![]() |
2 Załącznik(ów)
Q..wa troszkę się zgubiłem ,procedura była taka ;
zawiozłem cylindry do Pana Stasia co to się całe swe długie życie zajmuje niczym innym jak szlifami cylindrów wałów i głowic. -Pan Stasio obmierzył mi średnicę i powiedział które tłoki zakupić -Po zakupie tłoków +0.50 zawiozłem wszystko do warsztatu i po trzech dniach odebrałem. A tolerancia no chyba gościu na tyle jest kumaty że gdyby odbiegały od normy to by pasował pod konkretną sztukę. Co znaczy" na ile ci zrobił pasowanie" Aaa troszkę psioczył na nowe prowadnicę zaworów że trzeba rozwiercać pod trzonki więc zabrałem głowicę i wysłałem do Stalowej Woli do Auto Moto Szlif. |
A dałeś panu Stasiu tabelę z wymiarami pasowania tłoków ??
Bo jak nie to wątpię by było ok. Dzwoń do pana Stasia i pytaj jak to spasował i napisz. Jak coś to 512098889. Gdyby się okazało, że zjebał to mogę ci dać gratis jakieś cylindry do szlifu. Pozdr. Pasowanie standardowe tłok cylinder To 0,010 do 0,045 Servis limit to 0,150 Co do tłoków to rozmiar standardowy +50 to 81,470 do 81,490 Bez tych wymiarów nie powinien tego szlifować. Pozdrawiam |
Ramoneza dawałem Ci te wymiary :) mi majster szlifierz nie chciał szlifować na taki luz tłokowy jaki chciałem (ten prawidłowy) i zrobił to "na moją odpowiedzialność" Bo że niby za ciasno będzie. Nic za ciasno nie było i nie jest :)
|
Bo niektóre majstry jadą po staremu z pasowaniem ( coś jak np wiatraki GSowe) a tu trzeba japońskiej precyzji.
|
Wiatraki są pasowane między 0,04 a 0,06.Gorzej jak by zrobił pasowanie na URALA
|
no to jeżeli pan szlifierz zdobił to po swojemu to znaczy cylindry do wyebania?
|
na pewno nie do wyjebania. Jeśli facet robi to od lat to będzie świetnie działać. Afryka to nie technologia NASA.
|
Lepi roztapiasz lud w sercu:o
|
Do wyrzucenia to jeszcze nie ale jak masz luźne pasowanie, zbyt luźne to ustaw sobie licznik od razu na 80-100tyskm.
|
Dzieju, to tak nie działa. Przy przebiegu 100 Kkm to nie powiększające się luzy pasowania są problemem a pierścienie i uszczelniacze zaworów ew. same zawory.
Zobacz ma tolerancję pasowania - jest ogromna. A limit serwisowy jest o rząd wielkości większy! |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:26. |