![]() |
Zmieniałem tłok w xr 600, szlifierz chciał dać dychę luzu. W.g. serwisówki dycha to wymiar granicznego zużycia:] Wynegocjowałem 6 setek.
|
Cytat:
100tyskm to nie jest problem dla pierścieni czy zaworów. Kiedyś dawno temu robiłem szlif +nowy tłok w MZ 250. Poleciłem żeby był w najciaśniejszej możliwej tolerancji. Docierał się nieco ponad 5 tyskm ale potem chodził jak szalony, 155km/h zmierzone. Zbyt luźna tolerancja lub przeciągnięta jeszcze mocniej to strata materiału i przebiegu jak by nie patrzeć. |
Jedno jest pewne trzeba to zmierzyć. i tyle.
|
I zrobić tak jak podaje serwisówka, japońce wiedzą co robią, dlatego nie dajemy większego luzu, ani nie dokręcamy na więcej niutkow.
|
Pozostaje z dobrą miną czekać na pomiary lub dopytać w zakładzie gdzie robili. Tak czy tak bym składał i latał na tym co jest :at:
|
A ja bym nie latał i nie składał bez pomiarów. Biorąc pod uwagę koszty tłoków, a ewentualny koszt poprawienia jeśli jest spartaczone, to nie ma się nad czym zastanawiać.
|
W sumie masz rację, warto poczekać aż się wyjaśni. Tylko co ty poprawiać. Trzeba by nowych cylindrów poszukać.
|
Przecie mu napisałem, że mu dam za darmo :).
Ja stawiam, że jest to spasowane na 5 - 8 setek , więc będzie lipa. Ja zawszę proszę pana szlifierza by pasił na 2 setki i nigdy nic się nie zatarło. Przy takim pasowaniu bardzo ważne jest pasowanie tłoka pod konkretny cylinder, bo jak się trafi na dwa tłoki z krańcowych wymiarów to będzie lipa jak się je pomienia. Pozdrawiam W swoim poradniku umieściłem procedurę postępowania przy szlifie cylindrów, mam nadzieję, że pomoże to innym uniknąć powyższych problemów i niedomówień . Pozdrawiam |
Dzięki panowie będę mierzył potem zdam relacie
Byłem dziś u gostka co to robił mi szlif,pytałem o wymiar na jaki zrobił mi głowice ,powiedział że 0.035-0.040 ale jakoś straciłem wiarę w niego. Szukam dalej jakiegoś wiarygodnego człeka bo ten co mi robił to jedyny na okolicę |
Idź do pierwszego z brzegu fachmana co posługuje się średnicówką i niech to pomierzy.Jak wyjdzie tak jak deklarował tokarz (0,03/0,04) to można śmiało składać.
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:11. |