Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   NAT - Warsztat (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=171)
-   -   Akumulator Litowojonowy (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=34068)

Ypsi 17.01.2025 19:51

Z tego co wykopałem z forum elektrody o HY110, to:

"Ten konkretny Aku zawiera w obudowie cztery ogniwa pryzmatyczne LifePo4, balanser z balansowaniem 100mA, i bms który aktywuje ACP ( bezpiecznik wyzwalany dodatkowo elektronicznie) który trwałe rozłączy obwód (-) w przypadku przekroczenia napięć, lub uszkodzenia którego kolejek ogniwa. Można ładować każdą ładowarką której napięcie nie przekracza 14,4V i prąd 35A. Balansery generalnie balansują w określonych warunkach więc jeśli chcesz dobrze wyrównać napięcia na ogniwach to najlepiej zrobić to przez ograniczenie prądu ładowania do ok 100mA i napięciu 14,4 V w końcowej fazie. Wtedy najsłabsze ogniowo się doładuje, podczas gdy na pozostałych będzie 3,600 V i każde przekroczenie tej wartości o 5 mV załączy obciążenie 33ohmy - 100 mA."

Rafał_RD 17.01.2025 22:51

Cytat:

Napisał Kaem (Post 869408)
Podłącze się do pytania, bo ATAS jest 2018 i wciąż oryginalny aku
ELlly Power.
Ale "zimowane" w domu/piwnicy :)
Podłączyłem go teraz do CTEKa MXS5.0 na tryb moto - choć jak patrze to MXS jest do akumulatorów PB i AGM.
Nie zaszkodze mu ?

No więc jakiś tydzień temu chciałem przepalić moto, ale akumulator nie dał rady, zakręcił słabo ze dwa razy i wyzionął ducha. Podłączyłem dokładnie takiego CTEKA jak na obrazku. Z początku wszystko było Ok, zapalały się kolejne diody pokazujące poziom naładowania aku, ale po chwili wszystko zgasło i zaczęła migać zielona dioda "power" i tylko ona. Za każdym razem jak podłączę ładowarkę miga tylko ta dioda, nie zapala się żadna dioda wskazująca naładowanie. Nie wiem czy to wina ładowarki, czy po prostu żywot aku dobiegł końca .
Więc szukam aku...

R2D2 18.01.2025 01:33

Uważajcie na zbyt duże napięcie ładowania.

Nie ma nigdzie pewnych informacji na temat maksymalnego napięcia ładowania.
Znalazłem tylko informację że to 14,9V. Powyżej tego napięcia zostaną przepalone bezpieczniki wewnątrz akumulatora i będzie po zawodach.

Ładowarki do kwasiaków mogą dać na wyjściu nawet 16V.

Ogniwa w akumulatorze HY110 są litowo-jonowe.

WojtasA 18.01.2025 08:30

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał R2D2 (Post 869788)

Znalazłem tylko informację że to 14,9V. Powyżej tego napięcia zostaną przepalone bezpieczniki wewnątrz akumulatora i będzie po zawodach.

Dokładnie tak!

Załącznik 140480

8Bodzio8 22.01.2025 14:35

Cześć

Zaczynam się rozglądać za nowym akumulatorem do CRF1100L niestety litowo-jonowe cenowo przynajmniej dwa razy droższe od standardowych aku jakie są w CRF1000L.

Moje pytanie czy montował ktoś z Was np. Yuasa YTZ14S 12V 11.8Ah 230A lub inny nie litowo-jonowy w CRF1100 czy to się sprawdzi ?

Z góry dzięki za podpowiedź.

Melon 22.01.2025 16:08

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 869788)

Mi kolega co się zna mówił, że bms rozłączy ładowanie jak jest powyżej 15V ale tam nic się nie zkopci co by baterię szlag trafił i można ładować zwykłym prostownikiem z regulacją napięcia i prądu.
Rafał_RD jak byś miał zasilacz laboratoryjny to by sprawdził jak to wygląda bo kontrolka to nie wskaźnik

R2D2 22.01.2025 17:07

Nie wiem jak dokładnie działa BMS w tym akumulatorze , ale jak ktoś montuje bezpieczniki z możliwością uszkodzenia ich sterowaniem z elektroniki to o czymś to świadczy.
Jest to zabezpieczenie przed zbyt dużym napięciem.
Od przeciążenia bezpieczniki te uszkodzą się jak standardowe.

Dubel 22.01.2025 17:19

Takie Aku spokojnie można ładować mxs 5 tyle że na programie AGM.

Melon 22.01.2025 18:11

Cytat:

Napisał R2D2 (Post 870202)
Nie wiem jak dokładnie działa BMS w tym akumulatorze , ale jak ktoś montuje bezpieczniki z możliwością uszkodzenia ich sterowaniem z elektroniki to o czymś to świadczy.
Jest to zabezpieczenie przed zbyt dużym napięciem.
Od przeciążenia bezpieczniki te uszkodzą się jak standardowe.

Trza by zrobić sekcję zwłok i sprawę wyjaśnić :)

R2D2 22.01.2025 21:52

Do sekcji trzeba mieć zwłoki :D kto odda ciało ?
W mojej 1100 aku działa jak zły , nigdy go nie ładowałem żadną ładowarką zewnętrzną od nowości a afra 2021 rok.
W aku Li-ion samo rozładowanie jest pomijalne wiec jak nic prądu nie bierze to może stać długo.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:39.