Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Rama, zawieszenia, napęd (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=244)
-   -   Wymiana lub Upgrade zawieszenia w NAT.. dyskusja (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=32409)

mdxmd 13.02.2019 12:12

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 624091)
Nie ma co popadać w paranoje z tym zawiasem, zróbcie pozew Madzie o zakłócenie spokoju i zadowolenia z zakupu AT :haha2:.

Tu o sagu : https://www.redbull.com/pl-pl/moto-p...duro-motocross zobaczcie na czwartej fotce ile tam jest podkładek, ktoś z małym doświadczenie nie jest w stanie tego dobrze ogarnąć.

a czy te wartości sag nie są czasem pod warunki torowe natomiast nazwijmy to szosowo turystycznie i amatorsko teren czy nie wystarczy wtedy dużo mniejszy sag ?

ex1 13.02.2019 12:36

noo nie.. no jak mi kiedyś.ktoś mądry powiedział.. sag ustawiasz tak że jadąc na motocyklu będzie on wybierał zarówno dobicia jak i odbicia zawieszenia.. jak ustawisz go zbyt mały to motocykl poprostu nie wybierze głębszych dziur :)

Emek 13.02.2019 12:38

I w dupę walnie albo z siodła wysadzi.

madafakinges 13.02.2019 12:40

Wiecie jak to jest... ktoś powie że ja to zrobiłem milion km i nigdy nie dotykałem zawieszenia i było mi z tym dobrze i ma wyebane na ten cały SAG.

To jest tak że można w góry iść w trampkach z chin i wyjść na rysy, ale znacznie lepiej będzie się szło w 'salomonach' na podeszfie z vibramem.

mdxmd 13.02.2019 12:54

czyli dla CRF "riding sag" przód i tył można przyjąć na 30% skoku zawieszenia?

z lektury jest jeszcze "free sag" no ale jeden wyklucza drugi bo motocykl sam jeździć nie będzie :)

ps. fajny artykuł!

"Trzeba jednak pamiętać, że tuningowe zawieszenia zazwyczaj są dużo twardsze i trzeba jeździć dużo szybciej, aby być w stanie wykorzystać ich możliwości."

wiecie co z doświadczenia wiem jak niewiele osób a nawet bardzo niewiele to ogarnia nawet w minimalnym stopniu, dostrzegam teraz dlaczego BMW robi taki interes na takich bajerach jak ESA czy dynamic ESA .... (mówimy tutaj o amatorskich aspiracjach zarówno terenowych jak i drogowych) dla zwykłego zjadacza chleba wybiera sobie ikonke kasku 2 kasków bagażu i ma to zrobione bez zawracania sobie głowy wyższą matematyką :)

bukowski 13.02.2019 13:47

No ja jestem z tych, którzy w pewnym sensie mają wy..ane na sagi.
W starej afrze wymieniłem sprezyne, bo ze starości była masakrycznie miekka.
W NAT ów sag sobie sprawdzę, ale przy mojej jeździe jak dotąd nie dotarłem do limitów zawieszenia. Zdarzyło się i obładowanym przejechać parę tysięcy kilometrów offem, i na pusto z 200 kółek po torze w Suchodole zrobić. Regulacją z tyłu pokręcę czasem, jak mam jechać z plecakiem albo z dużym bagażem. Przód przeregulowałem raz, na sztywniejszy. Może mam o tyle łatwiej, że sam ważę 90 kg, a plecaczki to z tych lżejszych :D

miotacztruskawek 13.02.2019 13:54

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 624129)
czyli dla CRF "riding sag" przód i tył można przyjąć na 30% skoku zawieszenia?

z lektury jest jeszcze "free sag" no ale jeden wyklucza drugi bo motocykl sam jeździć nie będzie :)

Tak...ustaw 30%.
Z tym, że free SAG to mimo wszystko ważna rzecz, bo pomaga dobrać sprężynę pod motocykl. W praktyce dla dużych maszyn ma mniejsze znaczenie. Przede wszystkim dlatego, że lekkimi latasz wyłącznie sam i ew z minimalną ilością bagażu. A taka afryka musi się zmieścić w szerszym spektrum kombinacji.

A co do BeeMki to racja.. Człowiek coś poklika, pojawią się jakieś ikonki, nawet czuć, że zawieszenie się inaczej zachowuje. Tylko stanowcza większość nie potrafi powiedzieć, czy jest lepiej, czy gorzej...

consigliero 13.02.2019 14:02

Mam przeczucie graniczące z pewnością, że określenie stanowcza większość dotyczy również właścicieli motocykli innych marek, wliczając w to również NAT🤔

dzinks 13.02.2019 14:12

Cytat:

Napisał Emek (Post 624127)
I w dupę walnie albo z siodła wysadzi.

I tu się zgadzam. Wcześniej też wydało mi się że wszystko jest ok dopóki nie jechałem w offie kilkadziesiąt km za Madą i Machonim. Kilka razy jak nie trzymałem mocno nogami Moto to wywaliło by mnie z kozła. Później już się pilnowałem ;-)

miotacztruskawek 13.02.2019 14:32

Cytat:

Napisał dzinks (Post 624138)
I tu się zgadzam. Wcześniej też wydało mi się że wszystko jest ok dopóki nie jechałem w offie kilkadziesiąt km za Madą i Machonim. Kilka razy jak nie trzymałem mocno nogami Moto to wywaliło by mnie z kozła. Później już się pilnowałem ;-)

Im szybciej jedziesz, tym więcej tłumienia potrzebujesz ;) . Dlatego zawieszenia w sportowych samochodach są tak sztywne :) .

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:38.