Africa Twin Forum - POLAND

Africa Twin Forum - POLAND (http://africatwin.com.pl/index.php)
-   Uklad paliwowy i wydechowy (http://africatwin.com.pl/forumdisplay.php?f=6)
-   -   Przeróbka pompy paliwa (http://africatwin.com.pl/showthread.php?t=95)

banditos 06.07.2010 01:09

R2D2- Liczylem na twoja ocene....

Jeszcze raz wielkie dzieki za pomoc w rozwiazaniu problemu i podeslanie pliku na maila!

bukowski 06.07.2010 01:10

kurcze, u mnie to chyba jednak nie pompa. pomozcie, mam 2kkm do domu...
dzisiaj Matylda, majac z 15 litrow w baku, po znajomych objawachstraty mocy zgasla. nie chciala odpalic, po wlaczeniu ssania na dotyk, po czym jechala juz normalnie. niby luz, ale szutry sa tu zarabiste, tyle ze nie chcialbym w nich zostac. bez gazu nie da sie zjechac, bo na samych hamulcach nie ma trakcji :D dzisiaj na przymusowym wstecznym zrbilem chyba z 10 metrow do tylu, jak sie nie wyj.... to do tej oory nie wiem :)

płock1964 13.07.2010 12:04

Wysyłka płytki

R2D2, dzięki za wysłanie płytki, dotarła. Też mam problem z otworzeniem pliku z instrukcją. Może ktoś by łopatologicznie wyjaśnił? Bo ja taki mniej komputerowy!

everybike 18.08.2010 19:16

Założyłem nowe styki a pompa nadal protestuje tzn. grzeje się a Afri nie chce pracować .
Bez pompy jest OK , nalałem do pełna i tak sobie śmigam ale co z pompą jeśli to nie wina styków ?
Czy może lepiej ją 'do kosza' i jednak Mikuni ?

ps. Ta pompa to mi padła 3 dni po powrocie z wycieczki....która miała 7600km :)
ps2. są fotki w necie , relacja się płodzi

R2D2 18.08.2010 20:24

Cytat:

Napisał everybike (Post 128358)
Założyłem nowe styki a pompa nadal protestuje tzn. grzeje się a Afri nie chce pracować .
Bez pompy jest OK , nalałem do pełna i tak sobie śmigam ale co z pompą jeśli to nie wina styków ?

Wymieniając styki trzeba je odpowiednio przykręcić , mają małą regulację na śrubach mocujących.Źle zamontowane styki mogą nie chodzić prawidłowo lub szybko ulec zniszczeniu.
Pompa się grzeje bo ma na stałe zablokowany styk i prąd płynie przez elektromagnes cały czas.

Podłącz pompę ze zdjętym dekielkiem i zobacz czy styk pracuje .

płock1964 19.08.2010 10:59

Instrukcja montażu

Witam. W instrukcji początek jest profi : tu odizoluj, tu przylutuj, tam odlutuj, zaizoluj, :) , wszystko poparte zdjęciami. Extra. Jednak dalej już jest pod górkę: :vis: " przylutuj płytkę do przewodów "? I tyle :mur:. Który przewód do którego miejsca na płytce ? Trzeba się domyślać po zdjęciach,:dizzy: a to łatwe nie jest. Mogę prosić o uzupełnienie ? Typu: przewód stąd przylutować tu, tamten tu, itd ? Plissss.:bow:

Banditos3: dzięki za rozszyfrowanie.

everybike 19.08.2010 12:54

Nowe styki zamontowałem dokładnie tak samo jak stare . Elektromagnes ma podobny 'luz' jak w starych stykach . Oczywiście sprawdzałem na otwartej pompie - nie iskrzy i nie działa , nie pompuje benzy ..... tylko się grzeje ;(

ps. A płytka sobie czeka w gotowości na wlutowanie.

R2D2 19.08.2010 21:34

Cytat:

Napisał płock1964 (Post 128419)
Witam. W instrukcji początek jest profi : tu odizoluj, tu przylutuj, tam odlutuj, zaizoluj, :) , wszystko poparte zdjęciami. Extra. Jednak dalej już jest pod górkę: :vis: " przylutuj płytkę do przewodów "? I tyle :mur:. Który przewód do którego miejsca na płytce ? Trzeba się domyślać po zdjęciach,:dizzy: a to łatwe nie jest. Mogę prosić o uzupełnienie ? Typu: przewód stąd przylutować tu, tamten tu, itd ? Plissss.:bow:

Niebawem będzie instrukcja w wersji 1.1 , tylko muszę mieć jakąś pompę do przerobienia u siebie.
Lepiej opiszę proces montażu oraz ujawnię inne miejsce montażu , zresztą zasugerowane przez jednego z forumowiczów.
Nowe miejsce montażu jest już wstępnie przetestowane i nie powinno być problemu z taką formą mocowania płytki , a jej montaż jest znacznie prostszy.

Cytat:

Napisał everybike (Post 128434)
Nowe styki zamontowałem dokładnie tak samo jak stare . Elektromagnes ma podobny 'luz' jak w starych stykach . Oczywiście sprawdzałem na otwartej pompie - nie iskrzy i nie działa , nie pompuje benzy ..... tylko się grzeje ;(

ps. A płytka sobie czeka w gotowości na wlutowanie.

Jeżeli przed wymianą działało a po wymianie już nie to na pewno gdzieś popełniłeś błąd. Odlutuj przewód który musiałeś przelutować do nowych styków i sprawdź czy nie ma tam jakiegoś zwarcia do masy pompy , sprawdzaj przy rozwartym styku.Zwarcia nie powinno być.

banditos 21.08.2010 00:25

Plock1964 drobiazg.
Zgodze sie z przedmowca... Gdyby nie fotki to ciezko byloby rozszyfrowac co gdzie trza wlutowac.

bouli 21.08.2010 09:22

Cytat:

Napisał płock1964 (Post 128419)

Banditos3: dzięki za rozszyfrowanie.

Płock 1964 z całym szacunkiem wierzę w Ciebie . Banditos 3 ma rację proste, ja też wymieniałem. Trochę pomyslunku przypatrz się na zdjęcia i tak po kolei każdy kabelek lutujesz w swoje miejsce sa tylko 3 miejsca na płytce wiec chyba żadnej filozofi nie ma wg mnie, nie musza być kolory takie same jak w instrukcji zachowac tylko przekrój kabla. Moim zdaniem lepiej montaz wyrażają zdjęcia jak opis bo widzisz gdzie co ma być. Mi remont pompy zajęłą 2 h z montażem i demontażem nic prostrzego. Powodzenia i do dzieła.:Thumbs_Up:

Czasy w strefie GMT +2. Teraz jest 06:30.