![]() |
Używał ktoś opon firmy Shinko?
W opisie polecają do Afryki... https://allegro.pl/oferta/shinko-90-...win-7968200264 |
Cytat:
Ale zastanów się - skoro opony mogą zrobić dużo kilometrów/duży przebieg to są twarde. Jak są twarde to ich przyczepność jest mniejsza. Jak chłodniej czy mokro to mogą pojawiać się kłopoty, itp., itd. |
Cytat:
Kiedyś były dyskusje o beznadziejności E07 Dakar. Ja tą oponę miło wspominam. Zdarzało mi się na niej lecieć i 170 w deszczu. Wszystko kwestia pewnego kompromisu. |
Cytat:
Oryginalne Dunlopy z NAT teoretycznie też były do niczego. Ale jeżdżąc po gorących asfaltach kleiły całkiem nieźle. Problem się robił, gdy było mokro i poniżej 20st.C. |
Cytat:
Dramat. Myślę że te deale pomiędzy producentem moto, a dostawcą do niego gum, czy innych podzespołów są mocno szemrane. |
Może niekoniecznie. Spójrz na to tak - musieli założyć opony w miarę uniwersalne i w sumie 'w miarę' uniwersalne są. Jak zaczęły dochodzić głosy z rynku użytkowników, że opony są ujowe to następne NATki wychodziły (i wychodzą) na Bridgestone.
No i wystarczy, że podczas przetargu producent opon zaproponuje 1 cent mniej na oponie to przy globalnym zamówieniu robi się cyfra ;) |
Odgrzeję temat.
Przewidywana trasa to ok 15-16 tys km. Koledzy biorą Metzelery Tourance. Wiem, że spokojnie tą trasę wytrzymają. Tym bardziej, że jadą lżejszymi trampkami. Jam ma jeszcze na kołach Mitasy E07 i spokojnie dokulam na nich do połowy Kazachstanu. Na przód planuję założyć w okolicy Bajkonuru TKC80, a na tył .....? Tył musi wytrzymać ok 9 tys km. po Kazachstanie i Kirgistanie + powrót do domu kolejne 3 tys. Wyszło coś nowego na tył co da w miarę radę w terenie i wytrzyma taki przebieg załadowanym motocyklem ? |
nie napisałeś, jak będziecie lecieć po KGZ. Jesli asfaltem, to cokolwiek szosowego.
jeśli szutry i kamienie to mi sprawdził się mitas e09, ale teraz założyłbym następną motoz tractionator adv - własności teren i asfalt jak e09, ale trwałość x2. |
Tkc80 i k60. Ja już mam z 17 tysięcy nakulane i nie chcą się skończyć te gumy. A poza tym dają radę w offie. Na następną długą podróż również ubiorę te laczki.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
Mam bezpośrednie porównanie z mitasem E-07, którego używałem na poprzednich wyprawach. Niestety w moim tylnym rozmiarze E07 już nie jest produkowany (zastąpił go E-07+, który ma inna mieszankę, grubsze kostki i stał się bardziej szosowy). Bogatszy w te doświadczenia teraz na podobną wyprawę brałbym Motoz Tractionator Adventure na tył i mitas E-07 na przód. |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 12:35. |