![]() |
wiecie ze żeby ktoś był bogaty ktoś musi być biedny
i to ten bogaty ma parcie aby żyć lepiej i na wyższym standardzie innym pasuje brama i 4 zmiana bo poco się trudzić życie to sztuka wyboru i konsekwencje w działaniu |
Cytat:
Amerykanin zechciał mieć pałac - zatrudnił więc włocha, żeby ten mu pałac postawił. Włoch zrobił, zarobił, wrócił w ojczyste strony i stwierdził, że gorszy nie będzie, chce mieć wille - zatrudnił więc niemca - tem mu wille pobudował. Germańczyk wrócił do siebie i mówi: chałupa by się jakaś przydała - zatrudnił Polaka ten mu chałupe zaraz postawił. Polak wrócił do wsi patrzy, myśli - chatka by się jakaś zdała! Zatrudnił mongoła, co by mu chatke zribił. Wszystko by się Pany pięknie kręciło, tylko kto teraz amerykańca namówi, żeby mongołowi szałas sklecił? |
I jak tu nie chcieć wyjeżdżać z tego "wspaniałego" kraju...
|
Cytat:
|
Jak mogą podnieść średnią płacę ? To przecież pojęcie abstrakcyjne. Minimalną mogą podnieść ale wtedy rzeczywiście szara strefa się powiększy i pracodawcy nie będą chcieli zatrudniać legalnie. Nie ma złotej recepty na poprawę zamożności i sytuacji gospodarczej. Niby można obniżyć podatki i koszty pracy przez co zwiększy się tempo rozwoju gospodarczego i w dalszej perspektywie prawdopodobnie i zamożność obywateli ale nie ma takich odważnych coby się na to porwali w chwili kiedy są takie dziury w budżecie i co chwile jakaś grupa zawodowa wychodzi na ulicę i chce podwyżek a te możliwe są właśnie z wpływu z podatków i z kasy ZUS'u (emeryci, renciści). To takie gówno przykryte gazetą którego nikt nie chce ruszać i woli przykrywać kolejnymi gazetami.
|
Siwy ale np taka Szwecja ma podatki po zbóju i jakoś źle nie jest a i socjal na poziomie takim, że sąsiedzi zza Odry to mogą tylko pomarzyć.
Myślę, że jest to wynikiem jakiejś nieumiejętności, możliwości, kwestii poukładania * rządu bo tak naprawdę, panowie w sejmie i senacie zachowują się tak jak by grali w grę komputerową. My jesteśmy na samym końcu tego łańcucha pokarmowego, bez względu na to jaki zawód wykonujemy lub jaką mamy średnią * do wyboru Panowie i Panie oczywiście, co tam paliwo ;) tu się kolejny pasztet szykuje http://finanse.wp.pl/gid,14186239,galeria.html?T[page]=1&ticaid=1dcee |
Stare kraje unii nie miały komuny i prawie pół wieku blokowania przez ZSRR więc mogli coś wypracowywać latami. Na przykład emerytury mogli odkładać rzeczywiście na konto które procentowało i potem z tego czerpać na starość i żyć w dostatku a w PL zagwarantowano wypłacanie emerytur a po komunie i przekształceniach lat 90 okazało się że nie za bardzo będzie z czego wypłacać więc finansuje się z bieżących wpływów nie odkładając nic na przyszłe emerytury. W Szwecji jako ciekawostkę słyszałem to że mimo wysokich podatków oni to płacą bez większego marudzenia bo wiedzą że te pieniądze będą dobrze spożytkowane. A jak jest w PL to wszyscy wiedzą i nic dziwnego że każdy najchętniej by nie płacił albo zarejestrował firmę za granicą.
|
Ja przestałem płacić zus 15lat temu, opłacam tylko składkę zdrowotną (mam wolny zawód więc mogę) wiem, że niektórzy nie mają takiej możliwości, ale to jest problem a nie to czy blokujemy orlen czy bp?
W jednym oddziale zusu siedzi kilkuset urzędasów, i pomimo "komputeryzacji" dokument z parteru potrafi dotrzeć na 1 piętro po tygodniu. (dlatego noszę sam, jak mam cokolwiek do przedstawienia) Takich instytucji generujących bezsensowne etaty jest tysiące w naszym kraju. Dlatego biblioteka, to naprawdę jedna z niewielu, miła pamiątka z PRL;u Cieszymy się z euro2012 (niektórzy się nie cieszą ;)) a ta impreza, wbrew wszystkim huraopoiniom, nieźle nam się odbije :( |
Cytat:
|
przy u. o dzieło nie ma składki emerytalnej, tylko zdrowotna
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:11. |