Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

myku 05.11.2014 23:12

Fassi,na jesien za rok,a moze dwa kupimy sobie po Afrze i pozna jesienia pojedziemy do Magadanu.Zobaczymy czy dojedziemy i czy wrocimy :)

fassi 05.11.2014 23:16

Myku, jedz lepiej na KATcie, Afryka pokaze mu co to adwenczer i zobaczymy czy przetrwa ;)

W 2 hondy bedzie nudno, nic sie nie zepsuje

Znalazlem o testach w Maroku na austryjackim FATcie. Autor tej nieoficjalnej fotki

http://i923.photobucket.com/albums/a...nder100/AT.jpg

widac jest bardzo blisko tego motura bo to on go wstawial na hale w milanie (nie, woznym tam nie jest) i napisal:
=============
Tech daten gibts leider erst später-Frühjahr

Aber 1000 cc sollten es schon sein

Wir sollten im Spätsommer die ersten ausliefern können.Alle Kontinente bekommen das Bike zur gleichen Zeit

Dies ist der Auspuff vom letzten Marokko Test.In Serie gibts ,alles getrennt verschraubt,die Rohre,dann Kat,dann Auspufftopf (gröszer) und etwas weiter unten sonst hast ja keine Sozius Fuszrasten

Schalthebel hatte Sie schon bis der Herr Bareda das Bike in Marokko weggeworfen hat-Kupplungshebel nicht :grins:

Da gibts noch ein paar Photos

https://www.dropbox.com/s/62bxewt72tl5p ... e.zip?dl=0

Da wir nicht nur Einstein's haben,war die Tarn-Camouflage in Marokko auch 20 km zu sehn :grins:

LG

Roland
=====================0

Czyli wydech tylko na marokanskie wyrunki, do europy nie wjedzie (bez katalozatora)

myku 05.11.2014 23:19

To na filmie to lc8 tylko w plastikach Rd03.Nie siej herezji :D

fassi 05.11.2014 23:23

Myku, nie slychac miksowania nakretek, wiec raczej nie owiewki....

fassi 05.11.2014 23:25

ooo, a tak bede zapierdalac do salonu jak True Adventure sie pojawi w sprzedarzy :D :haha2: :haha2: :haha2:

mario33 05.11.2014 23:26

Tyle, że te tekst nie mówi, że ta wersja motocykla była na testach... Mówi tylko, że ten wydech jest z tamtych testów. i dalej jest potwierdzone, że sam wydech jest tymczasowy (musi być kat i miejsce na podnóżek pasażera). To niejako potwierdza, że ta wersja jest 'poskładana' z elementów.

myku 05.11.2014 23:27

Na czterech,przez Berlin :p

fassi 05.11.2014 23:32

Mario, tak ten wydech byl na testach a motura zapomnieli. Uzywane opony wzieli od KATa i tarcze papierem sciernym 400 przelecieli ;)

Gdzies po angielsku to czytalem o Barredzie, szukam jeszcze dla niedowiarkow..

Myku, na afryce polece do salonu ;)

myku 06.11.2014 00:09

Noo Fassi,moze wezma w rozliczeniu :D

Lucky Luke 06.11.2014 00:48

Ha ha wszyscy się pozadłużamy byle nową Afri mieć :D Taki dzik jak na tyn zdjęciu z tego pleneru byłby idealny.

ex1 06.11.2014 00:51

kupcie te Afryki. bo nie ma z kim latać.. 95% czarnuchów po czarnym lata jedynie :) z opcją zjazdu na szutry

myku 06.11.2014 01:48

No jak,Ex??? Nie widziales kilkakrotnie tu wstawionego filmu Puszka?Ale taka z parku bym sam przygarna :)

Louis 06.11.2014 07:44

Jak dzieci. Wszystkim nam, czarnym, pomarańczowym i tym co lubią tęczę, powinno zależeć, żeby nowa Afryka była przezajebista i tania. I żeby odniosła kolosalny sukces rynkowy. Być może wtedy reszta producentów się obudzi i dostrzeże od lat zaniedbywany target. Wszystkim nam wyszło by to tylko na zdrowie.

marekmoto1 06.11.2014 08:34

Dla mnie nowa Afra jest super. Oby nie była za droga.

rambo 06.11.2014 09:00

Lui,
Znasz tu kogoś kto lubi tęcze..?
Deszcz i zawieruchę lubić to rozumiem ale tęcze ;)

Lepi 06.11.2014 09:17

Pewnie wszyscy chcą ale niektórzy są mniejszej wiary.

puszek 06.11.2014 09:22

Cytat:

Napisał Lepi (Post 403381)
Pewnie wszyscy chcą ale niektórzy są mniejszej wiary.

No i niektórzy to innowiercy ...Masz jeszcze czas...

puntek 06.11.2014 09:26

Cytat:

Napisał rambo (Post 403375)
Lui,
Znasz tu kogoś kto lubi tęcze..?
Deszcz i zawieruchę lubić to rozumiem ale tęcze ;)

JA LUBIE TECZE I MAM NAWET GEJOSKKIE MALOWANIE NA AFRI WPRAWDZIE RESZTKE ALE MAM ... ALE NIE JESTE ,! Pisze z czegos dziwnego stad te lierki

Lepi 06.11.2014 09:38

Tak se liczę te kilogramy. Rama wygląda jak w afryce, silnik na pewno cięższy (gównolitu nie dają). Większe koło, grubsze tarcze i ABS. Do tego co widać dołożą lusterka, światełka, podnóżki, pierdołki. Jak nic 235 kg.
Będzie z czego odchudzać. Po wywaleniu wydechu, odkręceniu podnóżków itp można śmiało zejść do 234 kg z gmolami i bagażnikiem.

No a żeby dojechać wolniej ale dalej, to warto założyć 30 litrowy bak.
Myślę, że zatankowana pod korek to niespełna 250 kg.

Co za przygoda :) No ale na liściu to każdy potrafi.

(musiałem coś dołożyć bo emocje stygną i nie dogonimy wątku o kacie)

redrobo 06.11.2014 09:56

da sie zejsc do 200 na bank, tyle ze cena nie bedzie 50 a 70 tysi... i WTEDY OGLOSZEN z cyklu: sprzedam swoja ukochana krolowa... z zalem musze sie rozstac... prawie sprzedaje... nastapil sadny dzien... sprzedaje legede za 19 tysiecy rocznik 1994...
NIE BEDZIE i dobrze.:)

Navaja 06.11.2014 10:23

Cytat:

Napisał mario33 (Post 403348)
Tyle, że te tekst nie mówi, że ta wersja motocykla była na testach... Mówi tylko, że ten wydech jest z tamtych testów. i dalej jest potwierdzone, że sam wydech jest tymczasowy (musi być kat i miejsce na podnóżek pasażera). To niejako potwierdza, że ta wersja jest 'poskładana' z elementów.

mario 33
czytaj ze zrozumieniem.
"Schalthebel hatte Sie schon bis der Herr Bareda das Bike in Marokko weggeworfen hat-Kupplungshebel nicht :grins:"

W poście na stronie 98 wrzuciłem wypowiedzi tego gostka z austriackiego forum AT - akurat zdanie o dźwigni biegów pominąłem.

Zresztą nie jest istotne czy to jest prototyp czy nie tylko fakt, że pokazali w jakim kierunku idą. I jeżeli nie popsują tematu wkładając w niego zbędne dla tego typu motocykla pierdoły typu instalacja CAN (jak w F800 GS) czy jakieś kontrole trakcji czy inne bezlinkowe manety gazu jak nowym Triumphie to będzie dobrze. Do tego niech utrzymają wagę na sucho do 200 kg oraz niezawodność kontrukcji i każdy, kto szuka tego typu motocykla powinien się cieszyć.

Lepi 06.11.2014 10:29

Czyli motocykl bez sprzęgła?

Dubel 06.11.2014 10:33

Jesli ten motocykl wejdzie do produkcji to na pewno ma sie stac jednya z flagowych konstrukcji Hondy. Wiec CAN i inna elektronika bedzie zamontowana.
Zastanowcie do jakiej klijeteli ten motocykl ma byc skierowany? Czy do sprzeto-onanizatorow czy do ludzi z pieniedzmi ktorzy pojda do salonu i kupia nowy motocykl? Ilu jest nas na forum ktorzy sa w stanie isc do salonu i kupic nufke funke za 50-60k pln??
10-20 osob ?? Teraz wyliczcie sobie jaki to jest procent i zastanowcie sie kogo oczekiwania pan Honda bedzie chcial spelnic by projekt nie okazal sie totalna klapa. :D
Pozdro

puszek 06.11.2014 10:56

E nooo spokojnie.. Honda podbija świat 250 tkami - jest ich wszędzie pełno..
Czyli robią motek dla ludu...Nie trudno zrobić motor za 100 tys ..
Zresztą pewnie sami byśmy mogli otworzyć fabryczkę na forum...Z kilku producentów wziąć to co najlepsze i zrobić takiego składaka jakiego oczekujemy przy minimalnych koniecznych zmianach...
Raczej chodzi o to , by zrobić motor dobry i stosunkowo tani, by mogło go zakupić jak najwięcej osób...Podos kiedyś wspominał ,że za swoja nówę Afri dał w salonie coś 30 + kilka tysiecy
To jest właściwy kierunek...Zrobić motor dostępny a jednocześnie dobry.
A kogo będzie stać to go podrasuje sobie jeszcze.
I żeby były wersje dostępne bez wszystkich usprawnień ,ktore w terenie są tylko niepotrzebnym obciążeniem. Nowa CRF250L kosztuje 16500!!! To właściwy kierunek

Lepi 06.11.2014 10:58

Dubel, idź się napij bo z tym trzeźwym spojrzeniem jesteś nieznośny :P

fassi 06.11.2014 11:21

Dubel, no jak kto kupi? No KTMiarze co im 1290 za mocny a 990 za stary. Poczytaj se forum niemieckie i pisza wyraznie ze jesli masa bedzie dobra, 100 KM, bezawaryjnosc i BRAK WIBRACJI to sprzedaja te swoje srutowniki i hop na Honde.

Tutaj malo kto kupi bo czarnuchy to biedny narod, ale co innego KTMiarze, oni na serwisy i czesc zamienne wydaja w cholere wiec i portfel zasobny ich :D

O stare afryki sie nie boje, za jakosc zawsze trzeba bylo placic i bedzie sie placic

sebol 06.11.2014 11:26

Cytat:

Napisał dubel (Post 403397)
Ilu jest nas na forum ktorzy sa w stanie isc do salonu i kupic nufke funke za 50-60k pln??
10-20 osob ?? Teraz wyliczcie sobie jaki to jest procent i zastanowcie sie kogo oczekiwania pan Honda bedzie chcial spelnic by projekt nie okazal sie totalna klapa. :D
Pozdro

Nie myślę , że P. Hodna będzie się przejmował , że ludzi z FAT nie stać na zakup nowej AT . BM-ki tyle kosztują i na " zachodzie " nieźle się sprzedają . Nasz rynek motocykli NOWYCH z salonu w porównaniu z krajami z europy zachodniej jest raczej mały i będą mieli to w nosie czy kupisz za gotówkę , weźmiesz w leasing czy sprzedasz nerkę . Masz kasę kupujesz , nie masz to sobie " nową AT" kupisz 4-5 letnią . Dla Polski super promocji nie będzie .

rumpel 06.11.2014 11:27

KTMiarze, oni na serwisy i czesc zamienne wydaja w cholere wiec i portfel zasobny ich

ale sie usmialem ;)

http://www.motorradonline.de/sixcms/...pg.3772914.jpg
tej jeszcze nie było

Dubel 06.11.2014 11:48

Puszku
Afri nowa kosztowala 30 tys. + w ktorym roku?? Ile wtedy kosztowalo na przyklad Wiadro cz Vsrom? Jak ta cena 30+ miala sie w danym czaseie do sredniej krajowej? Ktory teraz mamy rok?? :D

Lepi
Chetnie tylko w pracy jestem, a pracy i % nie mieszam.

Fassi
Maialem 990 i byl to moj najlepszy motocykl i jesli chodzi o serwis to tylko i wylacznie explatacja przez 2 lata nie delikatnego traktowania sprzetu. Proponuje polatac z rok zanmim zaczniesz sie wypowiadac opierajac swoje tezy na internetowych legendach i basniach napisanych przez zazdrosne trole :)

Pozdro All

myku 06.11.2014 12:05

Dubel,ale wiesz ze tu kazdy najmadrzejszy ,wiec nie oczekuj zbyt wiele :)

fassi 06.11.2014 12:27

Dubel, jesli sie mamy licytowac to moja afra jezdzi przez caly rok (dopoki drogi czarne), spi na chodniku i to juz przez 7 lat. W tym czasie zepsul sie tylko regler, pozatym ekspoloatacja czyli olej co 25tys, zawory raz na 40tys, gazniki wogole...

A te KTMy nie dosc ze stoja w garazu, to im zawiecha sika, a to trza olej wyminic, a to jakies lozysko w kolach ale wiem, to jest tylko eksploatacja a nie zadna naprawa. Tylko czemu tak czesto ta eksplatacja jest wykonywana? :D

NUROFEN 06.11.2014 12:32

Cytat:

Napisał fassi (Post 403411)
spi na chodniku i to juz przez 7 lat.

Przy sprzedaży pojawi sie pewnie słowo garażowana ;-)

Cytat:

W tym czasie zepsul sie tylko regler, pozatym ekspoloatacja czyli olej co 25tys, zawory raz na 40tys, gazniki wogole...

Ja wymiane oliwy robie co 6-8 tys....te 25000 to jakoś ryzykownie ...

Przy tak rzadkich wymianach..."kupujący płakał po zakupie " ;-D

fassi 06.11.2014 12:39

Adasko, jakbym juz mial ja sprzedac (co niemozliwe bo ma u mnie dozywocie) to kupujacy musialby doplacic do tak zajebistej wersji jak moja. MA zajebiste wzorki z glonow zyjacych pod klarlakiem na baku, zajebiste wzorki sadzy i gowien po muchach na owiewkach, pozatym wyplowiale od slonca tu i owdzie. Bo prostu ma bogalte zycie biologiczne na sobie :D

Tak wiec za ta sztuke i wyjatkowosc cena nie bylaby mala, z garazu to prawie kazda pochodzi, ta ma blizny i siwizne. A serce tego modelu to niewiem z czego zrobione, przy moim traktowaniu, wymian oleju i wogole serwisu to juz dawno powinno jak KTM wybuchnac i olac sprawe, ale ta franca nawet oleju nie chce wziac.

Jakbym sprzedawal to przekieruje na tego posta, neich sprzedajacy wie jaki ma unikat, a ma dopiero 120tys najechane :D

NUROFEN 06.11.2014 12:41

Ja swoją tez trzymam dożywotnio.
Prawdziwych motocykli już nie ma :at:
Na nową AT stać mnie już nie bedzie , więc dbam o obecny motocykl max jak to możliwe.

Dubel 06.11.2014 12:55

Cytat:

Dubel, jesli sie mamy licytowac to moja afra jezdzi przez caly rok (dopoki drogi czarne), spi na chodniku i to juz przez 7 lat. W tym czasie zepsul sie tylko regler, pozatym ekspoloatacja czyli olej co 25tys, zawory raz na 40tys, gazniki wogole...

A te KTMy nie dosc ze stoja w garazu, to im zawiecha sika, a to trza olej wyminic, a to jakies lozysko w kolach ale wiem, to jest tylko eksploatacja a nie zadna naprawa. Tylko czemu tak czesto ta eksplatacja jest wykonywana? :D

Nie chcial bym kupywac od Ciebie motocykla. Licytowac sie nie mam zamiaru bo glowa muru nie przebije :)
Mowisz ze tylko w Katach olej z zawiech sika, ze lozysko sie wymienia, ze olej w silniku czesciej- to poinformuje cie ze to sie robi majac kulture techniczna i dbajac o sprzet oraz swoje bezpieczenstwo, druga sprawa to Katy maja zawias z przodu i z tylu w przeciwienstwie do kondona w afri :D trzecia sprawa porownaj sposob urzytkowania tych motocykli :D
Pozdro

fassi 06.11.2014 13:03

Dubel, ja nigdy nie sprzedam wiec nikt nie kupi ;)

Ja wymieniam jak sie cos zepsuje lub zaczyna psuc. Nie dotykam dzaialajacego sytemu i zawsze ide pod prad, lubie odkrywac granice swoje i sprzetowe, narazie moja afryka daje rade ze mna, twarda z niej sztuka :D

Piszac o katach mialem na mysli moich kumpli jezdzacych jak ja do roboty na moto, na weekend, takie konie uzytkowe. Wiec sposob uzytkowania tych motocykli taki sam ale jednak czesciej cos tam im kapie ;) Wiec juz wole te kondony ktore sie zepsuc nie chca

Niewiem ktory KAT by wytrzymal ze mna chocby rok :D

redrobo 06.11.2014 13:04

Fassi rozumiem, ze w Twojej afryce wszystko oryginalne? Hamulce juz pokazywales, interesuje mnie jeszcze łancuch i zembatki, jeszcze haczy czy juz dziala tylko na tarcie?

fassi 06.11.2014 13:08

Wszystko oryginalne. Lancuch dorwalem tu na forum lekko uzywany, jakies 10 000. U mnie jeszcze wytrzyma 25 :D bo nie smaruje lancucha wogole, jedynie na zime psikne bo mi go rdza bierze.

MAm 40ste zebatke z tylu i to ona zawsze siada po 30 000. Przednia by jeszcze polatala. Nie jezdze szybko wiec moge sobie pozwolic na braki rezerw w bezpieczenstwie lancucha.

JAkbym mial kata tobym musial co 10 000 lancuch wymieniac, i wiem ze napewno to TANIEJ by bylo :D

NUROFEN 06.11.2014 13:08

pewnie zamiast łancucha pasek gumowy ;-)

redrobo 06.11.2014 13:13

Zatem trzeba przyznac Fassi uzywa motocykla EXTREMALNIE. Szacun:)

NUROFEN 06.11.2014 13:16

bada wytrzymałosc ;-)

fassi 06.11.2014 13:16

Redrobo, jakie extremalnie. Badam granice sprzetowe, a pozatym ciagle czekam na odwaznego ktory mi udowodni ze wspolczynnik tarcia zelazo o zelazo jest WIEKSZY niz wspolczynnik tarcia zelazo o smar z piaskiem.

Tak wiec ja dbam o lancuch i nie skazuje go na powolne scieranie dosypujac piachu. Wy co smarujecie jestescie extremistami :D

Ciagle flaszka czeka :D

jorge 06.11.2014 13:19

Cytat:

Napisał fassi (Post 403425)
Tak wiec ja dbam o lancuch i nie skazuje go na powolne scieranie dosypujac piachu. Wy co smarujecie jestescie extremistami :D

Ciagle flaszka czeka :D

Jako posiadacz oliwiarki od Pałeła powiem, że to jeden chuj :D.

tymczasem poczytajcie mi mamo:

http://blog.motorcycle.com/2014/05/1...t-application/

redrobo 06.11.2014 13:24

w moim lancuchu (wiem w Twoim juz nie) sa jeszcze uszczelki zwane o-ringami, nie mozemy zatem porownywac obydwu konstrukcji:)
EXTREMALNIE to znaczy na jednej z granic, domyslam sie ze jestes zupelnie po innej stronie mocy niz tzw. hard enduro - po prostu przemieszczsz sie i juz, dlatego po przejachaniu sie katem od razu podziekowales, rozumiem nie kazdy musi chciec tego samego.
Czyli z ciekawosci jeszcze podpytam: Lancuch kupiles jak miale 10000 smigasz na nim 50000? i jeszcze podziala 25000?

killjoy 06.11.2014 13:29

jak słucham takie mądrości niejakiego fassiego to się słabo robi...
ludzie skąd wy się bierzecie??

killjoy 06.11.2014 13:30

nieposmarowany łańcuch to jest olbrzymia strata mocy... ale królowa ma moc!!

Dubel 06.11.2014 13:32

Cytat:

Napisał fassi (Post 403420)
Wszystko oryginalne. Lancuch dorwalem tu na forum lekko uzywany, jakies 10 000. U mnie jeszcze wytrzyma 25 :D bo nie smaruje lancucha wogole, jedynie na zime psikne bo mi go rdza bierze.

MAm 40ste zebatke z tylu i to ona zawsze siada po 30 000. Przednia by jeszcze polatala. Nie jezdze szybko wiec moge sobie pozwolic na braki rezerw w bezpieczenstwie lancucha.

JAkbym mial kata tobym musial co 10 000 lancuch wymieniac, i wiem ze napewno to TANIEJ by bylo :D

Powiadasz przejechales 120tys. km i masz wszystko orginalne :haha2::haha2::haha2: Na bajki jeszcze za wczesie :D
Mysle ze opowiedziales juz wystarczajaco o tym jak dbasz o moto, co to dla Ciebie adwenczr ;) i jak eksplatujesz swoje moto. Mysle ze porownania nie maja sensu gdyz wiekszosc posiadaczy ktm preferuje jazde off o ktorej Twoja afryka nie ma pojecia :) Jesli chcesz sie dowiedziec jak zuzywa sie afri przy jezdzie w terenie porozmawiaj na ten temat z Misza, Biciem, Ramoneza itd oni nie maja orginalnych fabrycznych hamulcow , lozysk czy uszczelniaczy w lagach :D
Hmm a moze Puszek cos powie na temat wytrzymalosci elementow eksplatacyjnych w Afri?? :D

Pozdro

fassi 06.11.2014 13:32

Redrobo, u mnie tez sa oringi i do konca trzymaja. Problemem jest tylnia zebatka. Lancuch i zebatki co zalozylem mialy nalatane 10 tys + 25 tys czyni 35tys. to moja maxymalna granica, pozniej tylnia zebatka robi sie okragla.

Ja uzywam zgodnie z przeznaczeniem. Zrobma maly test. Wezmy dwa te same auta, spuscimy olej ze skrzyni biegow. Ja pojade bez oleju a Ty nalejesz oleju z piaskiem do skrzyni i zobaczymy ile ujedziemy ;)

Jorge, fajny patent znalazles. Kumal ogolnie o czym tam pisza, ale chetnie posluchalbym specjalsty od angieslkiego coby to w punktach zalapal.

Dubel, ja uzywam motura jako konia codziennego i to mnie sie najbardziej liczy i w tym celu nabylem afryke. Tak, mam wszystko oryginalne, lozyska w kolach (na zebatce tylko wymienilem) tarcze hamilcowe (ale juz sie koncza) i reszte. Uszczelniaczy w widlach tez nigdy nie wymienialem, podejrzewam ze sa oryginalne. Wiec gdzie tu bajki robie?

UWAGA: nikogo nie namawiam do uzytkowania moto tak jak ja :D

Killjoy, tak, ten piasek na lancuchu pomaga w smarowaniu i dodaje mocy :D

redrobo 06.11.2014 13:48

Cytat:

Napisał fassi (Post 403431)
Ja uzywam zgodnie z przeznaczeniem. Zrobma maly test. Wezmy dwa te same auta, spuscimy olej ze skrzyni biegow. Ja pojade bez oleju a Ty nalejesz oleju z piaskiem do skrzyni i zobaczymy ile ujedziemy ;)

W test taki moglbym wejsc, tylko ze Twoj silnik odtluszcze na maxa i wysusze najpierw. OK? Rozumiem ze rozpedzilibysmy te motocykle do jakiejs roboczej predkosci 70-80 km/h? No to teraz tylko znalezc druga afryke co ktos by tam chcioal piasek wsypac...

A uzywanie motura? Skoro Ci sie sprawdza - rob swoje:)
Prosze jednak jakbys sie ruszal dalej swoim sprzetem, z przyjaciolmi - zrob porzadny serwis i powymieniaj to wszystko co ludzie wymieniaja czesciej.:) zeby nie robic postoi na naprawy...

Lepi 06.11.2014 13:51

fassi, czy Ty w ogóle jesteś zainteresowany nową afrą czy tylko pianę bijesz ;)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05.