Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Dział ogólny (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=271)
-   -   Honda CRF300L/Rally (2021) (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=38547)

polly 20.06.2022 11:21

Niewiarygodne to spalanie jest. Nic tylko pozazdrościć :D

@Peterka mam w Krakowie człowieka, który się zajmuje zawieszeniami, głównie samochodowe, ale teraz będzie mi robił właśnie tylny amortyzator w motocyklu. Ma hamownię do amortyzatorów i wie co robi. Mam w aucie zawias zrobiony przez niego.
Jak byś chciał namiar, to mogę podrzucić. Nigdzie się nie reklamuje, bo kolejki są i tak długie ;).

przemo77390 20.06.2022 12:48

Cytat:

Napisał matjas (Post 784875)
Taki dzień :D DMS Dzień Małego Spalania :D hehehehehe

Trza pamiętać również, że jadąc z Orlenu w Jedlinie do mojej mieściny suma przewyższeń jest na korzyść zjazdów bo ciągle się jedzie w dół. Można żartować ale to jest istotne.
Myślę, że przy normalnej jeździe trzeba liczyć te 2.8l. Bez aptekarskiej dokładności można powiedzieć, że mała pali 'trójkę' i po 350km muszę się rozglądać za stacją. To taka bezpieczna średnia.

Warto natomiast pamiętać, że palić może mniej. I wiecej :D

Pamiętam nasze, Emek, rozmowy co do braku mocy w 250L, jeździe z tobołami pod wiatr etc. 300 to IMO zupełnie inny, lepszy silnik. Ciągnie naprawdę dobrze jak na takie maleństwo, na szóstce wciąż przyspiesza nawet pod wzniesienia i wiatr /bez tobołów/ no i na winklach jest duża radość a niska masa pozwala na dowolne korygowanie toru jazdy w zakręcie.

Dla niedowiarków mogę wkleić zdjęcie zegara w CRF z wczoraj ale będzie lepiej jak wkleję to zdjęcie. Strobus wie gdzie to jest :D podjazd jest fest a zjeżdża się trochę bokiem :D

Pikne plenery. Ja kulałem się T7 przez weekend po mazurach. Malo motocykli mijałem jeżdżąc swoimi szlakami - można powiedzieć że żadnego :).

Muszę pomyśleć może nad jakimiś bardziej uniwersalnymi oponami do CRFki bo lubię nią jeździć - jednak przeloty na asfalcie troche zdzierają MC360 i Mitasa. Nie zawsze da się niestety wszystko off ogarnąć

matjas 20.06.2022 12:59

No uniwersalne to są chyba OEM opony :/ ceną za tą uniwersalność jest połamany prawy plastik u mnie :D bo błota to one nie lubią.
Ale asfalt, szutry, kamienie, korzenie, piasek - póki nie ma błota robią naprawdę ok. JAK NA uniwersalną gumę.

sysiek300 20.06.2022 19:45

U mnie od dłuższego czasu średnie spalanie świeci na 2.7 i się nie zmienia, początkowo chyba było 3.3 ale to jesienia zaraz po kupnie, aczkolwiek jeżdżę jak dziadek po bułki raczej, i 80% asfalt jednak, choć miało być na odwrót. Nawet się zastanawiałem czy jakiś grubszy problem nie jest z prędkościomierzem bo ta prędkość na liczniku i odczuwalna mi nie pasowała, ostatnio na takim "poglądowym" radarze sprawdzałem i rzeczywiście "cygani" w górę.

matjas 20.06.2022 19:48

czyli co? chce mieć mniej zębów z tyłu i wtedy będzie ok?
ktoś pisał, że czyta prędkość z wałka zdawczego????

Horizon 21.06.2022 09:07

Cytat:

Napisał matjas (Post 784950)
czyli co? chce mieć mniej zębów z tyłu i wtedy będzie ok?
ktoś pisał, że czyta prędkość z wałka zdawczego????

Nie dam sobie ręki uciąć, ale tak prędkość idzie z wałka zdawczego. Przy przełożeniu 13/44 przekłamanie licznika jest absurdalne bo przy 100 licznikowym wg gps jechałem niecałe 80.

W ogóle panowie skąd takie spalanie bierzecie? Z odczytu komputera czy liczycie od wlania do pełna?

Danny 21.06.2022 10:21

Czy to oznacza że kiedy zrywam przyczepność tylnego koła i lecę w poślizgu na pełnej manecie to licznikowo pokonuję większy dystans niż geograficznie?

A w kopnym piachu dużo większy?

A w śniegu bardzo dużo większy?

:confused:

matjas 21.06.2022 11:29

Horizon - przy twojej kombinacji stomatologicznej to masz przekłamanie poza jakąkolwiek normą.

Przy normalnym fabrycznym setupie to i tak sięga około 10%. Mogłoby się to przekładać na różnicę w spalaniu również około 10% na niekorzyść użytkownika ale przy tych tankowanych z reguły 10l to nie jest zauważalna wartość więc ją po prostu pomijam.

Tankuję zawsze na stojaka lejąc zawsze do pełna i tyle samo nad płytkę więc tu mam pewność. Przy wskazaniu 2,8 wychodzi z obliczeń 2,9 więc nie ma się co czepiać. Pokazuje na pewno lepiej niż Volkswagen LOL. NCek też był bardzo dokładny w tej materii.

Horizon 21.06.2022 11:44

Cytat:

Napisał warzyfko (Post 785036)
Czy to oznacza że kiedy zrywam przyczepność tylnego koła i lecę w poślizgu na pełnej manecie to licznikowo pokonuję większy dystans niż geograficznie?

:confused:

Na pewno piszemy o tym samym osiołku? hehe

Ale co do zasady to tak :)

Danny 21.06.2022 12:14

No o tym samym, zdarza się nieraz śliznąć, nawet na trójce :)
To ciekawe z iloma km więcej wróciliście z ER24. Kolejny argumencik dla wymiany oleju po imprezie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 01:24.