![]() |
Zwykła nafta.
|
Witam wszystkich. Poczytałem ten temat i na 99 i 100 stronie znalazłem dyskusję odnośnie pierwszych wymian oleju. Było tam m.in. wspomniane żeby na początku przy docieraniu zalać olej mineralny. W związku z tym mam pytanie jaki konkretnie olej polecacie na dotarcie i o jakich parametrach (10W30, 10W40 ?), a jaki do późniejszego zalewania. Osobiście miałem wymieniać oryginalny olej na syntetyczny Valvoline Synpower 4T 10W30. Z tego co się rozglądałem, to z legitnych firm sprzedających oleje w mojej okolicy są Galon i Intercars i tam mają dostępne jedynie półsyntetyczne i pełne syntetyki. Ponadto prosiłbym o radę jaki konkretnie filtr oleju pasuje do CRF300L, bo znalazłem np. HifloFiltro HF103.
|
3 Załącznik(ów)
Na dowód, że ja też jeszcze jeżdżę i nie zamierzam kończyć sezonu kilka fotek pośrodku niczego. BTW średnie spalanie bajka :)
Załącznik 110347 Załącznik 110348 Załącznik 110349 |
No i pieknie! Tak trzymaj! Sezon na ten sprzet jeszcze nie predko sie skonczy 😁😁😁
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
Jeździmy, jeździmy, zwłaszcza przy takich prognozach jak na nadchodzący weekend.
Dorzucę kilka fotek jutro :) |
Cytat:
https://youtu.be/AqDpDnP62Ek?t=47 Seryjne opony dodają sporo gradientu zabawowego :-). -- Jarek |
6 Załącznik(ów)
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
Ale ta nasza, Kaszubska. |
Naprawdę wśród tylu użytkowników nikt nie pomoże mi z pytaniami:
- jaki konkretnie olej polecacie na dotarcie i o jakich parametrach (10W30, 10W40 ?), a jaki do późniejszego zalewania, - jaki konkretnie filtr oleju pasuje do CRF300L, bo znalazłem np. HifloFiltro HF103 (według wyszukiwarki na ich stronie) aczkolwiek gdzieś widziałem HF112. Osobiście miałem wymieniać oryginalny olej na syntetyczny Valvoline Synpower 4T 10W30. Pozdrawiam. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Filt ojeju Hiflo mozesz wsadzac - ja takiej marki filtry zakladam do wszystkich motocykli i jezdza. |
@przemo77390
Dziękuję za odpowiedź. Teoretycznie w instrukcji pisze, żeby wymieniać na 10W30, aczkolwiek znajomy mechanik mówił żeby nie bawić się w 10W30 tylko wlewać 10W40 pełny syntetyk. Odnośnie filtru, to właśnie ten HF103 dobrała mi wyszukiwarka na stronie Hiflo, ale i HF112 pasuje (odpowiedni do CRF250L). Pozdrawiam |
Honda leje w ASO 10W40 lub 10W30 i jakoś nikt od tego nieokulał.
|
Producent czyli hąda zaleca 10w30 chyba do wszystkiego. Przynajmniej ja tak miałem we wszystkich hondach co się przewinęły. Skoro ASO samo proponuje 10w40 to zakładam że ma zielone światło od Hondy na takie działania. Zresztą, jeden chu.
|
@Ronin78
Żeby to było wszystko takie proste to bym tutaj nie pytał. Jest niby napisane w instrukcji, że rekomendowany olej to SAE 10W-30, JASO T 903 standard, API SG lub wyższy z wyłączeniem "Energy conserving" i "Resource conserving", ale nie podali czy ma to być pełny syntetyk czy półsyntetyczny (bo np. występuje taki Motul 5100 10W30). Tak jak pisałem wcześniej w mojej okolicy z legitnych sklepów są Galon i Intercars, przy czym w tym pierwszym z 10W30 jest tylko Motul. Tak samo jak z doborem filtra oleju, wyszukiwarka na stronie Hiflofiltro pokazuje mi model HF103, aczkolwiek użytkownik @mikelos napisał mi, że pasuje HF112. |
Wcale nie pokazuje HF103 tylko nic nie pokazuje bowiem 300L nie ma w wykazie motocykli na stronie Hiflo. A HF103 odnosi się do 250L więc po prostu źle sprawdziłeś. Pasuje HF112 jak wskazał Ci Mikelos bo to ten sam filtr co w CB300.
|
Cytat:
|
Przecież wszyscy wiemy czym jest ten parametr. Wybierasz sie w gorący rejon świata lej 40, jeśli będziesz u nas kopcił to 30 i git:)
|
@Emek
Otóż pokazuje, bo przecież nawet na poprzedniej stronie kolega @przemo77390 wrzucił screena. http://www.hiflofiltro.com/catalogue/model/237 Dziwnym trafem nic nie pokazuje dla CRF 300 L Rally, ale widocznie nie zaktualizowali jeszcze strony. Natomiast oba modele jak najbardziej są w wykazie na ich stronie, tylko trzeba szukać niżej (najlepiej z użyciem CTRL+F), bo nie są bezpośrednio pod CRF250. |
A fucktycznie, teraz dostrzegam. No to źle pokazuje. Masz rację.
|
Cytat:
Wyszukuje HF103 do CRF300L 2021 oraz tak jak napisałeś do CRF250 L/LA-H, J, K, L 2017-2020. Natomiast HF112 wyszukuje do CRF250L-D,E,F,G z wcześniejszych lat, tj. 2013-2016. Niby wymiarowo są takie same więc się zastanawiam czy ten HF103 będzie pasował. |
W sumie jak się szerzej przyjrzeć to mamy jakiś miszmasz. Bo tak HF103 jest pokazany jako zamiennik OEM 15410-KYJ-902. Czyli niby powinien być ok. Z drugiej strony w innych źródłach do silnika 286 ccm jest podany HF112. Przykładowo.
https://www.crfsonly.com/catalog/pro...oducts_id/7411 Tutaj też podają HF112 jako zamiennik OEM https://maintenanceschedule.net/hond...y-maintenance/ |
Cytat:
|
Skoro Mikelos ci podał HF112 to chyba już wymieniał. Dopytaj go i będziesz miał jasność.
|
Cytat:
|
Honda CRF300L / Rally (2021)
Na olx pojawiła się Rally do sprzedania.
Wystawiona za 29k a po dwóch dniach stoi już za 27k. Moto z Zielonej Góry. To tak tylko jakby ktoś coś :) Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
Cytat:
Olej zmieniać często (4-6 tkm), na syntetyczny, markowy - nie podróby - i wszystko będzie dobrze. |
Skoro temat oleju jest na tapecie. Czy po wymianie oleju na syntetyczny po tym 1 000 km, słychać jakąś różnicę w pracy silnika? Czy np. wycisza się czy też nie ma różnicy?
Przy okazji podzielę się patentem na "spustową śrubę magnetyczną", która ma pomóc wyłapać opiłki. Dopasowałem magnesik neodymowy (średnica 10 mm, wysokość również10 mm) i go najzwyczajniej przytwierdziłem do śruby spustowej. Działanie sprawdziłem na innej śrubie, taki wynalazek dość mocno przyciąga metal na drugim końcu śruby więc powinno działać. Po wymianie oleju zdam relację. Czuwaj. |
Ale, że jak go przytwierdziłeś do śruby?
|
A spodziewana jest potrzeba wykorzystania jakiejś magii w przytwierdzaniu magnesika neodymowego do ZEWNĘTRZNEJ części śruby spustowej?
|
Zależy jaki. Są takie co wytrzymają ponad 200 stopni.
|
Nie mam doświadczenia z nowym motocyklem - ale może faktycznie przy nowym jak sie dociera coś do zbierania opiłków by się przydało.
Ale poźniej ...to w Hondzie nie ma takiego korka z magnesem ?? W ktm mam magnes przy korku i to wg mnie wystarcza. Historycznie jedynie jak lałem do RFS Castrol jakiś syntetyk to było na magnesie troche opiłków - nie dużo . Odkąd używam 300v - za każdym razem jest czyściutko ( dotyczy RFS/690i teraz 450 ) |
Cytat:
Trzyma się dobrze już od kilkuset kilometrów i nie zamierza odpaść. Mocny skubaniec. :) |
Cytat:
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Załącznik 110552 To są magnesy do zabawy mojej córki, i o ile w silniku na pewno nie będą miały tak trudno jak z moją córką, to jednak bym się obawiał, że zacznie się łuszczyć jak na zdjęciu. Odżałował bym kilkadziesiąt zeta na prawilną śrubę spustową z magnesem. |
Jak śruba ma łeb sześciokątny to nawiercić otwór i włożyć magnes. Jak ampula to nawet wiercić nie trzeba (do wyjęcia silniejszy magnes będzie potrzebny). Odkrywacie stare indiańskie sposoby.
|
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Gdybym umiał wstawić zdjęcie to bym to Wam pokazał, ale nie potrafię, woła jakiś adres URL... :confused: A może się uda? Załącznik 110554 No i nauczyłem się, proszę bardzo, można podziwiać. :) |
Cytat:
|
Ja nie kombinuję z magnesami ani wcześniejszą wymianą oleju. Pojadę do ASO jak nabiję 1000 km i napiszę Wam co ciekawego znaleźli :p
|
Cytat:
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka Jezdzicie cos czy piszecie na forum? Dzisiejsze krzaczory 😁https://uploads.tapatalk-cdn.com/202...cb1453edcb.jpg Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka |
olaboga ... w kałuże mi na razie żal wjechać :haha2:co Wy robicie :haha2:na zime do domu żeby cieszyła oko :D
|
Jaka jest oczekiwana żywotność oryginalnego zestawu napędowego w CRF300? Raczej nie ma co się liczyć na przebiegi takie jak w dużych motkach (czyli np. NAT i wymiana łańcucha i zębatek przy przeglądzie na 48k km), ale czego się spodziewacie? Zrobią 20k km?
Takie mnie naszły rozkminy przy dzisiejszym smarowaniu łańcucha WD40 :D |
Podobnie jak w 250. Kole 10kkm kumpel robi. Ostatnio ledwo z Kaukazu wrócił na resztkach napędu. Gwiazdy nie były najgorsze ale łańcuch stracił możliwość regulacji. Obawy były że spadnie i zrobi bałagan ale się udało. Zależy od terenu, stajla i obciążenia.
|
Było pisać Zenonku, że na zewn dałeś ten magnes. Cały czas myślałem, że jest on w misce:dizzy:
|
Wd40 do smarowania czegokolwiek????
Podaj jeden składnik wd40 który smaruje⌠Do tego to co zostaje jest higroskopijne. Jak chcesz w ta stronę to kup sonax MoS2 |
2 Załącznik(ów)
Cytat:
Nad jeziorko: Załącznik 110561 Eksplorować ośrodki wypoczynkowe widmo (klimat post apo się kłania, choć na zdjęciu tego nie widać): Załącznik 110562 |
Dandi, ile Ty masz wzrostu? R dla Ciebie ok?
|
Cytat:
Cześć [mention]mikelos [/mention] oczywiście, że gadaliśmy na stacji :) na 700 jeżdżę i po rozmowie z Tobą upewniłam się, że 300 to właściwy wybór więc dziękuję i cierpliwie czekam na swoją sztukę Sent from my iPhone using Tapatalk |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:17. |