Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

Robur82 09.08.2021 14:26

Czechy w sobotę 07VIII
wjazd do Czech przez Park Krajobrazowy Sudety Wałbrzyskie DK35-nikogo na granicy po jakis 10km ich policja stała na drodze zatrzymywała jakieś auta, ale nie wiem w jakim celu
pokręcilismy sie 2h i wyjazdw górach stołowych okolice radkowa- nikogo

w okolicach Dusznik na DK8 z kolei nasza policja trzepała Czecha

lukasz_vip 09.08.2021 15:31

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 743792)
Jesteśmy w Austrii, zero kontroli, na stacjach paliw w maskach, jak na razie nikt nie pytał o certyfikaty. W pensjonacie pytam panią czy trzeba maseczki ... Odp. Ja jestem normalna 🙂🙂

Czechy też luz, jechałem od Katowic za duży ruch na autostradzie aby kogokolwiek sprawdzali na granicy.

Mi w hotelu 2 tygodnie temu sprawdzali czy mam test. Maseczki pół osób w hotelu miało a pół nie.

PARYS 10.08.2021 17:56

Zupełnie niemotocyklowo na Malediwach się srają i na wyspy nie pozwalają włazić...
Masakra jakaś i fchuj formalności przed wjazdem. Nigdy więcej.

matjas 10.08.2021 20:38

Parys!? Kupę lat!

wojtekk 11.08.2021 11:10

Włochy - lot:
- lecąc tam i na powrocie konieczne wypełnienie dPLF.
- lecąc tam konieczne jest wgranie dokumentów on-line. Bez tego nie wyleci się (na miejscu już nie sprawdzali).
- południe Włoch gdzie na ogół mieli wyrąbane. Część ludzi w maseczkach na ulicach. W restauracjach gdy się chodzi po niej konieczne założenie maseczki. Przy stoliku nie. Obsługa zawsze ma założone w całości
- wejście na koncert (na świeżym powietrzu). Albo certyfikat badany on-line, albo test (przed wejściem namiot i testowanie).
- w rejonie gdzie byłem miejscowi mówili, że zaczyna być kolejka do szczepień (a było na odwrót - było za mało chętnych) i zakładają, że na jesieni znów pozamykają bo "będzie źle".
- na powrocie skanowanie dokumentów już w PL. Nie przejdzie się "bez".

matjas 11.08.2021 11:34

z tymi dokumantami online to uważajcie kumotrowie - wylot służbowo do Turków coby poudawać Greka a tu w telefonie 1/2 dawki. loguje się z kompa, na szczęście poszło sprawnie - 2/2.
następnym razem bez papieru nie lecę. jakby się coś pojebało w systemie mógłbym lecieć ale z powrotem do chaty.

mdxmd 16.08.2021 21:17

5 dni Alpy : Włochy, Słowenia, Austria, dojazd przez Czechy granice w Alpach przekraczaliśmy kilka razy dziennie wszędzie bez kontroli, jedynie wjeżdżając ze Słowenii do Austrii był mundurowy ale niczego nie sprawdzał.

Wracając do kraju też pusto (w PL przejście Branice)

Austria/Włochy/Słowenia/Czechy - na stacjach paliw tylko maski i nic więcej, knajpy? jedynie w Austrii widziałem jedną z informacją, że obsługują tylko wybrańców... lokal pusty bez klientów, 100m dalej była kolejna restauracja już bez segregacji i ludzi dużo włącznie z ogródkiem:)

ani razu nie musiałem pokazywać papierów nikt też o to nie pytał.

Mallory 16.08.2021 23:24

Polska, Niemcy, Austria, Szwajcaria, Włochy - bez czegokolwiek.

Ale... na granicy Włochy-Francja, w Montgenevre (małe przejście na przełęczy) w nocy Francuzi nas sprawdzali - paszporty zwykłe i covidowe.
Z kolei na przełęczy (też w nocy) ze Szwajcarii do Francji (przełęcz Forclaz) - nic.

Sub 17.08.2021 22:50

Czy ktoś się orientuje jak wygląda aktualnie/realnie tranzyt przez Dubaj? Teoretycznie to sobie poczytałem ale potrzebujemy info z pierwszej ręki...🤔

aadamuss 19.08.2021 00:10

Dania luz totalny - jakby covida wybili - nic nie sprawdzają i zero maseczek.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

next22 20.08.2021 09:57

Objechałem Bałkany Słowacja ,Węgry ,Rumunia ,Serbia ,Czarnogóra ,Chorwacja , Bośnia ,powrót przez Słowenie ,Austrię i Czechy nikt nawet nie wspomniał o Covid .
To samo gdy byłem w okolicach jeziora Bodeńskiego Szwajcaria ,Austria , Niemcy zero kontroli pod kontem Covid
Ku...a mać poszedłem na szczepienie zrobiłem ten paszport covidowy i nie było okazi nawet raz się nim pochwalić . :) :) :)

Fizolof 20.08.2021 10:45

Cytat:

Napisał next22 (Post 745422)
Objechałem Bałkany Słowacja ,Węgry ,Rumunia ,Serbia ,Czarnogóra ,Chorwacja , Bośnia ,powrót przez Słowenie ,Austrię i Czechy nikt nawet nie wspomniał o Covid .
To samo gdy byłem w okolicach jeziora Bodeńskiego Szwajcaria ,Austria , Niemcy zero kontroli pod kontem Covid
Ku...a mać poszedłem na szczepienie zrobiłem ten paszport covidowy i nie było okazi nawet raz się nim pochwalić . :) :) :)

Nam w Bośni sprawdzali, zaczął od TEST Covid ale jak mu powiedziałem Paszport Covid to się odczepił, na wjeździe do Chorwacji powiedzieli, że tranzyt 12h a jak się ma paszport to można ile się chce ale przy wyjedzie z Chorwacji już nikt nie pytał. Na powrocie poza Bośnią nikt o nic nie pytał.

NaczelnyFilozof 21.08.2021 22:18

Szybkie pytanie o Serbie bo różne info różnie podają.

Chcę wyskoczyć na wekend do Belgradu.

I teraz pytanie jechać czy nie jechać bo niby Serbia nie uznaje szczepień z UE :(

Pirania 21.08.2021 22:35

Dziś pokręciłem się koło komina i.. w Jurgowie sprawdzaja testy, każde auto każdy motocykl straż plus policja. A w Sromowcach żywego ducha, nikogo na granicy w dwie strony.

Melon 24.08.2021 23:12

Wczoraj Czechy dziś Austria ,Niemcy spokój Pa. Nie które knajpy chcą cert. szczepienia

wojtekk 27.08.2021 15:27

Cabo Verde -testy na przybyciu oraz przy podróży między wyspami. Zwalnia zaszczepienie. Na terenie hoteli i większości restauracji wszędzie maseczki oraz żele od rąk. Obowiązkowe w transporcie publicznym.

Baza 27.08.2021 16:11

Cytat:

Napisał Pirania (Post 745565)
Dziś pokręciłem się koło komina i.. w Jurgowie sprawdzaja testy, każde auto każdy motocykl straż plus policja. A w Sromowcach żywego ducha, nikogo na granicy w dwie strony.

W Sromowcach byłem w ostatni tydzień lipca. Codziennie jechaliśmy na Słowację rowerami o ścieżką rowerową wzdłuż Dunajca do Szczawnicy. Policja i strażniki od pepików stały codziennie i zawsze tylko kiwnęli i kazali jechać. Byli dosłownie o każdej porze.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

NaczelnyFilozof 30.08.2021 15:48

Cytat:

Napisał NaczelnyFilozof (Post 745564)
Szybkie pytanie o Serbie bo różne info różnie podają.

Chcę wyskoczyć na wekend do Belgradu.

I teraz pytanie jechać czy nie jechać bo niby Serbia nie uznaje szczepień z UE :(

No więc wróciłem.
W teorii aby wjechać do Serbii turystycznie na kilka dni to tzreba miec test genowy na covida. Niestety Serbia nie akceptuje szczepień i polskich paszportów covidowych (ale z niektórych innych krajów UE akceptuje). Ot taka polityka.

Tyle w teori bo nas w praktyce na granicy nie zapytali po co, gdzie i na jak długo. Dowody, papiery od auta i jazda.

Problemem nie jest covid a przekroczenie granicy ;-)

El Kowit 21.09.2021 13:33

Słowenia
https://youtu.be/fXau8VJRXw8

CzarnyEZG 21.09.2021 14:18

Jakby się ktoś jeszcze na wakacje wybierał, to info z ostatniego tygodnia: Litwa, Łotwa, Estonia i w drugą stronę Czechy, Austria, bez żadnych problemów. Nawet pograniczników nigdzie nie było ani policji.

siwy 21.09.2021 16:42

Prezydenta Brazylii nie wpuścili do żadnej restauracji na Manhatanie bo był niezaszczepiony, zjadł pizzę przed lokalem.

https://tvn24.pl/swiat/prezydent-bra...ionych-5421695

fassi 21.09.2021 17:48

Też spożywam żarcie po prezydencku ;D

Od niedzieli Berlin tylko z elektroniczną opaska na ramieniu. Papierowa nie wystarczy. Historia zatoczyła koło w jedno pokolenie

RAVkopytko 21.09.2021 21:28

Ele,że teraz Berlin to będzie wieeeelkie getto ?

dzinks 21.09.2021 22:34

Cytat:

Napisał fassi (Post 749255)
Też spożywam żarcie po prezydencku ;D

Od niedzieli Berlin tylko z elektroniczną opaska na ramieniu. Papierowa nie wystarczy. Historia zatoczyła koło w jedno pokolenie

😐😶

Wysłane z mojego SM-G955F przy użyciu Tapatalka

kdf 21.09.2021 22:46

Cytat:

Napisał CzarnyEZG (Post 749223)
Jakby się ktoś jeszcze na wakacje wybierał, to info z ostatniego tygodnia: Litwa, Łotwa, Estonia i w drugą stronę Czechy, Austria, bez żadnych problemów. Nawet pograniczników nigdzie nie było ani policji.

Na trasie do Chorwacji tylko na granicy Słoweńsko-Chorwackiej była kontrola, przy czym widząc polskie blachy i dowody osobiste, motocyklami jechaliśmy generalnie niemalże bez zatrzymania. W Słowenii na niektórych stacjach paliwowych przy autostradzie nie obsługiwali bez certyfikatów lub testów na Covid. Sama Chorwacja to tylko maseczki w sklepach i na stacjach paliwowych.
Dane z przedwczoraj.

Leffle 22.09.2021 19:45

Orientuje sie ktoś czy da sie przejechać przez teren objety stanem wyjątkowym. Zaplanowaliśmy wschodniego TETa i zastanawiam sie czy da się. Jedni mòwią że tak, tylko dużo kontroli + nie mozna doby spedzić w danym miejscu inni mówia ze calkowity zakaz nie dla mieszkancow. Ustawa jedno a jak wygląda to na co dzien?

Brzeszczot 22.09.2021 20:04

Cytat:

Napisał Leffle (Post 749430)
Orientuje sie ktoś czy da sie przejechać przez teren objety stanem wyjątkowym. Zaplanowaliśmy wschodniego TETa i zastanawiam sie czy da się. Jedni mòwią że tak, tylko dużo kontroli + nie mozna doby spedzić w danym miejscu inni mówia ze calkowity zakaz nie dla mieszkancow. Ustawa jedno a jak wygląda to na co dzien?

Jedź spokojnie na takich ziomków enduro mają wywalone . Ten stan jest wprowadzony dla wiadomo kogo. Mijałem kilka razy wszelkie służby ,chyba tylko proboszcza brakowało. Nikt się nami nie interesował. Oczywiście przy samej granicy po krzakach się nie przedzieraj co by cię z nadchodzącą nie pomylono , zresztą tam jest dużo zakazów i parków , na Podlasiu zwiększ czujność bo podstępnie potrafią przykleić ciężki broloczek do kluczyków, no i wtedy uzależnienie gotowe

Wysłane z mojego czołgu przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...bd00a1c479.jpg

rrolek 06.10.2021 14:31

Cześć

Musze niedzielę pojechać z nie zaszczepionym kolegą na 2 dni do Niemiec. Da się test ogarnąć na Przejściu Świecku lub w pobliżu?

Pozdr rr

fassi 06.10.2021 14:51

A kto sprawdza testy? Jak Sie będą pytać to powiedz ze tranzyt i tyle.

next22 06.10.2021 22:04

Na dzień dzisiejszy nikt tego nie sprawdza nie ma i kontroli po stronie DE
Dla spokoju ducha może kolega zrobić sobie szneltest na granicy coś około 20e

rrolek 06.10.2021 22:09

Dzięki. Będą jednak 2 noclegi w hotelach i jakieś knajpy więc lepiej mieć podkładkę

wooocash 07.10.2021 20:37

Słowacja, ciężko znaleźć restaurację czy knajpę gdzie można zjeść w środku bez certyfikatu szczepienia lub aktualnego testu. Sprawdzone w ciągu kilku ostatnich dni w kilku różnych miejscach.

Adagiio 07.10.2021 21:06

W IT i SLO bez certyfikatu nie wejdziesz do większości knajp, barów, tawern, itp. Za wejście do sklepu czy innych pomieszczeń baz maski tysiak euri. Święta maseczka ma się doskonale i większość narodu wierzy że ich uratuje, prawie jak San Gennaro w Napoli. Nie polecam używania kominów bo jest traktowany jak brak maski. Na granicach spokój i cisza, żadnych kontroli.

voxan69 07.10.2021 21:55

Byłem tydzień temu w Słowenii zahaczyłem również o Włochy. Fakt w sklepach maseczki mają wszyscy ale zarówno we Włoszech jak i Słowenii nie pytali mnie nigdzie o certyfikat. Trochę pojeździłem na szosie. Zaliczyłem dwie najwyższe przełęcze oraz trochę trekkingu. Pięknie tam. https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...389143cf99.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...af6a394010.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a674233d14.jpg

Gilu 08.10.2021 07:58

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...389143cf99.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/202...af6a394010.jpg

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka
https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...a674233d14.jpg[/QUOTE]

Miód i orzeszki..

kleinbagger 09.10.2021 10:33

w niemcowni na granicach spokoj podkontem cowid ....w restauracjach w srodku tylko paszporty czy tam testy ale na zewnatrz jak najbardzije bez ..... co do hoteli to moze byc ciezko bez testu ...przynajmniej tak bylo w HARZ ale i raczej wzsedzie juz wymagaja ..zeby nie te wymogi i bzdury nikt ba nie wiedzial ze jest covid

szarik 18.10.2021 16:41

Czy ktoś "trenował" ostatnio przejazd samochodem przez "gejropę":osy: połączyony z wjazdem do Anglii. Czego chcą na promie ew. pociągu ?

nabrU 18.10.2021 16:45

Co do UK wszystko masz tutaj:

https://www.gov.uk/guidance/travel-t...virus-covid-19

Artek 20.10.2021 18:47

Cytat:

Napisał szarik (Post 752336)
Czy ktoś "trenował" ostatnio przejazd samochodem przez "gejropę":osy: połączyony z wjazdem do Anglii. Czego chcą na promie ew. pociągu ?

Granice otwarte, ale wczoraj dla przykładu bardzo duża ilość kontroli ( zarówno w De, jak i na granicy De-Nl) zoll, policji itp. pod kątem nielegalnych imigrantów.
Sprawdzane także dość szczegółowo bagaże pod kątem narkotyków. Dawno nie widziałem tak dużej " łapanki".

Co do UK to nie pomogę, byłem ostatnio ponad 6 m-cy temu.

next22 20.10.2021 19:42

To samo na granicy DE-CH szukają papierosów itp.
o covid nikt nawet nie wspomina
:)

chemiczny 20.10.2021 20:01

Polska - Czechy: Cieszyn- czasem jest policja i są wyrywkowe kontrole

Czechy - Słowacja przez Mosty, stoi policja ale nie widziałem żeby kogoś trzepali

Słowacja - Węgry: Medvedov, Komarno spokój i cisza, na Sahach i Salgotarjanie policję słowacką ostatnio widziałem.

Na Słowacji maseczki trzeba na stacjach i czasem na firmach wymagają, Węgrzy ogólnie luz, masek nie trzeba i już zapomnieli chyba o covidzie.

Latam dużym na Węgry tam i z powrotem, nikt nigdy o szczepienia czy jakieś kody mnie nie pytał, podczas kontroli policyjnej też nie pytali.

szarik 20.10.2021 20:19

Dzięki za od:Thumbs_Up:zew Jak mawiają ruscy piloci ladujac we mgle "nuuu poprubujem" :)

matjas 21.10.2021 12:57

Rumunia przez Wro-Wawa-Bukareszt. Nikt nie pytał nawet o szczepienie.
W Rumunii trochę sraczki znajomi lokalesi mówią bo ponoć mają dużo przypadków i planują lekkie przytrzymanie zamordę od przyszłego tygodnia. Ale narazie to plotki.

W miejscach publicznych: lotniska, stacje benzynowe itp podobno maska obowiązkowa z mandatem 500E za brak.
Całe lotnisko przeszedłem bez i nawet pytałem policmajstrów o toaletę na lotnisku - baz jakichkolwiek represji.
W mieście jednak na stacjach wolę nie ryzykować :D

W hotelach maski tylko przy bufecie.

Poza tym piękna pogoda i w górach jesień kolorowa aż oczy bolą. Dupościsk, że nie mogę pojeździć tutaj :( plusy ujemne pracy...

m

jargus2 21.10.2021 13:49

Czy coś wiadomo o Maroku .czy jest dozwolony wjazd motocyklem od strony Tarifa Tanger

maciekrom 22.10.2021 11:02

Z tego co obserwuję fb to do Maroka można ale pływają tylko z Włoch, z Hiszpanią są nadal obrażeni.

aadamuss 22.10.2021 23:34

Z jakiego miasta we Wloszech ? Mam plan ale dopiero na luty.

Cezarus 22.10.2021 23:41

Genua - Tanger Med

aadamuss 23.10.2021 09:55

Dzięki Cesarus.
Na Litwę wjazd bez niczego, w hotelu chcieli paszport covidowy, w knajpach juz nie :-)

Adagiio 23.10.2021 19:04

Zanim podejmiesz decyzje o wyjeździe to sprawdź telefonując do biura armatora, którym chcesz płynąć. Terminy podawane na stronach są wirtualne. Mi zwrócili kasę za prom do Tunisu na kilka dni przed datą wypłynięcia, wysłali tylko mejla z informacją. Zadzwoniłem na info linie i dowiedziałem się że nie było chętnych na ten termin, bilet kupiłem 3 miesiące temu, takie czasy.

aadamuss 23.10.2021 23:26

Dzięki za info. Czyli moze byc różnie. W Kownie w knajpach nie chcieli zadnych papierów covidowych a w Wilnie wszędzie chcą :-(

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.