![]() |
Cytat:
Nawet na filmach z YT lidlowy sprzęt po kilku tygodniach zagęszcza elektrolit do 1.28. Mam zasilacz, prostowink z Lidla i ze dwie inne ładowarki. Jeżeli masz odpowiedniej klasy multimetr to Ci pożyczę do testów. Sprawdzisz w naturze. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
Mam kilka mierników, ale nie będę przeładowywać aku bo to nie ma sensu. Ładuje aku według tabeli i jest OK. |
Kazmir niby wszystko ładnie a Optima mi padła po ładowaniu ładowarką z Lidla, może nie jest to wina ładowarki ale na nią padło podejrzenie i niesmak pozostał :-)
Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka |
Cytat:
|
Cytat:
Kazmirze , z tego co wiem przy napięciu końca ładowania 14.4 elektrolit nie łapie 1.28 a tym samym należy uznać że akumulator jest niedoładowany. Natomiast osiąganie 14.7-14.8 skutkuje pełnym naładowaniem a jednocześnie nie wchodzimy w gazowanie. Stąd te moje 14.7. Spotkałem się też z tym że ładowanie w samochodach osiąga ledwo 13.8-14 co jest idealną drogą do wykończenia akumulatora w 2-3 lata zwłaszcza jeżdżąc na krótkich odcinkach. Ratunkiem jest kontrola spoczynkowa napięcia akumulatora, jeśli jest ono niższe niż 12.8 należy sprawdzić przyczynę lub mieć na uwadze konieczność doładowywania. Zakładam akumulator sprawny a nie uszkodzony/zużyty. Np w gorące lato pod maską jest zdecydowanie cieplej niż zimą a wtedy lekkie obniżenie napięcia jest wskazane , tym samym zimą przydało by się te 0.5 więcej. Dawno temu niektóre ciężarowe samochody miały przełącznik ładowania zima/lato dla zdrowotności akumulatorów które bez zająknięcia osiągały wiek ponad 10 lat bez jakichkolwiek dopieszczań. W nawiązaniu do powyższego uważam że voltomierz powinien być obowiązkowym wyposażeniem każdej ładowarki lub pozostaje nam kontrola jakimś dodatkowym. |
1 Załącznik(ów)
Cytat:
1. dla zwykłego użytkownika wystarczy prostownik z "Lidla", 2. jak jeździsz zimą na krótkich odcinkach to i tak alternator nie doładuje akumulatora do pożądanej wartości (w szczególności w silnikach zasilanych ON i jak musi uruchomić silnik stojący w niskiej temperaturze), 3. pomiaru czy to napięcia czy natężenia żeby odzwierciedlał rzeczywistość musi być odpowiedniej klasy. Pamiętam jak wiele lat temu używając multimetru bazarowego za 8zł (zdjęcie z sieci ale jakoś podobnie wyglądał) okazało się, że niby ogniwo naładowane ale jednak brakuje 0,2V. Tak, że ten;) Moim zdaniem takie +/-0,1V w przypadku ogólnie dostępnego sprzętu/budżetowego można przyjąć za wynik zadowalający.... |
2 Załącznik(ów)
Cytat:
Tani dodatek do ładowarki? Po co? A co się stanie jak pani kabelki w mierniku pomyli? Przeczytaj dokładnie cykle ładowania. Nie wiem, czy porównywanie ładowarki z Lidla do Ctek'a;a ma sens? Po zaniku zasilania 230V Lidl-owe nie podejmowały przerwanego ładowania. Nie wiem, czy to zostało poprawione? Wieczorem włączając ładowanie - rano wstając jesteś przekonany, że aku naładowane, a tu zonk i jesteś w ......;) Pompowanie bańki swoje zrobiło ja za swój zapłaciłem (2015) 269 zeta no cóż.....:( Gwarancja na 5lat? |
Cytat:
|
Cytat:
o polecajacych lidla jako dobra ladowarke powiem tylko tyle, jeszcze dluga droga zanim czesc ludzi pojma ze tanie i popularne wcale nie jest dobre i tanie. |
Cytat:
W drugiej części nie do końca się zgodzę, że zasilacz laboratoryjny zrobi to samo? Chodzi o przebieg sygnału np czyszczenie płyt zasiarczonych odpowiednim przebiegiem wygenerowanym przez prostownik. Zasilacz laboratoryjny ma "prawie" przebieg prostej i nic więcej. Inna sprawa, że taki prostownik może mieć większe tętnienia i inne szumy, ale to służy do ładowania kwasiaka, a nie zasilania audiofilskiego wzmaka;):haha2: Anyway, jak to mówią angole nie wiem, czy przekonamy Dzieja do zakupu porządnej ładowarki?;):haha2::D |
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 03:12. |