![]() |
Bardziej renesans.
Ducati, ferrari, Leonardo... same graty. Aż bym zyczyl nam Polakom takich porażek. Cheers. Wysłane z mojego SM-S911B przy użyciu Tapatalka |
wybacz gawedziarzu ale wiem co to włoski barok - mowiac najprosciej to jedna z przejsciowych i schylkowych faz renesansu, ktora szczegolnie lubie. ten wczesny byl zbyt wyrachowany i syntetyczny jak dla mnie. dopiero jego barokowe rozwiniecie i poluzowanie preantycznych konwenansow nadalo mu pelnie, ktora lubie. barok to schylkowy etap i wariacja nt. renesansu - nie ma tu sprzecznosci ani plynnej granicy. i wole wiek xvii niz xvi we wloskiej sztuce. caravaggio nie leonardo i bernini nie michal aniol. moge?
popracuj sobie z wloskimi cudami techniki to Ci sie 'poszerzy' zachwyt :D zacznij od Vespy i instalacji elektrycznych w Ducati. na 'wybitne' gazniki Dell'Orto juz sie pewnie nie uda zalapac a nie jeden skoczyl przez nie z mostu :D p.s. brembo sie im udalo - tu padam plackiem - japonczycy sie nawet do nich nie zblizyli |
2 Załącznik(ów)
nie wiem co sie dzialo w tym cylindrze ale impreza musiala byc jak na urodzinach u ozziego osborna - tak wyglada zawor wydechowy od spodu - nowka dla porownania. było tak ciepło, ze jeden zamek zgrzało/zespawało z trzonkiem zaworu. musiałem go odkuwać.
zawor jest juz wyczyszczony z nagaru - to co widac to struktura metalu |
He he pewnie śruba od luftu wylatala
|
Dawno dawno temu w osiemdziesiątym którymś roku miałem Renówkę 5 ,
No i w trasie rozkręciły mi się nakrętki nad gaźnikiem od filtra powietrza no i wpadło mi to do jednego cylindra. Po grzechotało kilka km , po kilkunastu już całkowita cisza. Z pół roku później zdejmowałem głowicę , chyba z powodu uszczelki , były ślady na tłoku , jakieś na zaworach po uderzeniach i grudki wtopionego metalu. Nie podparło zaworu podczas wpadania a silnik pracował dobrze. Widać da się spalić nie tylko mieszankę paliwowo powietrzną. Szynszylu , jak to z Yamahy to jest naturalna degradacja , już w kilkuletniej śruby od wydechu są tak zgnite że tylko palnik , jakieś wykrętaki i inne cuda. Szkoda że zdjęcia nie zrobiłem ale ty to przecież wiesz :) Swoją drogą jeśli od ciepła jak powiadasz to może miał tak oszczędnie/ubogo że spalał prawie samo powietrze. |
1 Załącznik(ów)
Honda TRX250EX 2005. juz wspominalem, ze ktos zdekompletowal uklad skladu mieszanki na wolnych i bylo bardzo ubogo/sucho/goraco. drynda w ogolnym bardzo ladnym stanie i widac po caloksztalcie, ze nie ma duzego nalotu ani nie byla zle traktowana. gdyby nie przygoda z gaznikiem silnik bylby w doskonalej kondycji bo to naprawde ani nie jezdzilo duzo ani ciezko nie mialo. wskakuje pierwszy szlif, tlok, pierscienie, sworzeń etc. szanowany bedzie wieczny bo to bardzo solidnie wykonane urzadzenie - śmierdzi jeszcze po starojapońsku.
|
1 Załącznik(ów)
Dobra :D
Mam i ja ,zazdrość,zazdrość :D Pozdrawiam Szynszylu :lol8: Melon ,tak,ten MRU |
1 Załącznik(ów)
o Ty Dziku :eek: tez kiedys znalazlem na OLX jeszcze jedna za smieszna kase i mialem kupic ale sobie pomyslalem: dziadu stary kup sobie lepiej tabletki na głowe a nie kolejną lampe w kształcie rakiety
to moze teraz zapolujesz na krasnala jadącego na swini, ktory od kilkunastu lat pilnuje mojej pieczary :D |
2 Załącznik(ów)
ten sam cylek przed i po szlifie + pierscien od starego i nowego tloka, ktory jutro wskakuje i zamykamy traktora - dzis juz lece na ryjek i za gupi jestem do tego
|
1 Załącznik(ów)
ma być 0.13 na obu a ja z luzem pakuje 0.25 - jak znam zycie to ktos ustawial luzy przy GMP po suwie wydechu a nie po suwie sprezania a to zasadnicza roznica. znaczek na wale sie mu zgadzal, ale ze silnik OHV to nie widzial wałka i walnal babola
|
Szynszyl, czy musi być dokładnie gmp? Czy wystarczy, że tłok znajduje się w suwie pracy? Zawsze ustawiałem silnik po przejściu zapłonu i nigdy nie patrzyłem specjalnie na gmp. Luz podczas całego suwu pracy musi być zachowany.
|
ja ustawiam na znaki jak nie widze walkow, jak widze walki to ustawiam tak aby szczyt walka byl w osi trzonka albo na znaki na zebatce walka - to pokazuje tez poziom zuzycia lancuszka. tu jak wspomnialem mamy Over Head Valve wiec walek jest w bloku i go nie widac. oznaczenie T jest wiec widoczne w okienku na bloku za kazdym razem gdy tlok jest w GMP, ale luz reguluje sie wylacznie w GMP konczacym suw sprezania. tak sobie gdybam bo to zawory na konikach/srubach i te sa ladne bo wszystko mialem w rekach i nie sadze by samo polecialo az o ponad 0.12mm.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 20:53. |