Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Hamulce, kola, opony (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=8)
-   -   Długodystansowe wyprawowe opony (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=31067)

Vladimir P 10.04.2019 22:47

Używał ktoś opon firmy Shinko?
W opisie polecają do Afryki...

https://allegro.pl/oferta/shinko-90-...win-7968200264

Novy 10.04.2019 22:54

Cytat:

Napisał paplanski (Post 632398)
Używał ktoś opon firmy Shinko?
W opisie polecają do Afryki...

https://allegro.pl/oferta/shinko-90-...win-7968200264

Było już na Forumie o Shinko. Był nawet FanClub. Poszukaj, poczytaj...

Ale zastanów się - skoro opony mogą zrobić dużo kilometrów/duży przebieg to są twarde. Jak są twarde to ich przyczepność jest mniejsza. Jak chłodniej czy mokro to mogą pojawiać się kłopoty, itp., itd.

tyran 10.04.2019 23:47

Cytat:

Napisał Novy (Post 632402)
Ale zastanów się - skoro opony mogą zrobić dużo kilometrów/duży przebieg to są twarde. Jak są twarde to ich przyczepność jest mniejsza. Jak chłodniej czy mokro to mogą pojawiać się kłopoty, itp., itd.

Ale z drugiej strony masz wybór. Albo kombinujesz zmianę opon w trasie i zapierdzielasz po winklach 10-20% szybciej, albo znasz granicę przyczepności tej twardej gumy, jedziesz wolniej, ale nie myślisz o jej zmianie w dłuższej trasie.
Kiedyś były dyskusje o beznadziejności E07 Dakar. Ja tą oponę miło wspominam. Zdarzało mi się na niej lecieć i 170 w deszczu. Wszystko kwestia pewnego kompromisu.

Novy 10.04.2019 23:56

Cytat:

Napisał tyran (Post 632411)
Ale z drugiej strony masz wybór. Albo kombinujesz zmianę opon w trasie i zapierdzielasz po winklach 10-20% szybciej, albo znasz granicę przyczepności tej twardej gumy, jedziesz wolniej, ale nie myślisz o jej zmianie w dłuższej trasie.
Kiedyś były dyskusje o beznadziejności E07 Dakar. Ja tą oponę miło wspominam. Zdarzało mi się na niej lecieć i 170 w deszczu. Wszystko kwestia pewnego kompromisu.

Podejrzewam też, że opony (a raczej mieszanka gumy) z roku na rok się zmienia, z nadzieją, że na lepsze.
Oryginalne Dunlopy z NAT teoretycznie też były do niczego. Ale jeżdżąc po gorących asfaltach kleiły całkiem nieźle. Problem się robił, gdy było mokro i poniżej 20st.C.

tyran 11.04.2019 00:09

Cytat:

Napisał Novy (Post 632412)
Oryginalne Dunlopy z NAT teoretycznie też były do niczego. Ale jeżdżąc po gorących asfaltach kleiły całkiem nieźle. Problem się robił, gdy było mokro i poniżej 20st.C.

Miałem okazję pojeździć NAT z pierwszego wypustu na ory oponach.
Dramat. Myślę że te deale pomiędzy producentem moto, a dostawcą do niego gum, czy innych podzespołów są mocno szemrane.

Novy 11.04.2019 00:15

Może niekoniecznie. Spójrz na to tak - musieli założyć opony w miarę uniwersalne i w sumie 'w miarę' uniwersalne są. Jak zaczęły dochodzić głosy z rynku użytkowników, że opony są ujowe to następne NATki wychodziły (i wychodzą) na Bridgestone.

No i wystarczy, że podczas przetargu producent opon zaproponuje 1 cent mniej na oponie to przy globalnym zamówieniu robi się cyfra ;)

sebol 03.06.2019 23:00

Odgrzeję temat.
Przewidywana trasa to ok 15-16 tys km. Koledzy biorą Metzelery Tourance. Wiem, że spokojnie tą trasę wytrzymają. Tym bardziej, że jadą lżejszymi trampkami.
Jam ma jeszcze na kołach Mitasy E07 i spokojnie dokulam na nich do połowy Kazachstanu. Na przód planuję założyć w okolicy Bajkonuru TKC80, a na tył .....? Tył musi wytrzymać ok 9 tys km. po Kazachstanie i Kirgistanie + powrót do domu kolejne 3 tys.
Wyszło coś nowego na tył co da w miarę radę w terenie i wytrzyma taki przebieg załadowanym motocyklem ?

bukowski 03.06.2019 23:49

nie napisałeś, jak będziecie lecieć po KGZ. Jesli asfaltem, to cokolwiek szosowego.
jeśli szutry i kamienie to mi sprawdził się mitas e09, ale teraz założyłbym następną motoz tractionator adv - własności teren i asfalt jak e09, ale trwałość x2.

zaczekaj 03.06.2019 23:55

Tkc80 i k60. Ja już mam z 17 tysięcy nakulane i nie chcą się skończyć te gumy. A poza tym dają radę w offie. Na następną długą podróż również ubiorę te laczki.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

chemik 04.06.2019 07:59

Cytat:

Napisał zaczekaj (Post 639329)
Tkc80 i k60. Ja już mam z 17 tysięcy nakulane i nie chcą się skończyć te gumy. A poza tym dają radę w offie. Na następną długą podróż również ubiorę te laczki.

Wszędzie polecają K60 scout. Skuszony tymi sugestiami założyłem na podobną wyprawę i to był błąd. W terenie ta opona robi jako tako, natomiast w piachu i na błocie jest źle, a nawet bardzo źle. Myślę, że kluczem do rozwiązania tej zagadki jest rozmiar. Zauważcie, że te opony do rozmiaru 130 mają kostki, a od rozmiaru 140 mają taki lany jednolity pasek przez środek. I moim zdaniem to właśnie on psuje trakcję tej opony w terenie, dając dłuższe przebiegi. Więc, podsumowując, wąskie K60 scout mogą być dobre, szerokich, tych z paskiem przez środek, należy unikać.
Mam bezpośrednie porównanie z mitasem E-07, którego używałem na poprzednich wyprawach. Niestety w moim tylnym rozmiarze E07 już nie jest produkowany (zastąpił go E-07+, który ma inna mieszankę, grubsze kostki i stał się bardziej szosowy).
Bogatszy w te doświadczenia teraz na podobną wyprawę brałbym Motoz Tractionator Adventure na tył i mitas E-07 na przód.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35.