![]() |
Kolego poszedlem za Toba i tez zamowilem ekena. Teoretycznie do srody bede mial a w weekend polatam i bede cos mial do dodania w temacie. Dzieki
|
Cytat:
|
PawelM >>> a to jestem ciekawy Twojego zdania.
Polecam dobra kartę o klasie prędkości 10, lepsza nie potrzebna. Ja używam 32 GB i właściwie moim zdaniem więcej też nie potrzeba. Najczęściej używam full hd i 30 fps bo pliki są mniejsze i moim zdaniem jest to najoszczędniejszy tryb nagrywania, na drogę nie potrzeba 60 czy 120 fps. Poza tym właściwie najczęściej używam full hd 60 fps do filmowania wygłupów zwierząt i dzieci, tryb 120 fps tylko testowałem. 4K jest nieużyteczne, za mało fps więc właściwie tak jakby go nie było. Dokupiłem też dodatkowy akumulator :Thumbs_Up: |
Akumulator tez dokupilem w tej firmie a z aliexpres zestaw zewnetrznej ladowarki z dodatkowymi bateriami plus pidelko nato wszystko. Ja jestem swiezakiem w temacie nagrywania ale jesli pogoda się nie zdupcy to za tydzien w weekend planuje fajna traske z poligonem wiec cos tam sie nagra :)
|
:Thumbs_Up:
Wydaje mi się że właśnie 60 klatek/sek jest wręcz pożądane w czasie kręcenia z motocykla. Nie robi się taka "pikseloza". 30 czy 24 fps to za mało przy dynamicznych scenach i to jeszcze przemielone przez YT. |
Cytat:
|
Jak kto chce, ja tam w moto sporcie nie widzę potrzeby więcej niż 30 fps.
Chyba, że chcemy pokazać jakieś szczegóły ruchu, czyli spowolnić film. Np. ruch koła, kurz na drodze, latające liście, czy np. nagrywamy kamerą czyjeś popisy. Ale na kamerze na kasku, kierownicy czy innym uchwycie nie potrzebowałem nigdy 60 fps. W normalnym użytkowaniu ważniejszy jest dla mnie czas nagrywania i waga pliku, bo przy oglądaniu nie ma różnicy w jakości. Jak porównywałem 25 fps z GoPro Hero z 60 fps Elena to widać inne różnice, ale pixeli i braku płynności nie ma tu i tu. A pixeloza na YouTube i tak będzie, akurat w Ekenie 10 minut full HD 60 fps zajmuje 3GB, a czasem 4. To i tak poddawane jest kompresji. |
Jeżeli mamy wieczór lub pochmurne, ciemne niebo to lepiej nagrywać 30kl/s...
|
GoPro ma funkcję automatycznego zwalniania fps przy nagrywaniu w niewystarczającym oświetleniu no i ma protune czego nie ma żadna inna kamera (tylko wersja black)!
Sent from my D6603 using Tapatalk |
Ja mam Kamerę SJ 4000 i jestem zadowolony z efektów...i kosztowała 400zł z wszystkimi akcesoriami i 3 akumulatorkami
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:18. |