Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

CeloFan 06.07.2021 13:45

Cytat:

Napisał krytek (Post 739580)
Rozumiem ze da sie to przejechac gdzies poboczem ? :)

:Thumbs_Up:
Spryciarz sobie poradzi.

Bohun 07.07.2021 12:30

Od 5 lipca br. (od godz. 19.00) podróżni wjeżdżający na terytorium Republiki Słowackiej będą poddawani wzmożonym kontrolom sanitarnym.
Źródło

Od 9 lipca obowiązek kwarantanny dla niezaszczepionych podróżnych.
Źródło

Chyba zakończyło się wypłaszczanie...

siwy 07.07.2021 12:43

Czechy i Austria bez restrykcji ?

Peterka 07.07.2021 23:05

Cytat:

Napisał CeloFan (Post 739520)

Na początku czerwca przejeżdżałem przez tak "zasypane" przejście ze Słowacji na Węgry o tutaj https://goo.gl/maps/f7hhTV8wwMgWVCmVA

Wyglądało na zabezpieczone bardziej po amatorsku niż to na zdjęciu powyżej, wysypana zmienia z kamieniami ale bez barierek z leżącym na ziemi zakazem ruchu. Nikogo na miejscu nie było, nikt więc nie zatrzymywał, bez konsekwencji :)

luk2asz 08.07.2021 00:08

Cytat:

Napisał siwy (Post 739718)
Czechy i Austria bez restrykcji ?

Jechałem dzisiaj przez Czechy do Austrii. W Czechach na A1 nic się nie dzieje. Na wjeździe do Austrii też. Jedynie w hotelu chłopak się zapytał o test, jak usłyszał że zaszczepiony to powiedział że jeszcze lepiej. Ale mojego qr nie udało się zeskanować i powiedział że mi wieży 😂😂😂.
Jutro Italia, a w sobotę może Francja, zobaczymy co tam.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Dredd 08.07.2021 14:43

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 739777)
Jutro Italia, a w sobotę może Francja, zobaczymy co tam.

Raportuj zatem - ta wiedza się przyda!

mdxmd 08.07.2021 15:02

Tu jest obrazowa mapka co ciekawe Chorwacja ciągle na zielono... ktoś zaspał czy informacje w media nie prawdziwe, ale z nowości Szwecja też nie wymaga testów ani szczepień.

https://apply.joinsherpa.com/map?aff...language=pl-PL

heniekstar 08.07.2021 15:22

Doinformuj się odnośnie Szwecji i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

wojcimierz 09.07.2021 12:53

Tutaj mały update z granic ze Słowacją i najbliższe perspektywy zmian

https://youtu.be/BufLirzlugM

Wysłane z mojego V2046 przy użyciu Tapatalka

rene82 09.07.2021 20:17

Stan na 3 lipca. Słowacja już nieaktualne, ale wegry, serbia, albania, macedonia, kosowo bez problemów. Bośnia i Chorwacja sprawdzali paszport covidowy. Grecja oprócz tego jeszcze rejestracja na stronie......

Dubel 09.07.2021 21:21

Cytat:

Napisał heniekstar (Post 739843)
Doinformuj się odnośnie Szwecji i nie wprowadzaj ludzi w błąd.

Rozwiniesz? Parę dni temu jechałem przez Szwecję nigdzie nie było najmniejszej kontroli

heniekstar 09.07.2021 23:20

Jeśli przybywasz z nordyckich krajów to nie obowiązują żadne ograniczenia wjazdu.
Inne państwa unijne -test negatywny, pełne zaszczepienie lub ozdrowieńcy.
Obywatele Szwecji i mieszkający zwolnieni z testu. Tak samo jak podający ważny powód lub pracujący.
Zmiana nastąpiła 1.07. Wcześniej test bez względu na to czy byłeś zaszczepiony.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/...erar-att-resa/

Adagiio 10.07.2021 08:28

Slowacja, Austria, Włochy na granicach luz i bez kolejek, pytanie o test lub szczepienie i tyle.

Dubel 10.07.2021 11:47

Cytat:

Napisał heniekstar (Post 740012)
Jeśli przybywasz z nordyckich krajów to nie obowiązują żadne ograniczenia wjazdu.
Inne państwa unijne -test negatywny, pełne zaszczepienie lub ozdrowieńcy.
Obywatele Szwecji i mieszkający zwolnieni z testu. Tak samo jak podający ważny powód lub pracujący.
Zmiana nastąpiła 1.07. Wcześniej test bez względu na to czy byłeś zaszczepiony.
https://www.folkhalsomyndigheten.se/...erar-att-resa/

Hola hola przecież test do Szwecji nie jest wymagany od 1 czerwca, wiele znajomych płynęło na Ystad i po zjeździe z promu żywej duszy na granicy nie było

heniekstar 10.07.2021 13:20

Znieśli 1.07
Czasem zdarza się, że przekraczam 2x w miesiącu. Różnie. Ystad, Karlskrona, Nynashamn. Od momentu kiedy wprowadzili (luty '21) za każdym razem trafiałem na policję przy bramkach sprawdzającą kwity.
Ostatnio 29.06 w Ystad. Nie wiem czy byli tam stale.
Piszę na podstawie swoich doświadczeń i w oparciu o wprowadzone regulacje.

tyran 14.07.2021 18:55

Hiszpania otwarta dla Polaków bez testów i zaświadczeń o szczepieniach.

https://www.radiozet.pl/Podroze/Hisz...tu-na-COVID-19

luk2asz 14.07.2021 19:36

W poniedziałek 12.07 wjeżdżałem do Czech z Austrii w Mikulowie. Do Austrii ustawiała się kolejka, nie duża, ale trzeba było coś w budce pokazać. W środę jak jechałem w tamtą stronę tego nie było.
Slowenia od jutra wymaga nawet dla tranzytu : szczepienia, testu lub zaświadczenia o przechorowaniei.

We Włoszech na ulicach luz, ale do sklepu i barów każdy wkłada maskę.
W hotelach też.
Przynajmniej w Piemoncie, nad garda i na autostradach.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Wegrzyn 14.07.2021 21:28

Słowenia nie wymaga, przedłużyli obecne zasady do połowy sierpnia

trolik1 15.07.2021 16:43

Wczoraj wrócilem z CRO/SLO/A/CZE. Zero jakichkolwiek kontroli
pozdrawiam trolik

PokemonTC 15.07.2021 17:06

Jak kolejka na stronie słowacko chorwackiej bo jadę jutro?

Wegrzyn 15.07.2021 17:17

Tu masz kamery z granic

https://www.hak.hr/info/kamere#granicni-prijelazi

Adagiio 17.07.2021 18:48

Taka ciekawostka, przy wjeździe na Słowację od Austrii ( granica Jarovce) kontrolują wszystkich. Słowacki policjant zażądał potwierdzenia szczepienia lub testu pcr. W przeciwnym razie powiedział że nie wpuści, pojebało się im we łbach równo. W IT natomiast święta maseczka rządzi, zaangażowali nawet tajniaków do karania ludzi z jej brak, tak że jakby kto tam był to maskować się należy łącznie z nochalem co by 300 euri nie stracić.

Kuba_74 17.07.2021 21:30

Dziś z Krakowa do Chorwacji przez Czechy jechali bez kontroli jakichkolwiek.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

lotnik 19.07.2021 00:22

Cytat:

Napisał PokemonTC (Post 740752)
Jak kolejka na stronie słowacko chorwackiej bo jadę jutro?

Słowacja nie graniczy z Chorwacją.

siwy 19.07.2021 01:05

Cytat:

Napisał Kuba_74 (Post 740964)
Dziś z Krakowa do Chorwacji przez Czechy jechali bez kontroli jakichkolwiek.

Sent from my RNE-L21 using Tapatalk

Przez słowenię czy Węgry?
Za tydzień się wybieram i zastanawiam się czy jechać Słowacja-węgry-chorwacja czy czechy-austria-slowenia-chorwacja. W jedną stronę będę miał testy

Pirania 19.07.2021 08:21

Z reguły przez Słowenię jeździłem teraz majówka przez Węgry i też bardzo ok. Wydaje mi się że mniejszy ruch będzie przez Węgry.

A przy okazji...w sobotę na Korsykę jadę na tydzień potem tydzień Sardynia..2+córka 8 lat, może jaj nie będzie.

ural2 19.07.2021 09:58

Wczoraj, Słowacja, Węgry, Chorwacja. Na chorwackiej pytanie czy są papiery covidowe, (są),jechać dalej.

JarekO 19.07.2021 11:32

Cytat:

Napisał siwy (Post 741058)
Przez słowenię czy Węgry?
Za tydzień się wybieram i zastanawiam się czy jechać Słowacja-węgry-chorwacja czy czechy-austria-slowenia-chorwacja. W jedną stronę będę miał testy

Wrocilem wczoraj z BiH. Czechy, Austria, Słowenia - zero kontroli. Wjazd do CRO - na paszport Covidowy (każdego sprawdzają) bez problemu. Nie wiem jak jest w przypadku testu.

Babel 19.07.2021 11:59

A wyjazd z CRO ?

czaras 19.07.2021 12:01

Cytat:

Napisał Pirania (Post 741071)
A przy okazji...w sobotę na Korsykę jadę na tydzień potem tydzień Sardynia..2+córka 8 lat, może jaj nie będzie.

Podzielisz się swoim planem? Jak tam 'wlatujesz'?

siwy 19.07.2021 12:40

Czy na powrocie, jadąc np przez Słowację trzeba mieć test? Co jak nie będzie?

skarp 19.07.2021 14:31

Chcieli na przejściach tzw. nietranzytowych.

lotnik 19.07.2021 16:50

We wtorek wróciłem z Chorwacji przez Węgry, Słowację. Nikt na żadnej granicy nie chciał testów, ani w jedną ani w druga stronę. Jechałem z rodziną samochodem. Pod koniec czerwca byłem motocyklem w Rumunii tez nikt nie chciał testów .

Pirania 19.07.2021 17:25

Cytat:

Napisał czaras (Post 741115)
Podzielisz się swoim planem? Jak tam 'wlatujesz'?

Plan mamy takie że jedziemy na kołach busem do Livorno, w poniedziałek rano prom do Basti i tyle. Cała trasa lecimy z napisem pod szyba TRANZYT FRANCE. My jesteśmy zaszczepieni, córce robię abtygena i tyle. Jak natrafimy na opór to bedziemy zmianiać trasę. Na ta chwilę na gov przepisy mówią że damy radę, weryfikacja w piątek.
To ma być włóczęga, nic nie mamy zarezerwowanego więc zobaczymy. Napiszę z drogi co tam na granicach.

Babel 19.07.2021 17:48

Mój młody jest teraz na Sardynii - ale generalnie to pokręcony wyjazd sobie zrobił - bo znaleźli tanie bilety do Neapolu z Warszawy - tam pozwiedzali i później pociągiem do Rzymu tam jeden dzień i wczoraj polecieli z Rzymu do Olbii.
Wszystko adhoc łapane :)

Generalnie tylko test w genowy PL i nic już więcej nie chcieli od niego.
Lot z Rzymu na Sardynie traktowany był jako lot wewnątrz IT - wiec bez testów itp

Pokazywał mi przed chwilą La Calletta - pustki prawie nie ma ludzi na ulicy, plaży ( ja byłem w zeszłym roku to był tłum) .
Zresztą to samo w Rzymie czy na Capri - pustki

Adagiio 19.07.2021 21:10

Byłem wczoraj na Słowacji pojeździć po górkach i uciąłem sobie pogawędkę ze słowackim policjantem na granicy w Koniecznej, jak zobaczył że mam w aucie elektryka to pierwszy zgadał bo też jeździ. Na Koniecznej wygląda to tak że do godz. 12 są codziennie i kontrolują, potem jadą w pizdu i nikogo nie interesuje czy ktoś ma szczepienie, test, czy nie ma nic na wjeździe. Na terenie Słowacji mówił żeby uważać bo na tranzyt jest 8 godzin i jak się trafi upierdliwy policjant to może być kłopot. Bo bez rejestracji w systemie, zaświadczenia o szczepieniu czy testu przebywać nie wolno i że robią kontrole pojazdów na zagranicznych numerach. Tyle mi powiedział.
Na Węgrzech nikt o nic nie pyta jak się deklaruje tranzyt.
Za to na Słowenii wróciły znów kontrole na granicach i kolejki z tym związane.
W IT jest mało turystów bo trzeba mieć szczepienie lub test. Od 26 wchodzą nowe kryteria oceny ryzyka i wszystkie turystyczne regiony mają być w żółtej strefie, czyli szmata na ryju wszędzie, godzina policyjna, pozamykane knajpy i bary, konsumpcja wyłącznie na zewnątrz i od 23.00 do łóżka, mają też podnieść kary za nieprzestrzeganie zasad. I w zasadzie kto nie ma szczepienia ma lokdałn i chodzi z buta bo środkami komunikacji miejskiej nie pojeździ. Tyle że makrony szczepią się na dużą saklę.

greenman 19.07.2021 21:16

Na Słowacji bardzo dokładnie sprawdzają certyfikat szczepienia? W sobotę jedziemy, kolega będzie tydzień po drugiej dawce, certyfikat w mObywatelu już ma na zielono, ale wg. gov pl musi być:
"od daty tego szczepienia minęło co najmniej 14 dni". Jak zeskanują i nie wpuszczą to nie problem, pokręcimy się po naszych górach.

Adagiio 19.07.2021 21:34

Skanuja kod smyrofonem.

greenman 19.07.2021 21:39

Dzięki, będziemy testowali czy tydzień wystarczy :)

chrusja 19.07.2021 22:34

Wracam z Francji,przez Niemcy. Dzisiaj wjechałem do Polski. Kontroli..pytań.. (hotel, granice) nie było.

NaczelnyFilozof 19.07.2021 23:09

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 740957)
W IT natomiast święta maseczka rządzi, zaangażowali nawet tajniaków do karania ludzi z jej brak, tak że jakby kto tam był to maskować się należy łącznie z nochalem co by 300 euri nie stracić.

Wróciłem z Mediolanu. Szok. Np w metrze 100% ludzi w maseczkach. Żadnych "nosaczy" czy z krzywymi maseczkami.

Przy wjedzie do Austrii ze Słowacji kontrola ale machnęli ręką na info że tylko tranzyt na włochy.

Wjazd do Szwajcarii luz. Tylko zapytanie o czy jest coś do oclenia i czy mam broń. Wyjazd ze szwajcarii do Francji problemowy. Kilka pytań czy mam broń i czy na pewno nie mam broni :D O wirusy nie pytali.

Melon 19.07.2021 23:44

Przecie wirus to też broń:)

Lakrua 20.07.2021 00:14

Dzisiaj wjazd na Słowację przez Jurgów :
-Tranzyt ?
- Tranzyt
Tyle w temacie. Ale kilka osobówek przede mną cofnęli. Wjazd na Węgry w Banreve bez kontroli, w druga stronę kontrola policji i straży granicznej.

Kisiel 20.07.2021 11:09

Ostatni tydzień, Litwa i Łotwa, zero kontroli czy sprawdzania czegokolwiek, ale formalnie w obu krajach wymagana elektroniczna rejestracja przed wjazdem:
https://keleiviams.nvsc.lt/en/form/
https://covidpass.lv/en/

xccmarcin 20.07.2021 11:20

W ubiegłym tygodniu PL-SLO (Piwniczna) -> SLO-Węgry (Koszyce) -> Węgry-Rumunia (Oradea) i z powrotem jadąc wyznaczonym tranzytem przez Węgry i bez postoju na Słowacji żadnych pytań o zarazę. Na wjeździe do Słowacji hasło tranzyt, na Rumińskiej normalna kontrola bez pytań.

WojtasA 20.07.2021 15:32

Świeże zestawienie
https://www.politico.eu/article/coro...d-summer-2020/

El Kowit 20.07.2021 17:11

Jak sytuacja ma się w Turcji?

Emek 20.07.2021 19:28

Normalnie. Szczepiony to wbijasz lub test PCR i wbijasz.

rafput 20.07.2021 22:33

Czechy-Austria (Mikulov): mała zwężka, wyrywkowa kontrola papierów. W drugą stronę bez żadnych przeszkód.

PokemonTC 21.07.2021 10:30

W piątek czechy i Austria bez zatrzymywania. Sobota Słowenia, chorwacja też bez zatrzymywania i zbędnych pytań. Korek na przejściu i na autostradzie ciasno

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.