Kości mi się śnią po nocach...

Tak jak mówisz :)
A o kościach to śnię razem z moim czworonożnym przyjacielem :)
Tak Kuba do Ciebie pijemy :D:D:D

rambo 10.02.2011 11:15

Pany, napiszcie jak macie chwile co i jak z tą sprężyną, bo bede na dniach kupował coś do amora WP.

Czym sie kierować itd. Chce zamówić odpowiednik naszej sereyjnej w AT czyli 85/260

Rychu72 10.02.2011 11:25

Kupiłem w Ohlinsie 95 i czuć, że twardsza od seryjnej. Jezdże z babą więc innego wyjścia nie mam. Kuba też miał taką samą i więcej Ci powie, bo jeździł na niej, a ja jeszcze nie.
Jeżeli chcesz z Ohlinsa to mają tylko 250 mm o różnych twardościach. Numer ref 0058.
Sprężyna od WP dużo droższa. Zaśpiewali mi 600 Pln. Popytaj w Wilbersie.

rambo 10.02.2011 11:35

ale Kubek ma rd04 tam są inne deko dźwignie przy prolinku. Nie wiem jak to się przekłada w porównaniu do siódemki mówił że solo za twardo. Akcesoryjna sprężyna do naszych afryk od wilbera to 90/260. ino cza juz mieć sciągacz.

Rychu72 10.02.2011 11:57

Na razie nic Ci nie powiem, bo ani metra nie przejechałem. Mimo, że miałem 250 to też musiałem ściągacz użyć. Najtańszy jaki znalazłem to 30 zeta.
Rozmawiałem nie dawno z Dandym i wg jego doświadzenia kupiłem dobrą sprężyne. Wszystko wyjdzie w jeździe. ;-)
Jak Ci się nie śpieszy to w Grodźcu przejedziesz się na mojej africi.

rambo 10.02.2011 12:04

No na dwie osoby to na bank będzie Ok, niestety nie da się tak dobrać sprężyny była dobra solo w enduro w terenie i jednocześnie pozwalała ustawić SAG dla dwóch osób z bagażem.
Miałem 90/250 i z pełnym załadunkiem udawało w dwie osoby się ustawić SAG na 10cm tylko przy maxymalnym skręceniu sprężyny w amorze oryginalnym w AT. A to źle znowu wpływa na prace, wiec możlwie ze ta 95 będzie idealna dla Ciebie.

http://cgi.ebay.co.uk/KTM-WP-Rear-Sp...item3364de173b

na jebaju wiele używek :Thumbs_Up: można testować :p

Rychu72 10.02.2011 12:20

Kupić drugi amor i jak trzeba to wymieniać. W trzy browce poinno się uwinąć. :D
Innym tematem są kości, które warto mieć z kilkoma dziurami. Jak śmigasz z dużym ładunkiem to na bliższą dziurę, a jak z małym to dalszą.
Jak będziesz chciał wykorzystać cały zakres pracy amora to trzeba będzie też zmienic lub podnieść cały przód. Wtedy nie trzeba kombinować z dziurami na kościach.

BIAŁY 10.02.2011 12:43

Moje zamówienie wyglądało tak:
"Sprężyna do tylnego zawieszenia (długość 250 mm, średn.wew. 57 mm, średnica drutu 13 mm) nr ref. 00580-31/90".

Jeżeli chodzi o twardość to kierowałem się tym, że jeżdżę głównie sam, dlatego też wziąłem 90 a nie 95 jak Rychu.

U mnie sprężyna wchodzi praktycznie bez sciągacza.

Dokładnych pomiarów nie robiłem, ale Afryczka urosła jakieś 4 cm w stosunku do oryginału. Centralna podstawka ledwie wystarcza.

Rychu72 10.02.2011 13:06

A nie masz wrażenia, że dupsko jest za wysoko? Coś Dandy mówił, że przy podniesieniu nadmiernym tyłu środek ciężkości za bardzo idzie do przodu i będzie się kiepsko jeździło. Chociaż Ty masz już zmieniony przód to pewnie jest to skompensowane.

rambo 10.02.2011 13:07

Dzieki za cenne wpisy, napiszcie jak możecie od jakiego KTM macie amor. SM ENDURO ADV czy DUKE. Dziwne z tą długością sprężyny, bo oryginały od WP mają 26cm

BIAŁY 10.02.2011 13:13

Ja mam taki 620SC LC4 EZ.04/99.

Kupiłem też wcześniej od DUKA - jak się okazało wtopa bo mniejszy skok ma.

Rychu72 10.02.2011 13:15

Mam od Enduro 640.

rambo 10.02.2011 13:21

Cytat:

Napisał BIAŁY (Post 159074)
Ja mam taki 620SC LC4 EZ.04/99.

Kupiłem też wcześniej od DUKA - jak się okazało wtopa bo mniejszy skok ma.

No ma mniejszy skok, ale dzięki temu można go inaczej zamontować, i moto nie idzie nam w góre. Oczywiście w teori ale chyba w praktyce tak wyjdzie.
Właśnie mam oba, duke i enduro i bede najpierw próbował z tym od DUKE

BIAŁY 10.02.2011 15:47

Jeśli przodu nie chcesz na razie podnosić to faktycznie może być jakieś wyjście.
Ten od DUKA w moim przypadku jest krótszy od 620SC o jakieś 1,5 cm.
Tak że można zrobić krótsze kości lub spróbować zamontować na oryginalnych.
Te 1,5 cm na długości amortyzatora robi bardzo dużą różnicę na wysokości całego moto.

rambo 10.02.2011 16:42

Mam 176cm wzrostu i przód seryjny wpuszczony 1cm w półki na lagach. Nie chciałbym tego zmieniać, z tąd decyzja o kupnie amora od duke.
Dzięki za wskazówki :Thumbs_Up: :)

Pany, więc pewnie wezmę tą 90/250 ino ile płacilście za te spręzyny..?

BIAŁY 10.02.2011 23:52

Dokładnie 377 zł + koszty przesyłki.

rambo 11.02.2011 00:05

Spróbuje dla Nas coś na przyszłość wynegocjować. Powołałem się w ohlinsie na tego i tamtego ;) i już jest narazie 340zł.

Po amorze od ohlinsa z pełną regulacją. Zeszli już z ceny 4400 na 4000zł vat za taki amor do AT :)

Dzięgiel 14.02.2011 15:47

Tak czytam i czytam i sie zastanawiam czy grzebać u siebie z tą sprężyną. Nastawiam sie raczej na podróżowanie z pasażerką za plecami wiec chciałbym coś nieco twardszego a i podnieść moją dame w górę trochę. Mam 190cm wzrostu ale wagi niewiele czy zatem jest sens zmieniać samą sprężynę na twardszą żeby trochę usztywnić tył i podnieść go do góry w związku z wagą pasażerki i bagażu? Czy wtedy sprężyna Ohlinsa 90/250 będzie ok do RD04?

rambo 14.02.2011 17:46

albo 95/25 albo 90/26

graphia 14.02.2011 18:55

A jaki wymiar ma sprężyna w trampku 650? ktoś wie?

Dzięgiel 14.02.2011 21:59

Dzięki Rambo :) w taki razie już wiem co mam kupować :)

rambo 15.02.2011 00:46

Właśnie też bede zamawiał. Daj znać to urwe coś z ceny przy dwóch jeszcze

samul 16.02.2011 10:54

Rambo, oswiec mnie, te sprezyny, o ktorych mowisz sa pasujace do oryginalnego zawieszenia, czy do tych zmotek. Sorry, ale sie zgubilem ;)

Jezeli do oryginalu, to ja bym sie pisal :D na mocniejsza niz oryginal do RD07a.

Jezdze na skreconej do dolu oryginalce, co jak sadze nie jest rozsadne :(

rambo 16.02.2011 10:59

No nie powinno się skręcać do końca. Pewni gaz uleciał. Od ręki masz wilbersa 90/260 jako zamiennik na allegro np. Spławik Jurek i HUbert na takich jeżdżą. Cena podobna jak w ohlinsie, ale bardziej ufałbym ohlinsowi.

Dzięgiel 16.02.2011 12:04

Rambo, daj znać co z tym zamówieniem sprężyn - na poczatku marca będę robił cały motocykl to i spreżyne przydałoby się już mieć :)

rambo 18.02.2011 01:15

No jak sie komuś spieszy, to niech sam zamawia. Narazie skupiam się na przednim zawiasie, tylny musi poczekać jak bedę miał na to kase :o

Dzięgiel 18.02.2011 13:52

Nigdzie nie ma tej infromacji. Jedynie co znalazłem to ugięcie wstępne sprężyny a to mi na ch....potrzebne. Pomocy, czas mnie goni a muszę już zamawiać sprężynę. Jaka jest wewnętrzna średnica i skok oryginału w RD04?

Help please!

BIAŁY 22.02.2011 09:04

No i mam kości od Kuby :D

To znak, że wiosna już blisko...

Dzięki Kuba.

Normalnie biżuteria.

Aż żal zakładać w miejsce gdzie woda błoto itp. będą się na nich znęcać.

Rychu72 22.02.2011 12:23

10 Załącznik(ów)
Skrócona instrukcja wymiany tylnego amora w RD07

Kupić amorek np. od KTM 600, 620, 640 najlepiej na ebayu, bo jest wybór.

Załącznik 18891

Załącznik 18892

Prawdopodobnie sprężyna będzie za słaba, więc wymieniamy na Ohlinsa, Wilbersa lub dla bogatszych na WP.

Załącznik 18893

Przesuwamy pompę hamulcową do tył lub wymieniamy na pompę od CBR.

Załącznik 18894
Załącznik 18897

Za blachą jest 5 podkładek (może być tuleja), żeby trzpień pompy nie tarł o ramę. Blacha z aluminium gr. 5 mm (cieńsza też da radę). Spiłowałem też ogranicznik, żeby wąż od pompy mógł przekręcić się na full do przodu.

Amortyzator wkładamy od spodu wahacza, po zdjęciu koła. Nakrętka górnego mocowania musi być spiłowana, bo nie wchodzi między zbiorniczek, a uchwyt w ramie. 2-3 mm wystarczy i potem na klej do śrub.

Zamawiamy super wypasione kości z kalamitką. Zamówiłem z trzema dziurami, żeby w razie dużego obciążenia na wypadzie z babą i jej żelazkami można było przesunąć dla podwyższenia tyłu.
Załącznik 18895
Załącznik 18896

Montujemy do kupy dopasowywując wysokość na otworach.

Jeszcze nie jeździłem na tym ustrojstwie i jak coś nie będzie rabotać to skoryguje opis. Montaż i demontaż zróbcie wg Haynessa (momenty skręcenia śrub itd).
Dzięki wszystkim tym co dawali dobre rady gdy pytałem, a Kubie zwłaszcza.
Jeżeli macie uwagi to piszcie.
UWAGA
Wszelkie przeróbki tylnego zawieszenia należy wykonywać tylko w profesjionalnych warsztatach zatrudniających wysokiej klasy fachowców :D:D:D

majki 22.02.2011 12:31

Rychu, a jak górne mocowanie? Bez rzeźby wchodzi?

Rychu72 22.02.2011 12:43

Do 07 bez problemu, tylko trzeba pocienić nakrętkę, bo zbiorniczek przeszkadza. Z tego co Kuba mówił to do RD04 trzeba coś przerobić.

motormaniak 22.02.2011 12:48

Cytat:

Napisał majki (Post 161418)
Rychu, a jak górne mocowanie? Bez rzeźby wchodzi?

Na miejscu majkiego zadał bym raczej pytanie czy zbiornik na gaz się zmieści bo przeszkadza mu airbox. Jak ktoś zmierzy że się zmieści/ co i jak przerobić to nich proszę napisze- dzidzia zabiera mi czas i nie mam jak dłubać...

majki 22.02.2011 13:07

Hmmm...Kuba miał u siebie w 04 takowy amor i pisał mi tylko o zmianie kości i lekkim dłubnięciu mocowania górnego. O airboxie nie było mowy, może się mieści na styk?

BIAŁY 22.02.2011 13:23

1 Załącznik(ów)
Tak to wygląda w RD04 (zdjęcie KUBY)
Załącznik 18901

Na górze należy przyszlifować główkę amortyzatora, tak żeby sie swobodnie poruszała w mocowaniu oraz zrobić miejsce na nakrętkę (tutaj też się nie obejdzie bez szlifierki.

That is all.

Kuba 22.02.2011 13:28

Składajcie chłopaki te sprzęty :D

Cytat:

Napisał majki (Post 161432)
Hmmm...Kuba miał u siebie w 04 takowy amor i pisał mi tylko o zmianie kości i lekkim dłubnięciu mocowania górnego. O airboxie nie było mowy, może się mieści na styk?

Airbox nie przeszkadza. Zbiorniczek z gazem, nie pozwala na użycie oryginalnej nakrętki. Osobiście przyspawałem nakrętkę do ramy. 10tys km bez problemów. ;)

http://lh5.ggpht.com/_6aGPjXdRZCA/S_...2/DSC00734.JPG

słaba fota, ale widać o co kaman.

motormaniak 22.02.2011 14:03

I o to lotto. Dzięki Chłopaki.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 08:36.