Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

Navaja 06.11.2021 19:14

Pany,
jak to teraz jest z wyjazdem na Ukrainę? Na weekend bym się wybrał. Wiem, że na wjeździe nada strachowkę od Covida kupić. A jak jest z powrotem? Nadal testy obowiązują?

Futrzak 14.11.2021 20:55

Kenia - obecnie bez problemu i kwarantanny, na wjeździe test PCR sprawdzany na lotnisku, na wylocie chcą paszportów covidowych. Trasa Berlin Kair-Nairobi.

siwy 26.11.2021 14:38

Szkoda że temat o koronawirusie zamknięty, można by się wymienić ciekawostkami jak ta:

https://wydarzenia.interia.pl/raport...cz,nId,5667370

Melon 26.11.2021 17:59

Temat zamknięty bo część ludzi dochodziła prawdy a części to nie pasowało ze względu na dochody związane z zarazą,:confused:

chemiczny 26.11.2021 18:12

Aha, zaczyna się....

fassi 26.11.2021 18:16

Jak zaczyna? Przecież to ciągle trwa :D

Siwy, zapraszam do kawiarni z takimi linkami, bo zaraz większość Cię wyrzuci za sianie zamętu w stadzie. Tam Można mieć inne zdanie.

przemo77390 26.11.2021 23:14

Zima sie zbliza - brak dwoch kolek - to i temat sie pewnie dlatego nie rozwija.

Powinien powstac alternatywny "paliwo pod zimowa kolderke"

mdxmd 03.12.2021 22:43

Cytat:

Napisał chemiczny (Post 757976)
Aha, zaczyna się....

chyba każdy ma już dość tematu... robi się nieciekawie bo już certyfikaty zaczynają być nie wystarczające i trzeba się testować

Adagiio 15.12.2021 07:02

Jakby kto wybierał się do IT na narty, czy pizze to od dziś do końca roku na wjeździe potrzebny test antygen lub pcr . Objęci są wszyscy szczepieni i nie.

Ciaman 02.01.2022 08:59

Z oficjalnych informacji: do wjazdu do CZ, AT potrzebny PCR (nie dotyczy tranzytu), do IT PCR ważny 48h lub antygenowy 24h...

Rzeczywistość: PL-CZ-DE-AT-IT: na granicach ani żywego ducha...

nabrU 05.01.2022 22:13

Protesty w Kazachstanie:
https://tvn24.pl/swiat/protesty-w-ka...enstwa-5548932

Adagiio 08.01.2022 18:38

Granice PL SK H HR, tylko Chorwaci chcieli zaświadczenie o szczepieniu na pozostałych granicach nikogo. Z HR prom do Ancona i zaczęły się akcje. Testu nie miałem ponieważ przejeżdżając tranzytem przez IT takowy nie jest wymagany. Zadeklarowałem że celem podróży jest San Marino. Były groźby, prośby i nawet chwilowe zatrzymanie. Ale testu nie zrobiłem, co by danego słowa dotrzymać to w RSM byłem zatankować.
Mając na uwadze że euro kołchoz bierze za przykład IT, wszczepili ponad 80% obywateli, dziennie robią po 500/700 tys. zastrzyków. To pewnie tylko kwestia niedalekiej przyszłości że tak samo będzie w innych krajach. Żeby móc przebywać w przestrzeni publicznej i pójść do pracy dwie dawki i na ryju maski fp coś tam. Od dziś w IT żeby wejść do knajpy, teatru, kina, pociągu, autobusu, urzędu trzeba mieć trzecią dawkę. Osoby nie zaszczepione w wieku od 50 lat w górę mają 10 dni od dziś żeby zgłosić decyzję o nie poddaniu się szczepieniu i nie będą mogły opuścić miejsca zamieszkania. Dwa lata temu pisali „andra’ tutto bene” i śpiewali piosenki…… :haha2:

fassi 08.01.2022 23:39

Chyba Ci się coś pomyliło. Takie rzeczy u nas w Europie? Nie w Afryce czasem? Takie coś robią dyktatorzy a nie demokracje.

To dopisze Germani. Czepiony albo ozdrowiony PLUS aktualny test aby wejść do 90proc budynków do których się wchodzi. Transport publiczny tak samo.

Adagiio 09.01.2022 09:00

Fazik, demokracja to pewna forma dyktatury bo niby ta większość nakazuje mniejszości o innych poglądach co ma robić. Przyznam się że zrobili mnie w chuja, kiedy rok temu deklarowali: zaszczep się a będziesz wolny by móc jeździć po świecie. Zaszczepiłem się bo nie akceptowałem durnych nic nie wnoszących testów, oprócz nabijania kasy mafiom farmaceutycznym. Po roku okazuje się że znów żeby gdzieś pojechać muszę robić testy i szczepić się trzecią dawką żeby zjeść w kanapie a pewnie w niedalekiej przyszłości i kolejną, więc mówię wypierdalać oszuści :haha2:.
Nie stałem się no vax, tylko kolejny raz zostałem wyruchany przez system zniewolenia.

aadamuss 09.01.2022 18:08

Nie Ty jeden :-(

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

mdxmd 09.01.2022 20:51

historia lubi zataczać koło.

jagna 14.01.2022 12:19

Ktoś wie, jak to wygląda z wjazdem do Czech? Zachciało nam się wjechać na Śnieżkę :)
Oficjalnie na wjeździe konieczny test PCR dla wszystkich, a w praktyce?

Emek 14.01.2022 12:29

Nie dla wszystkich. Jak przyjęłaś 3 szpryce testu nie trzeba. Wydaje mi się że na Śnieżce nikt tego kontrolował nie będzie tylko uważajcie bo lale w butach na obcasach tam atakują szczyt i jest że tak powiem ciekawie.
https://turystyka.wp.pl/wideo-ze-sni...5633923165152a

Brzeszczot 14.01.2022 13:43

Lista krajów nie nadających się do zamieszkania z powodu sp@@$%!%enia mózgowego wciąż się wydłuża a listę otwiera;
Australia; wyjątkowo dobrze przygotowana kondycyjnie, podobno dzięki motywacyjnym ośrodkom odosobnienia podejrzanych o covid, po tym jak wielu zawodników otrzymało pozytywny wynik testu z powodu problemów psychicznych. Kuracja antycovidowa jest prosta gdyż każdy może trafić do więzienia nawet na 5 lat za covidową krnąbrność. W Australii spożycie i picie a nawet pożycie dozwolone jest tylko w maskach.
tuż za Australią Austria, tu żartów nie ma, to mocna grupa o głębokich tradycjach, mająca takich wychowanków jak akwarelista z Braunau, dlatego testy wykonuje się tam codziennie, aż do godziny policyjnej o 22.00. Osoby bez statusu 2G będą utylizowane w odosobnieniach.
Austriacy mają ambicje zostania liderem gdyż szczepienia są tam obowiązkowe od dawna.
Na trzecim miejscu Filipiny; które zaskoczyły wszystkich decyzją Manili o zakazie opuszczania mieszkań przez osoby niezaszczepione i tym samym wskoczyły do czołówki po tym jak Rodrigo Duterte ostrzegł, że osoby, które nie zaszczepią się przeciw Covid-19, zostaną aresztowane, jeśli nie zastosują się do nakazu pozostawania w domu.
Kanada spadła na czwarte miejsce ale nie odpuszcza, mimo, że zakaz wstępu do sklepów z alkoholem osobom niezaszczepionym nie poprawił pozycji, jak również nie pomogły zwolnienia z pracy niezaszczepionych to pomysł przymusowego podatku zdrowotnego dla tych, którzy odmówią pierwszej dawki na razie uratował sytuacje. Na jak długo? Nie wiemy, bo drepcze jej po piętach Francja, gdzie zabroniono spożywania alkoholu na zewnątrz i zamknięto dyskoteki. Groźba mandatu za brak maski 135€ może niestety nie wystarczyć, więc na wszelki wypadek wprowadzono zakaz wszelkiej działalności tanecznej w pomieszczeniach. Jest to trochę podobne do zamknięcia lasów w Polsce ale Polacy ignorując obostrzenia już dawno wypadli z pierwszej dziesiątki.
W Italii mamy zmianę; liderem został Roberto Speranza, który skrócił ważność testu genowego do 24 godzin i wysunął się tym na szóste miejsce a tuż za nimi czają się Niemcy; tam osoby zaszczepione albo ozdrowieńcy muszą posiadać dodatkowo aktualny test z negatywnym wynikiem jeden w zębach drugi w ręce ale i tak czują na plecach oddech Grecji. Dyszenie co prawda słabo wyczuwalne, ale w sumie trudno się dziwić, bo Grecy noszą obowiązkowo trzy maski jednocześnie.
Na dziewiątej pozycji Holandia, która wraca do tradycji lockdown z powodu wykrycia jednego przypadku Omnikrom w Red Light District. Nowym pomysłem jest ograniczenie do spotykania się na zewnątrz tylko z samym sobą pod warunkiem posiadania negatywnego testu PCR przyklejonego do czoła.
O walkę z covidem w pierwszej dziesiątce ostro walczą Słowacy, którzy zamknęli wszystkie miejsca publiczne z wyjątkiem pływalni, gdzie jednak obowiązuje ścisły limit - może na nich przebywać maksymalnie 10 zaszczepionych osób pływających na plecach.

Źródło 🤔 Kovidiusz Szpakowski
Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Ypsi 14.01.2022 14:01

Na plecach?

Kolega za tydzień, lub dwa jedzie do Aosty (IT), to się dowiem z pierwszej linii ;)
Mam nadzieje, że Włochów nie posra do końca, bo kcem na Kronplatz, ale to dopiero za miesiąc...

Cezarus 14.01.2022 16:20

Cytat:

Napisał jagna (Post 764592)
Ktoś wie, jak to wygląda z wjazdem do Czech? Zachciało nam się wjechać na Śnieżkę :)
Oficjalnie na wjeździe konieczny test PCR dla wszystkich, a w praktyce?

W praktyce nikt tego nie kontroluje. Jechaliśmy przez Czechy do Austrii i z powrotem w środę. Zero jakiegokolwiek zaintereswoania i kontroli.

mdxmd 14.01.2022 19:09

Cytat:

Napisał Brzeszczot (Post 764609)
O walkę z covidem w pierwszej dziesiątce ostro walczą Słowacy, którzy zamknęli wszystkie miejsca publiczne z wyjątkiem pływalni, gdzie jednak obowiązuje ścisły limit - może na nich przebywać maksymalnie 10 zaszczepionych osób pływających na plecach.

chyba coś pomyliłeś .... można tylko na brzuchu i wyłącznie kraulem krytym bo uznano ten styl za bezpieczny ponieważ wydech potencjalnie zakażonego powietrza odbywa się pod wodą, która dzięki temu iż jest ozonowana a także z dodatkiem chloru stanowi barierę dla Wirusa. Wirus ginie już po kilku sekundach. Dodatkowo zaleca się aby pływający zawsze starali się zachować przeciwny kierunek tak aby maksymalnie skrócić czas płynięcia obok siebie. ;) Oczywiście nie ma ratowników... ze względu na stan epidemiologiczny ta grupa zawodowa objęta jest ścisłym lockdown'em

Peterka 14.01.2022 19:28

W zeszły weekend byłem na Sycylii, maski obowiązkowe także na dworze, w samolocie, w pociągu, autobusie tylko maski FFP2 - miałem zwykłą to konduktor pociągu zwrócił uwagę, musiałem zmienić. W knajpach sprawdzany kod QR ze szczepienia zwany tam Green pass'em i bardzo pilnują masek.
Warunkiem lotu poza szczepieniem jest negatywny wynik testu nie starszy niż 24h przed lądowaniem w IT i szczegółowy formularz lokalizayjny W praktyce test robiony na lotnisku w PL to kpina, ledwo posmerane, nie możliwe aby komuś wyszedł negat :)
Na lotnisku w Palermo twierdzą, że wracając do PL też trzeba wypełniać ten długaśny formularz ale nikt go nie chce, więc chyba coś pomylili.
Jedyny przypadek gdy ktoś "czytał książeczkę" ze szczepienia a nie sprawdzał apką kod QR to pogranicznik w PL - nie miał aplikacji :)

jagna 14.01.2022 21:33

Cytat:

Napisał Emek (Post 764594)
Nie dla wszystkich. Jak przyjęłaś 3 szpryce testu nie trzeba. Wydaje mi się że na Śnieżce nikt tego kontrolował nie będzie tylko uważajcie bo lale w butach na obcasach tam atakują szczyt i jest że tak powiem ciekawie.
https://turystyka.wp.pl/wideo-ze-sni...5633923165152a

Nie zdążyliśmy na 3 dawkę, bo się pochorowaliśmy ;) (Cały 1 wieczór gorączki)
A na Śnieżkę chcemy lajtowo wjechać kolejką z Czech, więc musielibyśmy normalnie na przejściu przejechać.

Że na Śnieżce sprawdzać nie będą to się domyślam...

Adagiio 15.01.2022 07:40

Cytat:

Napisał ypsi (Post 764611)
Na plecach?

Kolega za tydzień, lub dwa jedzie do Aosty (IT), to się dowiem z pierwszej linii ;)
Mam nadzieje, że Włochów nie posra do końca, bo kcem na Kronplatz, ale to dopiero za miesiąc...

Od poniedziałku Valle d’Aosta w pomarańczowej ichniejszej strefie, jak przez tydzień nie spadną nowe przypadki to totalny lokdałn i czerwona strefa.

Ypsi 15.01.2022 11:40

Nawet mu tego nie powiem :)

Komar 17.01.2022 21:54

Bill Gates ogłosił kilka dni temu, że epidemia virusa celebryty się skończy w 2022 roku.

On wie co mówi on jest bardzo mondry.
Jeśli tak powiedział to tak będzie.

nabrU 20.01.2022 01:38

Nie wiem czy Bill Gates ma coś z tym wspólnego ale Anglia od przyszłego czwartku żegna się z maseczkami i paszportami COVID. Przewiduje się, że od 24 marca znikną też przepisy o kwarantannie.

https://ichef.bbci.co.uk/news/976/cp..._inf640-nc.png

https://www.bbc.co.uk/news/uk-60047438

sambor1965 20.01.2022 08:00

Bill pewnie nic, ale wtopy Borisa z imprezami juz tak.

fassi 20.01.2022 08:33

Boris też mówił rok temu że po 2 szprycy pokonamy wirusa i lockdownu już nigdy nie będzie.

W germanii, od przedwczoraj, kwity na ozdrowienca są wazne tylko 3 miesiace od daty pozytywnego testu. Oprócz spozywczaka, drogerii i stacji benzynowej, trzeba mieć szybki negatywny test. Nazywa się to regułą 2G+, czyli zaczepiony, uzdrowiony a ten plus to właśnie test. Ci co mają 3 szpryce wejdą wszędzie bez testu, o ile na drzwiach nie ma naklejki 2G ++.

Emek 20.01.2022 09:26

Jak się nie mylę Sycylia to Włochy i sprawa jest dość jasna. Dla niezaszczepionych to test i kwarantanna 5 dniowa niezaleznie od wyniku tegoż chyba że jesteś ozdrowieńcem i masz na to papier nie starszy niż 180 dni.

nabrU 20.01.2022 10:03

Cytat:

Napisał sambor1965 (Post 765497)
Bill pewnie nic, ale wtopy Borisa z imprezami juz tak.

Czy to Bill, czy Boris czy statystyki COVIDowe w UK - ważny jest efekt :Thumbs_Up:

matjas 20.01.2022 10:31

Dobra wiadomość Nabru!

maciekrom 20.01.2022 11:37

Jak już chyba zauważyliście, politycy dużo planują i mówią a życie koryguje te obietnice. W obecnej sytuacji nie robiłbym planów na dłużej niż 3 miesiące bo ciężko przewidzieć tak szybko zmienia się sytuacja.

Bohun 20.01.2022 13:20

Cytat:

Napisał nabrU (Post 765492)
Nie wiem czy Bill Gates ma coś z tym wspólnego ale Anglia od przyszłego czwartku żegna się z maseczkami i paszportami COVID. Przewiduje się, że od 24 marca znikną też przepisy o kwarantannie.

Oby nie był to jeden krok w tył i dwa do przodu.

GregoryS 20.01.2022 14:19

Czy Szwecja nie cwiczyla tego na samym poczatku ?

Adagiio 20.01.2022 14:23

Cytat:

Napisał Ronin78 (Post 765503)
Nie wiem czy to prawda, ale chyba coś się na Sycylii pozmieniało? Brak ograniczeń? Wpuszczają wszystkich, nie szczepionych też?

Nie sądzę że bez zaświadczenia o szczepieniu zostanie ktoś wpuszczony na terytorium IT jako turysta, podróżując transportem zbiorowym jak samolot, prom, czy autobus. Czytam że wielu osobom neguje się wjazd z tego powodu. Moja córka jutro leci do Catanii, jest szczepiona trzema dawkami taki wymóg włoskiego pracodawcy, oprócz tego musi mieć test antygen ważny 24 h, lub pcr 48 i maskę ffp2, natomiast do kina, teatru, siłownię potrzebuje f coś tam 3 . Bez zaświadczenia nie ma sensu tam się wybierać bo w zasadzie jest się wykluczonym z życia publicznego, nie wypijesz kawy w barze i nie zostaniesz wpuszczony do żadnej knajpy. Ja jadę we wtorek autem i mam gdzieś testy i inne pierdy, po drugie mój pas kończy się 1 lutego, wszystkie zostaną skrócone do 9 miesięcy od przyjęcia drugiej dawki. I w IT jestem na tych samych zasadach co ten co się nigdy nie szczepił, tak to po krotce wygląda, z takiego fajnego luźnego kraju zrobili obóz koncentracyjny.

nabrU 20.01.2022 14:34

Cytat:

Napisał Bohun (Post 765559)
Oby nie był to jeden krok w tył i dwa do przodu.

Czyli?

Emek 20.01.2022 14:36

Krok w tył i dwa do przodu to w sumie jeden do przodu. Cnie?

Brzeszczot 20.01.2022 16:34

Cytat:

Napisał nabrU (Post 765566)
Czyli?

Czyli Borysowi wyciągnęli brudy i zastąpi go ktoś kto będzie posłuszny jedynej słusznej narracji

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Bohun 20.01.2022 16:56

Powstrzymałem się przed dodaniem informacji tutaj na forum, które są pod filmem (pokaż więcej). Nie zaśmiecając wątku jak jeździć po świecie.
Natomiast film takowy dodaję jako groteskowa retrospekcję obecnych zasad podróżowania naszymi AFrykami i innymi *-ami.

https://m.youtube.com/watch?v=LJuTeMq3FYk

mygosia 20.01.2022 18:09

Cytat:

Napisał nabrU (Post 765566)
Czyli?

Cza-cza.

mdxmd 22.01.2022 21:15

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 765563)
Nie sądzę że bez zaświadczenia o szczepieniu zostanie ktoś wpuszczony na terytorium IT jako turysta, podróżując transportem zbiorowym jak samolot, prom, czy autobus. Czytam że wielu osobom neguje się wjazd z tego powodu. Moja córka jutro leci do Catanii, jest szczepiona trzema dawkami taki wymóg włoskiego pracodawcy, oprócz tego musi mieć test antygen ważny 24 h, lub pcr 48 i maskę ffp2, natomiast do kina, teatru, siłownię potrzebuje f coś tam 3 . Bez zaświadczenia nie ma sensu tam się wybierać bo w zasadzie jest się wykluczonym z życia publicznego, nie wypijesz kawy w barze i nie zostaniesz wpuszczony do żadnej knajpy. Ja jadę we wtorek autem i mam gdzieś testy i inne pierdy, po drugie mój pas kończy się 1 lutego, wszystkie zostaną skrócone do 9 miesięcy od przyjęcia drugiej dawki. I w IT jestem na tych samych zasadach co ten co się nigdy nie szczepił, tak to po krotce wygląda, z takiego fajnego luźnego kraju zrobili obóz koncentracyjny.

statystyki zakażeń i zgonów idą w górę w IT także lepiej nie będzie. Przypadek? Austria, Włochy i Niemcy największe restrykcje z przymusem włącznie.

Miałem nadzieję, że chociaż Rosja się opamięta... ale chyba wschód znowu będzie zamknięty, o ile będzie za co w tym roku za co podróżować.

matjas 22.01.2022 22:08

nie zrozumiałem do końca Twojego wpisu: masz na myśli, że w A, DE są restrykcje wjazdowe?

trudno się mówi - nie mamy na to najmniejszego wpływu: najwyżej ponownie będzie tłoczno na polskim TET.

luk2asz 22.01.2022 22:41

Byłem teraz tydzień w Dolomitach. Test obowiązkowy na wjazd ale oczywiście nikt nie kontrolował drogowego przejścia. Oczywiście skipass jest niedosyepny bez paszportu. Do knajpy nie wejdziesz bez paszportu ale za to stoki puste. Wszyscy maski ffp2 na twarzach, jedynie co niektórzy Polacy się buntowali ale szybko byli sprowadzani do parteru.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

Ypsi 23.01.2022 00:24

Dzisiaj Grześ (niektórzy z FAT dobrze go znają :) ) dotarł do Aosty (Włochy).
Jechał autokarem z biura podróży, już nie pamiętam, ale chyba normalnie Czechy, Austria, Niemcy, znowu Austria i Włochy. Jedyny kontrol jaki mieli, to gdzieś na autostradzie w Austrii zatrzymali autobus, sprawdzili dowody osobiste i puścili dalej.
Tylko w hotelu na miejscu paszporty covid.

mdxmd 24.01.2022 13:56

Ktoś coś wie bliżej co się dzieje w Kazachstanie ? Kolega ma wielu znajomych ale wszystkie telefony milczą do nikogo się nie może dodzwonić.

Bohun 26.01.2022 16:44

Zmiany, na jak długo?

Norwegia znosi kwarantannę dla niezaszczepionych
Dania
Holandia
Irlandia
Pozostałe kraje

Poncki 26.01.2022 20:48

Ktoś mi podpowie czy obecnie mogę dojechać do Szwajcarii bez testów?
Do Szwajcarii można wjechać na samym szczepieniu.
Pytanie jak z Niemcami.
Tranzyt bez testu jest legal?
Polska niby jest w grupie krajów wysokiego ryzyka...

consigliero 26.01.2022 20:53

Wybierając się w tamtym kierunku, nawet bym się nie zastanawiał nad testami mając szczepienie.

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:46.