![]() |
Rząd doprecyzował przepisy dotyczące zasad kwarantanny granicznej w rozporządzeniu, które opublikowano w piątek w Dzienniku Ustaw. Wynika z niego, że kwarantanna obowiązuje po wjeździe do Polski z państw spoza Strefy Schengen lub spoza Unii Europejskiej. Rozszerzono także katalog osób zwolnionych z kwarantanny wjazdowej.
Nowelizacja rozporządzenia Rady Ministrów w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii podpisana przez premiera Mateusza Morawieckiego ukazała się w piątek wieczorem w Dzienniku Ustaw. Wejdzie w życie w sobotę. Nowe rozporządzenie Rząd zmienił brzmienie przepisu rozporządzenia, na mocy którego osoby, objęte po wjeździe do Polski 10-dniową kwarantanną, nie mogą jej skrócić, wykonując test na koronawirusa w ciągu 48 godzin. Taką możliwość mają nie wcześniej niż w 7 dni po wjeździe. Przepis ten od czwartku dotyczy osób podróżujących z wszystkich państw niebędących w Strefie Schengen lub niebędących państwem członkowskim Europejskiego Porozumienia o Wolnym Handlu (EFTA) – stroną umowy o Europejskim Obszarze Gospodarczym. W nowym brzmieniu przepisu mowa jest o państwach niebędących w Strefie Schengen lub niebędących państwami członkowskimi Unii Europejskiej. Dzięki doprecyzowaniu wiadomo, że zaostrzenie zasad nie dotyczy osób przybywających z państw unijnych, które nie są w Schengen, czyli: Chorwacji, Bułgarii, Rumunii, Irlandii i Cypru. Nie dotyczy także państw Strefy Schengen, które nie są w Unii, czyli: Szwajcarii, Islandii, Norwegii i Liechtensteinu. W związku z tym w przypadku objęcia kwarantanną po przyjeździe z państwa Strefy Schengen lub państwa UE podróżny może się z niej zwolnić na tych samych zasadach, co dotychczas, czyli po wykonaniu w ciągu 48 godzin testu na koronawirusa i uzyskaniu negatywnego wyniku. Test, zwalniający z kwarantanny, może wykonać również jeszcze na lotnisku. Zgodnie z obowiązującymi od końca marca przepisami podróżujących z tych państw z kwarantanny zwalnia również m.in. negatywny wynik testu wykonanego 48 godzin przed wjazdem do Polski Kto jest zwolniony z kwarantanny? Nadal z kwarantanny wjazdowej zwolnionych jest ponadto szereg podróżnych. To m.in. osoby w pełni zaszczepione przeciw COVID-19 szczepionką dopuszczoną w UE (po przyjęciu dawki co najmniej 14 dni wcześniej). Katalog zwolnień z obowiązkowej kwarantanny rząd rozszerzył również w piątek. Zgodnie z piątkową zmianą od soboty z kwarantanny zwolnione będą dzieci do 12. roku życia przybywające do Polski zza granicy stanowiącej granicę zewnętrzną UE pod opieką osób zaszczepionych. W przypadku przekraczania granicy wewnętrznej UE dzieci do 12. roku życia z kwarantanny nadal zwalnia też negatywny wynik testu opiekunów wykonanego 48 godzin przed wjazdem. Katalog rozszerzono również o uczestników międzynarodowego konkursu lub festiwalu muzycznego organizowanego w Polsce. Dzięki temu na kwarantannę nie trafią uczestnicy np. XVIII Międzynarodowego Konkursu Pianistycznego im. Fryderyka Chopina, do którego w lipcu rozpoczną się eliminacje. Kolejne osoby zwolnione od soboty z kwarantanny wjazdowej to m.in. uczestnicy konkursów, olimpiad i turniejów określonych w ustawie o systemie oświaty. To także członkowie oficjalnych delegacji konstytucyjnych organów władzy publicznej RP. Zaostrzenie zasad kwarantanny po wjeździe do Polski z państw spoza Strefy Schengen lub spoza UE ma związek z rozprzestrzenianiem się nowych wariantów koronawirusa. Wcześniej takie restrykcje, tj. konieczność odczekania co najmniej 7 dni na wykonanie testu, dotyczyły podróżujących z Brazylii, Indii, Republiki Południowej Afryki lub - od środy - Wielkiej Brytanii |
Cytat:
|
|
. mam za tydzień wylot do Gruzji..rodzinny i zaczynam mieć wątpliwości.. lecieć nie lecieć..? co myślicie ? jakieś wieści.. przewidywania..?
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Wczoraj wróciłem z motorkowania w Kenii. Na wylocie sprawdzali testy PCR, ale przechodziło również sświadectwo szczepień z PL. We Frankfurcie nikt niczego nie chciał sprawdzać. W samolocie do Wawy dali nam jakieś kwestionariusze, ale nikt ich nie weryfikował, po przylocie sprawdzali czy mamy testy PCR, kenijskiego nie pokazywałem, bo wskazywałby że byłem poza Schengen, pokazałem certyfikat o przeciwciałach i tyle. Generalnie chyba przechodzi wszystko: zaświadczenia o przeciwciałach, szczepienia, testy PCR a nawet PDF.
Rządy robią wszystko żeby zniechęcić ludzi do podróżowania, ale wygląda że nie przeszkadzają za bardzo w podrózowaniu, o ile taką decyzję już ktoś podejmie. |
W niedzilę wróciliśmy z Macedonii przez Serbię , Węgry , Słowację i na granicach nikt nie pytał o cokolwiek związanego z Covid . Pogranicznicy raczej pytali gdzie tak ujebaliśmy motocykle błotem :) . Na granicy Węgiersko - Słowackiej i Słowacko- Polskiej nie było jakiejkolwiek kontroli.
|
Jutro bede lecial granice N-S-Pl to opowiem jak bylo ale z tego co mi wiadomo bez problemu
|
|
Cytat:
|
Ciekawe to jest ze MSZ jeszcze w tej chwili nie uzupełnił danych.
|
"Chorwacja od 1 lipca zrezygnowała z wjazdu bez zaświadczeń zdrowotnych na rzecz Unijnego Certyfikatu COVID lub testu. Z kolei rząd Słowacji zdecydował, że od 9 lipca niezaszczepionych będzie obejmować obowiązkowa kwarantanna."
"Od najbliższego poniedziałku na Słowacji zostaną wprowadzone bardziej szczegółowe kontrole graniczne. Służby mają sprawdzać większość samochodów, wjeżdżających do kraju, co ma być częścią trójstopniowego systemu, zatwierdzonego przez rząd." https://turystyka.wp.pl/nie-tylko-ch...6502074673696a |
|
Litwa
Planuję z rodziną ruszyć na Litwe niby nie ma żadnych ograniczeń ale na naszej stronie MSZ jest info, że każdy przekraczający granicę musi się zarejestrować i otrzyma kod QR podkreślam każdy.
I tutaj zaczynają się schody bo wkracza do akcji coś takiego jak paszport możliwości gdzie na podstawie kodu Qr możesz lub nie korzystać z różnych usług czyli wjechać możesz ale w restauracji już nie zjesz w środku... pozostają pytania co z hotelem co z kempingiem .... czy kod QR pozwoli pójść do toalety? Sądziłem, że naszym odbija ale wygląda na to iż się myliłem. :( |
Kenia
Cytat:
|
Cytat:
Impreze organizuję ja, ale ustalioliśmy sobie kiedyś na ty, forum, jak jeszcze byłem jakimś modem, że nie reklamuję sie tu. Podeslę Ci więc na priv... |
Powiedzcie jak wyglada temat z Czechami i Niemcami na weekend?
Można tam nocować? Normalnie podróżować turystycznie? Czy jedynie nocleg po pl stronie i wypady partyzanckie. Czy wogule teren zamknięty dla nas? Interesuje mnie czeska Szwajcaria i Saksonia Pytają nieszczepieni antysystemowcy. Tak dodam 20-27.06 robiliśmy Rumunię Granice sk h ro i z powrotem przekraczane.w niedziele, w tamtą stronę sk/h zasypany mostek kupą piachu, oczywiście przejechaliśmy boczkiem. Z powrotem czynne Żadnych służb Na powrocie przy wjeździe z RO do H nawet dokumentów nie okazywaliśmy |
Cytat:
To samo piszą o Madziarach, że bez wcześniejszej rejestracji nie otrzymasz pokoju w hotelu itd. Taaa. Jasne. :D |
Do tej pory do Czech bylo bez ograniczen, ale.. na Czeskich stronach byl wspominany obowiazek rejestracji, czego nie bylo na naszych stronach. Oficjalnie zeby skorzystac z hoteli, restauracji itd trzeba przedstawic negatywny wynik testu, zaswiadczenie o przechorowaniu albo zaszczepieniu.
Zasady zmienia sie od 9 lipca: po 9 lipca osoby niezaszczepione muszą wypełnić formularz rejestracyjny na granicy i przedstawić test antygenowy lub PCR. Możliwe jest wykonanie testu w Czechach, ale nie później niż piątego dnia po przyjeździe. Testów nie muszą robić osoby w pełni zaszczepione lub ozdrowieńcy. https://podroze.onet.pl/aktualnosci/...ionych/0c7dpj2 |
nieszczepieni antysystemowcy musza zostać w domu
|
Cytat:
|
Nie mędrkuj. Nie wszyscy niezaszczepieni to foliarze. To się nazywa dychotomizacja.
|
Cytat:
w sumie mieliśmy nie zaśmiecać ale mnie poniosło |
Cytat:
Po to, żeby przejść lekko i nie umrzeć - czytamy ze zrozumieniem. |
Odróżnijmy słowo Szczepienie
Od pojęcie preparat genetyczny, gdzie podpisujesz papier że bierzesz udział w eksperymencie medycznym, i nikt za nic nie odpowiada Sprawdźcie czy w naszym MZ spisie chorób jest taka jak covid 19? |
Ale ze nie ma w spisie to znaczy ze co ? Ze Ci ktorzy przechorowali i zmagaja sie z dlugotrwalymi skutkami neurologicznymi albo majacy zniszczone pluca to symulanci ? A Ci co zmarli nie mogac Zaczerpnac tchu tak naprawde zyja ?
|
Sorki Siwy ale nie było żadnej emotki:Thumbs_Up:
|
I znowu zaczyna się gówno burza ☹️
|
Cytat:
https://pl.wiktionary.org/wiki/gównoburza Zdrowia |
Ja nie wiem co tu się od janapawla ale wiecej luzu proponuję.
|
A ja bym dla przykładu Kogoś wyje...ł! :Thumbs_Up::haha2:
|
wracając do tematu: odnośnie Czech zawsze sprawdzam tu, a nie na onetopodobnych stronach
|
Cytat:
Wysłane z mojego M2101K6G przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Podróże po de - bez najmniejszego problemu. Maski na japie tylko w obiektach (sklepy, stacje benzynowe, itp.) i komunikacji. |
Czechy, Słowacja, Węgry, nikogo na granicy tylko Rumunia granica a tam dowód, nawet kasku nie zdejmowałem wio dalej.
|
Cytat:
Szczepionki są dostępne i póki co darmowe. Antysystemowcom oraz anarchistycznym antyszczepionkowcom życzę aby za własne leczenie covida zapłaciła rodzina. Taki strzał za dwa tygodnie za państwowe skutecznie ich wyprostuje. Jeśli się wszyscy nie zaszczepimy to gowno na wielu poziomach nigdy się nie skończy. Btw gdybym nie miał dwóch strzałów to trzyletni plan na wyjazd poszedłby w pizdu. M |
W Kirgistanie mają około 1000 przypadków dziennie, 10000 ludzi hospitalizowanych. W TV przerażenie, trąbią o kwarantannie narodowej. Na ulicach full luz. Ludzi w maskach 1 na 1000. Raz nas do sklepu bez masek nie wpuścili. A tak się zapobiega. 5 flaszek wódki i tyle z zakupów.https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...cd7a687ec3.jpg
|
Majtasie, wyszczepieni lądują w piachu, nikt nie pokazuje tego, nie ma rur i aparatury, wywiadów, telewizji . Pożegnałem właśnie dwoch sąsiadów 65+ którzy po dwóch strzałach dożylnych poszli w piach. Chęć strzelania do żyły spadła o 90 proc we wsi
Podziwiam beztroske ludzi szczepionych. Są lepsze metody na samobojstwo |
To ci z Bundestagu?
Wysłane z mojego BISON przy użyciu Tapatalka |
Jednym słowem pijemy i nie strzelamy sobie w żyłę. No ale na w ten sposób to moja wątroba odmówi współpracy i też nie dożyję. Argumenty moich dwóch sąsiadów po strzeleniu w żyłę są tyle samo warte co moich dziesięciu znajomych poszło do piachu z powodu nie brania w żyłę. Mam nawet takich znajomych którzy po nie braniu w żyłę prawie wylądowali w piachu i ten co pił zdecydował się jednak na branie w żyłę a jego matka i żona powiedziały nie, ale to był za każdym razem ich świadomy wybór. Jeżeli świadomie rozważam wzięcie w żyłę bo mi wątroba nie wytrzyma to jest to mój wybór po analizie za i przeciw. Mało tego jak już się zdecydowałem to nie zmieniam reguł w trakcie bo ktoś ma problem z nadwyżkami szczepionek i skraca okresy pomiędzy albo loterię urządza. Niestety podejrzewam że najgorsze jeszcze przed nami, bo jest dokładnie tak jak w zeszłym roku, poluzowanie na wakacje i śruba na ich koniec. Teraz będzie podobnie tylko bardziej złośliwie, wystarczy się rozejrzeć wokół siebie.
Od dawna też wiadomo że jak się daje w żyłę to można zejść z tego świata, przykładów jest mnóstwo a ludzie dalej dają sobie w żyłę. |
Ci z Bundestagu przekonali właśnie moich znajomych, aby na spotkaniu motocyklowym w knajpie cały czas nosić szmaty na pysku. Bo delta wirus jest jeszcze bardziej wściekły. I tak sobie siedzą w tych maskach, zaszczepieni i grzeczni, popijając pifko.
Consi, o ile w telewizji muwio że wirus zabójczy pieronsko, o tyle mówią że szczepionka jest na 10000proc. Bezpieczna. Tak więc te argumenty jeszcze bardziej się dupy nietrzymaja |
Osobiście nie oglądam telewizji a zwłaszcza ich programów informacyjnych, ale wystarczy spojrzeć na obostrzenia w poszczególnych krajach i wyciągnąć wnioski. Nie będę też wchodził w dyskusję na temat szczepionek bo oraz zjadliowości wirusa, oby nas nie dotknął, niezależnie od tego jak jest zjadliwy, bo przecież każdy ma swój rozum i nie moja rola aby kogoś nakłaniać do mojej wizji świata. Jak napisałem wcześniej jest ona moja i jeżeli się mylę to na swój rachunek. Mimo wszystko nie oglądając się specjalnie na pierdolety, gdzie można wyjechac, jakie reguły i obostrzenia panują, mam zamiar wspólnie z żoną wybrać się gdzieś na wycieczkę. Zrobiłem to bez szczepionek i się udało to ze szczepionkami gorzej nie będzie. Na pewno nie będę się pytał na forum czy można i jakie zasady panują, to sobie znajdę sam, co najwyżej mogę później wrzucić informację jak było. No ale moje doświadczenie życiowe mówi że tak informacja może byc równie dobrze dezinformacją, bo to co się udało podczas naszego wyjazdu, niekoniecznie można przenieść na inny dzień inną zmianę na granicy, położenie księżyca względem słońca i miliony innych zmiennych. Podziwiam za to wiarę w nieomylność głoszonych tez, jak wolę się trzymać zasady inshallah, god will, jak bóg da, pożyjemy zobaczymy.
Zdrowia wszystkim życzę |
Cytat:
To się nie dziwię , ze poszli w piach jak im dali szczepionkę dożylnie |
Założyłem nowy wątek http://africatwin.pl/showthread.php?p=739374#post739374
Prośba o dyskutowanie, zadawanie pytań itp na tematy nie związane z podróżowaniem tam. Czy to taki problem utrzymać choć trochę porządku. Żeby odczytać coś nowego na temat doświadczeń innych to musze przebrnąć przez kilka stron wypocin czy się szczepić czy nie. Ch.....j mnie to obchodzi czy ktoś myśli, że ziemia jest okrągła czy płaska, czy się szczepić czy nie. Nawet jak się dacie zaszczepić to i tak plasterek na ramie wam naklejają, żeby kamerę zasłonić. Mój się już ponad miesiąc trzyma. |
Z wczoraj:
Islandia - rejestracja na stronie https://visit.covid.is przed przylotem. Otrzymamy kod kreskowy na maila. Trzeba mieć przy sobie wygenerowany kod po przylocie na lotnisku. Najprościej paszport szczepień. Jak nie to PCR. |
Nowe wytyczne na Słowacji https://www.onet.pl/turystyka/onetpo...tzjyv,07640b54
|
:Thumbs_Up:
Chyba nie warto rozpowszechniać informacji za pomocą portali dezinformujących. Granice ze Słowacją, te mniejsze, już od dawna są pozastawiane zaporami betonowymi albo pryzmami żwiru. https://tiny.pl/9qf2x To samo jest na granicy Słowacko - Węgierskiej. Czynne są tylko duże przejścia graniczne. Takie z kontrolą celną. CF https://tiny.pl/9qf2l |
Cytat:
Rozumiem ze da sie to przejechac gdzies poboczem ? :) |
Droga do Grecji, niestety samochodem ale z rodziną.
Granica ze Słowacją (Muszynianka) bez jakichkolwiek służb. Węgierska - policja z fotoradarem. Serbska (Roszke) bez kolejek i tylko paszporty. W Serbii na każdym parkingu przy autostradzie stała policja na światłach, z tego co wiem pilnowali turystów bo nasiliły się kradzieże. Macedońska - paszporty, pani poprosiła jeszcze o dowód rejestracyjny i zieloną kartę. Grecja - paszporty, choć za budką był stoliczek, a przy nim pani ubrana w pełny strój covidowy i dwoje turystów (chyba z autokaru) więc pewnie wyrywkowo testują jednak. Paszporty covidowe miałem, test PCR młodej też, ale wszędzie podawałem tylko paszporty, nikt o covid nie zapytał. Turystów na miejscu bardzo mało. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46. |