Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Wszystko dla Afryki (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=11)
-   -   Tanie paliwo? (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=11351)

NaczelnyFilozof 26.01.2012 23:02

Cytat:

Napisał BABA (Post 217560)
ale ktoś może powiedzieć, że jak duża szara strefa to przychód z podatku nizszy..

Dlatego dla szarej stefy wymyślili podatek VAT :) Coby z dochodów wypracowywanych bez podatku jednak ściągnąć coś do kasy państowej. A że normalny obywatel na tym traci w postaci podwójnego opodatkowania to już inna bajka. :)

graphia 26.01.2012 23:14

VAT to podatek ściągalny w 99% więc nie zdziwcie się podniesienia tego podatku w najbliższym czasie... a w zasadzie już się to robi likwidując wiele ulg odliczeniowych :)

NaczelnyFilozof 27.01.2012 17:55

Cytat:

Napisał graphia (Post 217678)
VAT to podatek ściągalny w 99% więc nie zdziwcie się podniesienia tego podatku w najbliższym czasie...

...na Węgrzech 28%? :)

Mecia 27.01.2012 18:02

Naczelny odpisz mi proszę na maila o ile doszedł?

PARYS 29.01.2012 10:20

To zrobimy tak - założę partię, której będę szefem i w przyszłych wyborach jak wszyscy na mnie zagłosujecie to wygram i zostanę premierem i wtedy też ja was wszystkich zatrudnię na odpowiednich stanowiskach (wojak - szef MON, naczelny - ministerstwo kultury albo sprawiedliwości, Lepi - gospodarka, Baba - infrastruktura ...) no i zrobimy porządek z tym burdelem, skończymy z neokolonizmem, wytniemy w pień korupcję, urzędasów zreformujemy, zamkniemy ZUS i NFZ i jeszcze parę innych ciekawych pomysłów zrealizujemy.
Co wy na to?

NaczelnyFilozof 29.01.2012 11:57

Cytat:

Napisał PARYS (Post 218153)
To zrobimy tak - założę partię, której będę szefem i w przyszłych wyborach jak wszyscy na mnie zagłosujecie to wygram i zostanę premierem
Co wy na to?

Tusk będzie wygrywał bo:
Cała "budżetówka" głosuje na PO. Bo PO nie robi reform i urzędnicy mają się dobrze. Budżetówka musi zaganiać rodziny do głosowań bo co jak przyjdzie jakiś Rząd i zacznie robić prawdziwe reformy i obcinać przywileje???

Tusk ma TVN i umie ogłupiać jakąś głupią część społeczeństwa. Przekaz jest cały czas prosty. PO to klasa mądra, obeznana. Bądź z nami! A PIS? Przedstawiają jako zacofanie i berety.

Wszystko idzie ku temu żeby ludzie NIE Głosowali. A resztę załatwią stałe głosy elektoratu PO.

Gdzieś czytałem mądry tekst że paliwo musi tyle kosztować ile kosztuje. Bo ceny paliwa na rynkach miedzynarodowych idą w górę. Tyle że: rafinerie Lotos czy Orlen one mieszczą się w PL. I pracownicy takiej rafinerii nie zarabiają tyle co ich koledzy w Irlandii czy Niemczech. No to jak koszty pracy są 3 razy niższe w takiej rafinerii to czemu paliwo nie jest tańsze? Baryłka ropy 130$? Jak i tak kupujemy ropę od ruskich zakontraktowaną po 100$?
Teraz pytanie czy to prawda czy tylko wymysł plotkarski?

Lepi 29.01.2012 13:34

Nie wiem czy to prawda ale wiem, ze koszty pracy mają minimalny wpływ na całkowite koszty w tak zautomatyzowanym procesie.

pezet 29.01.2012 17:02

Ropy nie kupujemy po stałej cenie. To prawda, że większość z Rosji (a właściwie z Białorusi), ale cena uzależniona jest od cen na rynkach światowych. Inaczej jak w 2009 ropa była po 60 USD, my byśmy dalej płacili 100 USD, a nie płaciliśmy.

Dodatkowo ważny jest kurs PLN do USD, a nasza złotówka nie jest ostatnio najmocniejsza (w ostatnich tygodniach ciut lepiej).

Marcin-BB 30.01.2012 12:13

Naczelny na premiera!!!!:)

A serio: Czy to PO czy PIS- ten sam burdel. Ani pierwsi ani drudzy nie obniżą nam podatków tylko będą je podnosić. Trzeba by faktycznie wepchnąć na Wiejską kogoś spoza układów, kto wprowadzi konkretne i mądre zmiany- a to są takie same szanse jak na wygranie w Lotto:Sarcastic:
Może mam słabą pamięć- ale przypomnijcie mi rząd z ostatniego 15 lecia, który można było nazwać dobrym, który faktycznie coś zreformował i zmienił na lepsze??
Zakładajcie partie i róbcie z tym porządek- macie mój głos choć jestem z "budżetówki":D

NaczelnyFilozof 30.01.2012 18:16

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 16:20.