![]() |
Podziwiam Was za patriotyzm, poświęcenie, czas i odwagę :Thumbs_Up:
|
7 Załącznik(ów)
Dziękuję za słowa uznania. Przeżycia dla nas, opowieść dla Was :)
Załącznik 78447 Dojeżdżając do hotelu nie komentowaliśmy ani śniegu, ani temperatury ani nawet śliskiego bruku. Wspomnienia z dojazdów, noclegu, uroczystości, spotkań i przeżyć przebiegających po naszej myśli były piękne, nie wymagające zbędnego komentarza. Sytuacja była klarowna: byliśmy szczęśliwi i syci. Oceniając ten wyjazd Zbyszek powiedział: âByło kilka momentów gdy wydawało nam się, że to najtrudniejsze jest za nami ale tak nie było...â Po kolejnej bardzo mroźnej nocy afryka znowu nie chciała zagadać. Oblodzona kostka wykluczała zabawę na pych. Poprosiłem w kuchni parę flaszek gorącej wody i polewałem rozrusznik. Trochę odpuścił. Korzystałem więc dalej z osiągnięć cywilizacji, żeby rozgrzać zimne serce królowej: Załącznik 78441 Z każdym zakręceniem było lepiej, ale w końcu poddał się i akumulator. Potrzebowałem grubych kabli i dobrego dawcy. I tu pojawia się Człowiek z Kciukiem Załącznik 78442 Załącznik 78443 Afryka zagrała a wszystkiemu winien zbyt gęsty olej! Była okazja z Romkiem powspominać stare i dowiedzieć się nowego. Dalej to już tylko powrót i brak chęci sięgania po aparat. Ostatnie zdjęcia drogi z Lublina i gdzieś na ostatnim postoju przed domem. Załącznik 78444 Załącznik 78445 To była dobra przygoda! Tak ją będę pamiętał. Dziękuję Zbyszek! Załącznik 78453 |
Tak trzeba żyć, dzięki chłopaki :)
|
Taki wyjazd poza sezonem daje siłę na cały. sezon.
Dziękuję, piękna relacja. |
Brawo!!
Trzeba kultywować pamięć o Wołyniu! Szacunek. |
Dziękuję Tomek, fajnie było przeżyć jeszcze raz tę wyprawę w twojej relacji. Patrząc z perspektywy czasu, wiele wskazywało na to, że cały plan nie wypali, począwszy od tego, że o mały włos nie pojechalibyśmy motocyklami, poprzez różne przeszkody napotykane po drodze, typu siarczysty mróz, śnieg po kolana, czy ryzyko ewentualnych demonstracji nacjonalistów na drodze dojazdowej do HP itp. Teraz trzeba powiedzieć, że wszystko się udało, hołd oddany, skobel w bramie cmentarnej nasmarowany i dużo doświadczeń bezcennych nabyte. Wielkie dzięki ...
|
Tomek jesteś wielki.....
|
15 Załącznik(ów)
By pamięć nie umarła
Załącznik 81289 Załącznik 81290 Plan zagłady Polaków i zniszczenie jakichkolwiek śladów pamięci o mieszkańcach wołyńskich i małopolskich wiosek trwa, co niestety wywołuje refleksje o przejęciu przez nowe pokolenie krwawej spuścizny. Jeszcze dwa lata temu stało w polu upamiętnienie polskiej wsi Wydymer. Dziś pole zaorane Załącznik 81291 Wydymer Załącznik 81292 Na skraju dawnej wsi stoi dąb, który jest moim symbolem całej wołyńskiej tragedii, której wspomnienie dziś obchodzimy. Jak co rok tutaj powtórzyłem: „Korzeń wrósł w mogiłę zieleń słońca łaknie skąd do życia soki skoro tkanki braknie? Polski rdzeń wyrwany wnętrze wypalone bez niego nie przetrwa wiatrem powalone” Załącznik 81293 Załącznik 81294 W Ostrówkach, wśród pól, stoi kolejny bastion pamięci- kapliczka z rozbitą głową MB. Choć tablice wyrwane, to pamięć nie zginie Załącznik 81295 Załącznik 81296 Załącznik 81297 Załącznik 81320 Stepań Załącznik 81319 Janowa Dolina Załącznik 81318 Derażne Załącznik 81298 Parośla Załącznik 81300 Podkamień... Załącznik 85010 A w Hucie Pieniackiej pachnie piołunem, pokrzywą i wiatr cicho świszcze w strachopłochach swoje „Ojcze nasz...” |
Przykro, że ślady po dawnej Polsce są zacierane. Historia jest jedna i nie da się jej zmieni, niestety niektórzy ją fałszują. Dzięki takim wyprawom to wszystko ma szansę pozostać w nas. Tomek, twój wkład jest wielki, aby pamięć nie umarła. Dzięki
|
@ATomek - tak mnie ostatnio naszło...
Jeździsz w tamte strony, spotykasz ludzi, Polaków, którzy serce na dłoni oddają. Żyją skromnie, bardzo nawet. Żeby nie powiedzieć biednie. Może jakoś tym ludziom pomóc można? Ale nie jestem zwolennikiem rozdawania pieniędzy, a i pewnie sami zainteresowani czuli by się niezbyt komfortowo. Więc mój pomysł taki jest, że może chociaż jakąś odzież przekazać? Wiem, że jeździsz motocyklem, co mocno transport ogranicza, ale... Daj znać, podpowiedz, bo serce ściska czytając Twoje relacje. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:09. |