Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Przeróbka pompy paliwa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=95)

Arecki007 14.11.2009 12:21

Dziś sa już dostępne w larssonie zestawy naprawcze oryginalnych styków więc chyba najlepszym rozwiązaniem jest przekaźnik ale stronka która jest podana w afripedii nie działa:(
http://www.africatwin.strefa.pl/pompa_paliwa.html
gdzie jest jakaś instrukcja krok po kroku jak zamontować przekaźnik?

Siema, lekutko odświeżę temat...czemu nie widzę zdjęc zrobionych przez autora genialnej płytki które powinny być widoczne na 1 stronie...

JareG 14.11.2009 16:12

Cytat:

Napisał Arecki007 (Post 83969)
Siema, lekutko odświeżę temat...czemu nie widzę zdjęc zrobionych przez autora genialnej płytki które powinny być widoczne na 1 stronie...

Bo cos sie zrypalo z serwerem, na ktorym byly foty.. ni ma drania
Np. http://www.elektronika.enet.pl/AT/pompa/stykgorny.jpg nie robi

duzy79 21.02.2010 21:02

Wiem że temat trochę zakurzony, ale mam pytanie do kolegi R2D2.
Rozmawiałem z kuzynem (który ma tam jakieś pojecie na temat elektroniki)na temat pompy paliwa, i on powiedział że można by spróbować z elementem, który nazywa się TYRYSTOR.
Ja na ten temat nie mam żadnej wiedzy, a ty wydaje mi się że zjadłeś już zęby ma pompie Africy.
Więc pytam.
Tyrystory kosztują około 4 zł a ich wielkość też pozwalała by schować go w dekielku pompy. Tyle że nie mam zielonego pojęcia czy to w ogóle ma sens. Robił ktoś takie próby?

Lepi 21.02.2010 21:16

Ale właściwie o co chodzi? Chcesz zaoszczędzić 14 zeta?
Jak doliczysz pracę na wykonanie płytki, kilka spalonych tyrystorów to i tak będziesz do tyłu.
A potem jeszcze rok testów :vis:

duzy79 21.02.2010 21:27

A, i wymyśliłem sobie jeszcze jedno tym razem rozwiązanie jest czysto mechaniczne.
A mianowicie, wielu z kolegów na tym forum wypowiadało się że jeżdżą na grawitacji (czyli bez pompowania paliwa). Skoro jeżdżą to musi to starczać na kilka kilometrów.
I tak sobie pomyślałem, żeby dodatkowym przewodem ominąć na trójnikach pompę paliwa.
Na tym przewodzie zamontować zawór zwrotny.
Ciśnienie z baku powinno grawitacyjnie "lać się" do gaźników, a dopiero jak ciśnienie spadnie, czyli obniży się poziom paliwa w baku włączałaby się pompa. Jeżeli powiedzmy grawitacyjnie przelała by się połowa paliwa z baku to powinno to wydłużyć żywotność pompy dwukrotnie - i nie chodzi tu tylko o styki ale o całą pompe, która przecież też wieczna nie jest.
Oczywiście im częściej tankowalibyśmy paliwo tym zużycie pompy byłoby mniejsze.
Pytanie do tych którzy jeździli na grawitacji - ile tankowali litrów jak moto już się zatrzymywało?
Podejrzewam że pomysł ma jakieś minusy których ja nie widzę, ale jak to mówi mój znajomy "od próby zależy"

Widzisz Lepi to nie o szczędność mi chodzi tylko o kolejny pomysł.
Jak to pisał R2D2 "co dwie głowy to nie jedna"
W dodatku do tyrystora nie trzeba wykonywać płytki - to gotowy produkt, który podłączasz jak przekaźnik (chyba)
Usłyszałem coś i pomyślałem ze zapytam kogoś kto może próbował coś takiego.
Może pomysł jest z góry skazany na niepowodzenie - lepiej uczyć się na błędach innych ;-)

Sławekk 21.02.2010 22:17

Ja śmigałem kilka miesięcy . Potem kupiłem pompę od Kawasaki i zmieniłem styki . Nigdy więcej ! Tosz to ma radość dawać ;)

Dużo ponad 100 km ... potem afri słabnie i zaczyna mulić ( przynajmniej moja ) aż jeden gar przerywał - raz wracałem .

Odkąd pojawiły się nowe styki to zbędna kombinacja . Płytka + nowe styki = zdowolenie :Thumbs_Up:

a Lepi w sympatyczny i słuszny sposób kieruje Cię na właściwą drogę .

Pozdrawiam

Kazmir 21.02.2010 22:51

Cytat:

Napisał duzy79 (Post 102102)
Widzisz Lepi to nie o szczędność mi chodzi tylko o kolejny pomysł.
Jak to pisał R2D2 "co dwie głowy to nie jedna"
W dodatku do tyrystora nie trzeba wykonywać płytki - to gotowy produkt, który podłączasz jak przekaźnik (chyba)
Usłyszałem coś i pomyślałem ze zapytam kogoś kto może próbował coś takiego.
Może pomysł jest z góry skazany na niepowodzenie - lepiej uczyć się na błędach innych ;-)

Chyba??? trzeba zbydować prosty układ elektroniczny który wysteruje twojego tyrystora lub tiaka.:)

R2D2 21.02.2010 22:57

Cytat:

Napisał duzy79 (Post 102089)
Wiem że temat trochę zakurzony, ale mam pytanie do kolegi R2D2.
Rozmawiałem z kuzynem (który ma tam jakieś pojecie na temat elektroniki)na temat pompy paliwa, i on powiedział że można by spróbować z elementem, który nazywa się TYRYSTOR.
Ja na ten temat nie mam żadnej wiedzy, a ty wydaje mi się że zjadłeś już zęby ma pompie Africy.
Więc pytam.
Tyrystory kosztują około 4 zł a ich wielkość też pozwalała by schować go w dekielku pompy. Tyle że nie mam zielonego pojęcia czy to w ogóle ma sens. Robił ktoś takie próby?

Szanuję wiedzę twojego kuzyna który "ma tam jakieś pojęcie na temat elektroniki" .
Problemem nie było to czy mam zastosować tyrystor czy mosfeta , i czy coś będzie kosztować 2zł czy 5 zł , tylko to żeby układ był niezawodny , miał dużą sprawność oraz był w miarę tani.
Ja go testowałem osobiście pół sezonu zanim wprowadziłem do produkcji
i jak widać sprawuje się dobrze.
Proponuje żebyś dał tu jakiś schemat i zobaczymy jak to wygląda , dodam tylko że sterowanie tyrystorowe to już przeżytek i rzadko jest stosowane w nowoczesnych układach.Poza tym sterowanie tyrystorowe elementu indukcyjnego nie jest takie proste jak to sie wydaje i sądzę że nie wystarczy sam tyrystor do prawidłowej pracy układu.

duzy79 21.02.2010 23:24

Dzięki za odpowiedz.
Jak już wspomniałem to tylko pytanie było i jak podejrzewałem dostanę konkretna odpowiedź. Rozmowa z kuzynem miała raczej charakter... "można by tam tyrystor zastosować" - niewiele więcej. Więc zamiast następnym razem jak z nim będę dalej wałkować temat, który może już jest rozstrzygnięty to po prostu zapytam.
Schematu nie dam bo nie mam i widzę że tworzenie go też jest bez sensu w tej sytuacji.

Zamawiam płytki :-)

Vooytas 23.02.2010 21:19

Cytat:

Napisał duzy79 (Post 102153)

Zamawiam płytki :-)

i to jest słuszna koncepcja :Thumbs_Up:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 17:20.