![]() |
Czy na Słowacji tranzyt 8 h bez testów / szczepien itd , obowiązuje ?
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 107533 ok 1800 m od szczytu na drodze lezy ponad 3 m śniegu podobnie od drugiej strony . Cytat:
Na Słowacji nie ma z tym problem możesz śmigać i nikt o testy ,szczepienia nie pyta podobnie jak u nas sankcje zniesione Do Albani niestety nie dotarliśmy z Serbi do Bośni nas nie wpuścili nie interesowały ich testy szczepionki zero dyskusji stąd kierunek Rumunia . |
Na koniec Czerwca ryzyko może opłacić się, jak otworzą to cała pusta, jak nie otworzą to lekki niedosyt
Polaczek Cwaniaczek dalej kombinuje Nie widziałem jeszcze jak wygląda ten kod QR cały Ale taki pomysł mi po głowie lata, ktoś kto go ma mi go przesyła a ja nim okazuje się w CZ DE AT I FR i gdzie tam jeszcze będą wołać Czy są jakieś informacje na nim , że od razu wpada Co mi grozi za posługiwanie się nie swoim kodem? Ktoś coś takiego przerabiał? |
To załóż proszę wątek o cwaniaczkach polaczkach albo zrób sobie szczepienie.
Koniec pierdole nią, tu są informacje, które mnie interesują i nie mam ochoty czytać o cwaniaczkach. Jak coś to mogę komuś podesłać całą serię Dzienniczka Cwaniacxka, moje dziecko chętnie odda. Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Ale ten post jest jak najbardziej na temat
Zawsze możesz ignorować nieinteresujące Cię treści |
Pokaz mi gdzie jest na temat. Grzecznie proszę abyś nie pisał tu o takich sprawach. Używam telefonu do czytani i nie jestem tak bystry żeby uruchamiać dodatkowe funkcje do ignorowania, a przewijanie zbędnych postów jest abstrakcyjne. Proponuję, zeskanuj sobie kod qr z coca-coli i jedź do Austrii. Jak wrócisz to opowiedz w tym wątku wtedy jak się jeździ po Austrii z takim kodem.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
A ja grzecznie proszę, aby wstawiać tutaj takie sprawy.:) Info zwłaszcza z kierunków zewnętrznych spoza strefy Schengen. Dobre wieści z FR. Tzw. paszport kibica działa. Dość "friendly" przekraczanie granicy rosyjskiej (wielokrotne) do 3 lipca. Wyjazd najpóźniej 13. VII. https://www.fan-id.ru/help.html#info_faq_3_1_question Minusy: Testy PCR (3dn kalendarzowe) i potencjalne problemy na Łotwie na chwilę obecną. https://wostokpodroze.pl/mozliwosc-w...-na-euro-2020/. |
Cytat:
Co do tematu: wczorajszy nocny przelot PL-CZ-A-SLO - na granicach ani żywego ducha. Na wlocie z SLO do CRO - pytanie o testy. |
Luti???? Można przekraczać granice rosyjska dla nas???
|
Cytat:
Wydaje mi się ze skanując kod QR dostajesz dane z bazy i tam jest imię i nazwisko wiec nie wiem czy da się na „cudzym” kodzie jechać ale sam jestem ciekawy jak to będzie rozwiązane Ps. Na Islandii honorowali książeczki szczepień WHO w które były wbite szczepienia na COVID https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...35a60a63c6.jpg Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Na logikę to w kodzie muszą być zawarte dane osobowe, inaczej kody QR zaczęłyby krążyć w necie jak kiedyś cracki do gier...
Kto może dokonać takowego wpisu do żółtej książeczki? Książeczkę mam, ale nie zabrałem jej na szczepienie. |
Cytat:
Kupujesz bilet na Euro rozgrywany w Petersburgu. W tej chwili to chyba coś koło 100Euro monety. Wyrabiasz FAN ID. To wszystko z poziomu komputera ogarniesz. Przed wyjazdem. Jeszcze test PCR (ok 400pln) z zaświadczeniem w języku angielskim (no problem). Lecisz. Musisz jeszcze ogarnąć które przejścia działają na miedzach z EU (ruch lądowy). Jak masz "wejście" na wizy biznesowe, pracownicze, to też myślę, że nie będzie problemu. Grunt to test PCR (72H) i krótki formularz na miedzy. Turystycznie na legalu to na chwilę obecną na FAN ID z euro 2021. Warunek bilet wykupiony na mecz w Sankt Petersbugu. Masz wszytko pod linkiem. Na bieżąco aktualizowane. Cytat:
Czy mniej przyjazne nam kraje skanują kody QR na przejściach? Czy jest to u nich obligatoryjne? Czy tylko "fusze" łykają wydruki do wglądu? Chodzi tu bardziej o testy PCR. Bo wiadomo, że na szczepionki z "wrażego zapadu, wschodnie despotie" mają wywalone. |
Cytat:
Mówisz i masz - załączam kod upoważniający do wjazdu do wszystkich krajów Europy i Azji. Jestem też w posiadaniu kodów do Afryki, Arktyki i Antarktydy. Uwaga: używać z rozwagą, można wyświetlić 10 razy. 11-te powoduje spalenie telefonu. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...25822f2b6a.jpg PS 😉 |
W moim przypadku w ciągu ostatnich 10 dni Polska Czechy Austria Słowenia brak jakiejkolwiek kontroli. Słowenia Cro oraz Cro BiH (korytarz do Dubrownika) Cro Czarnogóra i Cro Albania oglądanie dowodu osobistego i papierów moto, bez pytań o sprawy covidowe. Jutro zaczynam powrót do Polski. BiH sobie odpuszczam, mam nadzieję na przebicie się przez Węgry. Jestem szczepiony ale nie wypełniałem idiotycznego madziarskiego formularza. Ktoś wcześniej pisał, że magiczny zwrot: tranzyt, działa. Na co liczę.
|
Ale Lutik ja muszę do
Moskwy ... |
Cytat:
U mnie w robocie wpisują wojskowi lekarze, tak samo jak szczepienia przed misjami. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
kod qr to tylko zapisany dokument lub link do niego, mam takowy pisze tam ze ten i ten nazwisko, data urodzenia, przyjął w dniu taki a takim, szczepionkę taka a taka, w takich a takich dawkach jest tez podany unikalny identyfikator certyfikatu. oprócz tego mozna sobie poświadczenie przyjęcia szczepionki również wygenerować tam jest również wasz pesel. ale czy sprawdzają czy rejestrują to juz nie wiem
|
W kodzie qr jest zawarty indywidualny certyfikat unijny. Paszport covid owy unijny zacznie działać w całej Unii od lipca. Teraz jest dobrowolny, Polska do niego przystąpiła.
Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Info z oficjalnej strony FAN ID. Cytat:
|
Wieści podróżniczokoronawirusowe
Krótkie info z mojego przejazdu (puszką) przez PL-CZ-A-SLO-HR: aż do granicy SLO-HR brak kontroli a na tej ostatniej wystarczyła informacja, że jedziemy z Warszawy, która znajduje się już na tzw. zielonej liście. Nie było żadnych zbędnych dyskusji 😁
|
PL-CZ i CZ-SK - brak kontroli
|
Dzisiaj Czarnogóra Serbia, serbska dziewczynka z ichniejszej Straży Granicznej, zażyczyła sobie abym zdjął kask, bardziej mnie nie rozbierała. Covid nie był tematem rozmowy.
|
Pany,
proszę o odpowiedź jak wygląda sprawa wjazdu na Litwę, bo w necie jest burdel. Jest gadka o tescie i kwarantannie ale są z tego zwolnieni ci, "którzy są zaszczepieni przeciw COVID-19 tzn. osoby, które otrzymały pełny cykl szczepień szczepionką zarejestrowaną w Unii Europejskiej i posiadają zaświadczenie z zakładu opieki zdrowotnej, certyfikat szczepień właściwy dla danego kraju lub międzynarodowy certyfikat szczepień (dokument powinien być sporządzony w jednym z języków urzędowych Unii Europejskiej)". To info ze strony naszego Ministerstwa Cyfryzacji. Rozumiem, że na tym QR kodzie pojadę czy jakąś specjalną bumagę muszę mieć? Wjazd w najbliższy weekend. Może ktoś mieszka przy granicy i zda relację czy strzelają czy też można spoko napierać? |
SK-H pytanie o kraj docelowy, H-RO czy na enduro w góry i tyle
|
Nie działa :)Kod od Kristocha ofkorz :D https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...3e0988e915.jpg
Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
A jak wiadomo ten człek ma wstęp wszędzie zagwarantowany. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a0fb4f4126.png |
Cytat:
|
Ktoś się zastanawiał jak wjechać do Austrii.
Jeżeli podróż miałaby się odbyć przez Austrię, na zasadzie tranzytu w przeciągu 24h to nie potrzeba żadnych testów. Dodatkowo - nie ma żadnych kontroli na granicach (granice DE-A). Jeśli ktoś nie był szczepiony, a chciałby zostać na dłużej i planowany byłby przejazd przez Niemcy to najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobić sobie test w de. W każdym miasteczku są tzw. Teststelle, gdzie można zrobić test za darmo. Wydaje mi się, ze chyba nawet w necie jest spis miejsc (miejscowości), gdzie znajdują się takie stacje. Są to robocze obiekty z łatwym dostępem/dojazdem. Przynajmniej u mnie na wsi tak jest. |
Fin do 27 go zamknięta. Zaczynamy wchodzić w zakres szczęścia lub jego braku...
|
Właśnie znajomi wrócili z urlopu, więc najświeższe info dotyczące południowego Tyrolu, jeziora Garda i Wenecji.
NIKT nie potrzebuje, nie pyta i nie wymaga testów, kodów czy innych rzeczy związanych z zarazą. Życie toczy się normalnie. Knajpy otwarte, można jeść, pić i chillować. Jedynie jeszcze w komunikacji miejskiej i sklepach należy nosić maski. |
Potwierdzam ;)) Wczoraj także wróciliśmy z 5 dniowego wypadu. Udało się bez żadnego patyka w nosie i bez szczepienia.
PL-CZ Zgorzelec - brak kontroli - nocleg w CZ (wlascicielka malego pensjonatu chciala zobaczyc jakikolwiek papier albo o szczepieniu albo o tescie, także warto coś mieć do pokazania ;) ) CZ-DE Marchhauser - brak kontroli DE-A Kirchdorf am Inn - brak kontroli - nocleg w A bez pytań A-IT Stalleralm - brak kontroli - nocleg nad Gardą, tylko pomiar temperatury ciała w recepcji IT-A Brennero - brak kontroli - nocleg w A bez pytań A-DE Scharnitz - brak kontroli, ale UWAGA: na nitce z DE do A pełna kontrola, wszyscy zjazd na bok w pobliże budki Covidowej, nie wiem dokładnie co sprawdzali DE-PL Zgorzelec - brak kontroli Z ciekawych lokalizacji polecam nocleg w tym miejscu: http://www.booking.com/Share-bTSEQx Za 160zł na 2os. ze śniadankiem i z basenem rewelka (z bookingu rezerwacja o 17stej na ten sam dzień). Właściciel jest motocyklistą i z radością każe parkować maszyny na terenie hotelu tuż koło recepcji w przeciwieństwie do aut ;) Powitał nas na parkingu wielkimi lampkami wina ;) |
Jutro prawdopodobnie otworzy sie Norwegia na Polakow, informacjie beda potwierdzone po godzienie 13. Tak ze jesli ktos mysli o Norge w tym roku to warto zageszczac mysli :)
|
Prawda to ze w newsach znowu zaczyna się sraczka na jakiś AfriCovid i ze znowu coś się zaczyna dziać w sensie ilości zachorowań???
Muszę napisać do Finów żeby brali z Norge przykład. Zaczynam się martwić. |
Cytat:
W przeciwnym kierunku ponoć jest tak samo. Wszyscy ci, którzy jadą przez Austrię nie są zatrzymywani i nie są sprawdzani. Ale podejrzewam, że sytuacja będzie zmieniać się dynamicznie z dnia, na dzień - na plus oczywiście. |
0d 21 czerwca Norwegia otwarta na turystów z Polski.
|
Chorwacja znosi obowiązek posiadania testu na wjazd dla Polaków, znikają wszystkie kary związane z jego brakiem.
Do IT nadal z testem lub potwierdzeniem szczepienia a od 1 lipca z paszportem, z tego co piszą to na hotelach, pensjonatach i innych strukturach ciąży obowiązek weryfikacji, czyli w praktyce nikt niczego nie będzie kontrolował. Acha, maski do końca lipca na zewnątrz mają obowiązywać. |
Do IT to chyba tylko z testem ,proszę sprostować jeśli się mylę.Piszą także o konieczności rejestracji.
|
DE-CH na kołach i kilka razy pieszo - nikogo na granicy i nic nikogo nie obchodzi.
W CH maski tylko w lokalach lub sklepach. |
Zapomniałem napisać, że we wtorek na granicy Serbii i Węgier covid nikogo nie interesował. Węgierska celniczka pytała jedynie o ew. przemyt szlugów i C2H5OH. Reasumując wszelkie ekstraordynaryjne wymogi istnieją jedynie na papierze. Nie składałem wcześniej, co oczywiste, prośby o zgodę na wjazd tranzytowy na terytorium Węgier.
|
Na granicy PL Słowacja celnik pytał gdzie ? tranzyt do Rumunii, jechać, Słowacja-Węgry nic, Wegry-Rumunia nic, Rumunia-Bułgaria, chyba spytali o testy, ale nie pamiętam dokładnie, mówimy tranzyt do Macedonii i jazda, Macedonia nic, Albania, bez najmniejszych problemów, Albania-Kosowo na dowód, żadnych testów, ale trzeba było wykupić ichniejsze ubezpieczenie za 10Euro i dali 3 godziny na przejazd (starczyła 1) Kosowo-Czarnogóra, "niema tranzyt.... zostawać i zwiedzać" :-) Czarnogóra-Serbia też bez problemów. Wszędzie tylko dowód, nawet w Kosowie. Tylko w jednym miejscu pytali o szczepionkę, czy test, ale nie pamiętam gdzie, ale nie robili trudności. Ja nie zaszczepion i bez testów. Tak to wyglądało, mniej więcej w naszym przypadku. Między 4.06 a 15.06.
|
coraz więcej krajów znosi kwarantannę a nasi idą w zaparte, że chciałoby się bardziej obrazowo to skomentować :( ale czego tutaj wymagać gdy nawet serwera email nie potrafią upilnować.
Znajomy wrócił z Grecji, byli we dwóch on miał szczepienie, kolega ani testu ani szczepienia. Dojechali do Serbii, gdzie nie chcieli wpuścić bez testu, kazali wracać na stronę Węgierską i zrobić test... wrócili i pojechali przez Rumunię deltą Dunaju i tam wjechali do Serbii bez problemu... w między czasie załatwili test dla kolegi aby nie kukać na Greckiej granic, gdzie kolega pomimo posiadania ważnego testu i tak został przez covidosystem wytypowany losowo do testu... na szczęście był negatywny inaczej musiałby udać się na 10-dniową kwarantannę. Także Grekom coś na rozum siadło. Masz test, szczepienie a i tak mogą Cię wytypować do testu i dupa gdy wyjdzie dodatni. Z rodziną bym się tam nie wybrał. |
Cytat:
|
Powrót z Albanii, Czarnogóry, Bośni, Chorwacji, Serbii, Macedonii kwarantanna z urzędu! Dlaczego? chyba każdy odpowie sobie sam.
|
Poczekaj do jesieni, bez szczepienia nie ruszysz się nigdzie. Oczywiście nikogo nie namawiam żeby się szczepił, każdy niech robi jak uważa, ale już nic nie wróci do tego co było przed. Oby moje słowa w gówno się obróciły i każdy mógł robić co chce. Jednak patrząc na to że już zaczynają przywracać ograniczenia to mało realne, wakacje na smyczy tam gdzie każą a potem znów łańcuch.
|
Witam a może ktoś z kolegów orientuje się jak wygląda sytuacja obywatela Białorusi który jedzie do Szwecji, w Polsce musi odbyć 10 dniową kwarantannę, chciałem go u siebie w domu zatrzymać ale boi się że musi się ona odbyć w pojedynkę, mam domek dla gości na tym samym podwórku może to jest opcja ?
|
Cytat:
Ten lekarz z Przemyśla co jako jeden z nielicznych nie zamknął się na pacjentów miał już do czynienia z wersją DELTA i nie wygląda to dobrze. Jednak działania jakie podejmują rządzący mają już charakter represji a nie zapobiegania, ludzie pojechali do krajów gdzie zniesiono obowiązek testu to im szpilę wbijają kwarantanną gdy takowi są już na wakacjach. Jest to tak podłe, że nie da się nawet komentować. Można było przecież ogłosić, iż od 15.07 będzie takie ograniczenie a nie robić to z zaskoczenia. |
Cytat:
|
Cytat:
Ciekawe . Jak to mogą egzekwować ? Wracasz z Albani ale do Pl wjeżdżasz ze Słowacji . Granic nie ma . A jak są to przyznasz się że byłeś w Albani ? Bo kwarantanna jest tylko z po za Strefy Schengen . Wiec nie widzę tego . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
To dotyczy głównie lotów. Dotknie to biura i turystów wracających samolotem z wakacji.
|
Cytat:
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 13:27. |