Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Bubel do szescianu (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31348)

tomeks 02.10.2019 17:57

Cytat:

Napisał spoco (Post 653443)
Skan to nie mam jak ale masz czytelne fotki. Instrukcja od NAT 2018, ale jest tez ustawienie dla NATAS.

https://photos.app.goo.gl/68Rasi34SniyUmGn7

Dziękuje serdecznie. Ja mam co prawda 2017 rok czyli zawieszenie nieco inne może mieć nastawy, ale przyda się info co czym się reguluje.

spoco 02.10.2019 22:04

Chyba zawias był bez zmian.

radiolog 21.12.2019 08:53

Przy okazji regulacji zaworów , trochę wcześniej niż fabryka wymagała okazało się ze jedna fajkocewka była uszkodzona, ciekawe czy ze starości hehe . Teraz już wiem czemu na zimnym w Afryce mi zapłony wypadały

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

mdxmd 21.12.2019 09:17

Cytat:

Napisał radiolog (Post 662505)
Przy okazji regulacji zaworów , trochę wcześniej niż fabryka wymagała okazało się ze jedna fajkocewka była uszkodzona, ciekawe czy ze starości hehe . Teraz już wiem czemu na zimnym w Afryce mi zapłony wypadały

to są fajki a nie fajko-cewki (chociaż kosztują tyle co fajko cewki :(), tandetne wyjątkowo już kiedyś pisałem, że trzeba je zawsze sprawdzać (chodzi o długie) ja mam już dwie nowe za 5000 zawory więc zobaczymy czy te nowe przeżyły 24.000km

radiolog 21.12.2019 17:29

Środkowa prawa, to długa ?

muszel72 21.12.2019 21:20

Radio, przy jakim przebiegu robiiłeś te zawory? Jak tolerancje? Pzdr

mdxmd 21.12.2019 21:59

Cytat:

Napisał radiolog (Post 662535)
Środkowa prawa, to długa ?

środkowe są długie boczne krótkie, u mnie obie środkowe były przepalone, kupiona jedna używka także była przepalona więc kupiłem dwie nowe coś za ponad 500zł chore niestety... ale już nie chciało mi się bawić z używkami.

Uważajcie baaardzo przy wyciąganiu bo urywają się, łatwo także urwać trzpień na który nakręcony jest przewód WN, czasem ich wyjęcie bez zniszczenia graniczy z cudem

radiolog 22.12.2019 17:54

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 662559)
Radio, przy jakim przebiegu robiiłeś te zawory? Jak tolerancje? Pzdr

43000,bo mi tak wypadła zima i przegląd , tak bym musiał za 5000 specjalnie dymac na zawory, o tolerancje to musiałbym dopytać

muszel72 22.12.2019 23:27

Spoko. Byłem tylko ciekawy czy po takim przebiegu trzeba było regulować. Pzdr i Wesołych!

mdxmd 25.12.2019 13:51

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 662657)
Spoko. Byłem tylko ciekawy czy po takim przebiegu trzeba było regulować. Pzdr i Wesołych!

73000 luzy w tolerancji,

mdxmd 25.12.2019 13:54

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 652274)
Dziś zauważyłem niewielki wyciek oleju silnikowego na płytkach w garażu. ( motul 300v ma specyficzny kolor), po oględzinach okazało się, że lewa pokrywa silnika z przodu jest mokra od miejsca gdzie jest na gorze gumowy korek i wychodzi z niego wiązka. Dalej na dół. Mam nadzieję, że to dlatego iż królowa poleżała sobie w trawie na prawym boku bo nogi zabrakło:) Jeśli nie to, to dupa:)

U mnie to miejsce jest ciągle lekko zapocone na razie nie cieknie

muszel72 25.12.2019 15:47

Dzięki za te zawory. Olej był bo mi się wymskła rurka ta od filtra powietrza jak ją opróżniałem;)

nabrU 25.12.2019 16:01

Cytat:

Napisał muszel72 (Post 662962)
Dzięki za te zawory. Olej był bo mi się wymskła rurka ta od filtra powietrza jak ją opróżniałem;)

No to teraz trza modów poprosić o przeniesienie posta, bo to chyba nie bubel 😀

mdxmd 25.12.2019 16:15

Cytat:

Napisał Radarman (Post 662963)
No to teraz trza modów poprosić o przeniesienie posta, bo to chyba nie bubel ��

zdecydowanie prościej będzie zmienić nazwę wątku :) bo moto zaczyna udowadniać, że poza lekkimi poślizgami wieku dziecięcego zdecydowanie zaniża średnią europejską statystykę bubli i awarii.

z innej beczki, uszczelniacze zmieniłem przy przebiegu ok 80.000km nie dlatego, że puściły! zwyczajnie zdrowy rozsądek nie pozwalał już na dalszy wyjazd... na usprawiedliwienie faktu dodam tylko, że do 73.000 motocykl nie widział "terenu" ani błota ani nawet wielkich dziur w drodze :( także może dlatego.

łożyska z przodu jeszcze oryginalne, główka ramy także, sprawę lekko pogarsza zgon abs ale to było na gwarancji a może mechanik nie miał co robić :) ...

obecnie 92.000km i nie wiem czy jeździć czy sprzedać bubla, bo jak już stuknie 100.000 trza będzie wyłącznie złomować a szkoda ;)

Lolex 25.12.2019 17:32

mdxmd, możesz coś bliżej o tej usterce ABS napisać? Sama usterka oraz objawy przed itp.? Thx.

mdxmd 25.12.2019 22:01

Cytat:

Napisał Lolex (Post 662972)
mdxmd, możesz coś bliżej o tej usterce ABS napisać? Sama usterka oraz objawy przed itp.? Thx.

nie wiem jestem 2 właścicielem, w dokumentacji mam to :

"Véhicule garantie du 04/02/2016 au 03/02/2018 - 2 Ans Pièces & MO
Suite à un voyant ABS allumé et un problème (intermittent) de passage
de rapport:
Contrôle du système ABS complet (continuité faisceau, capteurs de
roues...)
Contrôle du système D.C.T
Passage M.C.S (valise Honda)
Test avec boitier ABS neuf: Problème persiste
Remplacement faisceau éléctrique complet avec dépose / repose boucle
ar complète et module ABS
Remplacement liquide de frein Av et AR
Contrôle serrage boulonnerie moteur / partie cycle
Contrôle éclairage et signalisation
Contrôle des niveaux
Contrôle sytème de freinage et usure
Tension et graissage chaine secondaire
Graissage divers (axe de leviers, axe de béquille...)
Pression des pneus
Essai routier

muszel72 25.12.2019 22:09

Znaczy nuda Panie, nic się nie dzieje:)

mdxmd 25.12.2019 22:27

o ile dobrze mi google tłumaczy to po wymianie ABS problem nadal występował i wymieniono wiązkę elektryczną później odpowietrzanie całego układu i jazda testowa więc wygląda na to iż sam ABS był ok.

Możliwe, że przy jakimś tam grzebaniu coś przypadkiem rozłączyli (ktoś opisywał podobny przypadek na forum), później poszła nowa wiązka no to wpięli także jak pisałem "mechanik się nudził" :

niestety motocykl nie jest bublem (nie jest także motocyklem "true" terenowym ani wielbłądem bagażowym) , wiem, że wątek jest efektem pewnego dystansu i poczucia humoru ale faktycznie wiele osób, które po raz pierwszy zagląda na forum bo na drodze swojej ewolucji zaczyna interesować się AfricaTwin może nie załapać "specyfiki tematu" i odnieść wrażenie, że nie warto kupować tego moto. Byłoby smutno same pomarańcze i gieesy :)

"Africa Twin" to stan ducha a nie tylko sprzęt.... nie zapominajmy o tym...

Lolex 26.12.2019 00:36

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 662994)
o ile dobrze mi google tłumaczy to po wymianie ABS problem nadal występował i wymieniono wiązkę elektryczną później odpowietrzanie całego układu i jazda testowa więc wygląda na to iż sam ABS był ok.

Możliwe, że przy jakimś tam grzebaniu coś przypadkiem rozłączyli (ktoś opisywał podobny przypadek na forum), później poszła nowa wiązka no to wpięli także jak pisałem "mechanik się nudził" :

Dzięki za info.

wierny 26.12.2019 08:53

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 662994)

niestety motocykl nie jest bublem (nie jest także motocyklem "true" terenowym ani wielbłądem bagażowym) , wiem, że wątek jest efektem pewnego dystansu i poczucia humoru ale faktycznie wiele osób, które po raz pierwszy zagląda na forum bo na drodze swojej ewolucji zaczyna interesować się AfricaTwin może nie załapać "specyfiki tematu" i odnieść wrażenie, że nie warto kupować tego moto. Byłoby smutno same pomarańcze i gieesy :)

"Africa Twin" to stan ducha a nie tylko sprzęt.... nie zapominajmy o tym...

Dobrze powiedziane.:Thumbs_Up: Trzeba coś pomyśleć, żeby pomarańcze i gieesy naszych ulic nie zalały.:D

ario 22.01.2020 15:09

Ciekawa lektura. Zawsze rozbawiają mnie komentarze (zaczerpnięte z Top Gear?), że księgowy to księgowy tamto i motocykl jest „tanio” zrobiony. Fajnie 🙂🙂🙂

Do narzekania jakie to wszystko drogie też się zawsze ludzie znajdują.

Piszę z perspektywy osoby pracującej od dawna w motoryzacji. Nie ma chyba drugiej tak zoptymalizowanej kosztowo branży, gdzie biznesy przegrywa się na poziomie kilku, kilkunastu eurocentów za część a producent samochodu/motocykla kończy z kilkuprocentową marżą.

To, że są niedoskonałości. Ano są i będą. Szczególnie w nowych modelach, tzw. choroby wieku dziecięcego.

Co do pracy Japończyków. Również miałem przyjemność zetknąć się z tym i być w Japonii. Etos pracy jaki tam panuje jest nie do porównania z innymi nacjami. Ja osobiście cieszę się, że mam AT wyprodukowaną w Japonii a nie innym kraju. Mogę być spokojny, że ludzie pracujący na produkcji naprawdę wkładają serce w to co robią.

To moja opinia. Można się zgadzać lub nie. :)

Pozdr

mdxmd 22.01.2020 22:56

Cytat:

Napisał ario (Post 666072)
Ciekawa lektura. Zawsze rozbawiają mnie komentarze (zaczerpnięte z Top Gear?), że księgowy to księgowy tamto i motocykl jest „tanio” zrobiony. Fajnie ������

Do narzekania jakie to wszystko drogie też się zawsze ludzie znajdują.

Piszę z perspektywy osoby pracującej od dawna w motoryzacji. Nie ma chyba drugiej tak zoptymalizowanej kosztowo branży, gdzie biznesy przegrywa się na poziomie kilku, kilkunastu eurocentów za część a producent samochodu/motocykla kończy z kilkuprocentową marżą.

To, że są niedoskonałości. Ano są i będą. Szczególnie w nowych modelach, tzw. choroby wieku dziecięcego.

Co do pracy Japończyków. Również miałem przyjemność zetknąć się z tym i być w Japonii. Etos pracy jaki tam panuje jest nie do porównania z innymi nacjami. Ja osobiście cieszę się, że mam AT wyprodukowaną w Japonii a nie innym kraju. Mogę być spokojny, że ludzie pracujący na produkcji naprawdę wkładają serce w to co robią.

To moja opinia. Można się zgadzać lub nie. :)

Pozdr

proszę Cie... piszesz tak przekonująco, że jeszcze ktoś uwierzy ;)

JAPAN od 20lat komletnie nie nadąża za europą... wcześniej było lepiej ale to już było .. jak w piosence

już nie można patrzeć na te wiecznie upalone kostki stycznika rozrusznika oraz złącza alternatora/regulatora napięcia od kilku dekad nie mogą się połapać, że coś nie halo jest. Generalnie instalacje elektryczne (tak po 10-15latach) w japończykach to porażka.

Weźmy na stół YAMAHA np. model XV 920/1000/1100 XVS1100 ile to lat produkcji ? ponad 20lat a jak były problemy z rozrusznikami tak trwały do końca produkcji modelu :( w pierwszych modelach padał wyrzutnik a w ostatnich sprzęgiełko kierunkowe i gdyby nie chińczycy co robią teraz zamienniki (zresztą lepsze od oryginału) to kroili by nas dalej na 2500zł

ario 22.01.2020 23:52

@mdxmd

nie mam zamiaru Cie przekonywać, bo można się przerzucać argumentami w nieskończoność. Ja wierzę w to co widziałem, z czym miałem okazję pracować oraz to z czym do teraz mam do czynienia.

BTW

Mam jeszcze Japonię z 1981, która jeździ, pali na strzał i ogólnie git. :)

Neo 23.01.2020 00:38

Jakby to ująć moje drogie koleżanki i koledzy czytający ten wątek (i pewnie wiele jemu podobnych)... polecam w wolnej chwili zapoznanie się z tak zwanym błędem przeżywalności, historią Abrahama Walda i jego badań w czasie II wojny światowej. Zdaję sobie sprawę, że nie każdy miał styczność ze statystyką, a jeszcze mniej osób wyniosła z tego kontaktu coś dla siebie. Mimo to, a może właśnie dlatego warto poczytać chociażby pierwsze z brzegu teksty.

http://www.f5.pl/surprise/blad-przez...znego-myslenia

https://baytorblog.wordpress.com/201...j-niz-myslisz/

kristoch 23.01.2020 04:23

😀 dokładnie!
Jest też taka ilustracja wnioskowania opartego o niepełne dane - w formie zagadki:
„W dobie ataków terrorystycznych na samoloty pasażerskie. Jak zmniejszyć prawdopodobieństwo własnej śmierci w samolocie porwanym przez terrorystów grożących zamachem bombowym?”
„Zabrać ze sobą bombę na pokład”
Dlaczego? Bo prawdopodobieństwo, że na pokładzie znajdą się dwie bomby jest drastycznie mniejsze niż że znajdzie się jedna.

mdxmd 23.01.2020 11:30

Cytat:

Napisał ario (Post 666128)
@mdxmd

nie mam zamiaru Cie przekonywać, bo można się przerzucać argumentami w nieskończoność. Ja wierzę w to co widziałem, z czym miałem okazję pracować oraz to z czym do teraz mam do czynienia.

BTW

Mam jeszcze Japonię z 1981, która jeździ, pali na strzał i ogólnie git. :)

nie chodzi o przekonywanie nie nie zaprzeczam, że dokładają wszelkich starań co do jakości (i planowania usterek....) nie porównywałbym japonii z starych lat tak do roku 1999 bo tutaj był nacisk na jakość i wyścig technologiczny później dostali jakiejś depresji albo nie wiem czego. Gdyby nie normy emisji spalin to pewnie do tej pory pchaliby gaźniki.

MrWaski 23.01.2020 13:57

Cytat:

Napisał kristoch (Post 666131)
„Zabrać ze sobą bombę na pokład”
Dlaczego? Bo prawdopodobieństwo, że na pokładzie znajdą się dwie bomby jest drastycznie mniejsze niż że znajdzie się jedna.

Tu jest dokładnie takie samo.

sudden 23.01.2020 14:11

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 666197)
Tu jest dokładnie takie samo.

No właśnie na tym polegał dowcip . . . :)

darius 06.02.2020 21:38

Recenzja po 100tys km.

https://youtu.be/vDBM4KKu4ys

2 lata temu mijałem się z tym panem na Loftach 😀

Pozdrowienia,
D

Wysłane z mojego Mi A2 przy użyciu Tapatalka

kristoch 09.02.2020 11:32

Dokładniej to po 109kkm. Przez cały ten czas nie wymieniał świec i nie regulował zaworów. Za to kilka razy musiał zmienić opony i łańcuch.
To tylko potwierdza powszechnie znaną awaryjność hond.

mdxmd 09.02.2020 13:19

Honda zbankrutuje produkując takie Buble

bukowski 12.03.2020 19:26

potwierdzam padnięte 2 fajki po 36 tysiącach.
motocykl jeździł jak gdyby nigdy nic.

Wysłane z mojego SM-G970F przy użyciu Tapatalka

radiolog 12.03.2020 20:00

Cytat:

Napisał bukowski (Post 671876)

Mnie tylko jedna po 41000

dzinks 12.03.2020 23:56

Cytat:

Napisał bukowski (Post 671876)

A jak to sprawdzić? W jaki sposób zauważyłeś?

radiolog 13.03.2020 11:25

Cytat:

Napisał dzinks (Post 671935)

Mnie tam nie przeszkadzało. ,wszystko chodziło ok, No może czasami na zimnym wypadały zaplony.
Wyszło przy okazji regulacji zaworów

muszel72 13.03.2020 11:46

Przydałaby się jakaś akcja serwisowa na nie:) Jak w beemwe:)

bukowski 13.03.2020 13:09

Cytat:

Napisał dzinks (Post 671935)

Przy okazji przeglądu poprosiłem mechanika o pomiar.

mdxmd 13.03.2020 22:39

wieki temu wałkowałem temat tych fajek... nowe kosztują ponad 500zł (za 2szt.) za kawałek gumki z ebonitem i rezystorkiem

http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=33900

jak jedna padnie wymieniajcie zawsze 2!!! bo i tak ta druga szybko się zesra.. kupicie nowe macie 2 lata gwarancji... a przez 2 lata pewnie i tak będziecie sprawdzać zawory więc w razie czego do reklamacji i będą znowu nowe...

bukowski 20.03.2020 21:07

U mnie mechanik wstawił dwie fajki wewnętrzne po 100 zł sztuka. A tak wyglądają świeczki...https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1a4d3839b6.jpg

Galar 20.03.2020 22:28

Nie wiem czy to złudzenie ale przerwy po byku.

mdxmd 20.03.2020 23:01

Cytat:

Napisał bukowski (Post 673125)
U mnie mechanik wstawił dwie fajki wewnętrzne po 100 zł sztuka. A tak wyglądają świeczki...https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1a4d3839b6.jpg

Jakie to fajki ?? Te po 100zł
Masz coś nie halo bo swiece powinny byc popielate a nie czarne

bukowski 20.03.2020 23:44

A jakie mają być, jak fajki zjarane?
Dowiem się, co mi tam Dandy wstawił.
Przerwa jest w okolicach 1 mm, szczelinomierza nie mam, ale przylozylem suwmiarke.

MrWaski 21.03.2020 00:49

1 Załącznik(ów)
Skok gwintu tej świecy jest zdaje się 1,25 mm. Tak więc ta przerwa jest ciut większa niż 1 mm. Tak na oko... ;)

aadamuss 21.03.2020 01:05

Też mi to wygląda na więcej - czy środek świecy jest spalony?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

mdxmd 21.03.2020 08:19

Cytat:

Napisał bukowski (Post 673165)
Przerwa jest w okolicach 1 mm, szczelinomierza nie mam, ale przylozylem suwmiarke.

chodzi oczywiście o producenta... bo oem to coś ok 280zł a z tego co wiem to nie ma zamienników.. ja próbowałem przerobić NGK CR3, która pasuje ale nie ma kapturka przeciwkurczowego, który odciąłem z oryginalnej fajki. NGK CR3 kosztuje 60zł

radiolog 21.03.2020 08:53

Cytat:

Napisał bukowski (Post 673165)

Eeee tam gazem kręcić nie umiesz

bukowski 21.03.2020 10:44

Znalazłem podkładkę, która wchodzi w szczelinę, ale tylko krawędzią. jest mniej niż 1 mm.
Tak czy siak, cena tych świec i fajek jest z dupy. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...c0db10f16f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...1f927cc681.jpg

Melon 21.03.2020 11:42

Cytat:

Napisał MrWaski (Post 673168)
Skok gwintu tej świecy jest zdaje się 1,25 mm. Tak więc ta przerwa jest ciut większa niż 1 mm. Tak na oko... ;)

:haha2:
Ale się ubawiłem,mierzenie przerwy między elektrodami ze zdjęcia!:D

tadzik 21.03.2020 13:09

Cytat:

Napisał melon1968 (Post 673208)
:haha2:

Ale się ubawiłem,mierzenie przerwy między elektrodami ze zdjęcia!:D

Co Cię tak śmieszy? Przecież nie mierzył tylko porównał ze skokiem gwintu na tym samym zdjęciu. Przecież na zdjęciu proporcje są zachowane. Nie czujesz różnicy? Oczywiście wiadomo, że to nie jest pomiar, tylko jak wspomniał "na oko" :)

MrWaski 21.03.2020 15:59

Spoko, Melon ma rację, szczeliny mierzy się szczelinomierzem... ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.