Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Przeróbka pompy paliwa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=95)

BASSRIDE 22.05.2009 14:57

Cytat:

Nie , z pompy wyprowadzasz tylko dwa przewody które będziesz miał po odłączeniu cewki pompy od styku.Resztę zostawiasz po staremu a następne dwa potrzebne czyli impulsowy z modułu i masę podpinasz w szereg z istniejącą instalacją pompy w którym miejscu chcesz.
Czyli po podłączeniu przekaźnik przejmuje rolę cewki pompy? To przekaźnik będzie włączał pompę? Jeśli dobrze zrozumiałem to kable idące do cewki odlutowujemy i wpinamy (oczywiscie po przedłużeniu) do przekaźnika.

Henryk-Knox 24.05.2009 12:10

Cytat:

Napisał BASSRIDE (Post 59088)
Czyli po podłączeniu przekaźnik przejmuje rolę cewki pompy? To przekaźnik będzie włączał pompę? Jeśli dobrze zrozumiałem to kable idące do cewki odlutowujemy i wpinamy (oczywiscie po przedłużeniu) do przekaźnika.

po podłączeniu przekaźnik przejmuje rolę przerywacza który pracował przy pompie wypalajac styki , natomiast przerywacz pompy teraz będzie załączał cewkę przekażnika gdzie potrzebny jest mały prąd , przez to bardzo zminimalizuje wypalanie sie styku na pompie i przedłuzy żywotnosc .

BASSRIDE 05.06.2009 14:46

http://images48.fotosik.pl/138/90a1490bb5cac2eemed.jpg

czyli te dwa przewody trzeba wylotować i poprowadzić do przekaźnika w piny o takich numerach jak napisałem (na zdjęciu 30 i 86)?

natomiast:
Numer 85 szeregowo do kabla impulsowego
Numer 87 szeregowo do masy

Chyba załapałem :)

czy ktoś może potwierdzić moje wypociny zanim sie za to zabiore?

Misza 10.06.2009 16:23

BASS tu ci nie pomogę bo sam się jeszcze nie zabrałem za zrozumienie działania, ale mam jedną wadę (o ile wada to można nazwać):

-mam założoną płytkę od R2D2, przejechałem z tym już jakieś 15 tys km? i widzę tylko to, że bez założonej płytki, gdy iskra była mocna nie miałem problemów przy przejeżdżaniu przez wodę. Założyłem płytkę i czasami gdy woda dostanie się do środka pompy, mechanizm zamaka i przestaje działać. Pomaga zdjęcia pokrywki i wysuszenie środka. Po paru takich przypadkach uszczelniłem pokrywkę, założyłem rurkę na dzyndzel i najprawdopodobniej to pomoże.

Innych wad nie zauważyłem, płytkę polutowałem solidnie i fest zalałem poxipolem. Wprowadziłem też parę zmian w stosunku do instrukcji podłączenia by R2D2 (kwestia innych lekko kabelków i ich łączenia ). Pompa z płytką działa okrutnie. pozdro

R2D2 11.06.2009 00:04

plytki troche poprawione po wzgledem elektronicznym sa u Ramiresa , wiec smialo mozna chyba zamawiac.

Ja jezdze juz 2 sezon z plytka, zadnych problemow nie zauwazylem , nie jezdze po polach , lasach i rzekach.

Jak ktos jezdzi ( potwierdzam co napisal Misza ), proponuje uszczelnic dekiel pompy i zatkac na stale krociec odpowietrzajacy w deklach pomp w ktorych kruciec wystepuje.

Pompa do przeróbki musi byc czysta , bez zadnej rdzy , opilków i innego syfu .
Szegolną uwage nalezy zwrucic na stan podkladek izolacyjnych gornego mostka styku , a w wielu przypadkach mozna nasaczyc oliwą silnikową.

Generalnie elektronika nie lubi wilgoci i zadnego uplywu pradu powodowanego rdzą , syfem lub wilgociacią.

BASSRIDE 15.06.2009 21:31

Cytat:

Generalnie elektronika nie lubi wilgoci i zadnego uplywu pradu powodowanego rdzą , syfem lub wilgociacią
a pompa paliwa w LC8 jest z przed silnikiem - bardzo nisko- zaraz nad płytą osłaniającą silnik. W tym miejscu bywa wilgotno. Dlatego myślę, że jednak lepszym rozwiązaniem bedzie przekaźnik wyprowadzony gdzieś w okolice airboxu.

Vooytas 22.06.2009 11:18

Ja wyprowadziłem przewody w okolice kanapy, tam mam przygotowane "siedzenie" pod przekaźnik stosowany w samochodach typu fiat, łada, polonez i podobne. Łatwo można taki przekaźnik dostać na wyjeździe, można bez demontażu pompy zamknąć układ omijając przekaźnik (czyli na zasadzie oryginału). Kolejnym plusem jest słyszalne cykanie przekaźnika (można podpiąć do tego diodę tak jak opisywał chyba Kazimir, i mieć kontrolke pracy pompki.

Kuba 22.06.2009 16:20

a ja zastanawiam się nad Facetem 40105...

Dzieju 26.06.2009 10:15

Może ktoś powiedzieć na ile km starcza przekaźnik? tak z ciekawości.
Bo skoro on na siebie bierze "iskrzenie" to i kiedyś może się wypalić

Vooytas 28.06.2009 17:08

Właśnie się dowiedziałem na ile starcza przekaźnik. Zwykły przekaźnik taki jak jest stosowany w samochodach (kostka taka 2x2cm) pracował bezawaryjnie jakieś 4 tyś kilometrów, wczoraj po zgaszeniu motocykla sie zlepił, otworzyłem go na miejscu już widać że styki są nadpalone. Musze zastosować przekaźniczek o lepszych parametrach. 4 tysiące to myśle nie jest najlepszy wynik, ale przekaźnik jest tani i można na CPNie kupić za pare złociszy.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:27.