![]() |
2 Załącznik(ów)
Oto mój wałek po 95tyś km. lekko nie ma; nie miał i nie będzie miał ale jak widać trzyma się dzielnie :)
Można...można.... :) Dostał właśnie najmocniejszy EK http://www.sklep.tszoda.pl/uklad-nap...-jt-16-45.html Przednia zębatka wymieniana bez względu na jej stan co góra 10tysi. Aha.... miedziowego nań nie żałuję :) Załącznik 49049 Załącznik 49050 |
2 Załącznik(ów)
U mnie to samo, 95 tys. ciorany w offie od 30 tys. Pierwsze co zrobiłem to wywaliłem osłonę zębatki i smaruję miedziowym tak co czwarte smarowanie łańcucha.
Trochę słabe zdjęcia wyszły Załącznik 49057 Załącznik 49058 |
To tylko potwierdza jakość Afryy ;) bo jak tak wygląda wałek przy 100 tysiącach, to jak ktoś inny wstawia zdjęcie swojego wałka przy 60 tys km i jest całkowicie zużyty to znaczy że jest to 160 tys , a nawet pewnie 260 tys - a Afryka dalej chodzi jak by miała 60 ;) i tylko wałek ją zdradza :D
Pozdro |
Albo ktos nie dbal o Afryke i nie zmienial zembatki i takie tam.......
|
Poprzedni właściciel to nie wiem, ale ja zmieniam zębatkę jak zaczyna gubić zęby lub razem z łańcuchem przy wymianie całego napędu.
|
Cytat:
|
Zakładam JT, w momencie zakupu był chyba sunstar założony, ale już nie pamiętam na 100%
|
bicio a jakiego smaru używasz ?
|
Jest jedna wspaniała skarbnica wiedzy, w której wszystko jest napisane-serwisówka. Z niej właśnie czerpię wiedzę i stosuję w praktyce. Polecam:-)
|
Łańcuch smaruję tym co akurat się nawinie i co nie odpada od siły odśrodkowej, głównie jakieś spreje do kół zębatych.
Mam teorię, z którą pewnie dużo osób się nie zgodzi, ale nowego łańcucha czyli tak do 20 tys. km praktycznie nie smaruję bo i tak to nie ma znaczenia dla jego żywotności. Potem od czasu do czasu myję w nafcie i smaruję. Mój DID ma teraz ponad 30 tys. i jeszcze spokojnie do końca sezonu polata. Zębatkę zdawczą wymieniłem raz na tym napędzie. Jeżdżone sporo w offie. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 14:48. |