![]() |
płaskim do zebatki
|
Cytat:
|
moto swiezo przywiezione z niemcowni. bardzo ladne i wycackane. klient dosc zielony wiec przed transakcja nie zerknal na walek. ja mu robilem pierwszy serwis w PL i wyszlo to co wyszlo. kleic nie chcial - zlozylem prawidlowo i tyle - tym bardziej, ze zestaw napedowy wygladal jak nowy - chyba 13 zabek na slimaku. motocykl stal wiele lat nieuzywany.
|
Cytat:
Czy to potrzeba juz zużytego wałka? |
1 Załącznik(ów)
Jeśli nie chcesz ładować kleju, to daj porządny smar z dwusiarczkiem molibdenu. Jeśli nowa Ori zębatka ma minimalny luz na wałku, to w zależności o stylu jazdy i warunków użytkowania Moto, zużycie wałka prawdopodobnie będzie się zwiększało powoli- niezauważalnie. Jeśli dasz na klej, to zużycie wałka nie będzie się zwiększało wcale. Jest też teoria o wadliwej (słabej jakości) serii wałków, które były montowane do Afryk i zużywały się bardzo szybko. Może taki wałek był zamontowany w Afri, którą Szynszyll serwisował...
Ja daję na klej zębatki na prawie idealnym wałku i jeżdżę ze spokojną głową.:) ps. Pokaż jeszcze zdjęcie Twojego wałka wyczyszczonego- umytego. Wałek w mojej 03. Zębatka na kleju siedzi i ani drgnie. Między zębatkę a silnik dałem dodatkowo dystans z obciętej nowej zębatki, żeby wykorzystać całą długość wałka. Dystans skręcony dłuższymi śrubami z zębatką. Zdjęć szczegółowych niestety nie mam. |
widząc stan motocykla, który był +5 szczęka mi przyznam opadla
|
Cytat:
|
Cytat:
Cytat:
|
Śruby kupiłem najtwardsze i pracują tylko podczas hamowania silnikiem ale fakt że mało jeżdżę Afryką to się jeszcze trzyma ale w razie konieczności skasowania luzu można wyciągnąć podkładki dystansowe.
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/1f85d36cf1ed.jpg |
Twój patent likwiduje luz osiowy a nie o to chodzi z klejeniem. Dodatkowo myślę że może przyspieszyć degradację walka
|
Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 11:47. |