Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Regularne czynności serwisowe (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=3)
-   -   Warsztat - wyposażenie. (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=13892)

ArtiZet 21.08.2023 15:15

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 826790)
Są syfony z opadającym korkiem jak wyschnie.

Wysłane z mojego SM-S901B przy użyciu Tapatalka

Są....ale działają średnio- a może tylko mój bo to Chinol.Mam taki w odpływie liniowym w łazience i wystarczy jakis paproch, piasek lub zbitek włosów i już capi.

MrWaski 22.08.2023 00:59

Raz w miesiącu dolewam wody i daje radę. Raz nie dolałem i zaśmierdziało...

szynszyll 25.08.2023 21:00

1 Załącznik(ów)
mam dokladnie te - identyczne - uzywam od lat i nie chce innych. CT ostatnio odsprzedalem bo lezaly nieuzywane. juz sie nawet podroby tego pojawily ale bez napisu 'carb synchronizer'.

https://www.intermotors.pl/produkty/...xoC-vIQAvD_BwE

tu w IC cena jest bdb bo pisza, ze koniec serii - na sieci regularnie chodza po okolo 360-450pln nowe

Krisstel 28.08.2023 11:45

Cytat:

Napisał Kamyk (Post 826779)
Witam,

Mam do skucie trochę podłogi na początku warsztatu, koło bramy i tak pomyślałem żeby dodać sobie odpływ albo studzienkę. Macie jakieś doświadczenie?

Pozdrawiam,
Kamyk

wyszukaj sobie "Bonomini".
kratki, syfony, itp. antyzapachowe. w syfonach dodatkowo maja membrany silikonowe. woda nie paruje tak szybko i zapobiegaja wydostawaniu sie smrodkow.
przykladowe linki:
https://allegro.pl/oferta/zawor-anty...go-13152738390,

https://allegro.pl/oferta/wpust-podl...wa-13175616204

Wysłane z mojego CLT-L29 przy użyciu Tapatalka

Lucky Luke 28.08.2023 13:19

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 827215)
mam dokladnie te - identyczne - uzywam od lat i nie chce innych. CT ostatnio odsprzedalem bo lezaly nieuzywane. juz sie nawet podroby tego pojawily ale bez napisu 'carb synchronizer'.

https://www.intermotors.pl/produkty/...xoC-vIQAvD_BwE

tu w IC cena jest bdb bo pisza, ze koniec serii - na sieci regularnie chodza po okolo 360-450pln nowe

Czyli można tanio i dobrze :Thumbs_Up:

Trzeba do tego coś dorabiać przerabiać , czy to co w zestawie wystarczy ?

szynszyll 28.08.2023 13:39

Cytat:

Napisał Lucky Luke (Post 827469)
Czyli można tanio i dobrze :Thumbs_Up:

Trzeba do tego coś dorabiać przerabiać , czy to co w zestawie wystarczy ?

wystarcza. ja sobie tylko dokupilem za kilka pln mosiezne krucce roznych rozmiarow na allegro, ale to kilka pln

Dzieju 28.08.2023 13:57

A możesz podpowiedzieć u kogo kupowałeś te króćce?
Kolega pożyczył mi zegary ( takie jak wrzuciłeś) bym sobie posynchronizował ale gdzieś posiał końcówki.

szynszyll 28.08.2023 14:50

są na allegro. wpisz króćce synchronizacja, króćce m4/m5 i wyskoczy. po 3-4 pln sztuka.

pierwsze z brzegu - jest tego masa:

https://allegro.pl/oferta/dysza-kole...m5-11156592195

Lucky Luke 26.09.2023 11:52

Wózek warsztowy / szafka na kółkach/ szafka narzędziowa z szufladami.
Raczej mniejszy niż większy , szuflady zamykane na kluczyk.
Jaki producent jest teraz w modzie , który model polecacie, na co zwrócić uwagę ?
Szukam raczej bez wyposażenia.

Emek 26.09.2023 11:59

Ja mam Betę, kupiłem okazyjnie z wyposażeniem. Coś takiego.
https://www.beta-tools.com/media/cat..._6_foto_02.jpg
Pancerny. Niestety cenowo to jakaś masakra.

Lucky Luke 26.09.2023 12:09

Cytat:

Napisał Emek (Post 830614)

Jak cenowo masakra, to nie chcę :D

szynszyll 26.09.2023 13:00

1 Załącznik(ów)
Najlepsza relacja jakosc-cena. Sa pieknie zrobione i pancerne. I w super cenie. Zaraz dam link. Firma Gwarancja Olsztyn.

https://gwarancja.olsztyn.pl/

Marketowki sie nie umywaja a firmowki kosztuja x4

od lat mam wozkostolik i wozek na 7 szuflad ale teraz w ofercie go nie widze. trzeba by zapytac bo sa tylko na 5 szuflad. Jakosc jak dla mnie bdb. Ja mam GWW7, byla jeszcze GWW9.

https://gwarancja.olsztyn.pl/produkt/wozek-gww-05/

https://gwarancja.olsztyn.pl/produkt/wozek-gww-01/

NIGDY nie kupuj szafek z wyposazeniem - skomponuj/dobierz wlasne roznych marek. Beta przegina pale z cenami od lat :D nie ma jednej firmy ktora robi wszystkie narzedzia dobrze. ja po tych kilkunastu latach mam zabawki roznych marek i wiem dlaczego:

- śrubokrety WERA, Wiha
- szczypce wszelkiego rodzaju Knipex
- plasko oczkowe z grzechotka SATA
- udar ASTA
- grzechotki - Zyklopy Wery

itd. itp. kupisz wozek z wyposazeniem i czesc narzedzi Cie bedzie wkur... a 50% nigdy nie uzyjesz - takze wypelniac sobie szuflady tym czym Ci sie fajnie pracuje

p.s. moj pierdolnik

Novy 27.09.2023 21:27

Cytat:

Napisał Emek (Post 830614)

Emek - nie działa (nie widać) obrazka. Próbowałem wkleić obraz z linka, którego wstawiłeś, ale niestety strona nie odpowiada.

Lucky Luke 28.09.2023 10:46

Cytat:

Napisał Novy (Post 830800)
Emek - nie działa (nie widać) obrazka. Próbowałem wkleić obraz z linka, którego wstawiłeś, ale niestety strona nie odpowiada.

Rzeczywiście , a wcześniej było foto.

Emek 28.09.2023 11:21

3 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał Novy (Post 830800)

Mam taka jak w tym ogłoszeniu z takim zestawem narzędzi tylko starsza wersję.
https://www.olx.pl/d/oferta/wozek-na...8-IDL8jPO.html

Załącznik 128568

Załącznik 128569

Załącznik 128570

szynszyll 28.09.2023 12:17

1 Załącznik(ów)
no ceni sie Beta - jak zawsze. ja mam w warsztacie tylko jedno ich narzedzie bo za boga ojca dokladnie takich ucinaczek nie moglem nigdzie zdobyc. nawet Knipex ich nie mial w katalogu a ma wszystko co tnie, ściska i chwyta. tanie nie byly ale robia super robote i bardzo lubie nimi pracowac.

BETA 011910110

Novy 28.09.2023 12:20

1 Załącznik(ów)
Cytat:

Napisał szynszyll (Post 830871)
no ceni sie Beta - jak zawsze. ja mam w warsztacie tylko jedno ich narzedzie bo za boga ojca dokladnie takich ucinaczek nie moglem nigdzie zdobyc. nawet Knipex ich nie mial w katalogu a ma wszystko co tnie, ściska i chwyta. tanie nie byly ale robia super robote i bardzo lubie nimi pracowac.

BETA 011910110

A Knipex 77 01 115 były za małe?
Bo nie wiem jak duża jest Beta?

Załącznik 128572

szynszyll 28.09.2023 12:32

1 Załącznik(ów)
ja lubie pracowac ucinaczkami z tym kątem. te ktore pokazales go nie maja. dzieki temu 'dziobowi' docierasz do trudno dostepnych miejsc.

wtedy nie bylo - teraz Knipex-Werk 64 52 115 115 sie łapią do tej kategorii

Lucky Luke 28.09.2023 12:36

A znacie takie obcinaczki które nie zostawiają "zadziora" po obcięciu plastikowej opaski i nie tępią się szybko?

szynszyll 28.09.2023 12:40

1 Załącznik(ów)
nie uzywalem ale kiedys na nie trafilem - Knipex specjalnie dedykowany do tworzyw sztucznych - 72 11 160

pałeł 29.09.2023 22:29

Gdyby ktos z was chciał sobie kupić wiertarko-wkretarke, zakretarke albo klucz udarowy
warto zwrócić uwage na ofertę metabo do zgarnięcia sa aku 4Ah i 5,2Ah za friko.
Potwierdzam ze akcja działa mozna kupić gdzie sie chce czyli gdzie taniej zarejestrować urządzenie i aku wyślą kurierem
W akcji z narzędziami ogrodniczymi dostałem dwa 4Ah aku za friko
teraz jest taka akcja
https://www.metabo.com/pl/pl/info/ak...ulator-gratis/

chomik 29.09.2023 23:06

Ryobi też teraz daje aku, chyba jakaś akcja.

szynszyll 30.09.2023 07:10

1 Załącznik(ów)
a ładowarka jest w zestawie czy do dokupienia? bo tez potrafia solidnie kosztować :(

mnie taka zabawka ostatnio chodzi po glowie bo rece nie te co kiedys i bola paluchy po robocie. nie ma to duzego momentu ale do 8-ek, 10-tek, owiewek itp wystarczy. mam elektrycznego udara 140Nm ale to-to duze i ciezkie na 1/2', a to jest na 3/8' kwadrat

pałeł 30.09.2023 08:50

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 831122)
a ładowarka jest w zestawie czy do dokupienia? bo tez potrafia solidnie kosztować :(

mnie taka zabawka ostatnio chodzi po glowie bo rece nie te co kiedys i bola paluchy po robocie. nie ma to duzego momentu ale do 8-ek, 10-tek, owiewek itp wystarczy. mam elektrycznego udara 140Nm ale to-to duze i ciezkie na 1/2', a to jest na 3/8' kwadrat

Do narzędzia daja sku a w jakim zestawie go kupisz to już twoja sprawa sytem aku metabo jest chyba dla 30 producentów zresztą sam sprawdz CAS się nazywa są informacje w necie co najlpesze mam merabo z 15lat a może i więcej i uchwyt mocujący aku nadal jest taki sam ;) akumulator nowy bez żadnych problemów montujesz do starego narzędzia i odwrotnie tez

szynszyll 30.09.2023 08:54

pytam bo mam wkretarke Hitachi z ktorej jestem mega zadowolony i w dupe nigdy nie dostawala - niestety dwie baterie niklowo-kadmowe padly dosc szybko a z nowych sa tylko podroby. w udarze Black&Decker mam juz 4Ah litowo-jonowe i sa zaj... i wieczne. od kilku lat ( 6-7) nie wykazuja zadnego zuzycia. madrze byloby sie przesiasc na jeden system ale szkoda mi tego Hitachi bo tani nie byl i jest w super stanie. hitachi mialo popieprzona polityke z akumulatorami - kilka roznych socketow do narzedzi jednej firmy. nie kumam tego. laptopy jednej firmy tez potrafily miec rozne zasilacze :(

CzarnyCzarownik 30.09.2023 14:03

Ja tam polecam czajnamakity. Tanie i nie do zajechania. Za 2 baterie, ładowarke i wkretarke dałem 380zł.

https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...37b3b1442e.jpg

Za udar bez baterii dalem 130zł.

Sent from my 22101316G using Tapatalk

Lucky Luke 01.10.2023 01:27

Ja na wkrętarkę metabo nie mogę narzekać, na pewno nie obchodzę się z nią delikatnie. Działa jak pierwszego dnia po kupnie.

szynszyll 01.10.2023 11:41

ja na nic nie narzekam ale chcialbym miec na polce jedna ladoware i powiedzmy 2x4Ah do wszystkiego. urodzilem sie w Łańcucie ale k... 100 metrów w lewo od zamku Potockich i Lubomirskich :( to jest problem...

chodzi mi o firme ktora ma ujednolicony sytem aku, napewno niklowo-kadmowych i zeby te 4Ah było chociaz na papierze... szkoda mi super trwale hitachi wywalic bo nie mam aku. to jest twardy sprzet i robi. elektromobilność = zmienie Ci wtyczke i ch... mi zrobisz. banda czubow, s...

p.s. pojde sie lac na ulice jak mi jakas k... powie, ze parch 2.8TD jest nielegalny - calkiem sie ludziom w glowach j...

Melon 01.10.2023 15:29

W robocie robię na milwaukee, calowym i półcalowym. Baterie 4Ah i 2Ah zamienne, na gwarancji były na serwisie bo przestały łączyć obecnie działają bez zarzutu. Dużą znaczy 4Ah potrafię 60 nakrętek 22,5 mm na klucz 32 odkręcić.

Te baterie to nie pamiętam dokładnie i muszę sprawdzić czy 4 i 2 czy 8 i 4.

pałeł 01.10.2023 22:59

Cytat:

Napisał Melon (Post 831282)
W robocie robię na milwaukee, calowym i półcalowym. Baterie 4Ah i 2Ah zamienne, na gwarancji były na serwisie bo przestały łączyć obecnie działają bez zarzutu. Dużą znaczy 4Ah potrafię 60 nakrętek 22,5 mm na klucz 32 odkręcić.

Te baterie to nie pamiętam dokładnie i muszę sprawdzić czy 4 i 2 czy 8 i 4.

kiedyś w tym wątku moze i nawet pisałem metabo ma cały czas obudowę akumlatora taka sama od hujwie kiedy jeszcze jak był standard 12V i nicd to przy zmianie standardu na 18v i liona obudowa sie nie zmieniła akumulator da sie zamontować do urządzenia 12V i te urządzenie działa(jest jeden myk ale to tylko kawłęk plastiku wyłamać ) jako ze jest na szczotkach to pewnie szczotki umrą szybciej ale mam to w zadzie
z akumulatorowe mam wkrętarki 2szt nożyce do żywopłotu, dmuchawę do liści a szlifierki kątowe w mojej prywatnej opinii maja jedne z lepszych,
mam tez jakieś inne narzędzia wiadomo i bosch i makita a nawet yato ale to na kabel ale jeśli chodzi o aku to tylko bagnetówke na akumulator mam z erbałera ale to nie był najlepszy zakup nie jestem zadowolony ani z narzędzia ani z akumulatorów.

aadamuss 02.10.2023 21:42

Szynszyl - adaptery można kupić do różnych baterii.

Ivan 03.10.2023 10:09

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 831423)
Szynszyl - adaptery można kupić do różnych baterii.

Adaptery to można stosować do prostych odbiorników typu lampa. Niestety bardzo często nowe akumulatory mają elektronikę, która m.in. chroni przed rozładowaniem czy przegrzaniem dlatego jeśli nie współgra to z narzędziem to można szybko popsuć narzędzie lub akumulator.
Awaryjnie oczywiście tak, ale długoterminowo może zrobić więcej szkody niż pożytku.

WojtasA 06.11.2023 10:30

1 Załącznik(ów)
Nietypowe pytanie mam na początek tygodnia.

Od 10 lat używam takiego małego kompresora Meec z Jula, głównie do dopompowywania kół w pojazdach, czasem do wydmuchania na zewnątrz tego co się zbierze na podłodze garażu i raz do roku do opróżnienia nawodnienia przed zimą. Co rok wymieniam olej i planowałem to zrobić wieczorem, ale zdałem sobie sprawę, że od "zawsze" dolewam oleju z tej samej butelki która ma litr pojemności. Ale ponieważ do kompresora wchodzi tego jakaś miniaturowa ilość to jeszcze jest tego w ciul.

I teraz samo, jakże nurtujące, poniedziałkowe pytanie: wiecie może czy taki olej starzeje się i w sposób istotny traci właściwości przez lata będąc przechowywany w zamkniętej butelce w garażu?

"Na oko" wygląda bez zmian, pachnie też jak trzeba :D Czytałem, że dla olei silnikowych to 2-4 lata po otwarciu, ale w sprężarce ciut lżejsze warunki pracy są ;) i mam opór przed bezsensowną produkcją odpadów.

Oto ów olej:

Załącznik 129608

matjas 06.11.2023 11:13

OLEJ to.

:D

WojtasA 06.11.2023 11:45

Cytat:

Napisał matjas (Post 835481)
OLEJ to.

:D

:haha2:

Dzięki

Vidon 17.11.2023 05:34

Planuje zakupić zgrzewarkę/spawarkę do plastiku/tworzywa, bedzie odświętnie używana, więc raczej coś budżetowego, idzie do 100zł coś kupić ? Fajnie jakby był to zestaw już z zszywkami różnego rodzaju.

Ktoś coś ?

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

szynszyll 13.12.2023 09:26

2 Załącznik(ów)
lekko mnie zdziwko 'ebło' bo wyskoczyła mi reklama zestawu kluczy Gedore w... Lidlu. zestaw moim zdaniem nie warty swojej ceny i do tego nie ma bardzo waznej dla japoni 12-ki ale z ta firma uznawana za 'premium' jeszcze sie w tej sieci nie spotkałem.

p.s. za ta kase mozna kupic doskonale 'wykrecone' o 90 stopni - juz w tym dziale o nich bylo - SATA X-BEAM.

Melon 13.12.2023 16:45

W Lidlu w ogóle ich po...ło z cenami kluczy.

szynszyll 13.12.2023 16:53

Cytat:

Napisał Melon (Post 839288)
W Lidlu w ogóle ich po...ło z cenami kluczy.

sprawdzalem cene tych Gedore na wolnym rynku i tak mniej wiecej kosztuja. ja mam tylko dwa narzedzia tej firmy: srubokret PH2 30cm i nie przepadam za nim - dokupilem WERA PH2 30cm i jednak koncowka lepiej 'siada' i zestaw malych imbusow. zasadniczo firma obok Facoma, Hazeta czy Bety uchodzi za europejskie 'dobre narzedzia'. stad pewno ceny. tak jak napisalem jednak - brakuje bardzo waznej 12-ki a te wykrecone SATA uwielbiam.

kolega raz sie skusil na Lidl-owski zestaw Parkside plasko-oczkowe z grzechotka. po kilku uzyciach praktycznie wszystkie grzechotki sie zaciely - nic to nie bylo warte. ja jakos nigdy nie odwazylem sie kupic czegokolwiek od nich.

Melon 13.12.2023 17:47

Robię kluczami z Lidla [nie narzekam] ale kiedyś były tanie tera ceny jak za markowe więc wolę markowe.

szynszyll 13.12.2023 18:02

Cytat:

Napisał Melon (Post 839301)
Robię kluczami z Lidla [nie narzekam] ale kiedyś były tanie tera ceny jak za markowe więc wolę markowe.

ja mam slabosc do King Tony - kolega co od lat robi wylacznie japońskie auta mnie jakos tak tym zarazil. ale w sumie to mam narzedzia najrozniejszych marek i nie jestem zwolennikiem kupowania w pelni wyposazonych wozkow z narzedziami jednej firmy. troche tego, troche tego. ocenilbym to na taka srednia klase srednia - na pewno mozna by lepiej i drozej w wielu miejscach. no ale... bardzo sie zawiodlem na Beta i Bahco. pierwsze jest absurdalnie drogie w stosunku do jakosci drugie jest po prostu marne.

WojtasA 13.12.2023 18:22

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 839306)
ja mam slabosc do King Tony - kolega co od lat robi wylacznie japońskie auta mnie jakos tak tym zarazil. ale w sumie to mam narzedzia najrozniejszych marek i nie jestem zwolennikiem kupowania w pelni wyposazonych wozkow z narzedziami jednej firmy. troche tego, troche tego. ocenilbym to na taka srednia klase srednia - na pewno mozna by lepiej i drozej w wielu miejscach. no ale... bardzo sie zawiodlem na Beta i Bahco. pierwsze jest absurdalnie drogie w stosunku do jakosci drugie jest po prostu marne.

Poleciłbyś klucze dymane King Tony ? Będę niedługo kupował i cenowo wyglądają przystępnie...

szynszyll 13.12.2023 18:41

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 839309)
Poleciłbyś klucze dymane King Tony ? Będę niedługo kupował i cenowo wyglądają przystępnie...

oj nie mam zdania :( od lat uzywam Proxxonow i nie narzekam. King Tony zawsze robilo na mnie dobre wrazenie - ja sam nie mam ich za wiele ale kolega, o ktorym wspominalem caly warsztat o nie opiera od lat - a mechanikuje juz pewno z 40... wszystko co mialem w rekach KT bylo solidne i ładnie wykonane. sadze, ze powinienes byc zadowolony - firma z jako taka renoma dzialajaca od 1976 roku - byla by lipa to by tyle nie przetrwali na tak bardzo nasyconym rynku. gdybym dzis zaczynal od nowa kompletowac narzedzia z pewnoscia produktow KT byloby w nim wiecej. z koniecznosci wybieralem tansze.

Melon 13.12.2023 22:06

Koledze co by jakieś klucze miał w garażu kupiłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/zestaw-klu...E4MDZjYWE%253D
optycznie wyglądają jak te co ciężarówki robię no name.

WojtasA 14.12.2023 00:12

Cytat:

Napisał szynszyll (Post 839310)
oj nie mam zdania :( od lat uzywam Proxxonow i nie narzekam. King Tony zawsze robilo na mnie dobre wrazenie - ja sam nie mam ich za wiele ale kolega, o ktorym wspominalem caly warsztat o nie opiera od lat - a mechanikuje juz pewno z 40... wszystko co mialem w rekach KT bylo solidne i ładnie wykonane. sadze, ze powinienes byc zadowolony - firma z jako taka renoma dzialajaca od 1976 roku - byla by lipa to by tyle nie przetrwali na tak bardzo nasyconym rynku. gdybym dzis zaczynal od nowa kompletowac narzedzia z pewnoscia produktow KT byloby w nim wiecej. z koniecznosci wybieralem tansze.

Dzięki. Pewnie "dostanę" na urodziny w przyszłym roku klucz(e) KT :D

szynszyll 14.12.2023 09:31

Cytat:

Napisał WojtasA (Post 839341)
Dzięki. Pewnie "dostanę" na urodziny w przyszłym roku klucz(e) KT :D

znalazlem zestaw trzech kluczy dynamoemtrycznych KT za 639pln - wg mnie doskonala cena

Melon 14.12.2023 15:48

Cytat:

Napisał Melon (Post 839331)
Koledze co by jakieś klucze miał w garażu kupiłem coś takiego https://allegro.pl/oferta/zestaw-klu...E4MDZjYWE%253D
optycznie wyglądają jak te co ciężarówki robię no name.

Przyszły te klucze i co , a no tragedia koleżka mozę coś dokręci ale nie odkręci. :D Ciekawi mnie przy jakim budżecie szukać kluczy do sporadycznego używania np. przy kosiarce bo za 120 to śmieć ?

Majster 14.12.2023 16:12

Cytat:

Napisał Melon (Post 839430)
Przyszły te klucze i co , a no tragedia koleżka mozę coś dokręci ale nie odkręci. :D Ciekawi mnie przy jakim budżecie szukać kluczy do sporadycznego używania np. przy kosiarce bo za 120 to śmieć ?

Walizka Honiton 94 elementy. Będzie pan zadowolony.

Melon 14.12.2023 16:24

Honiton to już do dobrego warsztatu ale Yato za 280 już było by spoko. Koleżka nie wiem może żarówkę wymieni a budżet mizerny to co ja poradzę. :)

szynszyll 14.12.2023 16:27

Cytat:

Napisał Melon (Post 839430)

no ale co sie dzieje? przeskakuja grzechotki? klucze plasko - oczkowe widac, ze najtansze zeliwne odlewane gowno. nasadki pewno tez nie CR-V. kolega ma jakiekolwiek narzedzia? srubokrety, kombinerki, ucinaczki itd, czy zupelnie nic?

Yato ma tragiczne srubokrety, szczypce i grzechotki - szczegolnie 1/4. nasadki ujda w tlumie - daja rade. z Honitonem mialem do czynienia i to jest chyba najlepszy stosunek cena/jakosc. kiedys byla bardzo rozsadna walizka Stanley 75 elementow za okolice 260pln ale widze, ze juz nikt jej nie oferuje.

p.s. to ostatnio macalem bo marka ostro wchodzi na rynek i sie promuje i wygladalo znosnie - rozne zestawy maja:

https://lobo.pl/stalco-zestaw-kluczy...kaAsH5EALw_wcB

ale doplacilbym do Honintona

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 07:03.