![]() |
Cytat:
|
Dzis po pracy szybko pojechalem zrobic TÜV do Czelendza.Chcialem miec wszystkie formalnosci prawne za soba zanim wezme sie za przygotowania go do Islandii.Ciekaw bylem jak zareaguje TÜV na przerobki TT i ksenony.Gosc wsiadl z duzym problemem twierdzac,ze ngdy nie siedzial tak wysoko,zrobil kolko po placu,sprawdzil swiatla,migacze spaliny.Nawet nie wspomnial ani slowa o ksenonach,choc swiatla drogowe tez sie zaswiecily.Zapytal tylko o dodatkowe oswietlenie ledowe.Ale zapewnilem,ze to tylko w razie wojny bede uzywal.Nie podobaly mu sie opony MT21,raz ze bardzo juz wyzabkowane,dwa,ze nie zgodne z wpisem w dowodzie rejst.Krotka gadka,szczera i zgodna z prawda,zalatwila sprawe.Powiedzial mi tylko,zeby na nastepne badania tech zalozyc opony zgodne z tymi co mam w dowodzie.Przy okazji popytal mnie gdzie nim jezdze,powiedzial gdzie moge ewentualnie pojezdzic.Wspomnial cos o karach i zakazach.Nie wpadlbym na taki powod,ale w Niemczech wszedzie sa zakazy wjazdu,gdyz jest zbyt geste zasiedlenie przez ludzi.Wiaze sie z tym ewentualne niebezpieszenstwo wypadku,stad zakazy.Potwierdzil,ze juz "piesi" czepiaja sie rowerzystow,ze jezdza po lasach i polach.Na koniec dodal ze ma dr650se i tez jezdzi poza czarnym.W sumie milo bylem zaskoczony,ze w mojej wsi mozna spotkac takiego wyluzowanego i otwartego goscia.Jak widac Niemiec Niemcowi nie rowny.Zaznaczyl,ze jak cos to bylem u niego na Saharach3 i ze wszystko jest git.Gosc poprawil mi humor na dzisiejszy wieczor :)
|
To w Niemcowni w dowodzie jest wpis o oponach?? O_o a co jak zmienisz?? - musisz zmieniać dowód rejestracyjny?? Czy nie możesz zmieniać i zawsze musisz śmigać na tym co masz w dowodzie??
|
Wszystkie indeksy i symbole jakie masz wpisane w dowodzie musza miec twoje opony,na ktorych jezdzisz.Mozesz zmieniac marki opon,ale indeksy musza sie zgadzac.Jesli chcesz zalozyc opony o innych indeksach np predkosci,wtedy TÜV musi dokonac ci wpisu do dowodu pojazdu po wczesniejszym sprawdzeniu,czy jest to w ogole dozwolone.Takie wpisy kosztuja z reguly okolo50E :p.
|
Szczęśliwi co przeglądow mieć nie muszą.
Ciekawe kiedy to wprowadza w Irololandi ? |
Cytat:
|
Nie ma sie co smiac.Taki czlowiek w tym popiepszoym bractwie aryjskim to prawdziwy skarb.Jak mozna,to przymknie oko,jak nie,to powie co ma byc.Bez naciagania i durnych niebieskookich wymyslow z jakimi sie tu ciagle spotykam.Po powrocie z Wrocka musze podjechac do niego z Dr-om zrobic przeglad.Mysle,ze wreszcie trafilem goscia,a nie fantaste :Thumbs_Up:.
|
Odswiezajac watek chcialem pokazac co w zeszly weekend wystrugalem dla Czelendza.Zadna firma akcesoryjna nie robi oslon dla owiewki rejli dla Czelendza,wiec musialem zablysnac wlasna inicjatywa :D.Zrobilem kilka sztuk,ta akurat jest o grubosci 4mm.2mm tez fajnie wyglada.Przy okazji polakierowalem plastiki i wszystko wyglada jak nowe :D
https://picasaweb.google.com/1083855.../OslonaSwiatel# |
Hmm, tylko jeszcze trzeba mieć owiewke rejli...
|
A wlasnie,dobrze Waldku,ze wspomniales o owiewce.Problemem tej owiewki jest to,ze otwory na swiatla sa zbyt male.Nie mozna ustawiac swiatel,a wlasciwie to sa one wcisniete w otwoty.Na niemieckim forum G650X panowie opracowali patent z butelki PET :D.Na szyjce przykleili dwustronna tasma klejaca papier scierny,a butelke poprzez srube w dnie mocowali do wiertarki i tak "rozwiercali" otwor na swiatlo.Ja zrobilem to recznie.Teraz otwory sa na tyle duze,ze nie ma problemu zdejmowania owiewki i mozna bez problemu regulowac swiatla gora-dol :).
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:47. |