Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Układ elektryczny i zapłonowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=10)
-   -   O ładowaniu aku słów kilka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38450)

Dubel 10.02.2021 07:49

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 717381)
Nie rozumiem dlaczego firma produkująca ctekowe ładowarki traktuje użytkowników jak niedorozwiniętych.
W opisach slogany reklamowe jakie to cudo kupują w połączeniu z suchymi informacjami a kończąc na zasadzie podłącz i się nie interesuj.
Czy tak trudno dołożyć za 10zł wyświetlacz napięcia i prądu?
Ale po co, lepiej migać po oczach kontrolkami i kazać wierzyć że magiczne urządzenie zrobi cuda. Nawet jak coś zrobi to dlaczego się tak boją tego wyświetlacza?
To już takie coś z lidla pokazuje napięcie.

Bo nie wszystkich interesuje jak to robi, zdecydowana wiekszosc chce miec proste urzadzenie ktore dziala, jest trwale, bez awaryjne oraz godne zaufania. Taki jest Ctek i dla tego zdobyl zaufanie konsumentow na calym swiecie.

Dzieju 11.02.2021 22:06

Cytat:

Napisał dubel (Post 717385)
Bo nie wszystkich interesuje jak to robi, zdecydowana wiekszosc chce miec proste urzadzenie ktore dziala, jest trwale, bez awaryjne oraz godne zaufania. Taki jest Ctek i dla tego zdobyl zaufanie konsumentow na calym swiecie.

Rozumiem taką ideologię ale ja jestem manualny i lubię wiedzieć , nie lubię być wyręczany przez automatykę, lubię się zmęczyć zamiast leżeć ...... dlatego uważam od swojej strony że skoro są tacy wspaniali w swej produkcji to mogli by wstawić wyświetlacz. No chyba że te tajne programy są tak tajne że się boją ujawniać co urządzenie robi.
Pięknie ująłeś " bo nie wszystkich interesuje...." oj tak teraz lenistwo jest powszechne. Nie rozwijam by nie zbaczać z tematu.

mirkoslawski 28.02.2021 17:54

2 Załącznik(ów)
Ja sie zupełnie nie znam na prądach i jak czytam, o czym trzeba pamiętać, zeby aky naładować, to sie boje...
W każdym razie kupilem taką oto ładowarkę i przez 2 miesiące byla podpięta pod moto i gniazdko.
Po 2 miesiącach w nieogrzewanym garażu moto odpaliło od strzala, aku sprawne.
Czy warto wydać na ładowarkę 300 czy 400 zł?
Nie wiem, ja wydalem 65 zł i uważam, ze nie przepłaciłem ;)

Melon 28.02.2021 20:47

Wszystko się zgadza ale tą ładowarką ładujesz baterię parę dni a nie że za godzinę będziesz moto odpalał.(a bateria trup)

mirkoslawski 28.02.2021 21:02

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 720389)
Wszystko się zgadza ale tą ładowarką ładujesz baterię parę dni a nie że za godzinę będziesz moto odpalał.(a bateria trup)

Ja tą ładowarką podtrzymałem aku. A czemu "bateria trup"? Moja? Zrobiłem 100 km dzisiaj, odpala jak odpalał, ladowanie podczas jazdy normalne, nie zauważyłem zmiany.

EDIT co do wolnego ładowania - właśnie dlatego ja kupilem, aby podczas zimy podtrzymała mi aku (do sxybkiego mam prostownik z Lidla od kilku lat i działa bez zarzutu)

pałeł 28.02.2021 21:13

Cytat:

Napisał mirkoslawski (Post 720392)
Ja tą ładowarką podtrzymałem aku. A czemu "bateria trup"? Moja? Zrobiłem 100 km dzisiaj, odpala jak odpalał, ladowanie podczas jazdy normalne, nie zauważyłem zmiany.

EDIT co do wolnego ładowania - właśnie dlatego ja kupilem, aby podczas zimy podtrzymała mi aku (do sxybkiego mam prostownik z Lidla od kilku lat i działa bez zarzutu)

najważniejsze jest ze jesteś zadowolony ja nie wiem czy jest cos prostszego od zasilacza laboratoryjnego ale kto co woli :D

Majster 28.02.2021 21:21

Cytat:

Napisał pałeł (Post 720395)
najważniejsze jest ze jesteś zadowolony ja nie wiem czy jest cos prostszego od zasilacza laboratoryjnego ale kto co woli :D

Chyba tylko sieciowy zasilacz stabilizowany o ustalonym napięciu.

Z tymi ładowarkami to jest trochę jak z latarkami w pewnej opowieści. Pasta zaczyna się tymi słowy: Najśmieszniejsze jest to, że każda, absolutnie każda rzecz, ma gdzieś jakieś forum zrzeszające hobbystów. Szukałem kiedyś latarki...

pałeł 28.02.2021 21:30

Cytat:

Napisał Majster (Post 720399)
Chyba tylko sieciowy zasilacz stabilizowany o ustalonym napięciu.

Z tymi ładowarkami to jest trochę jak z latarkami w pewnej opowieści. Pasta zaczyna się tymi słowy: Najśmieszniejsze jest to, że każda, absolutnie każda rzecz, ma gdzieś jakieś forum zrzeszające hobbystów. Szukałem kiedyś latarki...

Racja jeden laboratoryjny zastępuje takie wszystkie, ale w czym problem pokręcić potencjometrem i ustawić sobie takie napięcie jak ci potrzeba ? drugi potencjometr to limiter prądu chcesz 700mA to na tyle nastawiasz :D potrzebujesz 10A to tez możesz :)

Melon 28.02.2021 21:49

Cytat:

Napisał pałeł (Post 720402)
Racja jeden laboratoryjny zastępuje takie wszystkie, ale w czym problem pokręcić potencjometrem i ustawić sobie takie napięcie jak ci potrzeba ? drugi potencjometr to limiter prądu chcesz 700mA to na tyle nastawiasz :D potrzebujesz 10A to tez możesz :)

I o to chodzi po co ładowarka, prostownik jak wystarczy zasilacz. Paweł dobrze doradził, ja jestem zadowolony z zasilacza laboratoryjnego.:)
A co do prostownika z lidla(mam taki 5A)) to baterię w aucie(72Ah) to jak on niby szybko ładuje?

pałeł 04.03.2021 00:02

2 Załącznik(ów)
Dzis podczas wymiany gum stabizatora w matizie stwierdziłem
Podepne sie, podładuje wiec pierwszy ogień to 14.7V do prądu poniżej 1A potem 16.3v prad max n 2.5A ile czasu zostanie do zrobienia ładowanie w pojeździe przez gniazdo zapalniczki.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:10.