Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Umawianie i propozycje wyjazdów (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=71)
-   -   Wieści podróżniczokoronawirusowe (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=37108)

Poncki 26.01.2022 23:19

Consigliero mi chodzi o przepisy.
Chcę wiedzieć co muszę mieć, żeby mnie nikt nie cofnął.

luk2asz 26.01.2022 23:28

Cytat:

Napisał consigliero (Post 766566)
Wybierając się w tamtym kierunku, nawet bym się nie zastanawiał nad testami mając szczepienie.

Nie do końca Marku, do Włoch np. musisz mieć test pomimo 3 dawek , a i tak go nikt na granicy nie sprawdza, drogowej oczywiście.

zylek 26.01.2022 23:44

Cytat:

Napisał Poncki (Post 766593)
Consigliero mi chodzi o przepisy.
Chcę wiedzieć co muszę mieć, żeby mnie nikt nie cofnął.

https://www.gov.pl/web/niemcy/inform...-2-w-niemczech
Sekcja tranzyt

consigliero 27.01.2022 00:03

Cytat:

Napisał luk2asz (Post 766594)
Nie do końca Marku, do Włoch np. musisz mieć test pomimo 3 dawek , a i tak go nikt na granicy nie sprawdza, drogowej oczywiście.

Dlatego właśnie piszę że gdybym ja jechał to bym się tym nie przejmował. Zawsze gdzieś ten test zrobisz po drodze w najgorszym wypadku, tak jak w trakcie naszej majowej wycieczki do Chorwacji.

Poncki 27.01.2022 00:39

Zylek, czytałem to oczywiście, ale chciałem się upewnić, czy dobrze rozumiem.
A rozumiem to tak, że jeśli jadę tranzytem i mam szczepienie, to nie nie muszę mieć testu.

Consigliero obawiam się testów, które wymagają czekania na wynik. Druga kwestia, to 4 pasażerów. Jeśli komuś wyjdzie pozytywny test to trochę lipa.
Znam z autopsji sytuację jak na dwa testy jeden wyszedł pozytywny, a drugi negatywny :)
Generalnie chciałbym nie robić testów i wstępnie wychodzi mi, że nie muszę.

syncronizator 27.01.2022 04:10

Jeśli jedziesz tranzytem przez Niemcy, Austrię to nie musisz mieć testu i nie musisz się rejestrować na ich portalach. Jednak np w przypadku Niemiec masz 24h na przejazd i nie możesz nocować.

Adagiio 27.01.2022 08:29

Jedź śmiało. W żadnym kraju euro kołchozu przez, który przejeżdżasz tranzytem nie potrzebujesz nic innego jak green pas, wystarczający jest ten o przyjęciu dwóch dawek. Są tylko wytyczne dotyczące czasu w jakim masz przez dany kraj przejechać i te się różnią. Byłem we wtorek w Lugano, na granicy nikt mnie o nic nie pytał, podobnie jak na wszystkich innych granicach. Jakby któremuś z Was wyszedł plus to jesteście wszyscy w dupie, głębokiej dupie, wiec olej testy.
Powodzenia .

7Greg 27.01.2022 09:16

W Grecji jest trochę inaczej, bo nie graniczy z żadnym z państw UE i na wjeździe chcą dPLF + test. Nieistotne czy to tranzyt czy nie.

Emek 27.01.2022 09:22

Grecja graniczy z Bułgarią a z tego co mi wiadomo to Bułgaria jest w UE. ;)

7Greg 27.01.2022 09:54

Sorry, poleciałem skrótem :)
Miałem na myśli Schengen, bo tylko wtedy jest szansa, że na granicy nie będzie kontroli :)

Niemniej nieważne dla Greków jest skąd wjeżdżasz. dPLF + test

ps
W tym roku dwa razy się odbiłem od greckiej granicy i Greków mam chwilowo dość :)

Poncki 27.01.2022 10:11

Dzięki, wiem już co robić :Thumbs_Up:

Brzeszczot 27.01.2022 10:27

Masz 72 godziny , żeby się przedrzeć przez linię frontu , jeżeli przekroczysz ten czas zostaniesz rostrzelany , a Twoje zwłoki posłużą za nawóz bawarskim rolnikom

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Adagiio 27.01.2022 14:44

Co to jest dPLF ?

nabrU 27.01.2022 14:59

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 766727)
Co to jest dPLF ?

Passenger Locator Form?

Melon 27.01.2022 16:29

Cytat:

Napisał Brzeszczot (Post 766623)
Masz 72 godziny , żeby się przedrzeć przez linię frontu , jeżeli przekroczysz ten czas zostaniesz rostrzelany , a Twoje zwłoki posłużą za nawóz bawarskim rolnikom

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

:haha2::lol19: :Thumbs_Up:

7Greg 27.01.2022 19:07

Cytat:

Napisał nabrU (Post 766736)

Cytat:

Napisał Adagiio (Post 766727)
Co to jest dPLF ?

Passenger Locator Form?

Nie inaczej :)
https://app.euplf.eu/#/

Tutaj do Grecji
https://travel.gov.gr/#/

Adagiio 27.01.2022 20:50

Nawet nie wiedziałem że coś takiego jest. Szpiegi jedne :haha2:

aadamuss 28.01.2022 09:55

Czy do Włoch wystarczy już tylko paszport covidowy ? Dwie szczepionki są Ok, czy musi być trzecia?

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

zimiok 28.01.2022 10:35

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 766857)
Czy do Włoch wystarczy już tylko paszport covidowy ? Dwie szczepionki są Ok, czy musi być trzecia?

Musisz sprawdzić ważność green passu, we Włoszech jest 9 miesięcy (w PL 12). Bez tego nigdzie nie wejdziesz, nigdzie nie usiądziesz.

Do tego ważny test genowy ważny 48h lub PCR ważny 24h liczone od daty pobrania próbki (w praktyce tego akurat nikt na granicy nie sprawdza).

luk2asz 28.01.2022 10:41

Od 1 lutego testy nie są wymagane. Co do dawek szczepionki to wymagają tzw super green Pass czyli trzy dawki. Od 1 lutego też ważność certyfikatów miała być skrócona do 6 miesięcy ale nie wiem czy nie zrezygnowali z tego.

Ważne, jak ktoś na narty jedzie, nie sprzeda nikt karnetu bez paszportu. W Dolomitach trzeba go walidowac co dziennie.

Wysłane z mojego SM-G980F przy użyciu Tapatalka

aadamuss 28.01.2022 10:52

Dzięki, czyli trzeba się udać po trzecią dawkę lub siedzieć w domu :-(
W naszych górach covid nie istnieje, paszportów nikt nie szuka, maseczek brak.

luk2asz 28.01.2022 11:05

No i we Włoszech, Austri maska ffp2, nie ma zmiłuj obsługa na wyciągu krzyczy, a na stokach Carabinierzy.
Ale jest zaleta, na stokach w Dolomitach pustki jak na razie, tyle że ferii nie mają jeszcze.

Ypsi 28.01.2022 12:27

Nie wprowadzajcie ludzi w błąd.
Znajomi teraz siedzą w dolinie Aosty, a są po dwóch dawkach. Z tego co pisali, to maseczki tylko na wyciągu.
W hotelu sprawdzali paszport, no i raz dziennie w danej miejscówce i dają opaskę na rękę (w każdym dniu inny kolor), żeby za każdym razem wejścia na wyciąg nie trzeba było pokazywać kwitów.
Jeśli chodzi o knajpy i restauracje, to tylko w niektórych sprawdzają paszport.
Test w Polsce robili, ale nikt ani razu go nie sprawdził. Skoro znoszą go od 1 lutego, to super.

luk2asz 28.01.2022 12:42

Ale napisałem wyraźnie o Dolomitach. W IT co region to inne zasady. W Dolomitach musisz walidowac skipas albo w kasie albo w app dolomiti super ski. Inaczej nie działa skipas rano. I to sprawdziłem na własnej skórze. W knajpach sprawdzają co dziennie paszport nawet jak widzą cie trzeci raz z rzędu. To oczywiście zależy od ludzi, w jednej po dwóch dniach powiedział właściciel, że pamięta nas z wczoraj i nie muszę już pokazywać.

matjas 28.01.2022 12:47

Wszystko zależy od ludzi - w Sabaudii dwa tygodnie temu nie można było wszędzie nawet dupy posadzić bez pokazywania pass'u. Aż znalazłem fajną pizzerię z winem gdzie właściciel wcześniej pływał przez lata we flocie na Hawajach i w zasadzie to ma wyjebane na system. Od tego wieczoru już codziennie tam :D

Ypsi 28.01.2022 15:28

W takim razie przepraszam, myślałem że całe Włochy tak samo.
No to w dolinie Aosty jest tak jak napisałem :)

Dubel 29.01.2022 12:02

Do Hiszpanii wypełnić rejestrację online max 48h przed wyjazdem, do tego covid pass lub test pcr lub zaświadczenie ozdrowienia

mikelos 31.01.2022 19:32

Czy wiadomo coś o otwarciu granicy morskiej Hiszpania <> Maroko ? Od 7 lutego mają otworzyć loty, ale nigdzie nie znalazłem słowa czy ruszają promy :( Wiem, mogę płynąć z Genui albo Marsyli ale bardzo nie chcę :)

Polska jest na liście krajów A - czyli tych "bezpiecznych" - he, he :)

https://www.visitmorocco.com/en/trav...ely-to-morocco

syncronizator 01.02.2022 18:39

Poczekaj tydzien i popytaj w Ambasadzie.
Powinni coś wiedzieć. Też czekam na tą informację.

Dubel 01.02.2022 20:19

Od jutra Norwegia wraca do normalności, nie ma restrykcji wjazdowych, izolacja 4 dni po wykryciu zakażenia , brak kwarantanny i testów na granicy. Jedyne co zostaje to maseczka gdy nie można zachować metra

Edit. To było zbyt optymistyczne , testy dla nie zaszczepionych i rejestracja powyżej 16 roku życia zostaje

aadamuss 02.02.2022 15:12

Nie zaszczepionych wcale, czy bez trzeciej dawki?

Dubel 02.02.2022 15:19

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 767733)
Nie zaszczepionych wcale, czy bez trzeciej dawki?

Nie zaszczepionych wcale , dotychczas testowali szybkimi testami wszystkich ale zrezygnowali z tego.

aadamuss 03.02.2022 20:26

Czyli jeśli kończy sie ważność paszportu to wytarczy zrobić test. Trzeciej dawki nie wymagają?

krytek 03.02.2022 21:59

Czy ktoś wie czy będzie można wjechać do Gruzji bez ukucia i czy są testy potrzebne ?
Dzięki i pozdrawiam

Dubel 03.02.2022 22:51

Cytat:

Napisał aadamuss (Post 767943)
Czyli jeśli kończy sie ważność paszportu to wytarczy zrobić test. Trzeciej dawki nie wymagają?

Tak plus rejestracja na entrynorway.no

Dania już zniosła wszystkie ograniczenia , Szwecja znosi 7 lutego więc pewnie nie długo i Norge wszystko zniesie. Kraje Skandynawii mocno z sobą współpracują

Dzik 04.02.2022 18:13

od 7 lutego do Grecji bez testów

ArEZ 04.02.2022 19:03

Maroko otwiera granice
https://www.google.com/amp/s/podroze...u-dla-turystow

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

matjas 04.02.2022 20:30

Do Rumunii trzy dawki. Albo kwarantanna.

mdxmd 05.02.2022 01:18

Cytat:

Napisał ArEZ (Post 768073)
Maroko otwiera granice
https://www.google.com/amp/s/podroze...u-dla-turystow

Wysłane z mojego RMX2155 przy użyciu Tapatalka

kto przy zdrowych zmysłach tam pojedzie przy tych zasadach wjazdu.

mikelos 05.02.2022 08:11

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 768116)
kto przy zdrowych zmysłach tam pojedzie przy tych zasadach wjazdu.

"połączenia promowe do oraz z Maroka nadal będą zawieszone"

Czyli tripy motocyklowe nadal ograniczone, trzeba wynajmować na miejscu 😂

mdxmd 05.02.2022 08:54

Cytat:

Napisał mikelos (Post 768129)
"połączenia promowe do oraz z Maroka nadal będą zawieszone"

Czyli tripy motocyklowe nadal ograniczone, trzeba wynajmować na miejscu ��

Nadal w praktyce kraj jest zamknięty, oczywiście można mieć szczepienie, można mieć test ale wyrywkowo robią testy, które jak wiemy są wiarygodne jak "zajączek z kapelusza czarownika" wyjdzie dodatni no i spędzisz już więcej czasu w Maroco gdy koledzy wrócą do domu Ty możesz dopiro zaczynać swoją przygodę.

Dodać do tego ew. pewne układy pomiędzy hotelarzami, którzy w obecnej sytuacji dostają po d..e a ludźmi decyzyjnymi w kwestii wytypowania delikwenta do testu a nawet nie muszą to być ludzie system sam wytypuje kandydatów na przedłużony pobyt.

Paradoksalnie osoby zaszczepione mają dużo większą szansę na dodatni test co obserwuję ze swojego otoczenia bo niemal "koleii" lądują na kwarantannach nie mając jakichkolwiek objawów choroby, oczywiście nie testują się dla zabawy.. jest konieczność wykonania testu przy usługach medycznych z NFZ a nawet rehabilitacji generalnie niemal wszędzie, gdzie rządzi pAŃSTWO albo posłuszny lokalny pożyteczny pracownik systemu.

Wracając do tematu to dochodzę do wniosku iż w obecnym roku podobnie jak w poprzednim wybierając się gdziekolwiek motocyklem zrobię test na przeciwciała (który już od roku ciągle wychodzi pozytywny :)), załatwię od lekarza jakiś świstek z potwierdzeniem przechorowania z dwoma kolorowymi pieczątkami i w drogę.... motocykl to nie samolot i myślę, że podobnie jak było w poprzednim roku tak w tym nikt tego sprawdzał nie będzie przynajmniej w ramach UE gdzie nie ma granic. Paradoksalnie w okresie pAndemi pomimo ciągłego zamykania wyszła mi spora kilometrówka :) a w razie czego trzeba mieć jakikolwiek papierek bo bez tego każdy "mundurowy" będzie miał tylko problem z nami.

Gilu 05.02.2022 10:12

Koledzy ruszają w środę i w Genui ładują się na statek do Maroka,będzie info z pierwszej ręki

nabrU 10.02.2022 02:02

Od piątku 11 lutego godz. 04:00 wjazd do Anglii bez żadnych testów i kwarantanny...ale tylko dla w pełni zaszczepionych lub poniżej 18 roku życia.

mdxmd 10.02.2022 13:17

Cytat:

Napisał nabrU (Post 768710)
Od piątku 11 lutego godz. 04:00 wjazd do Anglii bez żadnych testów i kwarantanny...ale tylko dla w pełni zaszczepionych lub poniżej 18 roku życia.

a kogo traktują jako w pełni zaszczepiony? ile dawek ?

nabrU 10.02.2022 13:35

Cytat:

Napisał mdxmd (Post 768760)
a kogo traktują jako w pełni zaszczepiony? ile dawek ?

Szczegóły tutaj:
https://www.gov.uk/guidance/countrie...of-vaccination

Czyli dwie dawki lub jedna w przypadku szczepionki Janssen.

wojtekk 12.02.2022 12:24

Turcja: wlot na eurpjeksie pełne szczepienie albo test PCR. Konieczne wypełnienie lokalizacji na Turcję.

Dubel 12.02.2022 15:58

Norwegia od dziś bez rejestracji , maseczek, w dostępu , paszportów covid , kwarantanny i izolacji.

syncronizator 12.02.2022 21:29

Cytat:

Napisał wojtekk (Post 769099)
Turcja: wlot na eurpjeksie pełne szczepienie albo test PCR. Konieczne wypełnienie lokalizacji na Turcję.

W moje ocenie to na ten moment Turcja-> Gruzja wydaje się być najbardziej prawdopodobnym kandydatem na wyjazd wiosenny.
Iran ma wciąż zamkniętą granicę lądową....:vis:

Cezarus 12.02.2022 22:25

Tunezja .....wjazd z potwierdzeniem szczepienia , testem PCR lub antygenowym i opłaconym voucherem na cały czas pobytu (dla turytów indywidualnych) .

syncronizator 12.02.2022 22:29

Cytat:

Napisał Cezarus (Post 769172)
Tunezja opłaconym voucherem na cały czas pobytu (dla turytów indywidualnych) .

voucherem ? na co ?.... a co to ?

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 10:00.