Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Gruzja 2011 (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=7663)

Olek 22.03.2011 18:24

Tak sobie powoli zaczynam myśleć, że chyba przez Turcję w obie strony będzie wygodniej.. nie, żebym stronił od problemów, ale ostatecznie to jest dojazd i wybawić wolę się na zakaukaziu ;)

Pirania 23.03.2011 10:09

a ja kombinuje aby przedostać się do Rosji..

Olek 24.03.2011 15:26

Najchętniej zrobił bym kółko, ale mówię, jak się ma okazać że połowa organizacji to będzie pieprzenie się z ruskimi..

Boski-Kolasek 29.03.2011 04:13

i co Panowie jakies daty sie pojawiaja?, moze by sie udalo Tam gdzise spiknac na koniaczka albo dwa.....

ronin53 29.03.2011 08:08

Ruszamy w pierwszy łykend czerwca, ....
oprócz koniaczka zapraszamy na turecki efes

fireman 29.03.2011 21:12

Ja będę w drodze przez Turcję w stronę Gruzji już około 10 maja. Tak więc jak ktoś jedzie mniej więcej w tym czasie proszę pisać :).

jackmd 29.03.2011 23:59

A ja planuję start w piątek 29-go lipca i powrót 16-go sierpnia, ew. dzień później. Docelowo Gruzja, Armenia i rura z powrotem przez Ukrainę. Jak ktoś w tym okresie będzie się tam szwendał, to proszę o info.

Pirania 30.03.2011 15:55

u mnie są dwa terminy wyjazdu - połowa czerwca v poczatek sierpnia ( bardziej prawdopodobny) także pewnie się zobaczymy.

Boski-Kolasek 30.03.2011 16:17

Witam
Prawdopodobnie wyjazd 13-14 lipca i powrot poczatkiem sierpnia, moze jakis zlot zorganizujemy czy co?
Jak sie koledzy na powrót zapatrują? I jakie trasy planuja?

Pzdr

ronin53 04.04.2011 17:12

Jakby ktoś szuka mapy Gruzji i Armenii to właśnie nabyłem metodą kupna
http://allegro.pl/kaukaz-gruzja-arme...497824846.html
fajna, można polecić.
ps
Przy dostawie wybrałem list ekon. za 1,7 zł i działa- dostawa w dwa dni robocze od zamówienia :D

jackmd 05.04.2011 09:03

Na mapę już się nie załapałem. Pomysł spotkania gdzieś w DRODZE

jackmd 05.04.2011 09:06

Poszło za szybko. Miałem na myśli spotkanie gdzieś na trasie. Myślę , że szczegóły można dograć np. na spotkaniu w Grodźcu. Byłoby sympatycznie. Pozdrawiam.

Miętus 06.04.2011 11:02

Cytat:

Napisał ronin53 (Post 170084)
Jakby ktoś szuka mapy Gruzji i Armenii to właśnie nabyłem metodą kupna
http://allegro.pl/kaukaz-gruzja-arme...497824846.html
fajna, można polecić.
ps
Przy dostawie wybrałem list ekon. za 1,7 zł i działa- dostawa w dwa dni robocze od zamówienia :D

Tu niestety aukcja zakończona.
Ja skorzystałem z usług info@grupa18.pl księgarnia kartograficzna w Poznaniu. Dostałem mapę Gruzja, Armenia i Azerbejdżan 1 : 650 000 i przewodnik za 108zł z przesyłką. Tanio nie jest ale zakończyłem długie poszukiwania mapy tego rejonu a nie było łatwo :mur:

ronin53 06.04.2011 18:09

Przewodnik kupiłem tu
http://allegro.pl/gruzja-i-armenia-o...516596987.html
ale też już wyszły :drif:

Cezary 06.04.2011 21:47

a jak wyglądają ceny benzyny w Gruzji i Armeni?

TROJAN 09.04.2011 12:49

Cytat:

Napisał Sławekk (Post 138720)
W tym roku zrobiliśmy Gruzję z Armenią koszt ok 3900 zł :). Ponad 10 tyś km w 3 tygodnie .
Zahaczyliśmy też o Kapadocję w Turcji - droga od Kapadocji na wschód do granicy z Gruzją dostarcza wiele wrażeń . Raczej bym nie odpuszczał .

http://www.youtube.com/watch?v=KfUfoycMHms

Czesc , mam zapytowywanie :bow:

.....droga od Kapadocji na wschód do granicy z Gruzją dostarcza wiele wrażeń ...... ?

Filmiki widziałem , pierwsza klasa :bow:
Tzn jakie są drogi , zaczynają się szutry czy do granicy Gruzinskiej jest asfalt różnej masci ?
No i jak z tankowaniem ?
Czy są stacje w miarę często czy należy uważać ?
Benzyna jest strasznie droga , teraz ponoc 7,5 :vis:ale czy kierując sie na wschód jest taniej czy to tylko moje pobozne życzenie:rules:
I jak z bezpieczeństwem w wschodniej turcji ?
Jechaliscie wzdłuż granicy z syria , iraq i na VAn (tam podobno dużo kontroli wojskowych itd ) czy środkiem na Erzurum i gruzja ?

Bedę dzwięczny za odpowiedz i za rózne wskazówki :bow:

pozdrawiam :D

Sławekk 09.04.2011 17:47

Główne drogi w Turcji są bardzo dobre . Mniejsze też niczego sobie .

W okolicach Kapadocji warto zjechać z głównych dróg i zobaczyć tamte wsie - bajka .

Wydaje mi się , że od Zary zaczyna się robić naprawdę ładnie , a w okolicach Artin ( przed Gruzją ) drogi budowane są chyba pod turystów , bo czegoś takiego nie zapomni się długo .
Tysiące zakrętów na dobrej drodze i przy fajnych widoczkach .

Z tankowaniem nie ma problemu . Przyzwoicie i bez obaw , wystarczy rozsądek .

Lecieliśmy środkiem . Raczej bezpiecznie . Posterunki z workami robią wrażenie , ale obyło się bez większych niespodzianek .
Nie kontrolowano nas . Raz nas przepędzono :) , ale to raczej z obawy przed nami .

P.S
W Turcji jest drogie paliwo , ale tanie i dobre jadło :)

Jak polecicie tamtą trasą ... to Gruzja zostawi tylko niedosyt ;)

Lewar 09.04.2011 18:56

Polecam monastyr Sumela w okolicach Trabzonu w TR. A jak byście tam byli to na drodze dojazdowej hodowlę pstrągów i restaurację. Najlepsze pstrągi jakie jadłem w życiu. Trust me

Kiemlicz 09.04.2011 21:48

Chętni do Gruzji, którym zabrakło map na Allegro
Tu mozecie kupić zestaw: Przewodnik Bezdroży + mapa w cenie 61.90 zł

http://www.arttravel.pl/Gruzja_przew...yjny-2265.html

Fireman, jak wybierasz sie do Gruzji na początku maja to może gdzieś sie spotkamy na trasie (inshallah :)

Boski-Kolasek 09.04.2011 23:53

No chlopaki moze jakies kompedium wiedzy o zwiedzanych i odwiedzonych krainach stworzymy? ;) Prosze o wiecej sugestia na temat tego gdzie,co i jak w rejonie, tzn w drodze do Gruzji!!!!!!!!:at:

TROJAN 10.04.2011 00:30

Dzięki za pomocne info , teraz pozostało mi wszystko poukładać w klocki lego :rules:

A jeszcze jedno ....skąd mieliście mapy do navi ?
Jakieś kombinowane czy licencjonowane np w Garminie ?
Ja mam City Navigator 2010 ale z turcją to tam cienko ale dowiedziałem się że Gruzja i Armenia w Garminie jest ponoć za frajer ...muszę to osobiście sprawdzić :D

pozdrówka

Sławekk 10.04.2011 00:43

Mapy do Garmina przygotował kolega Rambo i zrobił to bdobrze .

W Turcji przydaje się papierowa mapa do celów poglądowych .
Raczej ciężko ją tam dostać , na stacjach paliw nie było .
My dorwaliśmy mapę z ciastek chyba..... z naniesionymi obrazkami fabryk na terenie kraju .:vis: :)

P.S
Turcja to duży kraj :D

TROJAN 10.04.2011 02:08

To chyba ten sam Rambo co jest na advrider.pl
http://advrider.pl/viewtopic.php?f=4&t=3252

Jeśli tak to będę musiał do niego się uśmiechnąć :bow:

barteekgo 12.04.2011 14:03

Cytat:

Napisał ronin53 (Post 168511)
Ruszamy w pierwszy łykend czerwca, ....
oprócz koniaczka zapraszamy na turecki efes

siemka
widze ze sporo osob sie wybiera w tamten rejon
Wlasnie zostałem szczesliwym posiadaczem "zatwierdzonego wniosku urlopowego" :umowa:
do rzeczy. urlop na caly czerwiec , nie pozostalo nic jak ostro ruszyc z przyggotowaniami i ... :at:
do zobaczenia na trasie Ronin53 bo my najblizej terminowo

Pirania 12.04.2011 21:00

Będzie tłoczno..

emilxtz 12.04.2011 21:23

Ja rowniez w tamta strone tyle ze przelom lipca/sierpnia jedziemy w czworke. Milo bedzie spotkac kogos ztad. Rambo jeszcze mysli ale pewno sie namysli i bedzie piatka no i mapy gps nam zalatwi.

Boski-Kolasek 12.04.2011 22:24

GRUZJa

Cytat:

Napisał emilxtz (Post 171764)
Ja rowniez w tamta strone tyle ze przelom lipca/sierpnia jedziemy w czworke. Milo bedzie spotkac kogos ztad. Rambo jeszcze mysli ale pewno sie namysli i bedzie piatka no i mapy gps nam zalatwi.

O!! to w podobnym okresie co ja, wiec moze sie uda spotkac z kims, wychodzi, ze AT towarzystwo bedzie tam cale wakacje!!:D

TROJAN 14.04.2011 17:19

Ile czeka się na wizę do Gruzji ?
:D

Cezary 14.04.2011 19:07

Cytat:

Napisał TROJAN (Post 172166)
Ile czeka się na wizę do Gruzji ?
:D

http://www.google.pl/#hl=pl&source=h...3e64944d8cd4b1

Chyba, że planujesz pobyt na więcej niż 90 dni...

Złom 18.04.2011 01:46

I ja też się wybieram, ale widzę, że w odrębnie innym terminie niż pozostali bo z początkiem września.

Może jakieś spotkanko z organizujemy, jakaś grupa wymiany wrażeń/doświadczeń/tipsów??

Złom

Olek 18.04.2011 03:59

Pane, też jadę we wrześniu i póki co jestem sam z plecakiem, a w taką trasę trza w min 2 moto, także oferuję nasze radosne towarzystwo :)

chankrymski 18.04.2011 08:25

Czy planując prom z Trabzonu do Soczi muszę mieć wizę abchazką? Chyba nie? Wie ktoś?

Boski-Kolasek 18.04.2011 15:16

gruzja

Cytat:

Napisał Olek (Post 172604)
Pane, też jadę we wrześniu i póki co jestem sam z plecakiem, a w taką trasę trza w min 2 moto, także oferuję nasze radosne towarzystwo :)

Witam.
Jestesmy w podobnej sytuacji tyle, ze ja jade z partnerka w polowie lipca(14/07-15/08) no i mamy tyle szczescia, ze towarzyszyc nam beda znajomi w aucie z 4 letnia coreczka, zapowiada sie niezla zabawa, znajomych znajomych do znajomych mamy w Tbilisi i pozniej w Baku wiec beda jakies przerwy.
Jak by ktos sie chcail podlaczyc to mozna to przedyskutowac.
Rozwazamy powrot promem ale jakos nie bardzo w to wierze ze wzgledu na auto i cene jakiej mozemy sie spodziewac(plus lapowki)

Pzdr

Złom 18.04.2011 17:40

Olek, ja też póki co ino z plecakiem. Nie mam na razie niezmiennej daty wyjazdu tylko z grubsza oscyluję wokół września.
Czytałem na początku wątku, że planujesz Gruzja, Armenia, Azerbejdżan - a jak z powrotem, nazad przez Turcję czy może przez Ukrainę jednak??

Złom

Cezary 18.04.2011 18:15

A jak Olek załatwiasz/ załatwiłeś zaproszenie do Azerbejdżanu?

Olek 18.04.2011 21:03

Nie przyglądałem się temu jeszcze, mam nadzieję, że jak pierwsi pojadą to zapraszający się znajdą ;D
W razie czego hostel jakiś na 3 doby i trudno.. poza tym to kurewsko droga ta wiza ;/ no ale trudno.. (chyba, że zlejemy i zrobimy porządniej Armenię i Gruzję)

Złom - nie planuję na razie, najchętniej to jechał bym w w obie strony inaczej, ale nie wykluczam, że najprostszą opcją okaże się turcja i tyla.. i też na sztywno nie ustawiłem sobie wyjazdu, więc spokojnie ;)
Zobaczymy jak poprzedzający nas sobie poradzą i co rzekną ;>

marcz 19.04.2011 22:01

wize do Azerbejdżanu zalatwisz spokojnie w agencji (pośrednik), a ich prowizja to cos ok 120 pln. My tak załatwiliśmy. Start 6 maja :)

fireman 21.04.2011 12:10

My z ekipą startujemy już po świętach. Plan Gruzja i Armenia. Wracam sam przez mniej uczęszczane rejony Turcji.

hans_pl 21.04.2011 15:49

Cytat:

Napisał ronin53 (Post 166262)
Nie mamy możliwości przełożyć wyjazdu, chcemy wystartować w sobotę 4 czerwca i być przed końcem miesiąca z powrotem. Poza tym czerwiec jest fajny bo ciepło i dzionek długi :)
Jedziesz w obie strony na kołach ? – bo my najprawdopodobniej w obie przez Turcję
Ps
Szkoda, w 3-4 osoby to zawsze raźniej

ooo!!! ja tez w tym terminie wyjezdzam do Gruzji przez Turcje, powrót planowałem promem z Poti do Iliczewska, cena o ktorej tu przeczytałem zweryfikuje moje plany i z pewnością wróce południową Turcją. Moze wspolnie pojedziemy jakąś część trasy, Pozdrawiam

barteekgo 21.04.2011 16:50

Cytat:

Napisał hans_pl (Post 173466)
ooo!!! ja tez w tym terminie wyjezdzam do Gruzji przez Turcje, powrót planowałem promem z Poti do Iliczewska, cena o ktorej tu przeczytałem zweryfikuje moje plany i z pewnością wróce południową Turcją. Moze wspolnie pojedziemy jakąś część trasy, Pozdrawiam

Ja jade 1-2 czerwca i postoj nad Balatonem i pozniej na Stambul.
Zobaczymy w Batumi lub Poti czy prom do Warny zabiera moto.

hans_pl 21.04.2011 22:47

Cytat:

Napisał barteekgo (Post 173474)
Ja jade 1-2 czerwca i postoj nad Balatonem i pozniej na Stambul.
Zobaczymy w Batumi lub Poti czy prom do Warny zabiera moto.

Zobacz na http://www.ukrferry.com/ tam masz promy ukrainskie plywajace po morzu czarnym.

barteekgo 22.04.2011 14:39

sprawdzałem i niby jest; rozkład jest do 3 maja i dalej ch!@#j wie;
plan mam krotki : podjeżdżamy i patrzymy co i za ile bedzie plynac na zachod

ronin53 22.04.2011 21:42

Cytat:

Napisał hans_pl (Post 173466)

Jak najbardziej, będzie bliżej wyjazdu (tak w drugiej połowie maja) to się zdzwonimy
502-724-550

ronin53 23.04.2011 09:53

Hans !
Czyżby zwrot "powrót planowałem" oznaczał, że nie jesteś długonogą blondynką ?
:mur:

hans_pl 24.04.2011 10:49

Cytat:

Napisał ronin53 (Post 173712)
Hans !
Czyżby zwrot "powrót planowałem" oznaczał, że nie jesteś długonogą blondynką ?
:mur:

Niestety nie, jestem starym oblesnym facetem z okularami jak denka od butelek ;D

hans_pl 24.04.2011 10:59

Cytat:

Napisał ronin53 (Post 173654)
Jak najbardziej, będzie bliżej wyjazdu (tak w drugiej połowie maja) to się zdzwonimy
502-724-550

OKi, zdzwonimy sie w drugiej polowie maja. Na weekend majowy planujemy z kolegami pojechac do Kiszyniowa i po powrocie juz powaznie zajme sie organizacją wyjazdu. Myslalem tez ze skoro mam wracac na kolach to czy nie zaplanowac trasy w ten sposob zeby do Gruzji pojechac wzdluz wybrzeza morza czarnego a powrot poludniem Turcji zachaczajac o Syrie i wybrzeze morza srodziemnego. Ale tak jak mowie, ta Syria to tylko taka luzna mysl. Do Gruzji mialo nas jechac 8 osob(rotfl) a tak naprawde jest nas dwoch ktorzy sa zdecydowani i we dwoch pojedziemy, reszta to mietkie siurki ktorzy tylko chcieli a tak naprawde nie pojada bo juz piętrzą problemy. Takze jak sam widzisz mamy dosc luzny plan wyjazdu ;)) zapewniony jest tylko kierunek i urlop od 04.06-24.06.2011.
Pozdrawiam Marek 601-54-54-12

hans_pl 24.04.2011 11:05

Cytat:

Napisał Cezary (Post 170561)
a jak wyglądają ceny benzyny w Gruzji i Armeni?

Mam nadzieje ze bedzie duuuzo tansze paliwo w tych dwóch krajach niz w Turcji. Mysle ze cena będzie się kształtowala ok. 3,5PLN/l

hans_pl 24.04.2011 11:10

Cytat:

Napisał fireman (Post 173418)
My z ekipą startujemy już po świętach. Plan Gruzja i Armenia. Wracam sam przez mniej uczęszczane rejony Turcji.

Jedź bracie i wracaj zdrowo, odezwij sie po powrocie. My wyjezdzamy czerwca i kazda uwaga i rada bedzie dla nas cenna.
Szerokości:Thumbs_Up:

jackmd 24.04.2011 22:16

kolasek i emilxtz, jeśli nadal planujecie wyjazd pod koniec lipca, to może faktycznie się zgrać i polecieć w kilka maszyn. Z mojej strony są dwa moto i trochę doświadczenia, przelot przez Turcję, a powrót w zależności od możliwości, prom do Soczi z Trabzonu lub do Kerczu, lub ponownie Turcja i Bałkany.Dajcie znać na priv, jeśli który zainteresowany.

TROJAN 27.04.2011 19:44

Cześć Panowie :bow:

Liczyliście już może przybliżone koszty całej wyprawy ?
Bo ja jestem trochę przerażony , jadąc na kołach w obie strony plus dodatkowo zwiedzenie Turcji , Gruzja itd.........to za sama wachę wyszło mi prawie 930 ojro :mur:.Szok...., a gdzie reszta :dizzy:.......miejscowa kuchnia i czasami jakiś nocleg ...?

Drogo ale zanosi się na niezłą przygodę :lc8:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:01.