Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

graphia 07.11.2014 17:17

redrobo 07.11.2014 17:27

Po raz czwarty:-)

graphia 07.11.2014 17:28

Tadam! Moge piąty? Mogę?!!! :D Bo przepchać się przez te 100 stron wątku... no niemożliwe :D

redrobo 07.11.2014 17:32

Przynajmniej Cos sie dzieje:-)

mario33 07.11.2014 17:34

Co do skoku zawiechów, liczmy ze zdjęcia tak:
21" koło, wewnątrz 19', dolna rura zawiechów wygląda na połowe, 9.5", minus 2" na mocowanie hamulca, czyli 7.5" rury na wierzchu plus 1.3" sag ~8,8" skoku (22 cm).

http://i88.photobucket.com/albums/k1...ps728c5343.jpg

madafakinges 07.11.2014 17:38

doliczyłeś SAG

mario33 07.11.2014 17:41

własnie doliczyłem... popatrz dobrze.

redrobo 07.11.2014 17:43

Rozrysowales to z fotki? Ale przeciez moga wlozyc inny amor:-)
Powracajac jeszcze do designu... nowa afryka nie wnosi zbyt wiele do go co juz jest, fakt ze jest zgrabny i uporzadkowany.... ale ta wyscigowka superbike jest oszalamiajaca. Wielki szacun, batman, manga, hitech, wyczyn i totalny speed w jednej formie... otwor na switla miazdzy.

Lepi 07.11.2014 18:05

Cytat:

Napisał mario33 (Post 403661)
Co do skoku zawiechów, liczmy ze zdjęcia tak:
21" koło, wewnątrz 19', dolna rura zawiechów wygląda na połowe, 9.5", minus 2" na mocowanie hamulca, czyli 7.5" rury na wierzchu plus 1.3" sag ~8,8" skoku (22 cm).

http://i88.photobucket.com/albums/k1...ps728c5343.jpg

Te czerwone kreski powinny być poprowadzone prostopadle do lagi. A dolna przechodzić przez oś koła.

Więc jeśli Twoje obliczenia byłyby prawdziwe to wyjdzie raczej 17 cm.

Zobaczcie dokąd błoto sięga...

puszek 07.11.2014 18:10

Cytat:

Napisał graphia (Post 403659)
Tadam! Moge piąty? Mogę?!!! :D Bo przepchać się przez te 100 stron wątku... no niemożliwe :D

Piaty i dziesiąty ...Ten film ujmuje to cos co kocham w Afryce a zaden KTM, BMW i inny motek nie ma i nie będzie nigdy miał...A ze to Epizod 01 to mozemy sie spodziewać nastepnych wzruszeń....Chociaż jeden film o Starych BMW też miał to coś:D:D
Podobnie jak film Missyou..też to ma...

A wracając do pojemności to w jakiejś relacji filmowej targów jest wypowiedź ,ze pojemnośc jest 900 cm... chyba ,że się przesłyszałem...To by było w sam raz...

rumpel 07.11.2014 18:12

a ja tam czekam na nastepce legendy

http://www.advrider.com/forums/attac...1&d=1404437224

ex1 07.11.2014 18:17

co ciekawe nie widać w nowej afrze ABS-u.. nie jest przypadkiem tak że jest to obowiązek już..? przy większych sprzętach? czy się mylę.?

jeżeli jest, to oznacza że motocykl będzie zawieszeniowo na pewno przekonstruowany

rumpel 07.11.2014 18:18

jak nie widac? przeca jest na tyle ;)

Lepi 07.11.2014 18:21

Na tyle wystarczy. Przeca przodem i tak strach hamować.

fabrizio13 07.11.2014 18:49

1 Załącznik(ów)
Bicio sorki a Wiadro to nie litrowa Honda ???? Tylko zawias brakuje i może konkurować z Tenerka 1200 :D:D:D Nie nie ja jestem za typową Dakarowke a Honda ma taką ale na pewno nie będzie ona produkowana w tej wersji :mad::mad::mad: Moim zdaniem tak powinna wyglądać max 800 cc i max 180 kg :drif::drif::drif:

....

Lepi 07.11.2014 18:58

Taką sam by przytulił.

Louis 07.11.2014 19:01

Cytat:

Napisał Lepi (Post 403676)
Taką sam by przytulił.

Lepi ale po co Ty masz wyważać otwarte drzwi... ;)

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/...87750378_o.jpg

Lepi 07.11.2014 19:05

Chciałem się trochę podlizać a Ty od razu poco ;)

puszek 07.11.2014 19:30

Jak chcesz sie podlizać to daj pochrupać:drif:

redrobo 07.11.2014 20:00

Puszek slaby ten ktm, prawda? ;) przyatakowal bys?

bicio 07.11.2014 22:47

Hehehe, no tylko tego kata też nie produkują w takiej wersji :)

Louis 07.11.2014 22:58

Cytat:

Napisał bicio (Post 403705)
Hehehe, no tylko tego kata też nie produkują w takiej wersji :)

W zasadzie, to tylko ma dodaną owiewkę za 350 euro, ale na rynku wtórnym jest już ich trochę i mozna dostać jeszcze taniej. Ma też Akrapa ale bez tego też pojedzie.

KTM 690 to bardzo wdzięczne i niedoceniane moto. 67KM, 150kg zatankowany. Cena nowego poniżej 10 000 euro. Za dodatkowe 1000-1200 euro mozna go przerobić na wersję ADV. Owiewka ok 1000-1300 zł, dodatkowy zbiornik używka 1300-1700zł, przeróbka kanapy ok 200-300zł, za resztę bagażniki.

Boski-Kolasek 08.11.2014 00:17

690r :)

miro&afryka 08.11.2014 00:40

A to było już?

https://www.youtube.com/watch?featur...&v=6xUewDN9lgY

smigacz 08.11.2014 00:44

Było;) Fazi nawet znalazł patent na Stany:)

jorge 08.11.2014 00:57

Macie jakiś kompleks z tym ktm ? Tu o hondzie mowa w wersji new new...

Louis 08.11.2014 08:48

Cytat:

Napisał jorge (Post 403719)
Macie jakiś kompleks z tym ktm ? Tu o hondzie mowa w wersji new new...

Kompleksy? Jak się ma KTM-a, to się nie ma kompleksów... ;)

Arovka 08.11.2014 10:23

Co do tego patentu hondy to znalazłem tam taki zapis:

FIG. 4 shows a left-side view of the internal combustion engine 3 of the embodiment. The crankcase 30 by which the crankshaft 31 is rotatably supported with the axis X thereof arranged in the vehicle width direction is formed to have an upper-lower divided structure which is divided into an upper part and a lower part at crankcase divided surfaces (hereafter, simply referred to as “divided surfaces”) 30 a on the crankshaft 31. An upper crankcase 30A and a lower crankcase 30B are integrally fastened to each other by using bolts with the divided surfaces 30 a matched to each other.

Czyli (mniej-wiecej) znaczyło by to że skrzynia korbowa podzielona jest na dwie częsci ( w płaszczyznie poziomej ) a te dwie "połówki" sa skręcone ze sobą na śrubki.

I jeszcze takie cuś:

As shown in FIG. 2, in the internal combustion engine 3, a cylinder block 33 is formed integrally with a front upper portion of the crankcase 30 to slightly incline to the front, a cylinder head 34 is fastened to an upper portion of the cylinder block 33, and a cylinder head cover 35 fastened to an upper portion of the cylinder head 34 covers the cylinder head 34.

Czyli ta górna część skrzyni korbowej i blok cylindrów to ma być pojedyńczy element.
Nie jestem oblatany w tym temacie i nie słyszałem jeszcze o czymś takim.
A może są to powszechnie stosowane rozwiązania?

Lepi 08.11.2014 11:04

Jeśli tak jest to skończy się wymiana pierścieni, honowanie, wymiana tłoków/cylindrów. Honda wzięła nauczkę ze starej afryki. Musi jakoś zdopingować leniwych czarnochów do częstszej wymiany motocykla.

zipo 08.11.2014 17:07

Pol off top

Skonczylo sie juz i bez wynalazkow hondy. Jednostkowe przypadki walki z generalnym remontem dobrze to pokazuja.Honda to nie tylko motory i tak jak inne corpo poddana jest pod paragrafy i normy a jeszcze bardziej uklady.
Dzisiejsze dyrektywy w zalozeniach maja znacznie wiecej wymagan dla producenta niz tylko normy emisji czy halas. Teraz produkt ma okreslona zywotnosc i przewidywalnosc tego procesu musi byc zachowana i weryfikowalna. Honda jeszcze sie opiera ale juz widac ze pojdzie z "duchem czasu" tak jak Wasz prze prze reklamowany ktm ;)
Mala dygresja
Mnie wqrwia dla przykladu fakt, ze konkurencja z Berlina nie umiejac sie uporac z Ducati multistrada w walce na klase,rozwiazania i wyglad postanowila wykupic firme i skutecznie zastosowac radykalny lifting by kontrolowac podaz przez regulacje popytu w glowach konsumenta za pomoca..brzydoty wprowadzanych zmian w wygladzie moto.
Nie mogly helmuty wplywac na lokalizacje fabryki i zatrudnienie ze wzgledu na kontrakt ale jak widac wplyneli na wyglad finalny ..:mur:
Kiedys az milo patrzylo sie na profil motocykla z ostatnich modeli multistrady lat przed 2014, nim szkopy dobraly sie do tej firmy.Dostojny wyglad,proporcje,wszystko z wloskim polotem dopracowane. A teraz wystarczy przypatrzec sie najnowszej karykaturze multistrady i na pierwszy rzut oka z profilu wylania sie wrona znana z czasow 3 rzeszy. Brakuje tylko sfastyki w karterze silnika...

Z Honda moze byc problem innej kwestii bo sie jeszcze nie podporzadkowali calkowicie ale za 5-10 lat...
Nie wiem kto sie jeszcze ludzi , ze jest inaczej. Takie czasy podle
http://www.google.com/patents/US20140083789

so..go ahead folks, you can ride my back now..

borys609 08.11.2014 18:11

Nie przesadzaj z tą brzydotą. Słyszałem głosy niezadowolenia z wyglądu poprzedniej generacji, włoskiej jeszcze Multistrady 1000, tej z dzieloną owiewką. Przecież projekt był rdzennie włoski i statystycznie rzecz ujmując mało komu się podobał..
Mnie się akurat stara Multi podoba i to bardzo, ale ja dziwny jestem... :)

plaku 08.11.2014 19:28

Zipo z przyjemnością czytałem Twejego posta,dostrzegasz to co jest bardzo ważne, jest to, charakter,tradycja i pasja. Wreszcie Honda pokaże kto ma to wszystko!.BMW I KTM niech przejmuje Włoskie wspaniałe firmy,po czasie pewnie doprowadzi je do bankructwa,wczesniej wykradając najleprze pomysły mówiąc że to ich techniczne rewolucje. A tu proszę ''italianców'' o przetłumaczenie,bo zrozumiałem tylko tyle że; Nowa Afryka będzie bardziej terenowa niż asfalt,wersja srzedażowa prawie identyczna z przedstawioną,podwójne sprzęgło i będzie wcześniej niż za rok:D. Przyjmuje krytykę tłumaczenia z pokorą...http://www.youtube.com/watch?v=sgk4lDlGryY#t=80

bajrasz 08.11.2014 19:51

1 Załącznik(ów)
Wy tu pitu pitu, a ja wzrokowiec jestem;)

Załącznik 51174

Kozacki motocykl, utrzymujący charakter...no zobaczymy.

redrobo 09.11.2014 02:53

No co? Starsza jest ladniejsza.

Dzieju 09.11.2014 08:41

Cytat:

Napisał redrobo (Post 403828)

Dokładnie tak , i żaden już chyba nowy motocykl tego nie zmieni.
Świat poszedł w paskudne samochody bez wyrazu bez charakteru podobne jeden do drugiego.
Z motocyklami jest podobnie.
Jak by nie patrzeć oczekiwanie na miłe zaskoczenie "nową Afryką" było stratą czasu.
Oczywiście niektórym będzie pasować.
Jak dla mnie to już nigdy nie powstanie choć namiastka prawdziwej Afryki , będą inne motocykle ślizgające się na renomie którą zdobyły obecne 03, 04 , 07 ,07a ale nigdy jej nie dorównają.
Doszukiwanie się podobieństw mija się z celem bo ich nigdy już nie będzie.
Szanujmy nasze królowe bo spokojnie przeżyją nowe wynalazki o których świat szybko zapomni a one nadal za kolejne 20 lat będą dumnie jeździły po drogach.

mdxmd 09.11.2014 09:28

Cytat:

Napisał Dzieju (Post 403830)
Dokładnie tak , i żaden już chyba nowy motocykl tego nie zmieni.
Świat poszedł w paskudne samochody bez wyrazu bez charakteru podobne jeden do drugiego.
Z motocyklami jest podobnie.
Jak by nie patrzeć oczekiwanie na miłe zaskoczenie "nową Afryką" było stratą czasu.
Oczywiście niektórym będzie pasować.
Jak dla mnie to już nigdy nie powstanie choć namiastka prawdziwej Afryki , będą inne motocykle ślizgające się na renomie którą zdobyły obecne 03, 04 , 07 ,07a ale nigdy jej nie dorównają.
Doszukiwanie się podobieństw mija się z celem bo ich nigdy już nie będzie.
Szanujmy nasze królowe bo spokojnie przeżyją nowe wynalazki o których świat szybko zapomni a one nadal za kolejne 20 lat będą dumnie jeździły po drogach.

Tak już jest niestety.... bo wszystko co nowe jest tylko produktem, który może a nie musi przerodzić się z czasem w coś więcej. Takich motocykli jak kiedyś już nie będzie tak jak nie będzie już Pink Floyd, Queen, i wiele innych, bo wszystko to wydarzyło się często w najlepszym dla nas czasie i wiąże się z czymś więcej jak tylko zespół czy motocykl, to są miejsca, ludzie, wrażenia...

Fihu 09.11.2014 10:10

Cytat:

Napisał redrobo (Post 403828)

Bo jest czysta. :haha2::haha2::haha2::at:

graphia 09.11.2014 10:13

Ja się o Was boję... za 15 lat nie będzie już starych Afryk.... Czym wtedy będziecie jeździli? :)

norweg 09.11.2014 10:30

po cichu mialem nadzieje ze nowa afri tak naprawde bedzie stara. Po delikatnym lifcie jako uklon w strone czasu ktory jakby nie bylo uplywa i z nowszymi bebechami ale bez przeladowania elektronika, pare koni wiecej w niesmiertelnej fałce.
Mialen nadzieje ze to bedzie odswiezona ale legenda, dwie okragle lampy i ksztalt czachy z grubsza jak wtedy...
To by byla rzecz niespotykana w dzisiejszym swiecie, takie uwstecznienie ale mysle ze mogla sie udac. Ludzie by to kupowali.
Nowa mi sie podoba najbardziej ze wszystkich obecnych katow yamach beemek ale jakby nie bylo jest ich powieleniem, nawiazuje do tego trendu. Na dobra sprawe wsio rawno...

Misza 09.11.2014 11:57

Mi tam się podoba bardziej niż stara... Stara jest ociężała, napuchnięta i oplastikowana. Stara afryka wygląda dopiero jak się ją dźwignie do góry.

bicio 09.11.2014 12:15

Lipa tylko, że nowa pewnie nie wyjdzie w malowaniu techno, a jest to zajebiste malowanie :D

Misza 09.11.2014 12:36

Kompresor i pistolet :) farbki ze 200zł :)

norweg 09.11.2014 13:20

no to akurat fakt, malowanie wymiata. trzeba staruszka tak pomalowac :D

Arovka 09.11.2014 13:42

To jest typowo Polskie. Zanim Honda pokazała jak bedzie wyglądała nowa Afri to było jeczenie że to pewnie bedzie za cięzkie nie wjedzie w teren pewnie 1200 albo więcej i wogóle do bani. Teraz kiedy okazuje się że ma być lżejsza od pierwowzoru o znacznie większych możliwościach terenowych, na 100% bardziej poręczna i mocniejsza, i na dobrą sprawe trudno jest się do czegoś przyczepić w tym motocyklu, to pozostaje tylko jęczeć że na pewno będzie się psuła i że jest nieładna. Ja osobiście nie przypominam sobie żadnego produktu sygnowanego marką HONDA który by był jakoś szczególnie awaryjny czy nietrwały. Raczej odwrotnie marka ta kojarzy mi się nieodłącznie z trwałością. I nie wyobrażam sobie jakoś aby mieli zaczynać produkcje psujących się i nietrwałych motocykli właśnie od modelu True Adventure. A co do wyglądu samego moto to już oczywiście tylko kwestia gustu. Jak dla mnie to jedno z najładniejszych "enduro" jakie widziałem!

bicio 09.11.2014 13:55

Typowo polskie jest też czytanie ostaniej strony wątku który ma tych stron 120 ;)
Co do trwałości i jakości to się zgodzę, wyglądu nowej AT też.

borys609 09.11.2014 14:03

Mercedes też kiedyś robił trwałe auta jeszcze za czasów W123 i W124, a później na drodze równania do innych i cięcia kosztów poszłoooo.... W210, W211, nowe S-ki.... koszmar dla portfeli użytkowników :).
Ale co by nie mówić, nowa Afri ma ambitne założenia, taki jakich nie miały wszystkie obecne na rynku ociężałe motocyklowe SUV-y. Założę się że jak tylko się pojawi, w prasie motocyklowej od razu zaczną się testy porównawcze starej Afri i nowej oraz Nowej Afri i KTM990ADV.

ATomek 09.11.2014 14:07

NOWA

lekko dłubnięta afryka
śniła mi się w nocy:
lżejszy wydech...owiewka...
trochę więcej mocy...

miała miękkie siedzenie
piękna jak cholera
choć lat osiemnaście
na liczniku zera

wąska w talii jak osa
do jazdy gotowa,,,
i tu mnie pot oblał, bo...
pomarańczowa!

żeby chociaż czerwona...
kasztanowa... ruda...!
a ta jak warzywo-
marchewka- paskuda!

i się obudziłem
wkoło rozejrzałem
obok STARA- czarna...
znów w garażu spałem :)

zipo 09.11.2014 14:19

Cytat:

Napisał ATomek (Post 403865)
NOWA

lekko dłubnięta afryka
śniła mi się w nocy:
lżejszy wydech...owiewka...
trochę więcej mocy...

miała miękkie siedzenie
piękna jak cholera
choć lat osiemnaście
na liczniku zera

wąska w talii jak osa
do jazdy gotowa,,,
i tu mnie pot oblał, bo...
pomarańczowa!

żeby chociaż czerwona...
kasztanowa... ruda...!
a ta jak warzywo-
marchewka- paskuda!

i się obudziłem
wkoło rozejrzałem
obok STARA- czarna...
znów w garażu spałem :)

:at:
:bow::Thumbs_Up::Thumbs_Up::Thumbs_Up:

mdxmd 09.11.2014 15:04

Cytat:

Napisał Arovka (Post 403859)
Ja osobiście nie przypominam sobie żadnego produktu sygnowanego marką HONDA który by był jakoś szczególnie awaryjny czy nietrwały. Raczej odwrotnie marka ta kojarzy mi się nieodłącznie z trwałością. I nie wyobrażam sobie jakoś aby mieli zaczynać produkcje psujących się i nietrwałych motocykli właśnie od modelu True Adventure. A co do wyglądu samego moto to już oczywiście tylko kwestia gustu. Jak dla mnie to jedno z najładniejszych "enduro" jakie widziałem!

GL1800, zazębienia 5-biegu ok 3mm! w zależności od traktowania od ok 50.000km rozbiórka silnika, bezobsługowe hydroregulatory z GL1500 zastąpiono płytakami, cichy i trwały napęd rozrządu paskiem zastąpiły łańcuszki, przy dzwonie przednie koło uderza w bardzo delikatny odlew bloku silnika (blok do wymiany.....nie tylko dekielek.) a z plastikowych chromów jest dosłownie wszystko nawet osłony kolektorów ex....

Gdzie tutaj widzisz kierunek na trwałość..... kierunek jest tylko jeden rotacja !

jorge 09.11.2014 15:14

Poza generalizacji o Polsce ładnie napisane :)

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:05.