![]() |
Tommi. Ale widzisz - to były drogi legalne. Mialem na gps je zaznaczone. Mogło się zdarzyć na nielegalu. Jeżeli tak to się nie wypieram i nie jestem z tego dumny.
|
Sam tytuł jest lekko "stronniczy" - bo jak rozumiem, każdy, nawet Ziarko czyli reprezentant LP widzi różnicę w jeździe "po lesie" i jeździe "po drogach w lesie". Sam czasem jeżdżę (jeździłem :() "po lesie" ale zawsze było "po drogach w lesie". Nawet wtedy mam świadomość, że jest to nie do końca dobre...choć nie zrobiłem tam szkód większych niż samolot czy paralotniarz, który przelatuje dużo poniżej AGL, na którym być powinien.
Sam jestem zwolennikiem edukowania ludzi ale i nieuchronności kar z jednym małym "ale"...prawo powinno być dla ludzi a więc i dla użytkowników lasu, nie tylko jego nadzorców (bo LP są nadzorcami). Na razie jednak mam wrażenie, że mało jest dobrych dyskusji a dużo więcej przepychanek, które wlewają cement do betonowania swoich stanowisk - LP się bronią przed czymkolwiek nowym a wszelkiej maści "offrołdowcy" chcą coraz więcej wolności. Kary powinny być nieuchronne i odstraszające ale składanie na nie leczniczych właściwości dla całego offrad-społeczeństwa jest utopijne. Kary nie są jedynym a już na pewno nie najlepszym elementem wychowawczym. W moim odczuciu wszystkie drogi w lasach powinny być udostępnione dla motocykli spełniających normy hałasu a złapanie na jeździe poza drogami lub sprzętem niezarejestrowanym lub niespełniającym norm surowo karane ALE wcześniej nasze dzieci powinny mieć od nas przykład, jak zachować się w lesie, nad rzeką - tak ot, jak człowiek. |
Cytat:
Jeżeli będę musiał zapłacić mandat to zapłacę. Spotkałem raz leśniczego - pogratulował, że nie uciekałem, a zatrzymałem się porozmawiać - wpisał mnie w kajet i umówiliśmy się, że przez rok się nie zobaczymy na jego terenie. Słowa dotrzymałem. Wszytko jest dla ludzi, a że nie wszyscy są idealni... ;) |
Ziarko
Zdjęcie, które wkleiłeś, daleko ma się od tego co napisałeś. Na jodłach od rozrzutnika to już raczej nikt nie jeździ, a takie są ślady. Zresztą: https://limanowa.in/index.php/aktual...samochody/5198 :umowa: |
Cytat:
|
Mi też rozjechali i łąkę i ścieżki w lesie, dwa miesiące ryli jak dziki po polach i lasach terenówkami. Jak przyszli po zgodę to nie było mowy o jeździe, tylko o zakładaniu czujników z przewodami na 2/3 tygodnie.
Wszystkie drogi dojazdowe do pól w okolicy rozpizgane, w lesie koleiny po kolana. Ludzie są tak wkurwieni że następnym razem nikt we wsi nikomu na nic nie udzieli zgody. |
Mam propozycję , zapraszam do siebie na pole, chętnie użyczę miejsca. Oczywiście moim ukrytym celem jest rekultywacja terenu, pojawiło się sporo samosiejek i jeżeli nie wy, to czeka mnie w przyszłości użycie odpowiedniego sprzętu. Teren jest mocno pochylony i można się wyszaleć. Lokalizacja gmina Wielka Wieś , Wierzchowie, otulina Ojcowskiego parku narodowego.
|
pustynia błedowska zaprasza bo się boją że zarasta...
|
Cytat:
W razie" w" z automatu masz przerąbane. :D |
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:39. |