Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   CRF 1000 L (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=170)
-   -   Nowa Afryka (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=20480)

Brt 26.08.2015 20:13

Jeżeli ta skrzynia będzie działała tak samo dobrze jak w vfr z automatem - to rewelacja. Przejechałem taką jakieś 20 tyś km i ciężko było się z nią rozstać. Dodam też, że wcześniej lubiłem biegi zmieniać i wydawało mi się, że do motocykla ten wynalazek się nie nadaje.
Klamka do hebla z tyłu nie potrzebna bo i tak w automacie będą pewnie zintegrowane hamulce.

ferdek 26.08.2015 20:59

Dlaczego dopalacze? Nie jarzę. Chodzi mi o to, że Afryka mało komu służy do zapierdzielania na złamanie karku w terenie, są do tego lepsze motocykle. Ale np jadąc obładowanym motocyklem w głębokim błocie czy na ostrych podjazdach można sprzęgło zjarać (może starej Afry to zbytnie nie dotyczyło, ale wśród GS-owców problem jest znany). W automacie nie ma tego problemu.

Kazmir 26.08.2015 21:41

Zatrzymałem na chwile (na filmie) przekrój silnika i powiem wam, że widzę znaczącą poprawę.
Popatrzcie sami. W starej wielki kosz sprzęgła chybotał się na wałku, co w gratisie z luźnymi sprężynami dawało niezły hałas. W nowej dwa kosze, ale jako całość podparta jest łożyskiem. Na pewno jest to lepsze rozwiązanie. Coś jak pralka automatyczna z bębnem bocznym i bębnem ładowanym od góry.

borys609 26.08.2015 21:44

Nowa Afryka

Nie słyszałeś o zjaranym sprzegle w Afryce??? Dziwne...
Wśród GS-owców... Znowu ten GS jest be bo ktoś głupią plotkę powiela... W GS-ie masz sprzęgło jak w starym Golfie, tyle że GS waży od niego znacznie mniej... W Golfach też się notorycznie sprzęgła paliły?
Jak ktoś robi podjazd na półsprzęgle to spali je tak samo w podłym GS-ie, wspaniałej Afryce czy boskim KTM-ie...

Wysłane z ajfona..

Lepi 26.08.2015 21:52

Cytat:

Napisał Kazmir (Post 445787)
.... Na pewno jest to lepsze rozwiązanie. Coś jak pralka automatyczna z bębnem bocznym i bębnem ładowanym od góry.

Oba rozwiązania poprawnie zaprojektowane są równie trwałe (jeśli takie były założenia). Mam pralkę ładowaną od przodu i jest tak stara jak najstarsze afryki tyle, że nic nie klekocze :)

rambo 26.08.2015 22:07

Oczywiście że pralki ładowane od góry są mniej żywotne, te z napisem Beko i te z napisem Bosz od ładowanych z boku
Kosz is Kosz :D

krzysiek_m 26.08.2015 22:18

Bo Honda nie robi jeszcze pralek ładowanych od góry, wtedy byłyby bardziej żywotne!

Lepi 26.08.2015 22:53

I mozna by sie zakochac!

Ziarko 26.08.2015 23:11

chcecie mieć w automacie w Afri tyle samo programów co pralka?
- szybkie
- syntetyczne (asfalt)
- mocno brudne (off)
- delikatne (dla początkującego :D )
- szybkie wirowanie ( bez ABS)
..... etc etc

myku 26.08.2015 23:56

Chyba bral bym ta z automatem.naczatalem sie o Crosstourerze i wszyscy sa zachwyceni.Mysle,ze turystyczny OFF jej nie zaszkodzi

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 09:07.